Добре дошли в Европа!

Хубаво. Присъединихме се към Европа. Как я виждаме ние – знаем си. Няма смисъл да го обсъждам. А как ни виждат те?

Eто тук можете да се запознаете с българската (и румънската) култура, съгласно ББС. Ако бях германец или англичанин, сигурно щях да се изприщя от този материал. И, като капак на всичко, не знам само на мен ли ми се струва – но описанието на румънската култура звучи направо европейски на фона на описанието на българската култура…

А най-тъжното е, че всичко до последната дума е вярно. Даже е доста меко написано. Добре, че само ние си знаем що за стока са и Азис, и Слави Трифонов, и Биг Брадър, и Сървайвър-БГ. Ако и европейците го разберяха, щяхме да завладеем Европа без нито един изстрел – всичкото й население щеше дружно да емигрира в Парагвай, или Камбоджа, или Западна Сахара. Или в Централна, или в Антарктида. Където и да е, само да е сигурно, че ние няма скоро да дойдем там.

Това описание на очакванията на новите европейци е дори още по-културно. Направо да се смаеш колко меки думи и форми са подбирали, за да опишат поне частичка от реалното положение у нас. Истината за него е, че ако Бай Ганьо с дисагите и мускалите види посетителите на въпросните кафета, сигурно ще се засрами. А пък ако види какво правят политиците ни, ще се почувства сложен в малко джобче. Само в правенето на избори още не са го настигнали. Просто не е имало нужда – българинът така свято вярва на идиотски лъжи, че излиза по-евтино да му обясниш как от небето ще завалят сладкиши и пари, отколкото да наемеш отрепки да го пребият. (Не че във второто също не задминаха бай Ганя, ама поне го правят извън избори.)

(Въпроса защо у нас цъфтят предимно най-просташките видове чалга, и изборите ги печелят най-безсрамните лъжци, съм го дискутирал вече достатъчно. Не искам да се повтарям.)

Оправянето на ситуацията според мен свърши – лостовете, с които ЕС натискаше нашите политици да си размърдат най-важите части от тялото, рязко намаляха. Оттук нататък българите ще гласуват с краката си, за радост на политиците, които пък ще разпродават изоставеното на който даде някоя стотинка. Нищо тревожно или лошо. Винаги е радостно, когато един народ получава каквото заслужава. Така е редно и справедливо.

На теория нещата биха могли да бъдат другояче. Досега възможността за производство у нас биваше унищожавана от подценените китайски и турски стоки, и митата върху нашите за внос в ЕС. Сега мита ще има върху вноса на китайски и турски стоки, а за нашите в ЕС – не, тоест би трябвало да има надежда производството тук да получи глътка въздух. Но си мисля, че вече сме станали такива експерти в унищожаването на всичко свястно у нас, че ще намерим начин да провалим и това. Ще е много трудно, защото българинът е жилав и изобретателен – но и политиците му са българи, а да рушиш все пак е по-лесно, отколкото да градиш. Така че съм песимист.

За заключение ще си позволя най-страшното престъпление днес – да наруша авторски права, купени от корпорация. Ще цитирам Елин Пелин, заради правата на който книгоиздателска къща “Труд” чрез връзки с НСБОП затвори сайта на слепите потребители:

“Честито ти чохено контошче!
Ще го носиш ти на гладно сърце…”

(“Чохено контошче”)

Дано не съм прав. Много ми се иска да не съм. Но това да не съм зависи от нас всички – тоест, боя се, че нещата са предрешени.

Със сигурност обаче няма да спра да се боря. Вече не съм млад – а старата гвардия умира, но не се предава.

16 thoughts on “Добре дошли в Европа!

  1. Вени Марковски

    Един от малкото моменти, в които тълкуваш нещата пристрастно.

    Няма страна, сред онези, с които се сравняваме, т.нар. демокрации, в която нещата да са цъфнали и вързали. Едно-две изключения (Швеция) потвърждават правилото. Следователно проблемът не е само и единствено у нас.

    Това, което у нас е уникалното е, че хората са много завистливи, а едновременно с това са и дребнави. България, както пише Иван Хаджийски, още в края на XIX век стана “страна на дребните хора, на дребните шмекери”.

    Затова когато част от политиците ни говорят за европейската перспектива, за възможности, за развитие и т.н., мнозинството от хората махват с ръка и казват “ами, ами… лъжи си ти, то кой ли ще ти повярва”.

    Ти твърдиш, че лостовете на ЕС били използвани, за да се мърдат политиците… Не, използват се, за да се мърдат нашенци. Защото онези цигани, дето искат да идат в Англия, няма да станат таксиметрови шофьори толкова лесно (дали знаят, че там воланите са отдясно? Че трябва да знаеш английски и улиците на Лондон? Че не може да “удряш” в кантара?), защото там се работи здраво. Но са прави, че тук не им дават работа, защото кожата им е по-тъмна. Обществото ни изхвърли циганите на улицата, отне им и малкото нормална работа, а сега се жалва, че циганите били голям проблем. Ами проблем са – като ги настъпваш, риташ, натискаш, естествено, че ще са проблем. Дай им възможности за образование, за работа, за достоен живот, пък да видим дали ще откажат.

    Трябва да се сменят чиповете на милиони хора у нас, за да има промяна от този вид, за който ти мечтаеш. Иначе все ще се жалваме, че политиците ни са виновни. Не са виновни те. Те са огледален образ на народа. От такава мая – такъв хляб. Ти искаш политиците да са някакъв кристално чист вид хора… Е, как ще стане това? Кой ще ги създаде тези нови политици?
    Виж, че който и да влезе във властта, веднага ще му намерят хиляди кусури. Един бил млад, друг – стар, трети – не служил войник, четвърти – бивш агент, пети – бивш член на партията или пък женен за партийна секретарка и т.н., и т.н. На хората политиците винаги са им виновни; самите хора са невинни. Е, аз познавам повечето политици лично и смея да твърдя, че всъщност калпавите не са вече мнозинството, както беше по едно време. Но какво от това, че аз го знам и го твърдя, след като ще излезе веднага някой, който да ми каже, че понеже сестра ми е к.рва, аз нямам право на мнение по въпроса? Ето това е тъжната истина, Григоре. Да не говорим, че доживяхме до това и един мерзавец и мръсник да се кандидатира за евро-Парламента – за какво говорим?

    Нещата у нас няма да се оправят, докато хората чакат някой друг да ги оправи. Другите могат да ги оправят само в другия смисъл на думата – това е истината. Викайте Неволята и се учете, както се казва в старата българска народна приказка.

    А иначе описанието на англичаните не си го разбрал. Не става дума за деликатност. На тях тази музика им е нова. Чалгата в последните години не е чалгата от времето на “само да т’гепна, дънките щ’ цепна”. “Интелигенцията” се надсмиваше над чалгата, но сега пишат стихове за песните на Азис & Со.

    Reply
  2. Marfa

    Четох го и аз туй преди няколко дена. Мдам, вярно от първата до последната дума, което много ме натъжава. Такива сме си. Само че… За щастие не всички българи слушат Азис и гледат Слави. Не всички българи са Ганювци. Бай Ганьо е събирателен образ, но освен него Алеко е насложил сума ти съпътстващи герои, които меко казано не се възхищават на ганювщината. И сега е така, че май и скоро няма да спре да бъде. А политиците ни – ми и те са част от нас. Те са част от тези съседи, които си цепят дървата в хола и които слагат магнити по електромерите си. Те са сред хората, които не са открили предназначението на контейнерите за боклук, но за сметка на това са открили предназначението на прозорците – твърде удобни отвърстия, през които можеш да запокитиш боклука. Те са част от тези, които си пускат дрелките в два часа следобяд в неделя, а преди това цялата нощ са дънили турбо-чалгия на главата ти. Те са част от нас. Щото и голямата част от нас са точно такива. Група хора на призволен принцип, сред които има толкова и толкова нормални индивиди, които знаят как да се държат на масата и не само са наясно с правилата на шофиране, ми дори ги и спазват, толкова и толкова ганювци, които са център на вселената и пр.

    Знам със сигурност, че аз не страдам от ганювизъм. Средата, в която се движа, също не е полазена от тоя вирус. Това поне ми вдъхва някакъв оптимизъм 😉

    Reply
  3. Григор Post author

    @Вени Марковски: Тази интелигиенция, която преди се гнусеше от чалгата, и сега се гнуси. Тази, която пише текстовете на Азис… преди пишеше пък текста, за който ти спомена. Да споменавам ли конкретни имена?

    @Marfa: Не е достатъчно само ние да не страдаме от ганювизъм. Нужно е да излекуваме и околните.

    Reply
  4. Вени Г.

    За съжаление от европейските фондове не раздават гражданско чувство и съзнание. Българинът не е гражданин. Глупостите, дето периодично се бърборят за гражданското общество, си остават глупости. И съм песимист в това отношение, инак казано привърженик на концепцията за английската морава. Нали знаеш как се прави? Много лесно – косиш, поливаш, косиш, поливаш. И така 500 години.

    Оптимистичното е, че в днешното глобализирано общество времето е съкратено. Надявам се, че няма да е 50, а примерно 20-25. Така стигаме до концепцията за прехода през пустинята. Защо Мойсей ги мотал евреите 40 години из нея? Ами за да умре и последният, роден в робство.

    Съжалявам, че не е много весело това, което написах. От друга страна пък, не смятам, че този песимистичен поглед предпоставя примирение. Като теб ще кажа: не смятам да се примирявам мълчаливо с всичката гадост и простотия около мен.

    Reply
  5. LeeAnn

    @Вени Марковски
    Не съм съгласна само с това за циганите! Да им дадем възможност?!?! Докога??! На всички нормални хора им изключват моментално тока за неплатени 2,50 лв. сметка, а на циганите – не. Има и други примери. На тях генетично им е заложено да крадат, а не да работят. Не съм расист, ама… не, не, нещо не съм съгласна…

    Reply
  6. ritchie

    Е какво толкова са написали ББС? НИщо особено – че си имаме местна любима музика, че при нас се гледат предавания по западен формат, че си имаме певци-гейове (кога ще ги стигнем англичаните…) и че певиците ни са голички – че кои певици по МТВ не са? Гуен Стефани много облечена ли се носеше? Ами Мадона и то преди 100 години?

    ББС са се опитали да напипат точно това, което се харесва на простолюдието. Не всички европейци ходят на симфонични концерти или опера. Бай Среден Немец си кюта пред телевизора или си пее на бирфеста местни фолк-парчета. Що ли не видях в статията името на Райна Кабаиванска например?

    Стига вече с комплексарщината. Дайте да оцелеем и след простотиите на присъединяването, а културата ни няма къде да ходи. Култура имаме. Само дето Варненския симфоничен оркестър свири в поизтърканата сграда на Операта, пред публика баби в нафталинени одежди, а Виенската филхармония – в залата на дворец, украсена с цветя за хиляди евро, пред сноби, украсени също за хиляди евро. 🙂

    Интересно ми е как смяташ да лекуваш от ганювизъм? За мен културата или се залага при възпитанието или си оставаш Ганю за цял живот.

    Reply
  7. ritchie

    @LeeAnn
    Извинявай, но преди да избухне демокрацията съм работил с цигани. Като хамалин. В предприятието дето събираше амбалажа от магазините и пунктовете за изкупуване на стъклария. Бях единствения товарач българин. С циганите се разбирах прекрасно – всички бяха много работливи и свестни. Мога много да разказвам за това, но няма смисъл. Наистина им отнеха работата, защото “така е демократично” и така започнаха проблемите. Не може да се обобщава така, да не говорим, че мързелът и крадливостта не е вродена на никого. По твоята логика спокойно мога да кажа, че българите сме ужасно мързеливи и пълни мърлячи, защото точно такива ги видях редом до циганите.

    Reply
  8. Емо

    ричи, аз пък съм живял с цигани. като малък на село, половината село беше циганско.
    по онова време много се правеше за циганите. казвам правеше се, не даваше им се.
    нали се сещаш каква е разликата, като в притчата дали да дадеш риба на някого или
    да го научиш да си лови сам.

    За съжаление, правеше се в средата на полицейска държава, с недемократични средства.

    Reply
  9. Вени Марковски

    Невена,
    Българинът не е гражданин.. Дали? Има достатъчно голям брой българи, които СА граждани. За 25-те години виж http://veni.com/pastwork/you1.html .
    Ritchie,
    Това за циганите е добър пример. Ние, дето сме мнозинство (циганите са само 5 % от населението в България) трябва да се поучим от миналото. Защо Тодор Живков бе направил специална политика за малцинствата – примерно квоти в университетите за турците и др.п.? Защото е ясно, че при равни други условия, през изпитите ще минат само българите и само тези, които учат в добри училища. И затова в университетите имаше студенти, влезли в една и съща дисциплина с оценки от изпитите >5, както и такива (от турското малцинство) с оценки >3.
    Та, в този ред на мисли… Невена, ако днес Стефан Данаилов и Даниел Вълчев направят подобно нещо, дали ще бъдат разбрани?

    Reply
  10. LeeAnn

    Прав си Ричи, вероятно прибързах. Не съм общувала с цигани достатъчно, но честно казано и не искам. Вероятно има свестни, а из българите има мърльовци, естествено. Не става дума за обобщаване.
    Но ми се струва, че по времето, когато съм се осъзнала като социален тип, положението с циганите вече е било “изтървано” и сега те служат единствено като основа за даване на обещания и като гласове за преброяване. Това е жалко, наистина.
    Не знам как е във Варна, но не можеш да ме убедиш, че в София няма работа за нискоквалифицирани работници и единствената им алтернатива е да просят по кръстовищата и крадат в градския транспорт и магазините. Просто не можеш. Естетвено, че има изключения, но са малко.

    Ричи, не го приемай като спор. Това е просто мнение, насадено от заобикалящата ме действителност.

    Reply
  11. ritchie

    @LeeAnn
    За Варна само мога да кажа, че няма човек, който да не си е платил тока и да не са му го спрели. Това до голяма степен отговаря и на друг въпрос – а именно “къде е проблема”? Като изхождаме от гореспоменатия факт и принципа “интересът клати феса”, то излиза, че просто има голям интерес циганите в София и Пловдив да не си плащат сметките. Чий е интересът и само политически ли е не мога да кажа.
    @Вени Марковски
    И в момента има квоти за малцинствата в университетите. Конкретно за ТУ-Варна това с 5 бройки. Вярно, всяка година може да има по 5 роми записали специалност Компютърни системи и технологии, но обикновено още след пурвата година не остава нито един. И ще мине много време, докато разберат, че им е необходимо образование. Всъщност всяко малцинство, ако е образовано и има работа, то престава да е малцинство и проблеми с него няма да има.

    Reply
  12. Христо Христов

    Искам само да отбележа за прословутия Бай Ганьо. Не мисля че А.Коснтантинов е правил събирателен образн на българите чрез него. По-скоро е показал как българите са свестни хора и много работливи и се оправят навсякъде, но се намира някой като Бай Ганьо, който, с извинение, се изсира на пометеното. Не мисля че българите са пропаднал народ. И Вени е прав. Трябва първо хората да се поправят, да престанат да шмекеруват и крадат, да стегнат възпитанието на децата си и тогава и политиците ще бъдат свестни. Защото всички остаряваме и тези които възпитаваме ще са бъдещите политици и както ги възпитаме такава политика ще водят. Един човек който смята че да теглиш филми, музика, програми и др. безразборно като нарушаваш авторски права е нещо нормално, то когато такъв човек като стане политик върши същите неща но в по-голям обем. Когато съвестта на човека бъде приспана какво да очакваме от него после, какъвто и да стане. Така че първо трябва да оправим сами себе си, и политиците ще се оправят. Сегашните ще отпаднат постеппено и ще дойдат новите. И ако съзнанието им е променено то и политиката ще е друга.

    Reply
  13. Sami

    Вени, извинявай, ама ти на коя планета живееш изобщо? И в България ли? Много далеч от действителността звучат разсъжденията ти.

    Reply
  14. FELIX CULPA

    Да започнем с това: “Присъединихме се към Европа… …как ни виждат те?”

    Всеки вижда у другите това, което иска да види. Ако иска да види чалга, ще види именно чалга и нищо друго, та дори да сме способни да им свалим звездите. Хората от Западна Европа, които ни подлагат на такива зашеметяващи псевдо-културни оценки с доминиращ в квалификациите им силует на Азис, са люде – силно отегчени от цивилизования живот. Те жадуват за екзотика – за кючека, за подрусването, за ориенталските ритми и предизвикателствата, които им сервират “порочните маниери на Изтока”: малко разврат, малко перверзийки ( умерено, разбира се – все пак по-добре е да си нещо като наблюдател ).

    По западните телевизии с наслада показват как хората из Африка или Индия живеят в мизерия, ходят окъсани и недояли, а край тях се издигат дворците на шейхове и раджи. Тръпка… За България единственото, което знаят, е, че до преди малко повече от 100 години това петънце върху картата е било в Турция. И сега очакват от нас да им дадем именно жадуваната от тях, но “омекотена” Турция ( защото истинската Турция вероятно ще им се види твърде несмилаем хап – не искат даже да се издума каквото и да било за приемането й в Евросъюза. )

    Западният човек, когато се докосне до култури, които малко познава, бърза да се превърне в ТУРИСТ, което е гаранция, че непознатите му култури ще си останат вечно непознати за него. Но нему повече и не трябва – нему е нужно нещата да си останат малко “загадъчни”. Туристът метва през врата си фотоапарат и се превръща в идиот, който се плъзга по повърхността на релността и възприема света около себе си с обоняние, вкусови брадавици, дактилни усещания и евентуално – с примитивни зрителни и слухови възприятия. Това, което би трябвало да подлежи на анализ, обаче, той очаква да му се даде в смлян вид от екскурзоводи, мас-култур-трегери, смугли жрици на сладостните преживявания и други подобни шмекери от бранша. Трагичното е, че у нас – в България – мнозина имат вкус към шмекеруването, колчем пред тях се изправят по-лековерни люде с пари, каквито са по правило западните туристи.

    Измамата, естествено, се харесва и на ТУРИСТА и той в сладостен унес се оставя да бъде лъган, още повече, че тръпката не му коствува особени загуби – “бълха го хапе”.

    Това, което на нас не трябва да ни харесва в цялата тази история с влизането ни в Евросъюза е, че се готвят да гледат на нас като на развлекателен придатък на Европа – нещо, каквото беше Куба за Щатите преди Фидел да обсеби властта на тъста си – Батиста. Наричали сме Куба и с по-нетърпящи възражения епитети: “публичен дом на Америка”, “проститутски вертеп”, и т.н. Всичко това е горчивата истина за този – иначе талантлив, но изпатил – народ. Ако трябва да придадем “расистки” привкус на настоящото разсъждение, трябва да си припомним, какво мнозина са казвали за Куба: “Те там имат много черни!”. Същото сме чували и за Балканите ( за България в частност ): “Имате много цигани!” Над такива констатации доминира и недомлъвката за смесването на расите. Смесването на расите в страни като Куба и Бразилия е неоспором факт ( в САЩ това е една срамна тайна, която умеят добре да замазват ). В тропическите курортни зони, обаче, смесването на расите е дори рекламна примамка – елате при нас, за да се наситите на еротика! Но във всичко това има твърде много плебейска посредственост.

    При нас, в България, дори не е нужно да се смесваме расово с нашите по-смугли сънародници – западните ни “почитатели” въобще не могат да направят разлика кой е циганин и кой – българин. Тям е нужна помийна яма, в която да се овъргалят като прасета, а около тях да се носи циганска воня…

    Някой ще каже, че това, което е там – в тропиците – не се отнася за България. На мен също ми се иска да кажа това, но очевидно не е от значение какво ми се иска или какво не ми се иска – разхайтените пройдохи от Запад очакват от нас, българите, “тропическа тръпка”, при което мутрите и ромите в България имат шанс да развият цяла “индустрия на пошлите преживявания”. Ето защо все по-често ще виждаме по страниците на западните издания свидния лик на Азис и на цялата плеяда хомосексуални отрепки, които днес изграждат имиджа на Родината ни… А също така никога повече няма да срещнем там и помен за това, че сме имали кадърни софтуеърни специалисти ( които, – уви! – за да доказват в наше време себе си, трябваше да творят компютърни вируси или да създават системи за дискредитиране на банкомати ), че нашите момчета са печелили математически олимпиади, че сме имали през петдесетте години на миналия век най-добрата текстилна индустрия в Европа, че сме произвеждали качествени стоки за широко потребление, които най-дивашки бяха подменени през последните 15-20 години с боклуци от Турция, Индия и Китай… Че до неотдавна бяхме една от страните с развита енергетика, която най-после успяха да ни унищожат. Че сме имали прекрасни условия за интензивно земеделие, което е безвъзвратно умъртвено с усилията на: като се започне от богатирите на “Априлската Линия”, които искаха още през 60-те години на миналия век да замърсят индустриално и последната педя българска земя, та се стигне до мизерията на бандитствуващите днес цигански шайки по селата, които изтребват и последните земеделси труженици, за да им ограбят реколтата.

    След всичките тези размисли, човек започва да се пита: “Какъв е тогава смисълът на Евросъюза?”
    Евросъюзът е брънка от веригата мероприятия, с които се цели глобализирането на света. Но какво е ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА? Преди всичко, това е флирт с плебса. Едно време за родната казарма казваха, че целта й е всички да влезнат в нея различно умни, а да излязат еднакво тъпи. Такова УЕДНАКВЯВАНЕ се вижда и при ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА: всички преди глобализирането са на различно равнище на духовен аристократизъм, а след нея трябва да се получи ефектът на изравняване по показателя “плебейска пошлост”. Развратените и тласнати към хомосексуализъм утайки са най-добрия инструмент в ръцете на глобалистите – за по-послушни слуги от тях надали би могло и да се мечтае.

    Reply
  15. Дончо

    @Felix: Скептицизъм блика отвсякъде. Скептицизъм и плач по тъмните времена.

    “Нашите момчета печелили олимпиади”: И другите момчета и те ги печелеха. Но нали нашето си е най-хубавото
    “кадърни софуерни специалисти”: Имахме. И все още се срещат в България няколко. Останалите гледат, ако може, да са с друг паспорт.
    “Западните телевизии с наслада показват…”: Опреледено мед им капе от говорителите, като ги показват горките бедни индуси. Че и другите бедни. А и богатите.

    Въобще, мръсен капитализъм отвсякъде. Неслучайно по някое време чак до другаря Кастро стигнахме, и до неговата Куба. И, разбира се, до мръсните капиталисти – американци.

    Чудя се, как още има хора с толкова промит мозък…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *