Браво на Вени!

Повече за новината можете да научите от блога му. От мен – само най-основните две новини.

Едната е, че външният ни министър, Ивайло Калфин, вече си има блог. И то под свободен софтуер, WordPress. Добре дошъл в общността, Ивайло – и нека правдата бъде с теб! (“Господин министър” ми се вижда твърде официално, за да е топло и искрено. А и министерският пост е до време, а духът на свободата – докрая.)

А втората, може би още по-важната, е че както блогът, така и всички документи на Външно министерство вече са достъпни под свободен лиценз – а именно Creative Commons 2.5 Attribution! Браво на министъра. А и на Вени. Убеден съм, че той му е подхвърлил идеята, и е работил за нея.

Всъщност, с това лицензиране Калфин е направил само най-логичното и изгодно нещо за едно министерство. Далеч не всеки друг министър обаче го е разбрал – както знаем всички, природата не търпи празно пространство, и липсата на мозък се компенсира с дебелината на главата. Дано тези, които не могат да осъзнаят идеята, направят нужния брой еволюционни крачки напред, и стигнат поне до маймунското подражание. Все ще е от полза.

А засега – честита победа! Честита на всички. Защото е една от тези победи, в които победител е всеки.

Истинските.

6 thoughts on “Браво на Вени!

 1. Григор Post author

  @komata: За него – елементарна популистка маневра. За нас обаче – победа.

  “Лицемерието е комплиментът, който злото прави на доброто” – Ларошфуко (ако ми бъде позволена употребата на “добро” и “зло” към този случай).

  Reply
 2. Петър

  Жалко, преди няколко месеца взимах информация от страницата на МВнР и тя беше обозначена, като публична и разрешена за разпространение без ограничения. А сега вече са въведени ограниченията:
  * Признание. Трябва да посочите името (или псевдонима) на автора по обичайния начин и на обичайното за носителя място.
  * За всяко повторно използване или дистрибуция, вие трябва ясно за останалите да посочите лицензионните условия на произведението.
  Това например би затруднило използването в Уикипедия, защото ми се струва, че там не може да се осигури изпълнението на втората точка.

  А въобще по темата за информацията на страниците на разни министерства и други обществени институции, мисля, че трябва да важи правилото:
  Документи създадени със средствата на българските данъкоплатци, са свободни за ползване от тези данъкоплатци.

  Reply
 3. Nk

  Лицензът (cc-by-2.5) е съвсем приличен и е приемлив за Уикипедия (дори за Общомедия, където критериите са малко по-строги).

  Иначе, да, крайната цел трябва да е обществено достояние на всичко, правено с бюджетни средства.

  Reply
 4. Pingback: Cool Stories » Blog Archive » IT investments, Bulgaria and the world

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *