Експерименти и порнография

Реших да си направя експеримент. Какво се търси и сваля във file sharing мрежите.

Експериментът тръгна от дискусията за достъпа на книги през Интернет. В един момент реших да проверя – какво ВСЪЩНОСТ се обменя в тях? Без изобщо да ми пука от нищо.

Инсталирах MLDonkey и налях в него стотина най-различни файла. Без абсолютно да ми пука за авторски права. Списъкът на файловете включваше:

– 4 книги на Тери Пратчет (новички), последните две книги за Хари Потър, “Властелинът на пръстените”, CIA World Factbook и няколко неща на Артър Конан Дойл.
– MP3 записи на Мадона, Бийтълс, Дейвид Бауи, Manowar и Куин (общо към 100 песни)
– филмите “Шифърът на Леонардо”, “Дневна стража”, “Метрополис”, “Одисея 2001”, “Аз, моя милост и Айрийн”, и някакво порно (или еротика, ако вярвам на името на файла – ама как се комбинира еротиката с BDSM и forced sex, пак ако вярвам на въпросното име, не знам).
– указание как се сглобява бомба (всъщност не можах да намеря такова, а не ми се пишеше – кръстих така един празен 100-килобайтов файл)
– карта на Хавайските острови
– учебен филм как се прави хипноза, учебник по психология, учебник по икономика, учебник по гледане на пчели.

Всичките (освен указанието как се прави бомба 🙂 ) са смъкнати пак от file sharing мрежи, специално за експеримента, по критерия “да се намира на немалко места” – повечето свалячи биха се отказали да смъкват нещо, което го има на само едно място.

Заредих ги, и дадох пет дни време за сваляне. Записвах всяка заявка – кой файл, колко пъти, колко свалено. Накрая си направих статистиката. Ето я, в проценти:

Картата на Хаваите: нулев интерес.
Ръководството за бомбаджии: също.
Учебните материали: също.
Книги: 2 заявки (и двете за Тери Пратчет), свалени общо 18 килобайта.
Музика: 184 заявки (две трети за Мадона, останалите най-различни), свалени общо малко под 12 мегабайта (средно към 3 песни).
Филми: 13 заявки за “Шифърът на Леонардо” (свалени общо към 200 килобайта от него), 2 заявки за “Аз, моя милост и Айрийн” (свалени общо 28 килобайта)…

И 49511 заявки за порнофилма (свалени общо към 2 гигабайта – 8 пъти обема на филма)…

С други думи, бих очаквал над 99% от типичния трафик на file sharing мрежите да е порно. Тоест, поне 99% от загубите, причинявани от тях, да се търпят от индустрията за порнофилми.

Което поражда няколко въпроса:

1. Защо големият шум срещу пиратството го вдигат RIAA и MPAA, като те не са организации на порнопроизводители? (Или са, но не го знаем?!)

2. RIAA и MPAA твърдят, че годишните им загуби от пиратство са десетки милиарди долари. Което означава, че годишните загуби от пиратство на порноиндустрията трябва да са ТРИЛИОНИ долари. Примерно колкото брутния годишен национален продукт на Япония или Германия, и повече от брутната печалба на целия свят, в почти който и да било отрасъл на икономиката поотделно.

От което пък следва, че порнофилмовата индустрия е най-развитият икономически отрасъл на човечеството. С всички изводи от това. Например че кажи-речи всеки, който изглежда поне малко приемливо, сигурно работи тайно като порноактьор, или като минимум технически персонал по тези филми. Не ми се задълбава нататък, че като почна…

Алтернативният извод е, че при снимане на порнофилм се постига безумна икономическа ефективност, която позволява да не фалираш дори при такива чудовищни загуби. Ей, Холивуд, що не вмъкнете по малко порноелемент във всеки филм? Полезно е икономически. Примерно във “Властелинът на пръстените” можехте да… не, не, стига толкова. Човек трябва и в сарказъма все пак да има мярка.

Има и други варианти, ама те са по-нелицеприятни. Например че RIAA и MPAA са безумно ненаситни в печалбите, и колкото и да вземат, все им е малко. И че са готови, точно в стил Маркс, на всякакви престъпления, лъжи и фалшификации, за да лапнат и още.

Че защо да не са готови? Не е луд който яде и чуждия зелник, луд е който си му го дава…

… Като се замисля, оня филм все пак ще да е бил еротика. Май определението “порнография” пасва по-добре на други неща.

17 thoughts on “Експерименти и порнография

  1. dzver

    1 порно филм = няколко $
    1 пиратско разпространение на скъпа програма = няколко хиляди или даже десетки хиляди $

    Във всеки случай – добро попадение 🙂

    Reply
  2. skoklyo

    ако не си чувал, dzver, има адски много хора, които просто си колекционират софтуер и това е напълно нормално, страстта към колекциониране на какво ли не можеш да я срещнеш под път и над път.
    други просто си играят.
    на трети пък им е интересно да видят за какво става въпрос и втори път не го и поглеждат сваления “скъп” софтуер.
    въпросът, който се отбягва при всичките тези вопли относно пиратство, е – кой от тези хора би дал и една пукната стинка за въпросните “скъпи програми” ако достъпът до тях е единствено легален?
    понеже много по-лесно и “пиарско” е да се смятат загубите по начина, посочен от теб.

    Reply
  3. Григор Post author

    @dzver: Да, ама скъпата програма надали ще я ползват реално много хора, а пък порнофилма ще го гледат повечето мъже и доста жени 🙂 Така че нещата като минимум се изравняват. 🙂

    @skoklyo: Спокойно, човече, всеки има право на мнение – а на шега още повече. 🙂

    Reply
  4. komata

    Абе нали ти разправях как мен преди десетина години ме каниха два пъти за гол фотомодел и един път – да се снимам в откровено порно… (в уж “тайното” студио на Ангел Близначки, дето преди не помня колко години разнесоха из вестниците и по-специално “Нощен труд” че го разкрили… На шестата или седмата година от съществуването му ;-)))
    Чудно що ли, ма не рачих. Онзи, дето ми предлагаше, тогава се помъчи да ме убеди да стана сценаристка.
    Ма аз пак не рачих, чудно що ли.
    Брей, пропуснати ползи, пропуснато нещо, хехехехе :-).
    Иначе резултатите от експеримента хич не ме изненадват.
    А сносно ръководсво за правене на бомба има в “Боен клуб” от Чък Паланюк, все някъде трябва да се мандахерца из нета, ама ако не се мандахерца, ще ти го дам – нали аз съм го превеждала. Пък ти си го прави каквото щеш :-).

    Reply
  5. ritchie

    Какво толкова странно има? Да сте забелязали, че технологиите се развиват основно от порноиндустрията? Видеокасетофоните, различните компресирани графични файлови формати, разните MPEG стандарти, VCD, SVCD, самият интернет и т.н. Няма да изреждам. Всичко това дърпа здраво напред технологиите основно за да се пренасят порноматериали. Така че порноиндустрията трябва да се уважава именно затова.
    Иначе недейте да правите сметка кой колко губи. Нямата си и понятие нито от началните условия на задачата, нито каква математика ползват RIAA, MPAA и сродните им организации.

    Reply
  6. ritchie

    И освен това всички данни сочат това, независимо дали ми/ни се ще да е така 🙂

    Reply
  7. komata

    Хмм, кои “всички” данни? От кои източници? Откъде ги имаш? Би ли ги изнесъл, ако разполагаш с тях? Защо смяташ, че Григор или някой от другите хора, които пишат тук, не разполага с някакви данни по въпроса и не знае каква задачка се е емнал да решава? На какво основание? А ти знаеш ли каква математика ползват почитаемите организации? Каква точно, ако знаеш? Би ли предоставил кратък онлайн курс на нас, невежите? Уфф, че ми завъпрося на гърлото…
    Иначе браво, че мислиш, това е похвално, мисли си със здраве :-).
    Ааа, чакай, сега забелязвам – така, както си го формулирал, всички данни сочат, че ти мислиш…
    Е, това не съм седнала да го оспорвам 🙂

    Reply
  8. Виктор

    Леле, Кома, що го риташ така човека… Сигурно още хълца.
    Сега ми се чини, че и аз ще изокам някой ден… май Чудомир беше… Той кога е починал?… 70 г. дали има? Не става да ритам…
    Точно на десния ми крак на обувката е взела дупка да се самоорганизира… Ще трябва адекватно да подходя.
    Дааа, не ми отива… Но сънувах нещо, докато задремвах в задръстването в автобуса. Живот и здраве, като се наспя, ако междувременно НСБОП не са ме вдигнали мен, или компютъра ми,към 3 часа, нали така се прави, ще напиша какво сънувах. Много хубаво беше. Така хубаво… еретично почти… еротично ли исках да кажа… Дааа… Е, утре или в неделя, дано не ми изветрее от главата. Нещо май пак за род и родина беше…
    и космополитизъм… Пък и лято е, на Серафим палто му не трябва… Съдията и в блато да го оставиш, няма да измръзне…
    “Вий на нея я върнете, че й трябва зиме, лете…” (Щурците това де.)
    “И послуша ги ловеца, върна кожата на Меца.
    И завчас я тя облече
    и закле се, и зарече
    да не хапва месо вече
    да се храни със тревица,
    да се пои със водица.”

    Който пръв каже автора, печели SMS на стойност 50 ст. с ДДС.
    Комата се лишава от участие.

    SY, Victor

    Reply
  9. komata

    Ааа, дискриминация спрямо Комите, значи :-)!
    И как ще живея сега без есемесче от педесе стинки, а :-(?
    Ма хай от мен да мине, няма да казвам отговора :-).

    Reply
  10. ask google

    Google каза че е Асен Разцветников. Не знам как google ще си получи sms-чето 🙂

    Reply
  11. Mitko

    Простотията е, че се отчита като загуба всеки download на филм, музикално парче или софтуер. Без значение дали в действителност този, който го е свалил би дал пари за него. Т.е. – това са “фиктивни” пари. В хубави държави, като САЩ, където индустрията има силно лоби пиратите се осъждат да възстановяват тези “загуби” на производителите. Аз се кефя на Европа точно щото тук не се оставят разните компании да си разхождат коня както искат.

    Reply
  12. Григор Post author

    Безспорно е простотия. Ама не е луд който яде чуждия зелник…

    Reply
  13. Pingback: Grigor Gatchev – A Weblog » Blog Archive » Консултантски компании, споделяне, пиратство, загуби…

  14. Pingback: Консултантски компании, споделяне, пиратство, загуби… | Без Лого

  15. Pingback: » Copyrights and Pornoamtv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *