Симпатичният капитан Джак Спароу

Откакто гледах “Карибски пирати”, този момък направо ми напълни душата. И днес, като гледах един рекламен афиш, се сетих за него. Ако и втората серия е също толкова готина, ще е живо удоволствие.

Защо всъщност Джак Спароу е толкова симпатичен? Надали е само заради физиономията на Джони Деп (въпреки че и тя без съмнение има принос). В създаването на подобни образи най-често биват наливани или неизчерпаемият талант на велики майстори, или трудолюбието на екипи експерти по психология на масите и психоанализа на зрителите. Твърде много хора възприемат себе си, или биха искали да се възприемат, като симпатичен хитряга – карък. Симпатичен хитряга, защото на всеки му се ще да е готин и хитър – и карък, за да има някакво обяснение защо в реалния живот нито околните го имат за много готин, нито пък много от хитростите му минават… Така че Джак Спароу е любимецът на обикновения човечец. Точно както “Робинята Изаура” – на домакинята с провинциален манталитет, или “Lost” – на типичното преуморено от работа юпи.

А как да го гледам? Да си купя билет за кино? Или да го смъкна отнякъде на пиратско копие? Тук вече е въпрос на изживяване.

Не знам колко на колко точки, и колко цвята на точка е киноекранът. Но е с поне един порядък над всичко, което предлага домашната техника на този етап. И HDTV, и divx-овете, и dvd-тата трева да пасат. А като прибави човек размерите на екрана, и качественото съраунд озвучаване, разликата става от земята до небето. Киното просто си е истинското нещо!

Да, ама ако филмът е филм. Ако е боклук, и най-големите екрани на света не могат да му помогнат. А пък филми, дето не са филми, наоколо бол. Кои точно са, е въпрос на вкусове – но всички сме единодушни, че повечето филми не стават за гледане.

Затова и практиката ми е отначало да си докопвам филмите на пиратско копие. Ако нещо е филм, а не боклук, си купувам билет за него. Не само заради тръпката от големия екран, а и защото хората, дето са направили свестен филм, заслужават парите ми. Не ги ли финансирам, бездарниците ще удавят света в помиите си.

(Може да е малко пресилено, като се имат предвид финансовите ми възможности, но е въпрос на принцип.)

Като се замисля, около мен няма нито един човек, който да гледа пиратски копия на филми ВМЕСТО да ги гледа в кино. Някои, като мен, ги гледат като “предварителна оценка”. Други гледат само тях, защото не могат да си позволят лукса кино – и дори да им спрат пиратското кранче, пак няма да могат да си го позволят. Обкръжението ми е страхотно разнородно – но с чиста съвест мога да твърдя, че филмовите компании не губят нито стотинка от нелегалното разпространение на филми в него. Независимо имат ли достъп до пиратски копия, които ходят на кино си ходят, а които не ходят – не, и това няма да се промени.

Идиоти ли са тогава хората от филмовите компании? Мисля, че не.

Те си правят сметката, че ако имам достъп до пиратски копия, аз ще ходя само на филмите, които съм харесал. А ако нямам, ще трябва да ходя на всеки, за който съм чул нещо добро. Тоест, разчитат да ми отнемат възможността да преценя предварително дали един филм си струва. Нещо като да ми продават котката задължително и само в чувал.

А това е некоректност към потребителя. За да съм по-точен – това е опит за индиректна измама. Укриване на реалните качества на стоката, докато клиентът не си даде парите за нея – а парите после не се връщат.

И какво се получава? Моят опит да преценя дали един филм си струва, преди да си дам парите за него, е криминално престъпление. А опитът да ме измамят да платя предварително за филм, който може да е боклук, е законен и високоуважаван. Ей, ей, чакайте малко!

Очевидно е, че общество, в което нещата стоят по този начин, не стои на здрави основи. Само че обикновено това го казва със силен глас поредният Ленин. Защо ли имам чувството, че някои хора с пот на челото се трудят да създадат революция в сферата си? Може би не по-малко брутална и лоша като резултати от Октомврийската, ако и също толкова красива като намерения?

При положение, че е възможно да се създаде свръхевтино точно копие, без да се унищожи оригиналът, спирането на пиратството се превръща в юридическо-полицейско-обществено перпетуум мобиле. По-сложно като законова база от физичното, но също толкова невъзможно. Тази война е нещо като войната на Буш срещу тероризма – има начало, но няма край. Не само защото няма как да се каже кога е свършила, а и защото най-много успява в пораждането на още повече от това, срещу което се бори.

И е също толкова удобна за оправдаване на всякакви мерки за орязване на правата и свободите на хората, и връчването им в ръцете на корпорациите. Вече писах преди – едно вероятно развитие на съвременния корпоративен модел е феодално-гилдийна система, и то далеч по-брутална и безмилостна от някогашното Средновековие. Звучи невероятно, но малко ли невероятни неща видяхме напоследък да стават реалност?

Пиратството на филми може да е абсолютно незаконно. От една точка на мерките срещу него обаче се наблюдава един трудно обясним феномен – то става морално! Може би защото мерките стават неморални до степен да го превърнат в морално, просто защото то е тяхната противоположност. Може би заради друго. Но става.

А когато законов императив и морален императив застанат един срещу друг, нещата стават страшни. Такова противостоене се получава обикновено само в тоталитарните държави от най-различни видове – фашистки, комунистически, фундаменталистки… Да, един суров закон срещу информационното пиратство няма сам по себе си да направи САЩ или Германия тоталитарни държави. Но тръгне ли се оттам, твърде бързо ще започнем да си спомняме за законите, които задължаваха лоялния на закона германец да предава на Гестапо съседите си – евреи. Или лоялния на закона българин да шпионира и донася на милицията за “неблагонадеждните”…

Какво става после, знаем. Поне тези, които помним добре комунизма. Как при него се пишеха закони, които да няма как да не нарушаваш – за да може всеки да е виновен, и всеки да може да бъде “прибран” при нужда. Нещо като пълно беззаконие, само че формално уж със законова база.

Как няма после Джак Спароу да е толкова симпатичен?… Капитане, имате ли място за още един моряк на борда? Че тук, на сушата, все още не са пирати вече само овчиците в кошарите.

19 thoughts on “Симпатичният капитан Джак Спароу

  1. komata

    Сигурен ли си, че искаш да станеш пират, когато пораснеш?
    Подписано: Пипи Дългото Чорапче

    Reply
  2. Ira

    В Щатите между другото имат разрешение на този проблем – когато отидеш на кино и си излезеш преди края на филма, спокойно можеш да отидеш на касата и да поискаш да ти върнат парите, защото филма не ти е харесал. Виждала съм даже нагли тинейджъри да си искат парите след като са изгледали целия филм… Предполагам, че това също е начин големите корпорации да се борят с пиратството….

    Reply
  3. abator

    1. В последно време почти всички филми са бози 🙁 Затова съм се отказал от игралните филми и гледам документални. Там поне човек може да научи нещо. Добре, че има телевизии, които бълват такива филми в доволно количество.
    2. Смятам, че закона ЗАПСП и Интернет са несъвместими. ЗАПСП в тоя си вид е опасен и недемократичен.
    3. Учуден съм колко малко хора знаят за проблема и че на още по-малка част от тях им пука 🙁

    Reply
  4. Григор Post author

    @komata: То пък все едно имаш избор…

    @Ira: Не ми се вярва. Според мен големите корпорации чудесно знаят, че всъщност не губят от пиратството на практика никакви приходи, а го гонят, за да карат хората да си плащат и за каквото не им харесва. Мисля, че истинската причина в Щатите да можеш да си вземеш парите, ако филма не ти е харесал, е че хората са си го извоювали, и корпорациите не смеят да им го вземат.

    @abator: ЗАПСП е на път да бъде несъвместим не само с Интернет, но и с която и да било съвременна конституция – поне както го прилагат в момента: НСБОП да зареже истинската престъпност, и да гони обикновения потребител… А за това на колко малко хора им пука – ще разберат, че е трябвало да им пука, когато стане късно. Глупостта не просто трябва да се наказва, тя винаги се наказва, но бидейки глупост, не го разбира.

    Reply
  5. Владимир Георгиев

    Аз за това като решавам дали да отида да гледам даден филм в киното (или да чакам ДВД-то да излезе вместо това) чета ревюта на филма от критици и зрители – аз лично ползвам http://movies.yahoo.com/. И ако нещо ми хареса, отивам на кино. Досега не ми се е случвало да ходя да си искам парите за билета обратно, но не съм случил да посетя някой много кофти филм…
    А Карибските пирати 2 определено ще ида да го гледам на кино!

    Reply
  6. the bulgarian

    Съгласен съм изцяло с публикацията, пропуснал си само един малък детайл или по-скоро не си го споменал, но той си е доста очевиден и близък до акъла. Продавайки ти котката в чувал, единственото което можеш да знаеш за котката е каквото ти казва рекламата за нея – колко е дълга опашката й, как красива и шарена е козинката й и колко мили очи има. Демек повече пари за маркетинг директно се равнява на повече пари от приходи. Това освен, че дава възможност на големите корпорации да лансират подобаващо и най-големите боклуци на света отнема възможността на хората, които се опитват да правят стойностно и независимо кино да ‘пробият’ на пазара и да получат някаква печалба за в пъти по стойностия си продукт, защото дори и да си измислил оригинална идея, която не изисква много средства, дори и да са успели да я реализират борейки се зъби и нокти (и залагайки апартамента си) няма как да извадят 40 милион за реклама.

    Относно гледането на филми на DivX, искам само да кажа, че дори и тогава не бива да се подхожда към боклуците снизходително. Тоест ‘абе това сигурно ще е ебати боклука’, ама айде нали мога безплатно да го гледам, що да не. Разходите не се измерват само в пари – уважавайте личното си време и уважавайте собствената си психика. Аз лично филми, в чието лошо качество съм убеден не гледам дори и на DivX.

    Reply
  7. Eneya

    Да, с тези досадни (новата всеобща любима дума) франчайзи, наистина вече взеха да се оливат. Знам, че ще има и трета част на Карибски пирати. Много се надявам филмът да е хубав., защото Джони Деп е страхотен актьор. В първата част беше много добър и донякъде успя да заглуши жалките напъни за игра на Блум. Е, Найтли се представи доста по-добре, но за мен, най-добрият й филм е “Наистина любов”. 😉
    Та… стискам епалци гримираният с черен молив и пиратската му шапка марка адидас да изиграят добре и този филм 😉
    Колкото до другото. Твърде малко знам, за да се изказва. Затова запазвам почтително мълчание.

    Reply
  8. komata

    Нещо май животът те млати.
    Не те свърта в свъртения дом.
    Ами хайде да станем пирати.
    Йо-хо-хо и бъчвичка ром.

    Чакат бури и дебнат опасности…
    Свободата това е, нали?
    Но това – когато пораснем.
    Засега – да си правим бели.

    Знам къде са ми детските книжки –
    не събират в сандъците прах.
    Не е лошо да си безгрижен.
    Но е лошо да те е страх.

    А солта не понася плесен.
    Горе, долу – синевина…
    Роджър неслучайно е весел.
    Хленчат другите знамена.

    Слънце кожите ни ще пали.
    Бриз по бузите ще ни щипе.
    Хайде бе, Томи, скачай на сала!
    Подпис: ПОСДРАВИ ОД ПИПИ.

    11. 07. 2006 г.,
    остров Корекоредут 🙂

    Reply
  9. komata

    @abator
    Почти всички филми били бози ли?
    Ами като гледаш само мазен холивудаж, кой ти е крив, че пропускаш свестните?
    Представа си нямаш колко свястно кино се прави по целия свят в момента. Аз поне професионално се занимавам с филмов превод, което изисква гледане, и то внимателно, та съм що-годе наясно.
    Пробвай на първо време със сръбско кино, че най-лесно се намира в нета май.
    Е, ако и това не ти харесва, повредата е в твоя си телевизор 🙂

    Reply
  10. abator

    @komata: Ами аз съм много капризен на тема филми. За мен добрият филм представлява добре разказана история, от която може да се извлече поука. Удоволствието от самия филм е след това да седнеш с приятели на чашка кафе(бира, чай, мляко или каквото предпочиташ) и да го обсъдиш. За съжаление пазарът е залят от филми, които предоставят единствено зрелища и няма нещо кой знае какво за обсъждане. Разбира се сред това море от заглавия има и стойностни филми, но те са трудно откриваеми. Човек, който не следи внимателно какво става на филмовия пазар се обърква от многото заглавия. Случвало ми се е да гледам някой филм и след това да съжалявам за загубеното време. При документалните филми не ми се е случвало да съжалявам. Винаги има какво да се научи от тях и за това ги харесвам.

    Reply
  11. komata

    @ abator
    Ами следи какво става по филмовите фестивали, а не на филмовия пазар :-). И се поровичкай из по-малките кинематографии, полезно е.
    Аз пък ако знаеш какви гадни и нелепи документалки съм гледала…
    Ааа, и за задължителното наличие на поука хич, ама хич не съм съгласна!!!

    Reply
  12. Victor

    Zdraveyte 🙂 I az sam gledal filmi, ama mnogo malko holivudski, shtoto edno vreme, nali, riadko byaha. Nyakoy da znae namira li se iz mrezhata “Vreme razdelno”? (Filmat, ne knigata, razbira se. :-)) Blagodaria.

    Reply
  13. Eneya

    Григи… филмът е много, много сладък 😉
    Пожелавам ти да го изгледаш с весела компания като мен и да се сгънеш на стола от смях (също като мен).

    Reply
  14. alvin

    От “Карибски пирати” помня само култовото изпълнение на Дж. Деп, неубедителния елф (тоя е създаден да го бият във филмите. Когато не е с дълги уши, де) и плоската Кийра. Ама тя е малка, де.
    Според мен Джони Деп спаси филма.

    Reply
  15. teo

    “alvin
    Според мен Джони Деп спаси филма.”
    Е не е точно така, колкото и да е добър актьора, ако другото куца всичко си остава боза. Че игра много добре, това е така.

    Reply
  16. Eneya

    @alvin
    *настръхнала* Ти по цици ли определяш актрисите? Офффф, аман!
    Освен това, според мен пък си беше тъкмо чудесно количеството. Това, симетрията не е шега работа. На 160см. фъстък не му отиват дини. А това, че някои го очакват е само и единствено … нямам думи всъщност, не можах да го определя.
    Григи, не каза дали си гледал филма?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *