На гости: Комата

Първо – в безплатните вестници. После и в другите. 🙂

— 8< ---

ТО СЛЯПОТО ОКАТО ПРАВИ

Имам предвид Интернет.

В мрежата понастоящем се вихри разгорещена дискусия по повод конфликта между издателство „Труд” и сайта bezmonitor.com

Това е специализиран сайт за незрящи, създаден от Виктор Любенов през 2001 г. Той предлага необходимите за сляп човек компютърни програми, с които да може да ползва всички улеснения, които компютрите предлагат на виждащите хора.

На сайта е качена и библиотека, предлагаща на незрящите изключително добра подборка от книги в електронен формат.

След подробно запознаване със Закона за авторското право и сродните му права, Виктор решава, че публикуването на тези произведения в предоставения вид не нарушава този закон. На входа на библиотеката той е поставил надписа: „Текстовете по-долу се появяват за първи път в електронен (файлов) вид. Това става при стриктното спазване на закона за авторското и сродните му права”. Позовава се на член 24 от закона, позволяващ възпроизвеждането на вече разгласени произведения посредством Брайлов шрифт или друг аналогичен метод, ако това не се извършва с цел печалба.

Сайтът на Виктор е безплатен и той няма никаква финансова изгода от него. Този сайт е носител на Националната награда „Христо Г. Данов” за принос в българската книжовна култура в категорията „Електронно издаване и нови технологии” за 2005 г. Съучредители на наградата са Националният център на книгата, Министерството на културата и Община Пловдив.

На 9 май 2006 г. Виктор получава имейл от ИК „Труд”, с който те го приканват да свали от страницата си произведенията, чиито авторски права са тяхна собственост – творби на Елин Пелин и Ангел Каралийчев, Хашековият „Швейк”, „Хъкълбери Фин”, разкази от Чехов, „Пътешествията на Гъливер” и още няколко класики. Това е стандартно писмо, разпратено от издателството до всички сайтове, където са публикувани тези произведения. Виктор е меко казано изненадан, но още същия ден сваля от страницата въпросните текстове.

Ала също и оспорва претенциите на издателската къща.

След като д-р Григор Гачев емоционално описва в блога си (www.gatchev.info/blog) случая, следва бурна реакция. Издателството е засипано с възмутени електронни писма.

Труд” отговаря с отворено писмо (публикувано в същия блог), в което настоява, че съвсем законно търси правата си, като се позовава на факта, че произведенията са качени във формат, достъпен и за зрящи. Но предлаганият от тях вариант за поставяне на линк от страницата на Виктор към техния портал знам.бг е с платен достъп:

Т.е. свободното съдържание остава, но то ще бъде при онези, които са заплатили правото да го ползват. Да имате нещо против?

Същото сме предложили на г-н Виктор Любенов”.

Библиотеката на Виктор е безплатна. Предложението на „Труд” отново поражда обвинения в печалбарство.

Никой закон не е съвършен, защото законите са създавани от хора. След юридическа проверка Виктор може в крайна сметка да се окаже и нарушител.

Но дали точно буквата на закона е онова, което си струва да се следва в случая?

И не е ли това добър повод да бъде прецизиран самият закон, за да не бъдат ощетявани хора като Виктор, от каквито нашето съвремие има ужасяваща нужда?

Светлана Комогорова – Комата

— 8< ---

И една добавка от мен, доста закъсняла: От няколко дни вече има официален сайт на протеста срещу действията на ИК “Труд” – protest.bloghub.org. Оттам ще може да се научи повече за случилото се, и за това, което ще се случи. 🙂

11 thoughts on “На гости: Комата

  1. komata

    Хехе, сгазили са лука. А на всичкото отгоре аз съм потомствена левскарка :-).
    Да поясня: моето писание горе трябваше да излезе вчера в безплатния вестник “Сити Маркет”. Днес ще разбера защо го няма във вчерашния брой. Опитваме и по други места.

    Reply
  2. Victor

    A sluchayno niakoy da ima jelanie da pomogne na men? Da rechem da mi kaje kak moga da razbera ima li na sayta mi kniakoya neosporimo zakonna kniga? Merci.

    Reply
  3. Pingback: Substance over form » Blog Archive » Къф майтап

  4. komata

    @Виктор: оставам с впечатлението, че май с нещо съм те засегнала, дано бъркам… Това е написано като за вестник. След като изчетоха какво съм писала тук, оттам ме помолиха да бъда сдържана. Е, доколкото можах, се сдържах, но все пак си личи на чия страна съм.
    За мен всички книги в твоя сайт са неоспоримо законни. Ако изобщо имах някакви съмнения, нямаше и да го пиша това…
    Ама, адвокати – знаеш ли ги. Току-виж се намери някой такъв, дето те изкара по кръщелно Джон Силвър :-). Аз разговарях с четирима юристи поотделно, всичките ми обясняваха, че членът бил малко келяво формулиран, но според тях правият си ти.

    Reply
  5. komata

    Статията излезе. Днес. Нещо аз се бях объркала с датите на излизане.

    Reply
  6. Виктор

    Нямам време да чета всичко, пък и за мен не е така удобно, както за вас. Нали съм без монитор. Чух тук някъде, че някой изпитва съмнения че съм се бил засегнал от негово изказване или нещо от тоя род.
    Няма такова нещо. Всеки може да ми пише на електронната ми поща, не бойте се, минете на сайта ми, най-долу са ми пощите. Ще отговоря на всеки, та ако ще денонощно да не мърдам от клавиатурата.
    Най-искрено ви желая щастие и да не позволявате на печалбарите и новите думбази да ни яхат. Сега ще се опитам да спя, че утре съм на работа.

    Reply
  7. Pingback: ‘Труд’ нападна сляп » Blog Archive » Да разлаем кучетата!

  8. Cliff_Burton

    Интересно… Един колега се появи преди малко с вестник “София плюс” – също безплатен седмичник и статията е публикувана и там 🙂

    Reply
  9. Pingback: veselin.name » Blog Archive » ftv и много недели

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *