На гости: Комата

Първо – в безплатните вестници. После и в другите. 🙂

— 8< ---

ТО СЛЯПОТО ОКАТО ПРАВИ

Имам предвид Интернет.

В мрежата понастоящем се вихри разгорещена дискусия по повод конфликта между издателство „Труд” и сайта bezmonitor.com

Това е специализиран сайт за незрящи, създаден от Виктор Любенов през 2001 г. Той предлага необходимите за сляп човек компютърни програми, с които да може да ползва всички улеснения, които компютрите предлагат на виждащите хора.

На сайта е качена и библиотека, предлагаща на незрящите изключително добра подборка от книги в електронен формат.

След подробно запознаване със Закона за авторското право и сродните му права, Виктор решава, че публикуването на тези произведения в предоставения вид не нарушава този закон. На входа на библиотеката той е поставил надписа: „Текстовете по-долу се появяват за първи път в електронен (файлов) вид. Това става при стриктното спазване на закона за авторското и сродните му права”. Позовава се на член 24 от закона, позволяващ възпроизвеждането на вече разгласени произведения посредством Брайлов шрифт или друг аналогичен метод, ако това не се извършва с цел печалба.

Сайтът на Виктор е безплатен и той няма никаква финансова изгода от него. Този сайт е носител на Националната награда „Христо Г. Данов” за принос в българската книжовна култура в категорията „Електронно издаване и нови технологии” за 2005 г. Съучредители на наградата са Националният център на книгата, Министерството на културата и Община Пловдив.

На 9 май 2006 г. Виктор получава имейл от ИК „Труд”, с който те го приканват да свали от страницата си произведенията, чиито авторски права са тяхна собственост – творби на Елин Пелин и Ангел Каралийчев, Хашековият „Швейк”, „Хъкълбери Фин”, разкази от Чехов, „Пътешествията на Гъливер” и още няколко класики. Това е стандартно писмо, разпратено от издателството до всички сайтове, където са публикувани тези произведения. Виктор е меко казано изненадан, но още същия ден сваля от страницата въпросните текстове.

Ала също и оспорва претенциите на издателската къща.

След като д-р Григор Гачев емоционално описва в блога си (www.gatchev.info/blog) случая, следва бурна реакция. Издателството е засипано с възмутени електронни писма.

Труд” отговаря с отворено писмо (публикувано в същия блог), в което настоява, че съвсем законно търси правата си, като се позовава на факта, че произведенията са качени във формат, достъпен и за зрящи. Но предлаганият от тях вариант за поставяне на линк от страницата на Виктор към техния портал знам.бг е с платен достъп:

Т.е. свободното съдържание остава, но то ще бъде при онези, които са заплатили правото да го ползват. Да имате нещо против?

Същото сме предложили на г-н Виктор Любенов”.

Библиотеката на Виктор е безплатна. Предложението на „Труд” отново поражда обвинения в печалбарство.

Никой закон не е съвършен, защото законите са създавани от хора. След юридическа проверка Виктор може в крайна сметка да се окаже и нарушител.

Но дали точно буквата на закона е онова, което си струва да се следва в случая?

И не е ли това добър повод да бъде прецизиран самият закон, за да не бъдат ощетявани хора като Виктор, от каквито нашето съвремие има ужасяваща нужда?

Светлана Комогорова – Комата

— 8< ---

И една добавка от мен, доста закъсняла: От няколко дни вече има официален сайт на протеста срещу действията на ИК “Труд” – protest.bloghub.org. Оттам ще може да се научи повече за случилото се, и за това, което ще се случи. 🙂

11 Responses to 'На гости: Комата'

 1. Божо Says:

  А такааааа:
  http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2006-05-25&article=147459

 2. komata Says:

  Хехе, сгазили са лука. А на всичкото отгоре аз съм потомствена левскарка :-).
  Да поясня: моето писание горе трябваше да излезе вчера в безплатния вестник “Сити Маркет”. Днес ще разбера защо го няма във вчерашния брой. Опитваме и по други места.

 3. Victor Says:

  A sluchayno niakoy da ima jelanie da pomogne na men? Da rechem da mi kaje kak moga da razbera ima li na sayta mi kniakoya neosporimo zakonna kniga? Merci.

 4. Substance over form » Blog Archive » Къф майтап Says:

  […] В един от коментарите по последния пост на Григи видях следния интересен линк. […]

 5. Весела Says:

  Разбра ли се защо я няма статията, м? ^.^

 6. komata Says:

  @Виктор: оставам с впечатлението, че май с нещо съм те засегнала, дано бъркам… Това е написано като за вестник. След като изчетоха какво съм писала тук, оттам ме помолиха да бъда сдържана. Е, доколкото можах, се сдържах, но все пак си личи на чия страна съм.
  За мен всички книги в твоя сайт са неоспоримо законни. Ако изобщо имах някакви съмнения, нямаше и да го пиша това…
  Ама, адвокати – знаеш ли ги. Току-виж се намери някой такъв, дето те изкара по кръщелно Джон Силвър :-). Аз разговарях с четирима юристи поотделно, всичките ми обясняваха, че членът бил малко келяво формулиран, но според тях правият си ти.

 7. komata Says:

  Статията излезе. Днес. Нещо аз се бях объркала с датите на излизане.

 8. Виктор Says:

  Нямам време да чета всичко, пък и за мен не е така удобно, както за вас. Нали съм без монитор. Чух тук някъде, че някой изпитва съмнения че съм се бил засегнал от негово изказване или нещо от тоя род.
  Няма такова нещо. Всеки може да ми пише на електронната ми поща, не бойте се, минете на сайта ми, най-долу са ми пощите. Ще отговоря на всеки, та ако ще денонощно да не мърдам от клавиатурата.
  Най-искрено ви желая щастие и да не позволявате на печалбарите и новите думбази да ни яхат. Сега ще се опитам да спя, че утре съм на работа.

 9. ‘Труд’ нападна сляп » Blog Archive » Да разлаем кучетата! Says:

  […] След като седмичника ‘Гласове’ (след няколко дни ще качим статията и онлайн) даде гласност на случая и комата (прякор на известна българска преводачка) написа своята статия за безплатния вестник “Сити Маркет”, най-после и широко тиражиран вестник си позволи да напише за случая, макар и с повече от две седмици закъснение. Поздравления за ‘Новинар’ и тяхната статия Искам си правата!, макар и карето ‘Законът е сляп’ да е само малка част от нея. […]

 10. Cliff_Burton Says:

  Интересно… Един колега се появи преди малко с вестник “София плюс” – също безплатен седмичник и статията е публикувана и там 🙂

 11. veselin.name » Blog Archive » ftv и много недели Says:

  […] И още едно нещо, което ми направи силно впечатление в книгите -един от преводачите на Nexus е Комата. Ако не се сещате, коя е Комата, не е болка. Аз я свързвам в протестите около ‘Труд‘ и коментарите в различни блогове. Стана ми интересно, защото си беше написано ‘Комата’ след трите имена (много странно). 🙂 До този момент не съм обръщал голямо внимание на имената на преводачите. Последно време прочитам всяка една буквичка от всяка една част от книгата. Накрая, след като съм прочел всичко, стоя и се взирам в нея, докато източа и най – малката неизточена част (обичам да гледам книги!). Това ми напомня на тъпите реклами за авторско право. Четеш/точиш книги! – съд! затвор! пират! Мир, бе хора, мир! […]

Leave a Reply