Майкрософт, Новел и прочее

Когато научих за сделката между Майкрософт и Новел, настръхнах.

На пръв поглед сделката е много изгодна за свободния софтуер. Майкрософт поема задължението да разпространява купони за SuSE, абе направо някой да ме събуди!…

Ама наистина май има нужда. За малко да проспя дребната подробност – Новел плаща на Майкрософт “за използването на интелектуална собственост” в SuSE. Демек, в Линукс изобщо. Срещу това Майкрософт пък се задължава да не съди потребителите на SuSE. 440 милиона от Майкрософт за Новел за купоните, срещу 40 милиона обратно за права. Новел е на чисти 400 милиона печалба, ура!

Нещо повече. От Майкрософт нямало да съдят също и тези, дето само пишат за себе си, без да разпространяват кода си. Дори ако не става дума за SuSE. Благородно, нали?… Я да го погледнем откъм другата страна!

Откъм нея, Новел легитимира претенциите на Майкрософт, че “Линукс използва незаконно тяхна интелектуална собственост”. А който познава юнаците от Редмънд, веднага ще се сети – “няма да съдим тези, които пишат само за себе си” значи “ще съдим до дупка всеки, който посмее да споделя кода си”. Ако някой реши, че има парите да се съди с Бил Гейтс и компания – да си споделя кода…

Ясно е, че ако Новел решат да не слушкат, таксата “интелектуална собственост” внезапно ще ги вкара на солидна загуба. Така че отсега нататък те ще са просто легитиматорът на действията на Майкрософт срещу свободния софтуер. Кученце на каишка. А от Майкрософт предлагат каишка, пардон, договор и на РедХат. Да видим ще им бъде ли достатъчно убедителна тоягата, пак пардон, аргументацията.

От много време наблюдавам как Майкрософт плетат мрежа около свободния софтуер. Но не бързат да я затегнат – да не би противникът да я разкъса, ако не е оплетена както трябва. Над сто патента върху технологии в ядрото Линукс, за които обаче не се споменава нито дума – дори кои са. Ама кажете, ще ги махнем, не искаме да нарушаваме правата ви? Ааа, не, ще си мълчим. Трябва ни да ги нарушавате…

Привидни добри отношения, пуснат код под свободен лиценз – пиар пред обществото. Привидно намерение за документиране на протоколите и структурите си – замазване на очите на антимонополните органи. Нови и нови нишки в мрежата. А стягането все се отлага. Защото скъса ли се веднъж мрежата, свободният софтуер няма да има как повече да бъде удържан. Битката ще бъде загубена.

Сега обаче се прибави една много важна нишка – антимонополно-доказателната юридическа. С нея мрежата вече или е готова, или е много близо до довършване. Добре, че Стив Балмър се издава. Не е научил, че в този случай ще му трябва не FUD, а потайност и скок към гърлото изневиделица…

А през януари се пуска в продажба Виста. Само че се очаква продажбите да не са задоволително буйни – народът е доволен и със съществуващия софтуер, Вистата надали ще му предложи нещо свръх-необходимо в повече. А пък различните Линукс дистрибуции вече им предлагат същото за без пари, и при несравнимо по-добри лицензни условия и гаранции. Така че дори да не е през януари, бих очаквал най-късно до средата на годината военните, пардон, съдебните действия да започнат.

Някои аналитици твърдят, че некомерсиалното разпространение на Линукс няма да бъде атакувано. Според мен са разбрали погрешно. Да махнеш от сцената Сузе и РедХат означава да връчиш всички юзди на Дебиан – проектът, известен с демократичните си процедури на гласуване и почти фанатично отношение към свободата на софтуера. С тях Майкрософт ще се разбере далеч по-трудно, отколкото с хората на кой да е комерсиален Линукс. Ще се окаже, че в опита си да изчистят делфините от рибарника са дали цялата власт на косатките.

Ще успеят ли? Не е ясно. Много от патентите на Майкрософт са пословични с несъстоятелността си – не са били анулирани само защото никога не са били използвани в съда. А останалите вероятно доста лесно ще може да бъдат заобиколени чрез изхвърляне от наличния сега код. Някои дори няма как да бъдат използвани – ще сгазят антимонополното законодателство. Така че изходът от схватката не е много сигурен. Да не кажа хич даже.

Отделна пък е темата за подкрепата на свободния софтуер. Не само в IBM са разбрали отдавна – който няма други алтернативи освен лиценз от Майкрософт, бързо става собственост на Майкрософт. Вероятно е зад свободния софтуер да застане буквално целият бизнес, или поне тези в него, които искат да ги има и утре. Напълно разбирам нежеланието на колоса от Редмънд да стегне мрежата прибързано. Противникът му е много, много по-силен, отколкото дори сам предполага. Може би е непобедим.

Вероятно и в Майкрософт разбират това. Само че нямат изход. На главата им висят стотици милиарди долари във вид на акции. Посмей да не ги защитиш, да видим какво ще ти се случи, ако ще да си лично Бил Гейтс… Вероятно разбират, че са обречени, но въпреки това са длъжни да се пробват. Колкото и да е странно, печелят в това отношение симпатията ми, ако и да не мога да ги обявя пред себе си за “добрите”. В живота няма реално “добри” и “лоши”, нали?

Но има такива, които работят за свободата на хората, и такива, дето работят срещу нея. А за мен това е добро приближение на “добри” и “лоши”. Или поне достатъчно, за да взема страна.

И още нещо. Майкрософт ще се опитат да смажат свободния софтуер съвсем истински. С цялата си юридическа, финансова и най-вече лобистка мощ. (Като лобистката е много по-голяма от финансовата. Който знае какво значат 40 милиарда долара в наличност, би могъл да си представи това-онова.)

Какви колела ще се завъртят зад кулисите? Не знам. Кой ще натежи, кой ще надлъже, кой ще надплаши, кой с кого и срещу кого (или и двете едновременно) ще играе. Ще има ли световна съдебна война, или всичко ще отшуми тихо и кротко като поредният FUD. Много неща в тази сфера стават далеч от очите и ушите на хората – може и да не го узная. Никаква конспирация, просто бизнес. Бизнесът обича тъмното и закътаното…

Но знам, че от свободата на софтуера зависи утрешната ми свобода – личната ми. И тази на децата ми. Не съм възрожденец или въстаник като Бенковски, няма ме в списъка на светлите фигури – в списъка на егоистите съм. Еня ме е как ще я карам утре аз лично, и моичкото си семейство. Затова смятам да взема страна в тази схватка. Пък вие – както щете.

1 thought on “Майкрософт, Новел и прочее

  1. Асен

    Схватката никак няма да е лека, а и … егоизмът ако е причнина да избереш страна, а не да стоиш безучастно, е точно толкова добра такава, колкото всяка друга.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *