Welcome to Bulgaria – 2

Този запис би могъл да се казва и “Задочен отговор” – 2. И по още други начини.

Преди малко повече от седмица близкоизточният конфликт доведе до ново развитие – наложи се държавите по света да евакуират гражданите си от Ливан. По това време правех едно дребно сравнение между нас и Румъния – като страни-кандидатки за ЕС. И реших – просто от любопитство – да наблюдавам събитията.

И двете страни демонстрираха транспортна техника. Но по различен начин.

Румънското правителство евакуираха своите сънародници, като изпратиха президентската си авиация.

Нашето им договори автобуси по бомбардираните от Израел пътища към Сирия. Но пък гордо се качи на новичките Мерцедеси S-класа, срещу които протестирахме преди няколко месеца. Дето Пирински ни убеждава, че политиците ги заслужавали, понеже имали тежката задача да се грижат за всички останали.

Още тогава изприказвахме и изписахме сума ти нещо – колко раково болни са можели да спасят парите за тези коли, какво ли не още… Всуе. Колко се грижат политиците ни за който и да е друг освен себе си, се видя като на картинка. На протестите обаче ходехме по десетина души. На обикновения българин не му пукаше.

Сега стотина българи от Ливан пристигнаха успешно. А можеше и някой израелски самолет да пусне някоя ракета на автобуса им, и да не пристигнат. Въпрос на късмет. Ако беше станало, обикновеният българин щеше да поцъка с език, и да потъне в същата летаргия.

Писал съм преди какво отговарям на въпроса “за кого да гласувам”. Само че напоследък все по-силно ме мъчи друг въпрос.

ЗАРАДИ КОГО да гласувам?!

Заради този “обикновен българин”, дето не му пука ни за раково болни, ни за закъсали под обстрел, ни за нищо, освен за собственото му дебелогъзие ли? Друг път. Едвам се сдържам да не му пожелая да е на мястото било на едните, било на другите. Не го правя от уважение към себе си, а не от каквато и да е симпатия към него – той го заслужава.

Кой е този в България, дето заслужава нещо различно от изметта, която имаме за управляващи? (Добре, че никой друг не смята себе си за измет – иначе щеше да ме е дал под съд за оскърблемие заради сравнението с тях, а аз щях да призная правотата му.) Един на колко са тези, дето заслужават нещо по-добро?

Чудя се – не е ли по-лесно тези, дето ни е грижа, да хванем и да емигрираме някъде заедно? Надали ще се съберем и няколко хиляди души. Да изчакаме две-три поколения, докато другите измрат от лайнодушие и от тормоза на изметта, която търпят. И след това – било да се върнем и да си почнем държавата наново, ако изметта не я е продала на някой срещу банкнотка-две, било да си я направим отново другаде.

Ако обаче това стане, аз лично ще запиша едно изискване направо в конституцията й. Гражданин, който при подобни простотии на правителството си не зареже работа, сън и всичко друго, докато не го свали, да бъде лишаван от гражданство и прогонван. Също и всеки, който след подобно нещо пусне гласа си за същите хора. Иначе не си представям как държавата ни би могла да оцелее.

Толкова.

16 thoughts on “Welcome to Bulgaria – 2

  1. Виктор

    Ааа, Григоре, да не съм те чул!
    Още пазя тука някъде из архивите онова, което ми написа едно време през Фидото.
    Че всеки може да живее и да обича хубава и подредена държава, ама тука е предизвикателството, в България.
    Нещо в този смисъл беше…
    Днес освен в зоопарка, бях и на една опашка, няма значение каква.
    Та заставаме аз и жена ми в края, и след малко пристига една госпожа и казва, че е пред нас, просто прескочила да си купи вестник, няма да казвам кой, хаха… Човекът пред нас също потвърди, че жената била след него, не че ние сме искали потвърждение… После се оказа, че става дума за най-много две или три минути повече.
    Ето двама от онези, за които говориш по-горе. Обаче там на същото място има и други двама, които са хора, Григоре. Не знам… И аз напоследък много мисля за това…
    Днеска ми се обади един съученик, който в момента е следствен.
    Еее, – викам му – аз не можах да се издигна толкова, само с предупреждение останах.
    А баща ми, Бог да го прости, дори го остригаха и 3 денонощия на “Московска” 5 беше затворен, щото казал във влака, че … казал “Нали в България нямаше класи?” – когато седнал в първа класа с билет за втора, не знам поради каква причина…
    А като бил в казармата, прочел “дванайсетте стола”, казал на другите новобранци, че ще бяга за Рио де Жанейро… Ако щете вярвайте, ДС са го следили после, след като се уволнил и се оженил за майка ми. Жива е майка ми, обиск били правили вкъщи, преди година-две чак ми каза.
    Пък друг път ще ви разказвам как и защо на мен в милицията през 80-те години ми слагаха един нож на гърлото, пък като разбраха, че имам проблем със зрението, виждах малко тогава, нощно време беше, тръгнаха да ме карат с патрулната кола вкъщи…
    Така им каза един с по-големи пагони… Ама като стигнахме до стоянката за таксита, милиционерите ми викат:
    – Е тука ще си вземеш такси, щото имаме лимит на бензина.
    Вярно, уплаших се, все пак нож на гърлото… Но като чух за лимита на бензина, жал ми стана и за полица… милицията и за България.
    Седнах в таксито, а шофьорът вика:
    – Ти с милиция се возиш, а?
    Сиреч, нещо съм им познат, приятел.
    Аз му казах с едно изречение каква е работата, а той вика:
    – Да им !@# $%^&*(! #$%^&*===
    :-))
    Не знам… Дано нещо се поотпуши някак, че да вземем въздух с облекчение, поне за деца и внуци.

    Reply
  2. Бобсън

    Гачев, така няма да стане…
    Ще се дигнеш нанякъде да чакаш нещата да се оправят, само дето кой ша ги оправи?
    Това все едно да ти потече водопроводността вкъщи и да се изнесеш на хотел да чакаш да се самослучи ремонт. Или както казваше Триноско навремето “Да ама не!”

    Има един човек дето живее в една Голяма страна и от доста години говори на людете какво не е на ред, и къде отиват на зле нещата и как, и ги кара да се чудят. Некои от онез дето го чуят какви ги говори, мине се не мине и го запитват “Хубуу де не ти харесва тук в наш’то Голяма Страна. Като толкоз не ти харесва що не идеш некъде другаде?” И човекът избеснява кротко докато им обясни, че не разбират. “Аз неща да съм некъде където е по-добре. Аз искам да съм си у дома и там нещата да са наред. И понеже не са не мърдам оттук та знам, че поне някой нещо върши по въпроса.”

    Навремето докато гледахме наживното тевезиониране на края на Румънския социализъм един човек рече нещо вдуха на “Леле, добре че тук не се стигна до там…” Не се стигна до публични екзекуции без съд и присъда, това помним ама знам ли вече кое е било добре и кое не. Румънците може би от наплашеност пращат висши правителствени самолети по евакуациите.

    Ако да се иде некъде другаде там други неща ще са недобре и ще трябва да се оправят. А трябва ше знаеш много оправяне.

    Забелязал съм напоследък, че СФто бележи твърде много точки и не сварвам да му ги предотвратявам. Пък туй не ме радва за мене си…

    Reply
  3. Виктор

    Бе я аз да си кажа каквото ми е на езика, че иначе може и да не остане време, сега съм 10 дена отпуска, ако не се наложи да я прекъсвам…
    Такааа… порових се аз из интернета, нали съм отпуска, цял ден вече…
    Намерих едно място, където някои хора задавали въпроси на Явор Колев, жив и здрав, пък той им отговаря:
    Та пита го някой, ползва ли, има ли нелицензирани, пиратски, крадени програми ли, софтуер ли, такова нещо, а Явор Колев отговаря:
    Дааа, тук трябваше да го прекопирам, автентично да е, ама ще го преразкажа, че не ми се търси:
    Та казва той, че въпреки не особено доброто си финансово състояние, купил на щерка си учебник по английски, вместо да го фотокопират с ксерокс…
    Такааа… Е моля ви се, кажете ми, как да не си припомня за организираната престъпна група, която ме принуди да купя два учебника на моята щерка по английски, щото не съм финансово притеснен, и се оказа, че нито един от тия два учебника не е, та една секретарка на туроператорска фирма, която познавам от интернет ми донесе диван чапраз трети учебник, ама се оказа, че и той не е, и най-после щерка ми взе от съученик автентичния учебник, та аз го сканирах, после го разпечатва един приятел (защото нямам принтер) и най-сетне в едно ателие в едно мазе ми го подвързаха, та стана нещо като книжка.
    Аааа, и така не е… Значи, съученикът на щерка ми не притежава автентичния учебник, фотокопие притежава, ама не от първа страница, щото започнали да учат не от началото, малко по-нататък започнали…
    Пък в най-близкото до училището ксерокс-ателие казали, че от копие копие не могат да направят, затова го сканирах.
    И в мазето, дето подвързват ме питат колко страници са, аз казвам, еди-колко си, ама жената нещо пауза прави, после се оказва, че тя гледа номера на последната страница, и ако той е 80, пък аз съм казал 60, нещо не излиза, нали?… Пояснявам, че не почва от първа, щото началото на учебната година, така и така…
    Добреее… почва жената да дупчи хартията, да й сложи спирала, корица, гръб… През това време, за да не се получава една такава дълга пауза, аз питам:
    – А колко би струвало при вас да ми сканирате еди-колко си страници на 300 DPI черно бяло?
    Мисля, че нещо за 50 стотинки на страница каза жената.
    – А да наберете през клавиатурата еди-колко си страници?
    – 20 стотинки на страница.
    Нещо не разбирам, ама си претрайвам.
    И така, сега имам три нови, непотребни учебници по английски, един фотокопиран, после сканиран, разпечатан, подвързан, ама не е целият.
    И това ако не е пиратски учебник, здраве да е.
    Щерка ми нищо не учи по него, защото учителката напуснала, отишла нещо да превежда, че плащали повече…
    По-горе поменах организирана престъпна група. Имах предвид образованието, училището, пл. “Славейков” (да ме прощава) някакви издателства…
    Щерка ми учи английски от интернет, разбира се. Знам, друго си е с даскал, както си трябва, ама като няма, няма.
    Ако на някой му трябва учебник по английски за девети-десети клас, да казва, ще сканирам кориците на трите учебника, ще ги кача някъде, да ги види, ако са тези, давам ги без пари.
    Ама не е лошо и ISBN да знаете на учебника, който ви трябва, защото има различни, които страшно си приличат и по цвят, и по заглавие, и по автори.
    Останах с впечатление, че на Явор Колев щерката е по-малка от моята, та може и на нея работа да свършат…
    Ми още утре ще им сканирам кориците и ISBN, какво, да ги изхвърля ли, искам да ги дам на някого, на когото са потребни.

    Reply
  4. zImage

    @Бобсън: “Ще се дигнеш нанякъде да чакаш нещата да се оправят, само дето кой ша ги оправи?”

    Че да не е само Гачев в тая държава? Да я оправят малко и другите 🙂 И на мен напоследък все повече ми се иска да ида да си направя една диктатура някъде, че ми писна…

    Reply
  5. Таня

    Григи – две неща:

    “Заради КОГО да гласувам?” Естествено, че единствено заради СЕБЕ СИ гласуваш.

    Второ – каквото и да си говорим тук, на този етап са само празни приказки. Кажи какво може да се направи и аз ако преценя, че идеята е добра, ще се присъединя.

    Ти поне видя на коктейла за Мерцедесите, колко от тези дето познаваме и дето много приказват, дойдоха. Видя нали?

    Е, и какво – за пореден път се казва, колко било тъпо и възмутително, колко това, колко онова? На мен ми писна някой по-умен от мен да ми казва, какво не било както трябва и евентуално какво трябвало да се направи, но никой НЕ ГО ПРАВИ!!! Защо?

    И ми дойде до гуша да ми казват колко съм овчедушна, защото отправяйки това послание към целокупния български народ, го адресираш и до мен. А аз не съм такава. Нито пък отчитам дейност като приказвам, обвинявам останалите и соча с пръст. Ако правя нещо, го правя или си затварям устата и не се правя на нещо повече, отколкото съм. Това е.

    Главният проблем на българите е /и отдавна си го знаем/, че всеки се мисли за по-умен от останалите и само раздава акъл. А малко са тези, които наистина действат. Затова и мутрите действат и не си поплюват – щото поне си знаят, че не блестят с особени умствени възможности.

    Айде, кажи какво правим, за да направим нещо, а не само да си приказваме.
    Или това беше есе на тема: “Овчедушието на един народ” /към който се числим и ние/?

    Reply
  6. growchie

    “Румънското правителство евакуираха своите сънародници, като изпратиха президентската си авиация.”
    Какви самолети, каква авиация. В Ливан няма здраво летище! Къде я е пратила тази президентска авиация на остров Кипър ли? А до там как? (Не искам да се заяждам, може би не разбирам какво точно има Григор в предвид но си има елементарна логика която не ми се връзва в случая.)
    Честно казано би ми се искало да поразсъждаваш относно братята Лех и Ярослав Качински, юмручните битки преди месец в Чехия, изтъпленията в Италия относно футбола, дебелокожието на Блейър, предателството на Запатеро спрямо жертвите на ЕТА… Трябва ли да продължавам. Европа е пълна с мърши, не си правим услуга като се самодамгосваме по такъв начин.

    Reply
  7. veni markovski

    http://www.mediapool.bg/show/?storyid=119653&srcpos=4

    Съгласен с горния:
    Втората голяма група българи, евакуиращи се с автобуси от Ливан през Сирия, е пристигнала в 7 часа тази сутрин на пропускателния пункт Арида на ливанско-сирийската граница. Това съобщи в петък говорителят на Министерството на външните работи (МВнР) Димитър Цанчев, цитиран от БТА.

    В нея са 108 души, чието пътуване е минало без проблеми. В 19.30 часа те ще отлетят от сирийския град Алепо до Варна със самолет на авиокомпания “Хемус Ер”.

    В петък се очаква у нас да пристигнат и десет българи от групата на 27-те наши съграждани, които се евакуираха от Бейрут с гръцки кораб до Ларнака.

    Първите 108 българи, чието пътуване бе платено от държавата, пристигнаха вчера сутринта във Варна.

    С пристигането и на втората голяма група през Сирия на практика основната част от българите в Ливан, пожелали евакуация, ще са изведени от страната. Посолството ни в Бейрут е готово да съдейства на всички българи, които пожелаят да напуснат Ливан, отбеляза Цанчев.

    Очаква се още българи – предимно в Южен Ливан, да поискат съдействие от българските власти за напускане на страната. Смята се, че общият брой на сънародниците ни в Южен Ливан е между 50 и 70 души. След началото на конфликта посолството ни в Бейрут е установило връзка с 20 от тях. С помощта на фондация “Харири” седем от българите в Южен Ливан се евакуираха с първата група, която пристигна у нас вчера.

    България координира усилията си със страните от Европейския съюз, за да бъдат включени българите от Южен Ливан в групата на европейските граждани, които биха били изведени оттам при по-мащабна евакуация, организирана ЕС, каза Цанчев.

    Reply
  8. Григор Post author

    @Таня: Проблемът е в безхаберието на огромния процент от сънародниците ни. А насила не можеш накара никого да се грижи за себе си.

    Затова и човек може да прави едно нещо по този въпрос – да говори. Ако трябва, да ругае, и т.н. Белким някой от упоените се попробуди. Или пък – не дай боже – хората възприемат идеята за изселването на тези, дето ги е грижа, някъде другаде. За да се спасят от тези, дето не ги е, и вече свободни от тях, да могат да направят нещо за България. \”Направи нещо за отечеството – емигрирай…\”

    И, моля те, не казвай, че се числим към ТОЗИ народ. ТОЗИ народ се дефинира чрез безразличието си към околните, и към себе си вчера или утре. Славейков го е казал и още по-точно, ама да не го цитирам… Съжалявам, но аз няма как да вляза в тази дефиниция, ти също. Лошото е, че сме много малко. И най-вече че не се организираме и не направим нещо за себе си. Пък на който му харесва така, да си трае.

    @growchie: Всичкото това, дето го изброи, накуп една хилядна не прави от каквото прави българското \\\”търпение\\\” (да не повтарям пак верните думи, че са неприлични). Това е, което имам предвид – и ако не разбираш, и го мислиш за самодамгосване, няма как да ти се помогне.

    И за протокола: румънците си пратиха самолетите докато в Ливан още имаше здраво летище. С други думи, навреме. Хайде сега да видя какво ще каже елементарната логика – плюс ли е за нашите управници, че първо чакаха да не остане здраво летище, а после се оправдаха с това?

    Reply
  9. growchie

    “Румъния изпрати 3 самолета за 300 свои граждани, напуснали Ливан през Сирия. Очакваше се да пристигнат снощи в Букурещ. И други държави, чиито граждани са успели да се доберат до съседни на Ливан страни, пратиха самолети.”
    http://www.focus-news.net/?id=s1119
    Съжалявам никъде не съм чел че нещо е кацнало в Ливан след първата бомбардировка. То там е затворена въздушна зона все пак само израелси изтребители летят.

    Reply
  10. Асен

    Доколкото знам нещата са еднакви за всички до напускането на Ливан, защото летищата са били първите цели на израелците. Май само няколко кораба бяха пуснати от морката блокада. От там нататък се появяват разликите.
    А що се отнася за гласуването. Този номер с “да не гласува за същите” мисля, че го видяхме на няколо пъти. Прав е Алековият герой “и едните и другите са маскари”.
    Но мен лично идеята, че някой ден ще дойдат на власт такива, които ще гледат и за народа покрай себе си ме кара да продължавам да гласувам.

    Reply
  11. Таня

    Точно де – не се организираме и не правим нищо за себе си. И аз това казвам.

    Разбираш ли – от ядното говорене само си вгорчаваме ежедневието. Тези мисли никому не са от полза, ако чакаме някой друг да се вдигне и да свърши това, за което ние му даваме съвет и му казваме, че е правилното нещо да се направи.

    Щом като решим, че нещо не ни харесва, би трябвало да измислим как то може да се поправи и да действаме. Пътьом споделяме това с хора, чийто акъл е близък до нашия и ги питаме, дали искат да се присъединят. Ако искат – добре дошло, ако не – действаме си сами. Или го правим, или не говорим, за да не си тровим душата и да се превръщаме в зли бабички и дядовци.

    Reply
  12. Таня

    То, не че и аз не си изпускам нервите понякога да пиша подобни неща, ама само си развалям блога, демонстрирайки загриженост единствено на думи. После ме е яд на мен си като пиша такива неща.

    Забравих – аз се числя към този народ, колкото и смотан да е той.
    Може високопарно да звучи, но наистина мисля така. Аз съм дърво с корени и те са тук.
    И разсъждавам по съвсем различен начин от твоя, което споделих в коментар към предния ти пост. Това в момента е борба за оцеляване. И ще оцелее този, който гго може. Другите като не са разбрали, че помагайки си е по-лесно, ще се борят сами, живеейки по настоящия идиотски начин. Грозно звучи, ама излиза, че е така.

    Reply
  13. Григор Post author

    @Вени Марковски: Официалната информация я следя, но отдавна вече съм се научил колко доверие е разумно да й имам. Приемам я като подсказка – щом ме лъжат еди-как си, значи да търся истината еди-къде си.

    @Асен: Доколкото съм чул, израелските пилоти и моряци са били деликатно предупредени да внимават с френските евакуационни кораби, в интерес на собственото си здраве и живот. Подробности не се съобщават.

    А колкото до принципа “и едните, и другите са маскари” – поздравявам те! Ти си човекът, чиито хора са спечелили изборите. Човекът, потвърдил документално, че е съгласен да го управляват всякакви боклуци, независимо колко големи. Човекът, благодарение на когото изборите ги печели който раздаде най-много кебапчета…

    Чудя се, няма ли как да има две Българии? Една за тия, които търсят и преценяват, и друга за “и едните, и другите са маскари”. Ама да не може да се емигрира от втората в първата, за да не бъде съсипвана. Такъв хубав нагледен урок ще е за всички с тоя начин на мислене!… Еразъм Ротердамски беше предложил живота си срещу това глупостта да се наказва – аз предлагам моя срещу това да има две отделни Българии за двата типа хора!

    @growchie: Спор няма, че нищо не е кацнало в Ливан след бомбардировката на летищата. Имам обаче упоритото чувство, че те не бяха първите цели – Хизбула не разполага с авиация, нито може да ги използва за каквото и да е друго. По-скоро се чудя защо ИЗОБЩО са били разрушени, в този ред на мисли. Освен ако целта не е разрушаването на Ливан като държава.

    Reply
  14. v3rmin

    И дори и да се изнесеш, това какво ще помогне на България? Нищо. Още по-лошо: ти пак няма да си щастлив. България ще си остане същата дупка, защото свестните хора, които искат да се борят срещу пошлото и лошото ще останат с един по-малко, а както знаем, който цял живот е живял в тоалетна, е спрял да забелязва кафявия цвят. Защо тогава очакваш толкова много хора изведнъж да се юрнат от панелните си гета респ. избушени села да оправят държавата?

    Reply
  15. v3rmin

    И дори и да се изнесеш, това какво ще помогне на България? Нищо. Още по-лошо: ти пак няма да си щастлив. България ще си остане същата дупка, защото свестните хора, които искат да се борят срещу пошлото и лошото ще останат с един по-малко, а както знаем, който цял живот е живял в тоалетна, е спрял да забелязва кафявия цвят. Защо тогава очакваш толкова много хора изведнъж да се юрнат от панелните си гета респ. избушени села да оправят държавата?

    Не на последно място — и едните са маскари, и другите са маскари, въпроса е да гласуваш за тези, които са по-малко маскари. Защото ако не гласуваш, и това беше казано безброй пъти, тогава гласовете на кебапчетата стават силни и печели който не трябва. Ето затова трябва да се гласува.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *