Световните конспирации

Вярвате ли в световни конспирации? Еврейска, масонска, християнска, хомосексуалистка, хетеросексистка, на избрани бодхисатви, на зли капиталисти… ненужното да се зачеркне.

Някои хора – да. Други – не. Аз пък – и да, и не.

Като начало, абсолютно не вярвам, че някъде зад затворени врати някакви тайни или явни властници сядат, преговарят, определят съдбините на света и си стисват ръцете. Знам за Ялта, знам и за Малта, само че е факт, че светът не стана какъвто беше договорен на нито едно от тези места. А пък зли кръгове от сефарадски старейшини или каквито и да е митологични герои от сорта, и да ги видя, само ще ида да се прегледам.

Да, но това изобщо не е необходимо. Когато една изгода е достатъчно масова и примамлива, тя с лекота ангажира масовия човек (или властник). Няма нужда от тайни преговори и конспирации – хората следват интереса си, и така вършат мащабни координирани действия далеч по-успешно, отколкото и най-добрата истинска конспирация би могла.

Вземете например световната еврейска конспирация. Има ли някаква тайнствена договореност евреите на света да стискат властта и да мачкат всички останали? В определена категория книги – може би да. В реалността… не мога да се сдържа да не задам въпроса “в чия реалност?”.

Да, но всеки евреин знае – своите винаги ще му помогнат, ще му подадат ръка, ще го издигнат, ще го лансират. А пък за отплата – той тях. Без никакви конспирации, инструкции или каквото и да е. Такъв е обичаят на евреите, благодарение на него те въобще са оцелели през хилядолетията като народ. Никой не би могъл да ги обвини, че го правят, нали? Просто е човешко. Елементарен интерес е.

Реално всеки от нас участва в подобни “конспирации” всеки ден, по много пъти на ден. Когато водите детето си на училище, за да го пазите, вие участвате в конспирацията, решила да лиши бедния маниак-педофил от малко радост в жиота. Или когато отивате на планина – в конспирацията на природоненавистниците, които ще изпотъпчат тревата, ще изпоплашат птиците и бръмбарчетата, и нищо чудно и разни боклучета даже да не си приберат…

… Има ли световна конспирация на решилите да лишат обикновения човечец от свободата му? Събрали ли са се някъде в тайна зала зли бизнес-могули, зли президенти, зли шпиони и прочее, за да се договорят как да поробят човечеството?… Това би било най-уникалната, мащабна и налудничава “световна конспирация”, която може да се чуе. Направо за психиатрията, и усмирителната риза.

Само че шефовете на корпорации си имат съвсем обективна изгода служителите им да са винтчета на корпорацията, а не свободни хора. Политиците – гражданите им да са послушно стадо, а не хора с мнение, които ги контролират. Тайните служби, а и полицията – гражданите да нямат срещу тях никаква защита и права, просто за да могат най-сетне да уловят и затворят поредния особено хитър и зъл престъпник или шпионин. Производителите (всъщност най-често прекупвачи) на изкуство – потребителите му да бъдат държани за гушата, и да нямат как да си откопират никоя книга, песен или филм: това са милиарди и милиарди загуби… И така нататък.

Би ли могла цялата тази им обща изгода да ги събере на тайни конспиративни преговори? Надали. Не са един и двама, така че тези преговори няма дълго да са тайни. Но не е и нужно. Достатъчно е всеки от тях просто да си гледа интереса – така те най-добре работят заедно, за да ни превърнат в добитък.

А на това противостои само едно. Това ние да си гледаме интереса да не ни превърнат в добитък. Защото иначе това лесно може да стане. На достатъчно други интересът им е да бъдем.

Sapienti sat.

13 thoughts on “Световните конспирации

 1. Жилов

  Идеята за световна конспирация идва от желанието на невежия човек да очовечи света. Случва се нещо лошо – и кой е виновен? Кого ще мразиш? Математиката? Физиката? Законите на обществото? Не, трябва да има някакви зли хора-виновници за него. Тях можеш да ги убиеш или поне да ги проклинаш, а математиката можеш ли да я убиеш и да я прокълнеш? А?

  Поради същата причина са обвинени медиците ни в Либия – не може за заразата да е виновен Безсмисления Свят и сьответно нашето невежество за Него, трябва да са виновни Хора, въвлечени в чуждестранна конспирация. Така всичко е по-лесно и по-смилаемо.

  В света, както ти сам каза, има ужасно много процеси, които определят събитията. Абсурд е който и да е човек или организация да ги контролира. Но е много по-удобно да вярваш, че светът е контролиран от хора, макар и зли, отколкото да приемеш, че се движи по някакви закони, които тракат като безмилостни зъбни колела, които трябва да се опиташ да анализираш и разбереш.

  Що се отнася до евреите, те са изолирани и им е дадена ролята на Лошите откакто християнството се сдобива с власт. Мисля, че и затова са се специализирали в занимаването с пари – в християнския свят парите би трябвало да се водят нещо мръсно и сьответно кой да се занимава с него – предателите на Христос, евреите (може би греша в това си предположение, но мисля, че нещо подобно е станало).

  Както и да е, да обобщя – конспирацията е вярата на детето, че някой (зла воля) седи на покрива и го замеря с парчета от този покрив, докато покривът се руши по много по-сложни (и трудни за приемане и признаване) причини.

  Reply
 2. Делибалтова

  Проблемът с превръщането ни в “добитък” за мене е най-първостепенния и жизненожавен проблем на съвременния човек и на човечеството. Благодарна съм, че се поставя в този сериозен блог по подобаващ начин.
  Не виждам лесни решения, но ако ги има те наистина са в индивида, във всеки от нас. Нашите избори – това е определящото. Нямам предвид политиката, разбира се, макар тя да не прави изключение. Сатва въпрос за мисленето, говоренето, действието и бездействието във всеки отделен миг от живота ни. Ние не само допускаме грешните решения в угода на извратения интерес на обърканите богати и властващи хора. Ние ги реализираме с труда си, ние ги повтаряме в ежедневието си, в начина по който се забавляваме. Няма смисъл да изброявям всичко.
  Толкова е удобно да не забелязваме, да не осъзнаваме и да не съжаляваме за собствените си непочтени постъпки! Колко безметежно и “освобождаващо” е да ги прехвърлим на друг. Това е първото изобретение на Адам и Ева. Продължаваме да го употребяваме с точно същия резултат.
  Лесно забравяме, че дори ако някой се опитва да ни заблуди, да подмени истинските ни ценности с порочни зависимости, нищо не ни освобождажа от отговорността за собствения ни живот. Ако изобщо ни е останало желание да го изживеем достойно.
  А врагът ни си е същия още от адамово време, и методът му не се е променил. Разликата е, че вече си има слуги, огромната част от които изобщо не осъзнават какво вършат. Не ги осъждам, защото често съм сред тях. Ето кои сме КОНСПИРАТОРИТЕ!

  Reply
 3. Таня

  За да можеш да се опазиш, трябва да знаеш какво искаш. Защото ако искаш да бъдеш добитък, никой не може да те опази.
  На мен просто ми се случиха неща, които ми показаха, че съм се запътила по този път, други хора го осъзнават без чужда помощ, но има и хора, които никога не го разбират или не разбират стоповете по магистралата…

  Reply
 4. Христо Христов

  Не зная дали някой е чел “Ционските протоколи”, но това са действителни документи които са издържали своята автентичност дори и в съд. Не за всичко което се случва в света е виновна “Световната конспирация”, но такава има и тя движи света към една специфична цел.
  За Жилов: Никой християнин не може да мрази евреите. Те са Богоизбраният народ и такъв ще си осане независимо че са убили Христос. По принцип християнина не би трябвало да мрази никого, било то и лош. Но това е друга тема.

  Reply
 5. Светлана

  Аз – не. Не вярвам. Но по-интересна от идеята за световните конспирации ми се струва силата и способността й да вманиачава хората и да ги побърква. Подобно на Жилов и аз смятам, че се касае за компенсиране на някаква потребност, и то масова – пък и продажбите на подобни книги вече са по-гарантирани от тия за извънземните и техните заговори да унищожат Земята, макар и не по-малко абсурдни, понякога – и повече. Бих го нарекла не толкова очовечаване, колкото персонифициране, оличностяване на нуждата от оправдание за неморалните постъпки спрямо големи групи хора в глобализирания свят. Но персонифициране до известна степен анонимно, подобно на персонифицираната идея за Бог. Той е в религиозните представи личност, но никой не се е срещал очи в очи с него, използва посредници, както уж световните конспирации ползват за свои оръдия правителствата или групи от хора, нечии армии например. Тая нужда е сходна с нуждата от Бог, който не просто да диктува правила за поведение, а и да оправдава с тайнствения си свръхавторитет и невидимост извършването на престъпления спрямо същия този утвърден вече (понякога от предходния Бог или богове) морал. В тая линия на разсъждение световните конспирации са божествата на новата религия на парите, която се опитва да измести старата християнска религия. А що се отнася до това, че хората имат нужда от богове не само за да им крепят морала, но и да им оправдават неморалността. Могат да се направят много паралели между случая с Авраам, чията вяра е изпитана с готовността му да убие сина си, за да докаже верността на своя Бог и с обикновените войници в една “омиротворителна” мисия в Ирак да речем. Ако бе извършил престъплението, щеше да се оправдае с Бог, който е поел отговорността да степенува ценностите. Ценността на верността към него е по-важна от ценността на живота на Исаак. Когато войниците убиват, ценностите са степенувани от посредниците, правителствата, военачалниците, но голямото несъответствие е, че в един момент никой не поема отговорността и не спира престъплението миг преди извършването му. След година, две, пет високият идеал (мир, пазарна икономика, внесена демокрация и пр.) вече не е нужен, целите не са постигнати, жертвите са налице, правителствата вдигат рамене и в целия този абсурд мисълта, че все някой нещо е спечелил е единственото оправдание за пълната гаменщина, която се е случила. Неморалността лъсва като гол задник и трябва някаква мистична групировка да поеме негативите и да си представим, че е извлякла позитивите под формата на печалба, пазарни позиции и пр. Привидно и вълкът е сит, и агнето – цяло, но зад привидността все повече хора са въвличани в престъпления и човешкият живот става все по-евтин. Може би легендите за тайните общества се стимулират от политиците и т. нар. държавници. Още една брънка в системата за промиване на мозъците на масите. Хм, извинявайте за дългия пост, просто ми е трудно да сбия всички мисли, които се породиха в главата ми от темата на Григор.

  Reply
 6. Григор Post author

  @Таня: Тези, които не разбират уроците на живота, повтарят класа. Докато не ги научат, дори ако това означава завинаги.

  @Христо Христов: За “Ционските протоколи” не знам. В световна конспирация (от “традиционен тип”) също не вярвам. Но вярвам, че евреите или не са избраният народ на Бога, и тогава няма защо да ги смятам за по-специални, или са, а тогава Бог, който си е позволил да избере един народ пред другите, е бог-нацист, и е недостоен за Мен. Независимо дали спадам към съответния “избран” народ, или не; ако спадах, бих го напуснал, за да не нося морална отговорност за нацизма на Бога му.

  @Светлана: Всяко действие има две страни, всяко изпитание е в двете посоки. Когато Бог поставя на изпитание Авраам, и му нарежда да убие сина си, Авраам поставя Бога на много по-ужасяващо изпитание – съгласява се! И с това го поставя пред избора дали да бъде Бог, или Молох… Тогава лъсва какво съответният “бог” (политик, президент, генерал…) заслужава. Ако не е на ниво, трябва да бъде съчинен и създаден някакъв велик враг – дяволът, Емануел Голдщайн, Ал Кайда…

  Появата на такъв враг е доказателството за провала на “бога”. За който вижда и мисли.

  Reply
 7. Жилов

  Христов —

  1) За евреите и християните

  Нещата, които християнинът *би трябвало* да прави, не тежат като аргумент. Инквизицията, ловът на вещици и кръстоносните походи говорят достатъчно за “достойнството на християнството и недостойнството на християните” (все си мисля, че ако една морална система наистина работи, последователите й няма да падат по-долу от нея, и при будизма това е много по-демонстрирано, докато християнството и исляма демонстрират проблем в това отношение – защо ли?).

  Защо Сидеров е едновременно фанатичен православен християнин И вярва в еврейската конспирация? Тия две неща вървят ръка за ръка – имал съм възможност да се убедя неведнъж колко обичат християните идеята за масоните. Желанието една жива, персонифицирана сила (бог) да е виновна за доброто, и друга жива, персонифицирана сила (масоните, дявола) да е виновна за голяма част от злото е наистина Много Удобна. Аз от удобството и от лесните обяснения на света съм се отказал… отдавна.

  2) За протоколите

  Протоколите съм ги виждал, чел съм редица книги по темата и не е нужно да съм историк, за да видя тяхната наивност. Достатъчно е да знам как работи един сешоар или часовник, как работи едно циганско гето или едно семейство с родители, които оковават децата си. Как работят тези неща ли? Ето така: ТРАК – ТРАК – ТРАК – ТРАК – ТРАК. Работят безмилостно, работят сложно, работят като нежеланата бременност – не ги интересува дали ще ти съсипят живота или не, безразлични са към теб, нямат зла умисъл, просто си вършат работата, и това е най-страшното.

  Светът е много шарен, много пъстър, във времето и пространството е имало и има всякакви фактори и всякакви общества (нашето, ако не друго, е благословено с това, че мога да си пиша тук такива неща и няма да ме побият на кол утре за това) и колкото по-широк поглед имаш, колкото повече неща видиш ИЗВЪН европейско – християнския мироглед, толкова повече може да разбереш ограничеността на идеята за масонска конспирация. Тук просто няма смисъл от излагане на аргументи – в малкото петно светлина, което християните познават, идеята за масоните работи перфектно и много логично.

  Григор —

  Григор излага един компромисен поглед – тъй като е изпълнен с човечност и обич, той се стреми да обедини хората, той казва – и да, и не. Доколкото разбирам, казва: Да, има организации и хора, които се стремят да ни контролират, но не, няма нещо толкова абсолютно черно и глобално. Аз обаче вярвам, че ако това, което казвам, не обижда никого, все едно нищо не казвам. Ако се опитвам да сдобря под един покрив противоположни позиции, изтъквайки вярното във всяка една от тях, няма да сполуча, защото всеки ще тълкува думите ми както му е угодно.

  Затова аз не мога да пиша така. Аз пиша гневно и с болка, за което моля да ми простите.

  Reply
 8. Христо Христов

  Жилов: Много ти се бъркат понятията. Не ти давам архументи, нито искам да оправдавам християнството, защото то няма нужда от това. Това което се опитвам да ти кажа е че има християни и “християни”. Това че някой се нарича християнин не го прави автоматично такъв. Сидеров може ако иска и дайлай лама да се изкара. Той не е християнин това мога да ти го гарантирам. Такива “християни” има бол по този свят и не можеш да правиш изводи за една религия на базата на мними последователи. Защото мога да ти кажа че най-много хора поради вярата им които са избити са християните. И все още продължава да бъдат избивани, преследвани и мъчени заради вярата им. Дори и в този миг. Така че това което са направили шепа хора по време на тази прословута Инквизиция дето само я тикате “видите ли какво правят християните”, не си прав. винаги ще има хора които да се крият зад нещо за да изпълнян долните си намерения.

  Григор: Не мога да разбера защо хвърляш такива обвинения. Нещата са много дълбоки и не са от вчера. Ти сега хвръкваш заради думите които съм написал. Те не са станали ей така от само себе си. Евреите са Бого избран народ, не защото Бог ги избрал (теглил сламки и хоп се паднала дългата на евреите), а защото предците им са избрали да бъдат с Бог. Те са останали верни на Бог и затова Бог ги обича и се грижи за тях. Другите са избрали да вървят по собствен път. Не можеш да съдиш Бог за избора на останалите. Ако имаш деца и някое реши да те напусне и да няма нищо общо с теб ти ли ще си виновен?
  Това за нивата и врага нещо не го разбрах какво имаш предвид.

  Относно Авраам, нима смятате че Бог би го оставил да убие сина си? Това е било едно просто изпитание. За вас може да изглежда жестоко, въпреки че е било само думи целящи да изпитат вярата, но защо не погледнете какво е направил Бог за хората. Сам се е принесъл в жертва, и как са го убили можете да видите дори вече (имам предвид филма на Мел Гибсън). Някои ще кажат че е измислица, преувеличено, но точно такива мъчения са прилагани по онова време. Вземете и прочетете малко от житията на светиите да видите какви жестокости и мъчения са способни да измислят хората. Намерете друга религия за която вярващите са избивани и преследвани така жестоко.
  И за финал можете да прочетете тази статийка. Има интересни факти.

  Reply
 9. Жилов

  Имам какво да разкажа, какво да отговоря, но се питам, защо да разгарям огъня, който ме гори отвътре? Защо просто не продължа с живота си, защо не се усмихна. Докога ще блъскам главата си във всяка стена, която мразя… Ще се похабя млад така…

  Защо не се опитам да свърша нещо по-смислено? Да се срещна с момичето, което вижда Матрицата. Да довърша сценария на комикса си “Кукла”. Каквото и да е. Хайде сега, един опит. Мога да замълча. Мога. Дори ще кажа “Аргументите ти са смазващи”.

  Аргументите ти са смазващи. Ти си напълно прав. 100%. Аз съм просто едно смешно заблудено хлапе, което се прави на интересно, докато трупа лоши точки върху душата си. И това не е ирония. Аз приемам това, което казваш. Приемам го.

  Мога, по дяволите. 🙂 Можело и така…

  Reply
 10. Григор Post author

  @Христо: В Библията пише друго по въпроса кой кого е избрал.

  А и да не пишеше, това не променя нищо. Един бог или е Бог, тоест на всички, или е богче на един народ. Едното изключва другото. Дори ако народът му са тези, които са го избрали лично, без значение на предци и прочее, пак е богче на един народ. Бог-нацист.

  Ако е неморално дори за обикновения човек да обича повече едни свои деца от други, то какво е за Бога? Този, който е морал, и любов? Отрицание на същността му. Аз, най-обикновеният човек, бих счел за недостойно и срамно да постъпя така. А ако го прави някой, който претендира да е Бог и да му се кланям, ще получи от мен единствено съжаление и погнуса.

  (Не държа да убеждавам или налагам своето на никого. Просто обяснявам защо мисля и приемам нещата така.)

  Reply
 11. Светлана

  Да спорим кой защо приема или не приема Бога или идеята за бог ми се струва обречена кауза – всеки ще остане на своята позиция. Исках просто да дам един пример, за да сравня сходните механизми в религиозното предание и създаването и функционирането на съвременния мит за световните конспирации. И в двата случая имаме персонифициране, което е свързано с учредяването и крепенето на някакъв нов морал от една страна, а от друга – със запълването на вакуума от неразбиране, който съпътства подобни казуси на доверието и с оправдаване на неморалността. Както има нужда от представата за Бог, който и да обвиняваме за някакви несправедливости, ще му е все тая, така очевидно има нужда, и то все по-голяма (колкото по-изоставащо е християнството като религия спрямо съвременната борба за оцеляване) от идеята за световните конспирации, с които да свързваме все по-честото нарушаване на международното право от определени нации, все по-дръзките престъпления спрямо големи групи хора, все по-силният натиск от световните събития и процеси върху морала и поведението на всеки конкретен човек. От пръв поглед е очевидно, че моралът винаги върви с обратната си страна като монета. Разликата е, че в случая с Авраам монетата пада на страната на препотвърждаването на морала, на аверса, докато в случая с конспирациите, тези тайнствени божества, направляващи и намесващи се в живота на всеки, монетата пада на моралния си реверс. Това, което е лошо за Авраам и човешките представи, е добро за Бог, но накрая се оказва добро и за Авраам. Това, което е лошо за войник, принуден да стреля срещу другаря си, е добро за конспираторите, те винаги печелят, така са съчинени. Но от това не печели нито войникът, нито жертвите му. Единственият изход е обикновените хора да се натискат да се издигат във властовата йерархия с надеждата да се озоват някога в кръга на “богоизбраните” – израз, който си е в честа употреба и е много показателен. Ирония ли е това? По времето на Авраам на никой човек не би му хрумнало, че може да се превърне в бог, както между другото на Авраам не му е хрумвало да изпитва Бога си, откъде такава дързост в изпълнен със страхопочитание човек? Сега дори не звучи странно, когато някой ти повтаря, че можеш да се превърнеш в Бог (в смисъл, че не се питаш тоя луд ли е), стига да си повярваш и да успееш, и да не знам си какво, изписват се книги по въпроса, преповтарят се биографиите на Рокфелеровци и Ивано-Тръмпки, да успееш значи просто винаги и със всички средства, включително и почти задължително неморални, да додрапаш до повече пари и по-висок пост. Хората създават боговете си по свой образ и подобие. И тъй като моралният императив е нефункционален за тях в тия условия, новите божества са окичени с неморален императив.

  Reply
 12. Жилов

  Хубав анализ, макар и не много удобен за четене…

  Вярно е, че хората могат да искат да станат богове, но не мисля, че тези, които вярват в идеята за Конспиратори, искат да станат като тях. Съществуват религиозни идеи, които говорят за жестоки божества и безнадежден изход за хората (това не променя факта, че са религии, защото оживяват, очовечават, оличностяват стихиите и действителността). В конкретния случай с божеството – конспирация, не мисля, че то съществува, за да мечтаят хората да се присъединят към него, а съществуват като достъпно обяснение на страданието.

  Мисля си също: защо идеята за зли конспиратори върви най-добре в условия на някаква оковаваща идеология. При комунизма злите капиталисти и предатели бяха виновни за нещастията, в режима на Либия пак не може да се признае някаква реална ситуация, а се търси виновник за случилото се с децата, и също идеята за масоните като врагове на християнството е налице. (Тук слагам християнството в кюпа на оковаващите идеологии – е, то не винаги е такова, но признайте, че може да бъде. Съвсем искрено се извинявам на християните, ако това ми твърдение ги обижда.

  Reply
 13. Мумба

  Жилов,най-отявления инквизитор Торкемада е бил евреин,също и в лагера на Хитлер най-отявления е бил евреин.Гледам горе се притеснявате да не станете добитък.Е,добре според вас тези премерени действия да се оскоти човечеството да не би да са случайни,ей така от струпване на случайни събития.Добитъкът се управлява от един овчар,и изобщо как можеш да си помислиш,че след като сме дали други да вземат решения вместо нас(визирам социалният ред изобщо) те няма да се възползват пробвай ако искаш в личен план.Това че има хора които се опитват да намерят отговори за състоянието в което се намираме не означава търсене на оправдание,а просветление.Вярно е че повечето се занимават с конспирации от скука.Но дали такива като теб не искат да знаят за нещо извън това,в което им се вярва?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *