Свободната култура

От няколко дни Йовко сътворява поредния си принос към отворените хора в България – сайтът open-culture.net. Вече работи (можете да го проверите лично :-).

Само дето още е малко празничък. Време е да коригираме това.

Разговарях днес с Иван Попов. Ако не се сещате кой е – авторът на “Хакери на човешките души”, според мен лично най-добрият български киберпънк, и от класата на най-добрите изобщо. Ако не сте го чели, пропуснали сте немалко… Та, той даде съгласието си всички негови творби да бъдат пуснати под Creative Commons BY-NC лиценз!

Накратко – бурни и искрени аплодисменти за Иван! Свободната култура в България днес спечели едно богатство от чудесни творби, а свободното общество – едно ново и струващо си лице. Да си жив и здрав, Иване, и да продължаваш да пишеш все така добре, че и по-добре, и още по-често!

А за мен остава задачата до няколко дни да събера от Мрежата каквито негови неща открия, и да ги подготвя за поставяне в open-culture.net. Предполагам, че Йовко с удоволствие ще помогне за последния етап. 🙂

Изобщо, свободната култура в България набира скорост. Вече второ театрално представление тръгва като свободна култура. Сега имаме в добавка всичко ново на един от най-добрите български автори на фантастика (поне аз го ценя много). Дано подобни вести ни спохождат все по-често!

А те ще ни спохождат по-често, ако работим по въпроса. Което ме кара да си запиша някъде да говоря и с други автори, които познавам – дали няма също да отпуснат по нещичко.

Така че – не бойте се, читатели, за утрешния ден! 🙂

5 Responses to 'Свободната култура'

 1. пейо Says:

  Бах мааму! Евала!

 2. yovko Says:

  Хей!! Чудесна новина!! А Иван заслужава всички възможни овации 🙂 И много бира! Не се познавам още лично с него, но можеш да му кажеш това 😉

 3. Васил Колев Says:

  :))) И разбира се, за да има някой измрънкал – той кога ще напише още нещо, искаме, искаме, искаме, искаме! 🙂

  п.с. Григоре, наистина много добре правиш… Иначе той сам няма да се заеме – знам за поне 3 опита да бъде убеден да си поддържа някоя страница след Подкрушието, и няма… А пък пише невероятно добре, трябва да му се поддържа мрежовото присъствие.

 4. Nick Angelow Says:

  искам, искам, искам.
  поздрави го от специално от мен. събрал съм повечето му неща от подкрушието, но това че ще се появят отново е повече от чудесно.
  и заставам зад васил — нека пише, не искам да го изпуснем като иван мариновски :о(

 5. Григор Says:

  ще му предам веднага, щом го видя (особено за бирата :-))

Leave a Reply