Блог-спам и плъгини

Времето ми напоследък е все по-малко, а блог-спамът, който трябва да чистя – все повече.

След като смогнах да си ъпгрейдна блога, най-напред помислих няма ли как да си спестя чистенето на спам. Имало е дни, когато съм намирал по над 500 спам-коментара (с по 2-3 редовни примесени вътре, които трябва да се издирят и пуснат). Ай сиктир!…

Най-лесното решение – да си сложа някакъв вариант на capcha – не ми хареса. Като минимум, Интернет се ползва и от незрящи – познавам поне един такъв, и съм щастлив и горд, че този човек понякога хвърля око на блога ми. А плъгин за WordPress, който да смогва и да чете числата на глас, не съм забелязал.

Мислех си и за най-очевидния хак – да прекръстя php скрипта за пускане на коментари, и да сложа на негово място един фалшив, който само да сканира за URL-ове пусканите там “коментари”, и да ги блаклиства автоматично. Проблемът е, че спамерите се сещат и за това – доста често намирам спамерските URL-ове примесени сред обилно количество редовни. Известни, или по-малко известни. Така че се отказах.

Пробвах за всеки случай отначало нещо простичко – lr2spam. Добавя случайно генерирано скрито поле в страничката за писане на коментара, и проверява дали съдържанието му бива връщано обратно. Уви, изглежда доста спамботове са достатъчно интелигиентни – спамът ми намаля, но не твърде съществено.

Най-накрая реших да пробвам стандартно пристигащия с WordPress плъгин Akismet. (Отначало ме отблъсна идеята, че трябва да се регистрирам в wordpress.org, за да получа WordPress API key – той е нужен, за да се ползва плъгина със сайта на Akismet.) Работата му се оказа обаче доста добра – до момента няма нито една грешка в преценките дали даден коментар е спам, или не! А и много лесно може да се помогне преценките му да бъдат коригирани, като отбелязвате дали нещо е спам, или не е, на ръка – така учите системата му.

Надявам се този ми опит да бъде полезен.

11 Responses to 'Блог-спам и плъгини'

 1. illa Says:

  А защо не си имал желание да се регистрираш? В смисъл – не знам какви са минусите на регистрирането. Би ли ми обяснил?
  Очевидно, един от главните плюсове при използване на блог-хостинг сайтове е елиминирането на проблема със спама. Досега да съм имала 1-2 спам-коментара за 3-4 години блогърски стаж.
  Но, като гледам колко блогъри предпочитат да са независими, си мисля, че има нещо, което не знам. И то е свързано с регистрацията, предполагам. Та повтарям си молбата – би ли ми обяснил?

 2. Nick Angelow Says:

  @Illa

  Предпочитанието за независимост има пряка връзка с усещането за свобода, особено ако сам хостваш своя блог. В блогърските сайтове няма начин в един момент да не се почустваш ограничен. Поне такова е моето усещане. Между другото, същото е положението и при хостването на ‘нормални’ сайтове. Нали знаеш за приказката ‘My world — my rules’.

  А нежеланието за регистрация е свързано пък с прекаленото желание за събиране на лична информация от кого ли не в мрежата. Затова вече си имам изградена поне една виртуална самоличност, която да използвам в такива случаи.

 3. itilien Says:

  Браво на човека, хем незрящ, хем хвърля око! Или надава ухо?… 😉

 4. illa Says:

  Nick, сигурно е така за по-изкушените в IT-нещата 🙂
  Ама аз, като не съм от тях, съм тройно по-ограничена от никаквите си познания в тая област – ако тръгна да си правя независим блог, ще трябва да губя огромно количество време и усилия, а резултатът ще е плачевен. Т.е. хич няма да е MY тоя world 🙂
  Явно, няма да мога да изпитам сладостта на това усещане за независимост в мрежата 🙁

 5. Nick Angelow Says:

  @Illa

  мисля, че се подценяваш. попитай LeeAnn — тя има какво да сподели.

 6. Eneya Says:

  Мда и аз съм много доволна от Аксимет. Макар че досега ми хвана само един ентусиазиран в пускането на коментари 😉

 7. Григор Says:

  illa: Свързано е с усещането да контролираш сам личните си данни. (Вероятно предизвикано, или поне обострено от хронично натравяне със спам 🙂 )

 8. Виктор Says:

  Григор, наистина ти благодаря, че се съобразяваш със слепите потребители и заради това си се отказал от защитата с картинка.
  Слепите потребители са вече много пъти повече. Не е като едно време 5 души. Слава Богу не затова, че слепите са повече, а че има повече софтуер и по-лесно се учат да ползват компютри.

 9. Виктор Says:

  На коментара, че хем съм сляп, хем око хвърлям така се смях, че щерка ми дойде от другата стая да пита какво става.
  Ми да… така става, слепите хвърлят по едно око на Интернета, няма шега :-))

 10. Григор Says:

  Викторе, такива като теб си струват да се откаже човек заради тях от пробата с картинка, ако ще дори да са единици! 🙂

 11. werbeagenur recklinghausen, werbeagentur nrw werbeagenur, recklinghausen, nrw, webseite, onlineshop Says:

  Creaticom werbeagenur aus dem Kreis Recklinghausen

Leave a Reply