Промяна в мястото и датата на митинга

Преди малко приятели ме предупредиха – митингът в София се премества, на 24, събота, пак от 17 часа, но в Южния парк.

Причината? На “Александър Невски” всеки ден имало вече заявени митинги по същото време. Да, режимът за митинги бил не разрешителен, но уведомителен, но когато вече имало друг митинг, общината нямала как… Не знам това вярвате ли го. Аз – не.

Като начало, смятам да отида в четвъртък и в петък от 17 часа на “Невски”, и да видя какви митинги ще има. Ще ги има ли изобщо, и дали няма да са по няколко десетки събрани набързо, да се покрие лъжата. Ако се окаже така, значи Бойко Борисов играе за същата мафия. Срещу мен. Дето го подкрепих в блога си. И тогава ще го заплюя с чиста съвест. И съветвам всеки блогер, който познавам, също да го заплюе. А блоговете, като разпределена медия, имат много висок коефициент на доверие. Да тръгнеш срещу тях означава да си заключиш вратата към властта с голям катинар.

Простичко казано, опитват се да забият митинга ни в девета глуха. Колкото може – да се подреже, като му се пречупи инерцията. Като се премести в друг, почивен ден, и на неудобно място… Само че загубите понякога са прикрити печалби. И мисля, че погрижим ли се, можем да грабнем тази печалба.

Какво значи това, че се опитват да ни скатаят хитричко? Че са напълнили гащите, естествено. Че се е получило нещо, дето не са го очаквали, и което е извън силите им да го овладеят. Че сме страшни за тях, че сме по-силни. Хитринките им са тяхното самопризнание.

Какво ги плаши? Много неща. Но най-много от всичко да не разберем силата си. Да не се видим, че сме много, задружни и силни заедно. И да не го видят и другите хора. Защото тогава старата приспивна песен “какво можеш да направиш срещу тях” се превръща в “ааа, можело!”. Тогава ние усещаме какво може силата ни, и колко е хубаво да я прилагаме срещу тях. А те… губят мача, рушветите, мръсотийките и всичко останало. И си ходят.

Местят ни там и тогава, за да ни изкарат малко и случайни. Не пред себе си – те знаят колко сме. Пред нас самите. За да скрият от нас, че сме силни, и хванем ли се, можем. И още повече да го скрият от милионите, които не са дошли – защото ако и те видят, че с мирен, но категоричен протест изваждаш ръката на наглеците от джоба си, ще се научат и те. Представяте ли си колко красива ще стане тогава България? Но не за наглеците. (Всъщност, ще е красива именно защото ще е грозна за тях.)

Местят ни там, за да не отидем. Но какво ще стане, ако въпреки това отидем? Ако се съберем, много и категорични въпреки пречките? Наистина много? Тогава хитростта ще излезе на хитреците през носа. И камбаната ще бие за номерцата им, и за надеждите им.

Надяват се хората да са на почивка някъде през почивния ден. Този уикенд обаче няма да е хубаво да се почива в провинцията. Краят на работната седмица ще е с лошо време, навсякъде ще е мокро и подгизнало, нито за ски, нито за излет. Останете си в София, и елате на митинга. Ще си струва. Наистина.

А и вие всички, които през седмицата сте на работа, и нямаше да можете да дойдете в четвъртък – в събота сте свободни, елате. Съберете всичките си “компютърни” познати, и заповядайте заедно. Все ще се намери и кой с кола да ви закара и откара, и всичко друго. Важното е – елате, колкото се може повече. Вдигнете на крак всеки, който има компютър, и не му е все едно дали всяка негова стъпка из Мрежата не се записва и разследва. Предупредете и убедете всеки да дойде. Напишете по блоговете си. Лепнете листчета на входовете на блока си. Говорете с колегите от фирмата, навийте ги да отидете заедно. Звъннете на приятелите си, убедете ги. Ще си струва.

И не забравяйте да си вземете фотоапарати, и да снимате всичко, което става. В най-добрия случай ще има много и много кадри как честните хора са се събрали на митинг, не в полза на пиратството, а срещу полицейщината, произвола и корупцията. А в не най-добрия снимките ви ще разкажат и на България, и на света истината за някой платен провокатор, или очернител. Нека лицата им се появат в Мрежата, нека всеки види кои са – и нека отсега знаят, че опитат ли мръсни номера, ще бъдат документирани за до края на живота си.

Елате, на всяка цена. За да имаме свобода.

29 thoughts on “Промяна в мястото и датата на митинга

  1. Pingback: .:: ju ::. » Blog Archive » Промяна в мястото и датата на митинга

  2. komata

    Като четох посочените причини за смяна на датата и мястото на митинга – “във връзка с неблагоприятните метеорологични условия и съвпадането на протеста с други такива в близките дни” – се чудех, някой наистина ли има хората чак пък за такива балъци, че да се хванат, или това е някаква още по-извратена форма на добро възпитание ли, що ли…
    Значи, Бойко Борисов играе за същата мафия? Добрутро…
    В събота няма да съм в София. Няма да ходя на ски, излети и такива работи – просто се махам и хич не ме интересува какво ще е времето.
    Затова в четвъртък, 22-ри, ще направя лек набег до Пловдив и ще присъствам на тамошния протест, където засега датата и мястото остават същите. Ако дотогава, живот и здраве, ми върнат камерата, се надявам и да поснимам.
    Иначе, вече започнах да навивам другарчетата си да ходят в Южния парк.

    Reply
  3. alvin

    Абе, не че всичко това ми изглежда кой знае колко читаво (като причини), ама айде се замислете – сряда и четвъртък времето ще е кофти, вече почна да гърми и трещи. Кой ще иде в такова време на площада? Имам предвид – освен хората, които и в огъня ще скочат. И, да, освен факта, че всички трябва да са такива 😉

    Reply
  4. Marfa

    Аз Бойко отдавна съм го заплюла. Евтините имитатори ме дразнят, обривам се от култа към личността особено когато отвсякъде ми набиват канчето, че трябва да получавам епилептични припадъци от щастие, че Той бил казал нещо си. Човекът, който не може да завърши изречението си с мнението, с което го е започнал дори не заслужава да бъде заплют, но това е друга тема. Аз просто не понасям този смешен, самопровъзгласил се Супермен, не понасям месианството, не понасям “спасителите”, не понасям магьосниците с вълшебни пръчки.

    Смешно ми е и това с лошото време. Че като бяха протестите при Виденов, същите тези пртоести, дето някой ми бил плащал, за да бъда на тях и да правя барикади, както ме уверяваха по-късно същите тези хора, които днес пълнят гащите от страх ситуацията да не се повтори, какво беше времето? Беше адски студ, духаше леден вятър, но народът излезе навън, щото му беше писнало. Много. А днес му е много по-писнало и они това си го знаят, на тех джокер не им требе. Знаят, че хората нямаше да дойдат само заради торентите, щяха да дойдат заради обещанието за по-скъп ток, за по-евтино парно през август, за по-висока инфлация и по-ниски заплати, за липсващото здравеопазване, за насъщната гавра. И заради торентите, които обаче са само фитила на барутната ракета. Затуй – в Южния парк, вдън гори тилилейски, далеч от всякаква администрация, далеч от всякакви власти, но пък близо до природата. Там ще се накрещи сганта, ще повика на храсталаците, па ще й мине. Аз утре ще намина през центъра на Варна, щото не чувам тука да са го преместили митинга нейде на Аладжата, само че имам ужасно тежки предчувствия.

    Знаете ли к’во? Всъщност вече не ми пука. При първия появил ми се случай паля джапанките и се махам оттук. For good. Повръща ми се оттук. Може много силно да звучи, но е така. Свършиха ми нервите. Дотук бяха. Т’ва е.

    Reply
  5. ffox

    как се попна ББ и в тази тема и защо имам чувството, че ще я измести, поне в коментарите? да си говорим по същество, плз!

    иначе за събота – то и тогава времето ще е кофти, но нз. лично аз ще се пробвам да дойда на живо, въпреки другите ангажименти (вярвам всеки си ги има), и въпреки, че най-ефективния мийтинг е този в peеrs листа на клиентите ни, не забравяйте да си ги оставите включени 😉

    “by the end of this day, the world will know that few stood against many” 😉

    Reply
  6. cybercrackerbg

    Вината е най-малко на Мухобойко за лошата организация. Той отдавна е доказал, че е част от статуквото. Защо Замунда са внесли искането за провеждане на митинга в последния възможен ден, защо? Разбира се, че някой на някого е платил, за да ни правят спънки… Все пак имаме и добра новина – в събота повечето хора почиват и биха могли да ни подкрепят. Съгласен съм, че парка не е най-удачното място, но…

    Reply
  7. dzver

    Защото замунда не са политици, за това. Щото видя по телевизията, че шефът им е момченце. Ако беше някой обигран гейзер, нямаше да има издънка в организацията, но и ние нямаше да имаме грам желание да отидем на митинга. За това Бойко успя да ни прецака.

    Reply
  8. Георги

    Мъчно …
    Все пак ще отида в четвъртък. А каквото ще става – да става.
    Но един митинг няма да е достатъчен – за нищо. Това, което ме вълнува след като се съберем, покажем си плакатите и се накрещим е – “От тук накъде?”.
    Дали ще се приберем вкъщи сърдити и навъсени или ще продължим да се борим за правата си… Не искам да вярвам, че ще стане първото и се надявам, някакси да прогледнем с малко по-друг поглед върху себе си и света.

    Reply
  9. nname

    оказва се, че и за митинг с 50 човека се искат връзки. ББ (или Биг Брадър) ни мести между майките с количките и детенцата с балоните, далеч от хорските очи и камерите

    Reply
  10. Bloody

    В четвъртък като нищо може да има доста неразбрали за пормяната хора на площада. Заради промяната на мястото и датата обаче ще има доста отказали се, поне такива сигнали получавам от познати… 🙁

    Така или иначе събота сме там, ще отразим подобаващо събитието, а нищо не пречи след седмица или две да го повторим, но този път на правилното място в центъра на София, в правилен ден през седмицата. Така не само управляващите, но всички ще могат да видят, че ни е дошло до гуша от цялата пародия случваща се в държавата.

    Reply
  11. Григор Post author

    @Таня: Последно – в събота. Било е поискано да бъде в четвъртък, но (доколкото разбрах) от общината отговорили, че по същото време на същото място вече има заявен друг митинг, и предложили събота следобед в Южния парк…

    Bloody е прав – що ли наистина не се съберем и в Южния парк, и следващата седмица пак на “Александър Невски”? Да видим колко дълго ще ни излизат с номера “ама там има вече друг митинг”. Особено след като снимки на “митинга, който е имало там тогава” се покажат по телевизията…

    Reply
  12. cx

    Борисов и Трифонов – фурнаджийските лопати на народа. И после да не вземете да гласувате за Борисов, понеже бил “единствената алтернатива (ама тоя път наистина!!!) на бсп” 😉

    Жалко. Очертаваха се мероприятия на различни места, по едно и също време.

    Reply
  13. Вени Г.

    ББ за втори път се показа пълен двуличник. Миналата година при регистриран митинг в определен час и по определен маршрут го промени в последния момент, като го заби в глух и тъп маршрут – имало било друга проява на определения маршрут. Беше минитингът за марихуаната, който се провеждаше за трета година в центъра на града.

    Сега пак същият номер. Сефте, комендантски.

    Тези две големи черни точки – мръсните номера по отношение на чисто граждански прояви, зачеркват всички дребни червени точки, които досега съм му писала в блога си. Ако изборите бяха утре, за него няма да гласувам. И за никой друг. Може би за Волен, напук!

    Reply
  14. Eneya

    Събота ми се струва по-удобен ден, а какво, моля, му е на Южния парк, да му се не види? Живея срещу него и е на достатъчно удобно и централно място. Вярно, не е Ал. Невски, но пак е нещо и е близко….
    А какво ще стане с този митинг… не смея да предричам. Само все повече ми идва да ги пратя на майната им и като Марфа да си хвана чантичката, и да се разкарам.
    Няма да го направя, но… ми се върти из главата. Лошо, а?
    България гони хората си, един по един, по групички…
    И после мрънка “ама това, ама онова, ама опашката ми се влачи”, ми ще се влачи. Каквото сам си направиш, никой друг не може да ти направи.
    Плаши ме от една страна овчедушието ни като общество и големите приказки, който всеки приказва, като са “свои” хора.
    Ами мога само да предложа да разкарат онези смешни лъвове от герба и да сложат две овце. По ще подхождат….
    Хайде, поздрави и аз млъквам, че взех да се ядосвам, а нервите ми не са много добре и не трябва.
    Колко до ББ. В момента ни поднасят много умело смятам. Дават ни един фигурант, който да ни дразни, който да плюем, около който да се съсредоточи недоверието и нехаресването, за да го разкаратс гръм и трясък и следващия шут да се появи с крясъци колко е велик и как ни е спасил от предния кретен.
    А ние се връзваме да му се не види… връзваме се.
    Бееее-еее.

    Reply
  15. Дончо

    @Вени Г.: Съгласен съм за Борисов. Но не мога да разбера как може да се гласува “напук”. Гласуването е нещо важно, не е нещо, което правиш “напук” или “въпреки”.

    Но това си е мое мнение, де, гласуването също така е нещо лично. Само ми е криво да прочета такова нещо в мнение, подписано от теб :).

    Reply
  16. Таня

    Енейя, много добре го каза – хареса ми и съм абсолютно съгласна с теб.
    Точно така е – поредният фигурант, който го избраха женичките заради мускулите и влажния поглед. Следващият фигурант предполагам, че ще бъде някоя готина кака с пърхащи мигли, но умна дотолкова, че да заблуди сега пък мъжката част от населението – и така во веки веков… Вярно бееее…

    Reply
  17. Комитата

    Айде да не падаме до нивото на всекидневната политика и да не правим някакъв си митинг “анти Бойко Борисов”, защото виждам че има залитане в тая посока. Идеята е да се защитят конституционните права. Що за маниер да се смята, че Бойко Борисов лично седи зад всяка простотия, която излиза от общината. Всички тука сте грамотни хора за да знаете че става дума за много по-сложен и по-голям сблъсък на интереси. Това, което се случва в България е част от глобална борба, а се атакува България, защото открай време битува мнение че България е “слабо звено” в демократичен смисъл. Това е и причината, поради която медицинските сестри седят в либийския затвор – слабо звено, което не може да окаже съпротива.

    Тук въобще не говорим за Бойко или за Румен или за Сергей, или за Бил Гейтс. Т.е. говорим, но главната ни грижа е състоянието на демокрацията в България, и в Европа, и в света.

    Надявам се, че ме разбирате.

    Reply
  18. Виктор

    Страшно ви се радвам на всички.
    Мислех си, “никой няма да ходи на това събиране”… Но дори и само вие, които пишете тук да дойдете, поне ще се видим.
    Наистина е отвратително това нещо, милиционерщината.

    Reply
  19. Таня

    Комитата: как така не говорим за личности? Нали като гласуваме за народни избраници, гласуваме за партиите /щем не щем/ заради личностите? Нали партиите, за които сме дали гласа си, излъчват личности измежду състава си за представители, гласувайки им доверие да се справят добре? Нали институциите се представляват от личности, които със своите съвест, ценностна система, култура и възпитание вземат решения, от които са заасегнати много хора?
    Как така да не прави впечатление различното отношение на кмета към две еднакви по форма мероприятия, но коренно различни по своята същност? Защото съм сигурна, че ако нашият протест бъде проведен по начина, по който постъпиха таксиметраджиите, ББ няма да е така милостив и съпричастен, нали?
    Естествено, че има прицел и някой който или ще обере лаврите или ще опере кирливите ризи… За мен най-големият прицел в момента има бройката от 240…

    Reply
  20. Hobbit

    Мдааа

    Хич не му е за сефте на Бойко този номер. Съвсем наскоро, по същия модел, “премести” на майната си друг протест – по повод забавянето на Комисията по досиетата и наличието на откровени ченгета в самата комисия.

    Тук има важен, принципен въпрос – няма начин всички протести да са в Южния парк. Тов НЕ Е концепцията за “Хайд парк”. В истинския “Хайд парк” можеш да се събираш и да си крещиш без никого да уведомяваш… Полицейска кратуна.

    Reply
  21. Marfa

    Точно за личности си говорим. И за Бойко, и за Руменовците Овч. и Пъ., и за Сакса, и за Догана, за тези, дето стоят зад Колев, дето стоят *пред* Колев, за всички, които се самозабравиха не, че и отатъка. Това, дето *не* се случи днес например, не се случи благодарение на изключителната подкрепа на Бойко. Примерно. Това, дето се случва постоянно вече колко години станаха – да не би да се материализира от Отвъдното?! Ма мани, не ми се говори 🙁

    Reply
  22. Комитата

    Айде Таня, кажи ми .. лично кметът ли решава кое мероприятие къде да се проведе? Обясни ни чисто правно процедурата по взимане на решение за митинги на граждани. Второ, кажи ми – възможно ли е кметът да е взел това решение (ако той го взима) под натиска на по-големи от него сили? Трето – твърдо си решила че привържениците на ББ са недостойни да споделят такава велика кауза каквато е свободата на словото и ще бъдат априори изключени от събитието?

    Департизацията на събитието е изключително важна според мен, за да не потъне то в дребните политически боричкания на лагерите и лагерчетата в българския политически живот. Свободата на словото е над всичко. Въобще нямам намерение да се превръщам в част от някаква блогерска “АТАКА”. Ние сме граждани, борещи се за свободите си и това е…

    Reply
  23. harka

    За митинга и младежите от Пловдив, дето вече го направиха.
    Струва ми се, че много по-голямата опасност е не колко души ще отидем, а кои ще сме и как ще се държим. Снощи към 19:00 слушах новини по радиот в колата – казаха, че в Пловдив се били събрали около стотина протестиращи и един юнак изчете приетите от тях “искания” – моите уважения, но при елементарно непознаване не трябва да се дава думата – той обвинява НСБОП (това го няма) и други малки неточности – чисто фактологични (пр. непознаване на нормативната уредба, смесване на ССС със ГДБОП и т.н.). Това е най-голямата опасност и за съботния митинг – има достатъчно образовани и разбиращи от проблема потребители и те трябва да станат водещите, а не обикновенните малчугани, на които напоследък се “наслушах” в арена групата и в нета като цяло. Тук в 3 свързани (с препратки един към друг) блогове се изказват едни от най-обоснованите мнения – ето това трябва да се случи и на митинга. Виикове “да хакнем сайта на …”, “да му разплачем м… на …” само ще провалят събитието. (Серизоно, дори четох мнението на един “специалист”, явно хакер от световна величина 🙂 предлагащ “да изтрием личостта на Я. Колев от мрежата” – явно е прекалил с филмите)

    Reply
  24. Pingback: Балканджи « Кутията за всичко

  25. Григор Post author

    @Комитата: Докато “бушонизацията” (издигането на власт на “бушони”, които като изгорят, биват сменяни от кукловодите зад сцената) е актуална в България, департизацията няма да е актуална. По простата причина, че гражданите се борят срещу мафията на тези кукловоди, а партиите са тяхното прикритие.

    На въпросите към Таня: Ако на заявеното място и час има и друго мероприятие (такова НЯМАШЕ – проверено), кметът може да реши да измести нещата другаде и по друго време. Теоретично, ако това място и време не устройва организаторите, те могат да преподадат молбата, ако са врели и кипели в тая работа – но не всички са… Второ – толкова е възможно, колкото е възможно слънцето да изгрява от изток, пък да залязва на запад. И трето – ако наистина ББ е врътнал този номер, поддръжката за него и за торентите стават логически взаимно изключващи се.

    И да, ние сме граждани, борещи се за свободите си. Но в един момент се оказва, че се борим с точно определени хора, които (или пък техните ибрикчии) са лицата на българския политически живот. Какво правим при това положение? Дай съвет.

    Reply
  26. Комитата

    Ами съветът ми е да се придържаме стриктно към исканията си за свобода на словото и защита на конституцията без да затъваме в анти-бойко митинг. Защото като анти-бойко митинг можем да бъдем принизени до обичайните му противници – Сергей, Доган и прочее. И моментално олекваме..

    Ние имаме голяма цел – а именно СВОБОДАТА НА СЛОВОТО. Не означава да не критикуваме полицията или бате бойко или серж или майкрософт.. но говоря за принципна критика, а не критика от вида и тия са маскари и ония..

    Просто дойдат ли журналисти и видят ли анти-бойко митинг се завъртат обратно и изчезват – те тоя филм са го гледали.. Трябва изрично да посочим че гражданските права в България се нарушават – това е моята идея..

    Препоръчвам на всички отличната автобиографична книга на Владимир Буковски “И возвращается ветер…” – за това как да се организират дисидентски митинги.. Законът законът и само законът…

    Reply
  27. Григор Post author

    За това си прав. Въпреки че според мен те са му противници само на сцената на театъра, наречен политика. Иначе митингът ни щеше вече да е проведен, в четвъртък.

    И за Буковски и закона също си прав. А и не само за митингите. Мисля, че имаме какво да направим в подкрепа на закона И в своя защита едновременно.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *