Свободната култура

От няколко дни Йовко сътворява поредния си принос към отворените хора в България – сайтът open-culture.net. Вече работи (можете да го проверите лично :-).

Само дето още е малко празничък. Време е да коригираме това.

Разговарях днес с Иван Попов. Ако не се сещате кой е – авторът на “Хакери на човешките души”, според мен лично най-добрият български киберпънк, и от класата на най-добрите изобщо. Ако не сте го чели, пропуснали сте немалко… Та, той даде съгласието си всички негови творби да бъдат пуснати под Creative Commons BY-NC лиценз!

Накратко – бурни и искрени аплодисменти за Иван! Свободната култура в България днес спечели едно богатство от чудесни творби, а свободното общество – едно ново и струващо си лице. Да си жив и здрав, Иване, и да продължаваш да пишеш все така добре, че и по-добре, и още по-често!

А за мен остава задачата до няколко дни да събера от Мрежата каквито негови неща открия, и да ги подготвя за поставяне в open-culture.net. Предполагам, че Йовко с удоволствие ще помогне за последния етап. 🙂

Изобщо, свободната култура в България набира скорост. Вече второ театрално представление тръгва като свободна култура. Сега имаме в добавка всичко ново на един от най-добрите български автори на фантастика (поне аз го ценя много). Дано подобни вести ни спохождат все по-често!

А те ще ни спохождат по-често, ако работим по въпроса. Което ме кара да си запиша някъде да говоря и с други автори, които познавам – дали няма също да отпуснат по нещичко.

Така че – не бойте се, читатели, за утрешния ден! 🙂

5 thoughts on “Свободната култура

  1. yovko

    Хей!! Чудесна новина!! А Иван заслужава всички възможни овации 🙂 И много бира! Не се познавам още лично с него, но можеш да му кажеш това 😉

    Reply
  2. Васил Колев

    :))) И разбира се, за да има някой измрънкал – той кога ще напише още нещо, искаме, искаме, искаме, искаме! 🙂

    п.с. Григоре, наистина много добре правиш… Иначе той сам няма да се заеме – знам за поне 3 опита да бъде убеден да си поддържа някоя страница след Подкрушието, и няма… А пък пише невероятно добре, трябва да му се поддържа мрежовото присъствие.

    Reply
  3. Nick Angelow

    искам, искам, искам.
    поздрави го от специално от мен. събрал съм повечето му неща от подкрушието, но това че ще се появят отново е повече от чудесно.
    и заставам зад васил — нека пише, не искам да го изпуснем като иван мариновски :о(

    Reply
  4. Григор

    ще му предам веднага, щом го видя (особено за бирата :-))

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *