Глориан

Мой колега наскоро ми пусна едно много приятно музикално парче. След това второ, трето… Харесаха ми. Ама наистина.

– От някой филм ли е музиката?

– От игра е. Може да се свали свободно, като реклама на играта.

Само след час вече бях смъкнал всичката музика – албум от 18 парчета. Определено приличаха повече на филмова музика – и то наистина добра… Играта е българско дело, и се нарича “Knights of Honor”, а авторът на музиката – Борислав Славов – е по-известен като Глориан.

Бих казал много възторжени думи – но всъщност, какво значи “истински добър”, “талантлив”, “твори страхотно”, и какви ли не още суперлативи? Раздават се страшно лесно – напоследък се убедих в това, на собствен гръб. Още повече когато нещата опират до личен вкус.

От друга страна обаче, човек има право на личен вкус, и на мнение. За моя вкус нещата на Глориан са просто страхотни, и мисля, че “талантлив” е най-малкото, което може да се каже за него. Не смятам, че в Холивуд има кой знае колко филмови композитори на неговото ниво. И ще съм наистина щастлив, ако мога да чуя още негови неща…

Музиката му е богата, полифонична, с много и чудесно съчетани инструменти, и най-важното, със страхотен дух. Един добър музикален занаятчия би могъл да познава канона за правене на съответен тип музика, да има големи познания и широка музикална култура, богата база от стилове и съчетания, какво ли не – но няма да може да докара духа. Успее ли, ще е прекрачил крачката между занаятчийството и таланта… От музиката на Глориан кръвта кипва в жилите.

Преди седмица чрез приятели на приятели успях да открия GSM-а му. Обадих му се, за да благодаря за чудесната музика. Той беше трогнат. Ще си позволя да го цитирам по памет: “Това е най-важното – музиката да харесва на хората и да ги радва.” Може би греша – но от няколкото разменени думи останах с впечатлението за скромен момък, благословен и наказан със същност на творец.

Всъщност, я стига само съм произвеждал шум! Нека вместо това ви предложа музиката му. Отидете на www.knights-of-honor.net, и в Downloads / Music ще я намерите. Уви, не е под истински свободен лиценз – но все пак може да се слуша свободно. А се надявам някой ден Глориан да сътвори и пусне истински свободни неща.

Приятно слушане – и дано ви достави същото удоволствие, както на мен!

13 Responses to 'Глориан'

 1. Geo Says:

  Музиката наистина е супер. Откакто си я свалих преди два дни (след като прочетох поста ти) ме радва доста. Вдъхновяваща е. Мерси и браво на Глориян!

 2. Григор Says:

  @Geo: Наистина го бива. Надяваме се скоро да има и още! 🙂

 3. For Honour! Chaaaarge! « The Land Under the Shadow Says:

  […] Аз съм заплес. От доста време насам от сайта на Knights of Honour могат да се изтеглят “песните” от саундтрака на играта, но се наложи Григор Гачев да ги спомене, за да им обърна внимание. Изтеглих си ги (хубаво нещо е служебният интернет ) и от няколко дни ги слушам докато работя. Готини са, ако имате вкус към (псевдо)средновековни мелодии като мен). Оттам е крясъкът “For Honour! Chaaaarge!” в заглавието, но въпреки че са музика към войнствена игра, мелодиите са доста разнообразни и няма само “джангър” – някои са доста лирични, с клавесини, лютни или к’вото там звучи като музикантстващ комар ;-). За десерт оставям патриотичната подробност – саундтрака е правен от българин – Борислав Славов, а.к.а. Глориан. […]

 4. Божо Says:

  Благодаря!

 5. Ikew Says:

  И играта е добра : )

  И хората от компанията, дето я направи, са готини : ))

 6. марсианец Says:

  Четох едно интервю на Глориан. Пише, че любимите му игри са Baldur’s Gate 2 и Neverwinter Nights. Ясно е от къде е вкусът му към “(псевдо)средновековни мелодии”. Ако харесвате подобна музика, потърсете в интернет саундтрака на първата от двете игри – нещо невероятно е. Аз дори си купих специалното издание на играта, само заради бонус диска със саундтрака. Иначе добри композитори на подобни неща са Howard Drossin и Mark Morgan.

 7. HeYJIoBuMa Says:

  От доста време насам има 1 Глориан в Кречетало. Това същият човек ли е? Имам лошо мнение а него.

 8. Григор Says:

  Нямам никаква идея дали е същият. Този, който аз познавам, ми изглежда свестен човек.

 9. Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » Ехота Says:

  […] и реших да си почина пет минути. Заредих в плейъра музиката на Глориан, и се заслушах усмихнато, литнал към някакви други […]

 10. Петър Петров Says:

  Благодаря.

 11. Григор Says:

  @Петър Петров: Забелязвам, че сайтът на играта вече не съществува. Така че, уви, парчетата ще са по-трудни за намиране. (Предполагам, че авторите няма да имат нищо против, ако ги раздавам, под формата на реклама – така че който ги иска, нека ми пише.)

 12. Петър Петров Says:

  http://www.music-marks.com/

 13. Григор Says:

  Ммммм! Благодаря! 🙂

Leave a Reply