Бойко Борисов

Напоследък “генералът” е усилено дискутиран. Спрягат го за всичко – като се почне от бъдещ президент или министър-председател, та се свърши с бъдещ затворник или застрелян. (Лично мнение: едното в България предполага другото.)… И най-вече спорят за или против него.

Моите 2 ст.:

Когато Б.Б. навлезе в политиката, мислех, че е просто тъпа и проста мутра с амбиции. Ходещо олицетворение на чалгаджиите. Символ на мечтите на простаците за “силна ръка”, която да оправи… какво? С една дума – поредният Жорж Ганчев. (Кой беше този ли? Добър въпрос. На добри изводи навежда.) И съм убедил не един познат да не гласува за него.

С времето си промених мнението. В едно отношение. Вече го мисля не за тъпа и проста мутра с амбиции, а за хитра и проста мутра с амбиции.

И вече смятам да гласувам за него. Поне ако се кандидатира отново за кмет на София.

Защо ли?

Като начало, защото се оказа що-годе приличен кмет. Целият общински съвет, и леви и десни, непрекъснато го цака, за да подреже политическата му кариера. Пречат му като за световно, в абсолютно всичко. Но въпреки това улиците са по-закърпени, отколкото при всевластния Софиянски, и проблемите се решават – или поне опитите за решаването им не са само за замазване на очите… С една дума, простата и амбициозна мутра се оказа нелош кмет. Може би най-добрият, който София е имала от промените насам.

Според мен, именно защото е амбициозен.

Бойко Борисов не е част от старата политическа мафия, и тя го гледа изотгоре. Не е съгласна да му даде друга роля освен тази на бушонче, както на всички публични политици досега. Той обаче иска да е шалтерът, и на по-малко не се съгласява. Командир на преторианска гвардия, твърдо решен да стане император.

Да, ама мафията не е съгласна. И бат Бойко е принуден да заложи на единствения достъпен коз – демокрацията. Все пак, политиците вече ги избират хората. Който е кадърен, току-виж го подкрепили. Йоан Костадинов в Бургас, Лечков в Сливен, русенската синя кметица го доказаха, поне докато работеха истински. Значи има как.

Ще бъде ли достатъчно хитър, за да изчака един-два мандата, и да хване широка подкрепа отдолу? Ако не, ще се провали по пътя към върховете. И ще е за щастие, защото държавата ни е на тоя хал именно от лакоми тъпанари. От пилешки мозъци, дето така и не разбраха, че свястната работа е начинът да се превърнат от бушончета в шалтери. Ако ще се освинва, по-добре да е само в София.

Ако се окаже достатъчно хитър обаче, ще успее. Иван Костов не успя да стане новият Стамболов, но Бойко Борисов има този шанс. Ключът към него е постепенността. Ако не бърза към върховете, хем няма да е демонстрирал отблъскваща лакомия, хем ще има време да създаде широки и здрави позиции. Не са трудни за създаване – хората не са слепи, и виждат кой работи истински. И ще му трябват – мафията ни няма да се сдаде лесно, тя контролира медиите, и т.н.

Досега генералът винаги се е оплаквал, че би работил чудесно, но му пречи някой над него. И не беше лъжа – преди Петканов, сега общинският съвет. Е, време е да му поразвържем ръцете. Ако на тези избори хората му вземат общинския съвет, Бойко Борисов ще може да оправи София много добре, ако го иска. Така че това ще е лакмусът за него.

След един, може би два успешни негови мандата като кмет, партията му ще има отлични шансове за абсолютно мнозинство в парламента. (Всъщност, ще му трябва и сериозен резерв – с гаранция част от хората му ще се окажат подставени лица на противниците му, те имат много опит с този номер.) Има ли го, ще може да смаже старата мафия и да си разчисти пътя към трайно оставане във властта. И в историята.

Ще стане ли от амбициозната мутра първият истински съвременен български държавник? Звучи странно, но е възможно. И ние също можем да помогнем за това. Като преценяваме действията му, и го насочваме с гласовете си в правилната посока.

Лично за мен преценката е проста. Ако Бойко реши да изчака един или два мандата като софийски кмет, и да съвземе и оправи София реално, това ще е сигурен белег, че този човек става за държавник. Да, сигурно от хитрост, а не от идеализъм. Но върши ли добра работа, причините са по-малко важни. Особено във времена на отчайваща липса на държавници… Така че, бори ли се пак за кметското място, с чиста съвест ще гласувам за него.

(Може ли и в този случай да се осере, когато се качи нависоко? Може, естествено. Никога не е късно човек да стане за резил… Но поне ще има възможността да не се осере. Ако заслужи да се пробва, ще му помогна.)

Реши ли обаче домаслен-недомаслен да се катери по стълбата, ще е доказал, че освен амбициозен е и глупав, и по нищо не се различава от другите политикани. Е, съжалявам, но още от същото не ми трябва. Така че, кандидатства ли за парламента още отсега, ще гласувам веднага срещу него, пак с чиста съвест… Това е първият критерий.

Има и други критерии. Бях любопитен например дали ще реагира на сигнала на Вени Гюрова за безпардонното грабене на земя в Докторската градина. Тя обаче се справи и сама, по начин, който спечели възхищението ми – и за срам и позор на всички “аз сам какво мога да постигна?”. Браво, Вени!… Битката още не е свършила – но е удържана ключова победа. Браво!

А за Бойко Борисов има още предостатъчно възможности за доказване. И се надявам да пиша, или чета по блогове и други медии, все по-често за тях. За да може той да докаже какво представлява. И дали заслужава да остане в българската история като вторият Стамболов, или като вторият Жорж Ганчев.

40 thoughts on “Бойко Борисов

  1. Божо

    >” Има ли го, ще може да смаже старата мафия и да си разчисти пътя към трайно оставане във властта.”
    А защо смяташ, че и той не се крепи на тая мафия?
    И не е просто поредният фигурант (между другото с неясно криминално минало, нищо че беше уж полицай), който разиграва поредното театро?
    Много не съм вдъхновен от проявите му – казваш позапълнил някоя и друга дупка- то и Софиянски така започна, довърши няколко пътища и важни кръстовища, пусна трамвая до първата спирка на метрото, когато първа не беше “Седика” и т.н. Може да секаже, че Софиянски започна доста по действено, но с това си остана.
    А и изказванията на ‘бат Бойко”, че щял да направи София скъп град, че да се разкарали”селяните”. Ама те “селяните” идват в София заради порочната централизация, която след 10-и ноември вместо постепенно да се премахне, напротив се задълбочи. И в София най се намира работа. И ако се вдигнат цените, полека лека и работодателите ще се принудят да компенсират поне частично поскъпването и ще си остане същото положение.

    Reply
  2. случаен

    айдееее … и тоя взе да издиша! хептен я втасахме в тая държава. ама хайде … явно всички чакат месията … да им дойде накрая (пак) … и да ги оправи – и този път хубаво (из отзад както винаги става оправянето досега).

    Reply
  3. veni markovski

    Дончо,
    аз също се чудя дали Григор го е писал или някой му е хакнал сайта.
    Несправянето на о.з. генерал-лейтенената с проблема с боклуците лъсна с решението на ВАС. Ще цитирам части от него:

    Съгласно чл. 23 от Закона за управление на отпадъците (ЗУО), в случаи на сериозна опасност за човешкото здраве и околната среда, възникнала в резултат от образуването или дейностите с опасни отпадъци, МС определя с решение необходимите мерки за премахване на опасността. На това основание Министерският съвет е определил рудник “Чукурово” като площадка за временно съхраняване на балирани битови отпадъци от територията на Столична община. Според чл. 16, ал. 1 от ЗУО, кметът на общината организира управлението на дейностите по отпадъците, образувани на нейна територия. Разпоредбата на чл. 16, ал. 3, т. 4 от ЗУО посочва, че кметът на общината отговаря за избора на площадка, изграждане, поддържане, експлоатация, закриване и мониторинг на депата за битови и строителни отпадъци.
    Според съдебния състав, обжалваното решение визира битовите отпадъци на територията на Столичната община, а цитираните разпоредби на чл. 16 от ЗУО изрично сочат единствено кмета на общината като компетентен орган да определя площадка за временно съхраняване на битови отпадъци. Нормата на чл. 16 от ЗУО е императивна и липсва нормативна възможност това правомощие да бъде упражнено от друг орган. Нито в административната преписка, нито в съдебното производство са събрани доказателства за това, че битовите отпадъци на Столичната община притежават едно или повече свойства, които ги определят като опасни, а МС не е компетентен да издава актове във връзка с дейността по третирането на битови отпадъци на определена община. В случая Министерският съвет е иззел правомощия от местни органи на самоуправление, което е недопустимо. Според съда, при липсата на материална и териториална компетентност за Министерския съвет да издаде атакувания акт, той е нищожен като постановен от некомпетентен орган.
    Същият извод се налага и при тълкуването на разпоредбите на чл. 10, т. 1 и чл. 15, т. 1 от Закона за управление при кризи, посочени също като основание за издаване на обжалвания акт. Тези текстове сочат само правомощията на МС за формиране на национална политика и осъществяване на общо ръководство на дейностите при кризи. Действително в Столична община е обявено кризисно положение, но МС осъществява общото ръководство на дейностите по управление на кризи, само когато кризата е възникнала или се е разпространила на територията на цялата страна или на две или повече области. МС не разполага с изключителни правомощия по отношение управлението на криза в една единствена община. Компетентният орган по отношение възникналото кризисно положение на територията на Столична община е отново кметът на общината, а не Министерският съвет.

    При всички вопли на о.з. генерала как му пречи държавата, оказва се, че дори и Мин.съвет да наруши закона, за да удовлетвори исканията му, пак той трябва да си свърши работата. Но той се оправдава с… държавата, демек с Мин.съвет!?!?

    Иначе Гришата е правилно любопитен – защо не видя реакцията на ББ по повод сигнала на Невена Гюрова? Това, че тя се справи сама е похвално. Но е печално, че той не е отговорил.

    Reply
  4. dzver

    Нямаме за кого да гласуваме. В българската демокрация няма партия, която ни представлява и поради това сме лишени от част от гражданските си права. “Традиционните партии” защитават разни интереси, които обаче не са точно нашите. Намерил се един, дето по някакъв начин засяга нашите интереси – т.е. започнал ремонт на пътищата и ние почваме да гледаме на него с добро око. Завоя в настроенията е естествен.

    Много тъпа ситуация.

    Reply
  5. Eneya

    Плашещото е, че за момента Б.Б. е най-доброто, с което държавата ни разполага.
    Че е нагазил с двата крака в мафията, това е повече от очевидно, ала все пак прави по нещо за гората от време на време. Което е доста повече от нещата, които прекрасната ни столица досега е получавала.
    Чувствам се странно да чета пободни неща от Григор, защото ми се е струвало винаги, че е от по-разумните индивиди на нашата планета. От по… ами да кажем с незамазани очи. И въпреки всичко звучи като фанатизирано лапенце (или най-близкото до това де).
    Честно казано… болно ми е заради факата, че човек като Борисов е най-доброто, което имаме. Сравнението със Стамболов ме хвърли в оркестъра, защото Стамболов е бил почти гениялен дипломат, а Борисов е просто… посредствен.
    Не знам дали ще е хубаво ако му бъдат развързани пословичните ръце, защото не се знае какво ще сътвори. Не ми се иска държавицата ни да бъде обърната на полицейска инсититуия, ала подозирам, че дотам ще стигне ако този господин я оглави.
    А и какво пречи това да е просто умна тактика, с която да се хареса на хората и после, като стане голяяяма гуша, пак всичко да тръгне постарому?
    Само еидн пример: Симеон Сакскобургостки.
    Чудя се кой е по-виновен. Той, който даде неизпълнимо обещание, или тези, които му повярваха….

    Reply
  6. Дончо

    @Вени: *thumbs up*

    @Eneya:

    Плашещото е, че за момента Б.Б. е най-доброто, с което държавата ни разполага.
    Че е нагазил с двата крака в мафията, това е повече от очевидно, ала все пак прави по нещо за гората от време на време. Което е доста повече от нещата, които прекрасната ни столица досега е получавала.

    Така идват на власт диктаторите и фюрерите. Ще станем за смях на цяла Европа.
    Хора като Бат’Бойко не са алтернатива, те са гротеска.

    За жалост, това ще се осъзнае тотално ненавреме, т.е. десетина-двадесет месеца след като му се даде кормилото на държавата.

    Reply
  7. Явор Атанасов

    Григоре, не ни стряскай. ББ досега нищо не е свършил като хората. А Божо е прав – и Софиянски доста направи за улиците в началото (вярно с тоталната подкрепа на СДС тогава, за разлика то ББ), но след това шуро-баджанащината и принципа “мой човек” станаха управляващи за него. ББ си е чалга в политиката. Естествено продължение на чалгата наречена НДСВ.

    (По-горе под “чалга” разбирай поп-фолк. Лошо е положението с фолка. Справка последните 3-4 избора)

    Reply
  8. Григор Post author

    Дончо: Не оспорвам, че така идват на власт диктаторите и фюрерите. Но сме стигнали дотам диктатурата да е добра на фона на това, което имаме сега. Единствената разлика е, че при нея знаеш кой всъщност управлява – а това е голям плюс. Всичко останало си е… същото.

    И точно това е причината ББ да е алтернатива, нищо че е гротеска. Просто той е точно това, което са и сегашните ни истински управляващи. И те ръсят и правят купища простотии, и те си разигравят коня още повече от него. Единствената разлика е, че за него вестниците пишат, а за тях не – и неговото име го знаеш, и като го прочетеш във вестника, ти говори нещо, а техните не си и чувал.

    Това е причината да го смятам за по-добър вариант от сегашния, и да го подкрепям. 🙁

    Божо: Не оспорвам, че има връзки със старата мафия. Но не могат да се разберат за мястото му. Както писах по-горе, те искат той да е тяхно бушонче като всички останали публични политици – а той иска да е главният шалтер. Иначе да, същата стока е – но ако успее, ще е извадил управлението на светло.

    А това е голям плюс. Всички пищим, че няма за кого да гласуваме, че всички са еднакви. Причината е, че всички са бушони, а чии – не се вижда. Избираш някой нов, оказва се, че те управляват пак старите… Почне ли да се вижда, поне ще знаем кой чий е, и за кого като гласуваме, кой всъщност ще ни управлява.

    Затова и засега бих го подкрепил като кмет, но бих го ритнал като нещо повече. Да постои кмет, че да се види става ли за нещо повече, или е поредният боклук.

    случаен: В грешка си, драги. Месията чакат всички там, където не мислят как да преценят наличните. А аз мисля точно за това.
    Вени: Решението на ВАС постановява, че кметът е отговорен за справянето с проблема – но не постановява, че той има средствата да се справи с него. Така че съм склонен да дам на ББ тук някой реален шанс.

    dzver: От ново прасе и нов началник не знаеш каква свиня ще излезе… Но другите вече сме ги видели. Да видим този.

    Eneya: И аз бих искал за кмет или политик един Кол или Митеран. Само че другаде вече съм писал – тук и те щяха да са политическа чалга. Проблемът не е в политиците ни, а в нас, избирателите… Затова и се мъча да преценявам по действията, вместо по усмивката и предпочитаната музика.

    Сравнението със Стамболов никак не е неподходящо. Стамболов е бил като човек и политик почти точно това, което е Иван Костов сега. Единствената разлика е, че тогава мафията не е държала медиите. Иначе – същият диктатор и властоманиак. Да не кажа и по-страшен… Изобщо, от “великите” в историята ни почти всички са такива, ако седнеш да четеш реалните документи зад учебниците. Раковски е буквално прототип на Остап Бендер. Волов – страхливец и недоразумение. Бенковски – креслив щурак. Ботев – вятърничав идеалист, ако и гениален поет… Единствен Левски е бил това, на което наистина си струва да се поклониш. Останалите… както казва Захари Стоянов, са умивали лицето на България когато умните и свестните са се криели под миндера. Но не са били нещо много различно от някои днешни политици.

    И да, определено може като се качи по-нагоре, да почне както другите. Най-вероятният вариант е, според мен. Но може би междувременно ще е повдигнал малко летвата, и бъдещите софийски кметове ще трябва да се понапънат, ако не искат всеки да ги плюе в очите по улицата. Малко по малко да се подобрява качеството на политическата ни… хм, класа.

    Явор: Същото. Просто ББ е неизвестното зло, докато останалите наоколо са известното. Подкрепям го не защото го харесвам – опазило ме психическото ми здраве – а като начин да кажа на другите “Издънихте се – махайте се” по начин, който нямат как да не чуят. Те са бабаитите, влезли в двора ми и стъпкали градината ми, които си правят оглушки, като им кажа “Махайте се” – а той е кучето, което пускам от веригата, за да ги нахапе и изкара от двора.

    Може после да стане пак същият – но все някой ще почне да разбира, че влезе ли да ми тъпче градината, може и да не остане ненаказан, може и да намеря кой да го наръфа. Има крещяща нужда от това разбиране, не мислиш ли?

    Reply
  9. alvin

    У нас в политиката няма печеливши карти – който и да си избере човек, неминуемо ще бъде разочарован, укорен от познати (по-прозорливи от него в тая материя, все така става) и приятно апатичен за следващите избори.
    Аз не познавам политик, за когото група хора (тия са по-митични от групата руски учени) да кажат, че се е справил дорбе, че не е чак толкова нагъл крадец и че е свършил хубава работа.
    Пък ако бат’ Бойко е казал, че ще прави Сф скъп град, за да избегат селяндурите, значи е тъкмо, ама ТЪКМО, за министър председател. Отвътре му идва да се справя генерално с проблемите 😉

    Reply
  10. Дончо

    Григоре, изборът си е твой, макар и ужасно разочароващ за мен.
    Само да те питам:

    . Но сме стигнали дотам диктатурата да е добра на фона на това, което имаме сега. Единствената разлика е, че при нея знаеш кой всъщност управлява – а това е голям плюс. Всичко останало си е… същото.

    Да разбирам ли, че ти – такъв радетел за “безусловна свобода по принцип” си готов да разрушиш този фундамент (който упорито изграждаш откак чета блога ти, т.е. откак го има) в името на “политик” като Бат’Бойко?
    Аз съм по-навит да работя със затворена операционна система, но в условията на демокрация, отколкото да работя с Линукс в диктатура! А ти?

    П.П. Ама да внимавам аз какви ги пиша вече по българските блози, защото щом хора като Григор се вързаха на този, политическата параноя започва да ме гони с много по-голяма сила.

    Reply
  11. Григор Post author

    Хайде да не се увличаме. Не вярвам Б.Б. да успее да установи диктатура, особено при положение на присъединеност към ЕС. Просто няма да му бъде позволено – без значение на средствата. И няма да му го позволят не нашите продажни мафиоти, а службите за сигурност на големите от ЕС. Така че… просто не смятам варианта с диктатурата за особено вероятен.

    Струва ми се много по-вероятно на Б.Б. да му се наложи да се приспособи към демократичните условия, колкото и да не му е в натюрела. Най-малкото защото вече му се е наложило, и го прави. А види ли келепир от него, може и да продължи.

    Всъщност, идеята е, че българският протестен вот вече започва да се канализира в търсене на нови политически формации, колкото се може по-различни от старите. Засега новите са чалгаджийски и ураджийски, но все пак настройката я има. И ми се струва важно избирателят да не бъде удавен в море от недоказали се новобушончета, а да им дава възможност първо да се докажат или оклепат локално. Б.Б. може да не е най-подходящият модел за обучение върху него, но провеждането на това обучение е важно… Затова така.

    Reply
  12. Eneya

    *смее се*
    Хех, рибата още в морето, пък ние вече тигана сложихме 😉

    Хм, сега сериозно.
    Може Стамболов да е бил диктатор, но… много неща са се променили по негово управление и за смного неща се е оказал лекарството.
    ББ също може да е лекарство, но всички знаем, че едно лекарство над определено количество всъщност разболява.
    А ние сме зинали едни гърла и се наливаме, и се наливаме, и се наливаме…
    И светец да си, в таква обстановка… как да не минеш към тъмната страна? ( 🙂 )
    Както казва Йода:
    Do, or do not,
    the is no try.

    Reply
  13. veni markovski

    Гриша,
    ти вече се изживяваш като негов защитник с коментара си за решението на ВАС.
    Истината е, че кметът е този, който трябва да реши проблема. Софиянски все пак го решаваше, нали? Без да плаче, че Мин.съвет му е виновен.
    Сега средствата не му стигали? Ами на Софиянски като не му стигнаха, взе заем. Изобщо, защо трябва АЗ да мисля за НЕГОВИТЕ проблеми? Нали затова участва в изборите? Или си забравил ЗАЩО всъщност участваше? Той си го каза, “Ако не съм в политиката, ще ме очистят” или нещо подобно. Защо политиката го пази? Нима политиката опази Луканов? И какво е общото между страха на Борисов и Луканов? И т.н., и т.н.

    Reply
  14. veni markovski

    Гриша,
    то навярно и Хитлер много хора са подкрепяли, за да кажат на дотогавашните, че не ги харесват. Много опасно е, щом хора, които са интелигентни, се подхлъзвате по тази плоскост.

    Reply
  15. veni markovski

    И последно – защото с подкрепата си към ББ не наказваш досегашните – те пак ще са в парламента. А наказваш хората, вкл. и себе си. Ти вероятно и през 2001-ва година си наказал СДС по този начин. С подкрепа към бившия цар.

    Reply
  16. Григор Post author

    Вени: За боклука – да, Софиянски решаваше този проблем. Докато не се напълни суходолското бунище.

    За Хитлер – никога не знаеш от кого ще излезе Хитлер. Ако почетеш история, ще видиш, че между изборните му противници е имало и по-радикални фигури.

    А за наказването на досегашните – тук не си прав. Наказвам ги. Ако ББ вкара доста свои хора в парламента, доста досегашни ще останат под 4-те процента, тоест отвън. Ще го видиш… А през 2001 бях на една крачка от това да наказвам СДС с бившия цар – просто “юпитата” му успяха да ме разубедят навреме. Други обаче изпълниха наказанието, и мисля, че Иван Костов си извлече много заслужени поуки, а и доста други политици (на негов гръб).

    Точно затова искам сега ББ да се докаже като политик на градско ниво, преди да ми се наложи да го преценявам на национално. Ако се издъни като кмет, или ако се занапъва за голямата власт, без първо да се е доказал в малката, ще му дръпна килимчето с чиста съвест. Ако обаче се докаже като кмет, може да си помисля и да преценя ще го подкрепя ли за държавната власт, или не.

    И си мисля, че ако прекарвахме всеки новополитикан през тази преценка, преди да го подкрепим на национални избори, в момента щяхме да живеем една идея по-добре. Като минимум, значителна част от кметовете ни щяха да си вършат работата. А нищо чудно и някои хора, които сега само едно населено място знае, тогава да израснеха заслужено до национални политици.

    Reply
  17. Eneya

    Кхъм, ето зараи подобни гледни точки никога не обсъждам политика на блога си 😉
    Обаче тук е намясто.
    Другата причина, заради която хванах да пиша този пост е въпросът ми:
    Колко от вас гласуваха на последните избори? И колко от вас са доволни от “избанниците” си?

    Reply
  18. veni markovski

    Гриша,
    днес щяхме да живеем не една, а повече идеи по-добре, ако всеки от нас работеше, а не гледаше първо в чинийката на другарчето. В този смисъл, ББ до този момент, за 5 години не е направил НИЩО, с което да докаже, че може да работи. МВР не разкри нито едно от големите убийства, дребните бандити, които хващаше, съдът ги пускаше – но не поради причините, изказвани от ББ, а защото доказателствата му бяха НЕГОДНИ.
    Това, че искаш ББ да се докаже като политик на градско ниво е добре, но до този момент не го е сторил и по нищо не личи, че има възможност да го стори. Той се оправдава сега с общинските съветници.
    Наистина ли не разбираш що за човек е?

    Reply
  19. Mick

    Интересна тема.. С демокрацията която имаме, който и да дойде на власт пак ще е същото, защо ли? ами със стари курви нов бардак не се прави. Ето имаме несменяем съд , прокуратура – само това е достатъчно за да се блокира всичко – казват на черното бяло и хич не им пука, нали са несменяеми – горе Вени Марковски каза че : “… защото доказателствата му бяха НЕГОДНИ” – ами нали затова са прокурорите – за да си кажат искаме такива и такива доказателства – да обучат, ако трябва полицаите, а не да стоят и да чакат някой да ги удари по главата със събраните доказателства; освен това съдиите много лесно намират формални поводи да прекратят или отложат дадено дело. Защо говоря за прокуратурата и съда ли? ами без правила – няма демокрация. Елементарен пример – фирмата Щрабак дето строи летището, голяма уважавана фирма в Европа(значи там спазва правилата), но тук като няма правила, веднага се ориентира и си гледа кефа – същото е и с политиците и властимащите – като усетят, че няма правила…
    И още нещо – българските журналисти – очите и ушите на демокрацията – нещо нашите са доста глухи и почти слепи 😉 – да сте чули някой да бъде осъден по разследване на журналисти или пък да си е подал оставката? за 15 години демокрация – 2-3 случая и то напоследък.

    А за ББ – има потенциал, за добро или зло – ще видим, обаче прекалено много се конфронтира със силните на деня – в случая с правителството – естествено, че те ще му правят мръсно до последно. Това му вдига рейтинга но до време, щото и свършена работа се иска.

    Reply
  20. Григор Post author

    Eneya: Според мен хората, които са гласували, имат право да не са доволни от избраниците си. Да им кажат: “Ти ме излъга”, и да гласуват на следващите избори за друг… Нямат право да не са доволни единствено тези, които не са гласували – защото не са изразили позиция какво искат, и какво не.

    Вени: Много често доказателствата на МВР (които далеч не винаги бяха заслуга на ББ) бяха годни, но въпреки това престъпниците излизаха, и изчезваха. Така че не съм съгласен с този аргумент… А за ББ и градското ниво – аз може да имам или да нямам вяра в ББ, но хората очевидно имат. Взима на едни потенциални избори повече гласове от следващите 3 партии заедно. Така че е добре той да се докаже или провали, и то на градско, а не на национално ниво, нали?

    Mick: Демокрацията ни е каквато ние си я правим. Това включва и съдиите, и прокуратурата, и фирмите, и журналистите, и дори ББ… Затова и мисля, че е добре да получи мнозинство в общинския съвет – за да не се оправдава повече, че съветниците му връзвали ръцете. За да видят колкото се може повече хора що за човек е.

    Reply
  21. veni markovski

    Е, наистина е трудно да се спори с теб. Сигурен съм, че ако те питам “Откъде знаеш, че много често доказателствата на МВР (които далеч не винаги бяха заслуга на ББ) бяха годни, но въпреки това престъпниците излизаха, и изчезваха.”, ще намериш някой познат, който ти го е казал. Това с познатите, които са винаги някъде и служат за авторитетни изотчници непрекъснато за всичко, е много удобен момент във всяка дискусия.
    Защото аз имам редица колеги съдии, които са ми казвали какви са “годните” (според ББ) доказателства… И, разбира се, тези “доказателства” за нищо не стават. ББ искаше някой да съди хората, да ги вкарва в ареста и затвора, ако може и без съд, само с “доказателствата”. Той много добре знае, че съдът не е участник в борбата с престъпността. Ти, надявам се, го знаеш също така добре.

    Reply
  22. Mitsy

    Като ще си говорим 😉 да си говорим…

    бате Бойко има много добър PR – просто признавам че е уцелил десятката – не знам кой в екипа му се занимава с това но трябва да го позлати. Изглежда че прави много неща, и че действа усилено – още си спомням възторга че при всяко убийство (даже в 3 през ноща) беше на местопрестъплението. Друга тема е че от това полза никаква, и още по-друга тема колко е забавно да ръководиш лично (за стотен път) разследване и то от САЩ – явно в някой отношения, като дистанционното ръководство сме на първо място… Човека обаче наистина изглеждаше много деен – и така трябва – действието (макар и без резултат) прави силно впечатление, бездействието още по-силно. Вече не си спомням кой чужд политик си беше продължил играта на голф при някаква катастрофа и после го разпънаха на кръст – вместо да хукне да види лично какво става, нищо че така ще усложни живота на тия дето оправят бъкийте.

    Продължаваме с ББ. Като кмет още нищо не е направил. Ама нищичко! Аз разлика между София преди ББ & София след ББ не виждам. Тук трябва да сме честни че не е като да е имал два мандата ама все пак. Грижата със сметта хич не е решена и не й се вижда края, а другото си е постарумо, но с нови лица. Признавам си, че Софиянски колкото и да го плюят (и имаше защо) и колкото и да е крадял и тн поне вършеше и нещо полезно. Аз си мисля че в България няма начин политик или някой на висок пост да не краде. Просто сме си такива 😉 Важното е освен да краде (и да има мярка все пак) и да върши нещо полезно. По времето на Софиянски София се промени и смея да твърдя че се промени за добро.

    Нещо стана много дълго… и май неясно – абе както казват руснаците – “Поживьом, увидим” – ясно е че искаме/неискаме ББ ще присъства в политическия живот в обозримото бъдеще.

    Reply
  23. Углеша

    Малко факти. Организираната престъпност тръгна от ДС и БКП и каналите за контрабанда. Хората от ДС продължиха да я управляват след това, а ББ е адски свързан с тия хора и част от цялата схема. Престъпник един вид. Преди да стане голям се е занимавал с най-прост рекет и мутренски изяви. Като политик обслужва пак интересите на неговите приятели Маджо, Пашата и т.н. Е тогава закво трябва кмет да е пак престъпник? А и произлиза от същата ‘мафия’, която създаде СДС и много други, червените ако не се сещате. Да не говорим какви излагации прави като политик, не бяха униформи, мускули, пози. Много зле.

    Reply
  24. alhimikat

    Григор:
    “Затова и мисля, че е добре да получи мнозинство в общинския съвет – за да не се оправдава повече, че съветниците му връзвали ръцете. За да видят колкото се може повече хора що за човек е.”

    До преди малко си мислех, че поне в БГ блгосфера хората са разбрали що за стока е ББ, и че останалите, които не са разбрали, ще цъкнат с мишката на иконка Мозила на десктопа, ще прочетат няколко блога и ще открият другото лице на ББ. Лицето, което нито една медия не показва. (а да не говорим за печатния официоз на ББ, където между 2-ра и 5-та страница всекиден има снимка на ББ)

    Григоре, не си прав според мен. Не трябва да мислим по този начин.
    Според теб трябва да дадем на ББ мнозинство в местния парламент, за да го изпробваме как ще се справи.
    Не е така. Дадем ли му мнозинство какво ще се получи. Ако си припомним публикацията от преди няколко дни в 24 часа, където са посочени кои партийни групи, кои Общински фирми управляват, ще осъзнаем, че собствеността им ще се смени и от Многопартийна ще стане ББ собственост.

    Нямам какво друго да кажа. Доста от колегите са го казали преди мен…

    Reply
  25. Григор Post author

    Углеша, alhimikat: Огромната част от българските избиратели не спадат към БГ блогосферата – а и тя не е единодушна към явления като Б.Б. Особено ако не са толкова тъпи, и са умели демагози. А точно тогава са по-страшни.

    Затова ми се иска да се създаде традиция кандидат-държавниците първо да бъдат пробвани на местно ниво, пък тогава на национално. Досега си ги пробваме все направо на национално, с резултатите, които виждаме наоколо. Ако ги пробваме първо на местно, ще е осран само един град, пък бил той и София.

    Реалното положение, искаме го или не, е че медиите командват на кого да се доверим (без предварително изпробване), и кого да отхвърлим (пак без предварително изпробване). А медиите, да си го кажем честно, ги контролира мафия с десетилетия опит в манипулирането на хора. Затова и става така – който изберем, все се оказва бушонче на все тия, а тези дето не са свързани с нея, все ги отхвърляме, защото им смърдели чорапите. Ако вместо това просто ги пробвахме, щяхме да виждаме сами кой става, и кой не. Така че искам да наложа тази практика, да заменя медийното манипулиране с реално изпробване.

    Съвършени хора няма – дори свестен политик би имал много и много дертове. Стамболов например е бил тиранин и авторитарен далеч повече от Иван Костов и Бат Бойко. Тръгнем ли да изхвърляме всеки по дертовете му, преди да се е доказал става ли за управник, лесно можем сред мътилката боклуци да изхвърлим и някой що-годе приемлив. А те се оказват кът.

    Затова реших да дам на Б.Б. кредит на доверие. Да може да се докаже (всъщност, според мен, по-вероятно ще се провали – но това вече е негов проблем). На местно ниво, за да не скапе цялата държава с провала си, както всеки досега. И за да могат бай Пешовците от кръчмите също да видят става ли той за политик, или не – и ако се оцапа, да го изоставят. Защото в момента го подкрепят желязно. Въпреки блогосферата. А така не бива, дори ако е наистина свестен.

    Нека почнем да заменяме медийно насажданото доверие с изпробване на практика. Защото ключът към успеха не е в откриването на добрия цар, а в създаването на практика, която принуждава властниците да си гледат работата. Създадем ли я, и такива като Б.Б. ще са полезни. Ако не, и Чърчил, Кол и Митеран да ни докарат, и те ще се държат като досегашните боклуци.

    Reply
  26. Plamen

    тхехехе, не знам какво да кажа, след като хора като Гачев ще гласуват за бате Бойко. То не, че има някой свестен за който да се гласува, ама този пич е кумова рода на Пашата. Бе то… цялата държава е или да се смееш или да плачеш. Навсякъде има абсурди, но нашта работа я няма никъде. Ашколсун.

    До колкото си спомням единствено Бонев беше въвел ред и дисциплина. Нямаше публични разстрели, нямаше нищо… Беше ги привикал един ден всичките мутри и им беше казал: А сте шукнали, а съм ви опандизил.

    А бате Бойко все съдът му виновен, по улиците станало като в блек хоук даун. Ми как да забрани на мутрите, като са му кумова рода?

    Reply
  27. nakom

    И аз ще гласувам за ББ.Защото:
    Повярвах на автора на блога
    Автора на блога знае че мафията пречи на ББ – значи е навътре в нещата.Имаше един със връзки който щеше да ни оправи.Не знам дали успя.
    Не съм съгласен със следното
    Че целия съвет го цака защото е готин – цакат го защото ги е страх – хем мутра хем ченге хем с пари хем със власт.И не затова го цакат а защото повечето от тях са политици и не им е от соя.Гарга сред лебеди няма.
    Улиците се кърпят.Те не се поправят.Те се кърпят.Гледах 3 години Софиянски как го прави това.Догодина пак ще са за кърпене.Ако това е вид критерий за добро кметуване , то ние нямаме лоши кметове.
    ББ не вярвам да иска да става император.Той си е бушон по подразбиране.Ако искаше -досега нямаше да е само кмет на София.Ако ставаше политик от него щеше да е политик а не домакин на столицата и пъдар на боклукчиите.
    ББ е синоним на така любимата на българина силна ръка – същия тоя българин дето все иска да го мачкат и същевременно да живее в демокрация.
    Няма начин да изкара няколко мандата на това място къде е седнал в момента.ТОва е място което ври и кипи.А е трън в очите на много партии които няма да закъснеят да си разчистят сметките с него.Софиянски след първия си мандат никой не го помнеше че е бил премиер , па макар и служебно.
    Ако в българия имаше демокрация щях да се съглася че ББ е избран демократично.Но когато трябва да гласувам за някоя бивша мутра , по време на чиито мандат в МВР станаха 161 показни , публични убийства на отявлени мафиоти (такава сеч е нямало никога – дори и онзи цикъл който свърши с убийството на Луканов) , от които ни едно не бе разкрито – щях добре да си помисля този ли искам да ме управлява.
    Отделно че ми омръзна някой да е виновен.Булгаристан сме страшни животни.ВИнаги гледаме кой е виновен.Не как да оправим проблема.Трябва непременно някой да има осрал работата за да му извием гръцмуля.Това ни прави много щастливи и винаги има хора , съпричастни на тези на които някой им пречи.Как да не натрупаш симпатии.
    Критерия ми за добър кмет не е този чието кажи речи първо решение бе да продаде единственото на което софиянски не посмя да посегне – сградата на пъпа на Москва която е защитена от май културното министерство беше..Тогава наскачаха всички политици и май от тогава ББ почна да плаче че му пречат отново.Второто решение беше за продажбата на дела на кметството в Радисън.Аман от продаващи кметове.Продава се на хора които имат връзки и пари това което е строено с данъците ни.Всичко това можешеше да се разработи да се подхване или най много – да се ипотекира.Но се продава.
    Правят се някакви ревизии , ама тук таме излиза по нещо.Нито един договор не е променен.Нищо не облекчава живота на хората.Няма намалени сметки за нищо.Сменят се кадри.Тръгват си старите идват нови.Още неоядени.
    Не съм видял нито една сериозна ревизия.Пример – Софийски имоти.Там няма да е скандал.Там ще е ужас.Обаче засега сигнали няма.Няма и да има.
    Няма да гласувам за ББ защото искам да живея в демокрация.Подкрепям дупничани – смятай колко им е писнало от силни здрави мъже управляващи при това.Смятам че сме тръгнали към Европа а не към чили на пиночет или куба на кастро.

    Reply
  28. Григор Post author

    @nakom: Напълно е възможно всичко това да е вярно.

    Затова и искам ББ да седи поне още един мандат като кмет, преди да посегне към изпълнителната власт. Реши ли първо да се докаже като кмет, ще има подкрепата ми. Най-малкото за да се създаде прецедент политиците първо да ги пробваме на местно ниво, пък тогава да ги пускаме на целодържавно. Имаме ли такава практика, боклуците в правителствата ни ще са малко по-малко.

    Ако обаче реши да се метне направо в дълбоките води, ще го направи без моя принос към спасителния си пояс. Толкова от мен.

    Reply
  29. shvabata

    добре написана статия, Григоре. Но за съжаление ББ ще те разочарова като поеме премиерския пост при едни евентуални предсрочни избори, за които вече всички открито говорят. За какво му е да е кмет при положение, че с високия си рейтинг може да управлява държавата? А и не се знае колко дълго още ще се радва на този рейтинг, нали. Всички помним на какъв рейтинг се радваше Волен Сидеров и как цялата му репутация беше срината с поръчковия инцидент на магистрала “Тракия” и с разконспирирането на педофил от парламентарната му група. А срещу Бойко при добро желание винаги могат да се изкарат мощни компромати – като примерно връзки с мутри и т.н., което си е истина между другото. Така че и самият ББ няма време за губене и трябва да се стреми час по-скоро да поеме властта. И той го прави – на 3ти декември ще учреди партия, а от до година ще се бори за представители в европарламента.
    От друга страна обаче поведението му в момента намирисва на сделка с Първанов. Неподкрепяйки Беронов Бойко дефакто дава подкрепата си за сегашния президент. Да не се кандидатира е приемливо, защото БСП няма да допуснат Първанов да не спечели, а и Бойко не трябва да рискува авторитета си пред софиянци, които съставляват близо 1/4 от електората в страната, но от друга страна ако Бойко ще се прави на десен можеше да даде някаква подкрепа на Беронов. Това че не се разбира с Костов не е оправдание за позицията му при положение, че ако Беронов спечели изборите благодарение на неговата подкрепа, то тогава той би служил повече на интересите на Бойко, отколкото на Костов. А и самият Беронов очевидно се бори за всеки глас и не се явил пораженчески на тези избори, както примерно Гаврийски на частичните избори за София и би оценил всяка подкрепа.
    Така че и аз както теб бих подкрепил Бойко, но само ако се договори с дясното. За мен лично е важно Бойко да покаже ясно, че няма да работи с БСП. Много добър знак за това ще е да спомогне за обединяването на десницата / разбирайте ме на СДС и ДСБ, тъй като останалите партийки надали стигат и 1000 души електорат/, въпреки непримиримостта на лидерите й. В противен случай, ако заиграе със столетницата, ще се получи затвърждаване на статуквото, а то както виждаме никак не е радостно.

    Reply
  30. Григор Post author

    @shvabata: Напълно е възможно да ме разочарова. И и аз си правя изводите от действията му. Дали ще получи гласа ми, или не, ще зависи от как ще работи и какво ще свърши (включително от с кого ще се договаря, и как).

    Reply
  31. Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » Кмете, кмете…

    […] Ама ако ще служиш на целия народ както сега служиш на града, по-добре ни партии строй, ни министър ставай. Достатъчно сме ги имали такива, дето уж все пътища нанякъде строят, пък всичките ни пътища все затворени, и си киснем където сме. Избрахме те, за да си различен, а ти май си същият. Благодарим много, ама по-добре недей. Иди си обратно да охраняваш разните царе, и да забавляваш народа като герой от вицове. За това поне доказано ставаш. […]

    Reply
  32. бачо киро

    макар и късно, но ето моите пет пари: очевадно е, че съществото “бате гойко” е продукт отначало на “топлата мъжка дружба с няколко по-напреднали чиновници, а после изцяло е рожба на пропагандата, освен всички други кръвни връзки със светлото минало. той е първият в света полицейски служител, разбил виртуална печатница за фалшиви пари – когато от междунардоните полицейски и сродни служби им писна да му дават готови решени задачки от типа “ние ги проследихме хващай ги че са на ваша юридическа територия” и подхъмкаха че нищо не се прави, той с едно хергеле дописници прелетя цялата многострадална българия – с много шум и блескавици, за да стигне във варна, където да _разбие_ печатницата, и намери няколко голи стени, от които дори календарите бяха махнати – услужливи негови униформени колеги от различни нива бяха предупредили “печатарите” за гостуването и печатарите си бяха изнесли машинките и хартийките и мастилцата.. толкова за това какво го бива да прави, освен да се умилква на чуждестранните големци по голфигрищата. по-важното, григоре – моралът на бате гойко и неговите патрони – този никому неизвестен подизпълнител на голям трибуквен застраховател изведнъж започна да расте по военизираната йерархия на длъжностите без никаква практика и квалификация, и бе произведен в генерал _преди_да_минат_четиридесет_дена_ oткакто седем млади българчета бяха стъпкани и убити от тълпата, и никой не видя и никой не разбра дали изобщо е бил преследван и наказан причинителят на тази тълпа и това групово убийство – още минавам покрай някогашния стадион юнак, ледена пързалка дружба или дискотека с неизвестно за мен име – между спирката на синьото кафе и стадиона васил левски и поглеждам с мъка надолу към онова дърво с поизсъхналите цветя. и моля мир за душите на тези невинни жертви на господарите на бате гойко.

    Reply
  33. Anonymous

    като чета написаното от доста хорица ТУК ми се струва ,че ПЕДАЛИТЕ в БГ са наистина МНОГО ПОВЕЧЕ отколкото предполагах…………

    Reply
  34. edin...

    Спомних си един стар цитат от Сократ, та се чудя остарял ли е, или е още актуален..? Цитирам по памет: “Между добра демокрация и добра диктатура трябва да се избере демокрацията. Между лоша демокрация и лоша диктатура трябва да се избере диктатурата…”.
    Към цитата има и допълнителни разяснения, дадени от автора (Сократ) в подкрепа на своята теза. Според него един лош диктатор, бидейки един, не е в състояние да извърши толкова злини, колкото един куп лоши демократи, управляващи заедно. А в случай, че успее- поне знаеш кой е виновен…

    Reply
  35. Григор Post author

    @edin…: Цитат от любимия ми Тери Пратчет (по памет, и в мой превод):

    Ветинари смяташе, че задачата на съзнателния тиранин е много по-трудна от тази на демократично избрания владетел. Вторият поне може да каже на тези, които управлява, че той е тяхна грешка.

    Reply
  36. назадъка на българия

    Питали Биг Брадър:
    – Защо България продължава да не мръдва напред?
    Брадърът отговорил:
    – Защото Бойко Борисов продължава да гледа само назад.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *