Глориан

Мой колега наскоро ми пусна едно много приятно музикално парче. След това второ, трето… Харесаха ми. Ама наистина.

– От някой филм ли е музиката?

– От игра е. Може да се свали свободно, като реклама на играта.

Само след час вече бях смъкнал всичката музика – албум от 18 парчета. Определено приличаха повече на филмова музика – и то наистина добра… Играта е българско дело, и се нарича “Knights of Honor”, а авторът на музиката – Борислав Славов – е по-известен като Глориан.

Бих казал много възторжени думи – но всъщност, какво значи “истински добър”, “талантлив”, “твори страхотно”, и какви ли не още суперлативи? Раздават се страшно лесно – напоследък се убедих в това, на собствен гръб. Още повече когато нещата опират до личен вкус.

От друга страна обаче, човек има право на личен вкус, и на мнение. За моя вкус нещата на Глориан са просто страхотни, и мисля, че “талантлив” е най-малкото, което може да се каже за него. Не смятам, че в Холивуд има кой знае колко филмови композитори на неговото ниво. И ще съм наистина щастлив, ако мога да чуя още негови неща…

Музиката му е богата, полифонична, с много и чудесно съчетани инструменти, и най-важното, със страхотен дух. Един добър музикален занаятчия би могъл да познава канона за правене на съответен тип музика, да има големи познания и широка музикална култура, богата база от стилове и съчетания, какво ли не – но няма да може да докара духа. Успее ли, ще е прекрачил крачката между занаятчийството и таланта… От музиката на Глориан кръвта кипва в жилите.

Преди седмица чрез приятели на приятели успях да открия GSM-а му. Обадих му се, за да благодаря за чудесната музика. Той беше трогнат. Ще си позволя да го цитирам по памет: “Това е най-важното – музиката да харесва на хората и да ги радва.” Може би греша – но от няколкото разменени думи останах с впечатлението за скромен момък, благословен и наказан със същност на творец.

Всъщност, я стига само съм произвеждал шум! Нека вместо това ви предложа музиката му. Отидете на www.knights-of-honor.net, и в Downloads / Music ще я намерите. Уви, не е под истински свободен лиценз – но все пак може да се слуша свободно. А се надявам някой ден Глориан да сътвори и пусне истински свободни неща.

Приятно слушане – и дано ви достави същото удоволствие, както на мен!

13 thoughts on “Глориан

  1. Geo

    Музиката наистина е супер. Откакто си я свалих преди два дни (след като прочетох поста ти) ме радва доста. Вдъхновяваща е. Мерси и браво на Глориян!

    Reply
  2. Pingback: For Honour! Chaaaarge! « The Land Under the Shadow

  3. Ikew

    И играта е добра : )

    И хората от компанията, дето я направи, са готини : ))

    Reply
  4. марсианец

    Четох едно интервю на Глориан. Пише, че любимите му игри са Baldur’s Gate 2 и Neverwinter Nights. Ясно е от къде е вкусът му към “(псевдо)средновековни мелодии”. Ако харесвате подобна музика, потърсете в интернет саундтрака на първата от двете игри – нещо невероятно е. Аз дори си купих специалното издание на играта, само заради бонус диска със саундтрака. Иначе добри композитори на подобни неща са Howard Drossin и Mark Morgan.

    Reply
  5. HeYJIoBuMa

    От доста време насам има 1 Глориан в Кречетало. Това същият човек ли е? Имам лошо мнение а него.

    Reply
  6. Григор Post author

    Нямам никаква идея дали е същият. Този, който аз познавам, ми изглежда свестен човек.

    Reply
  7. Pingback: Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » Ехота

  8. Григор Post author

    @Петър Петров: Забелязвам, че сайтът на играта вече не съществува. Така че, уви, парчетата ще са по-трудни за намиране. (Предполагам, че авторите няма да имат нищо против, ако ги раздавам, под формата на реклама – така че който ги иска, нека ми пише.)

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *