“Митингът” пред Александър Невски

Вече се разбра, че митингът за свободата в Интернет е преместен от “общината” в събота, от 17:00 ч., в Южния парк. На неудобно място и в неудобен ден. Защото в четвъртък по това време на “Александър Невски” имало друг митинг.

Е, аз реших да отида и да видя какъв е другият митинг. Да знам за какво са ни преместили.

Когато наближих храма, останах като гръмнат – митинг пред него имаше! Бяха не повече от сто-сто и петдесет души, но определено бяха митинг. Ум не ми побираше как може да не съм познал… Още отдалече обаче се виждаше – обещаните пенсионери ги няма, почти всички бяха младежи. Заинтригуван, се приближих.

Обикалях 5-10 минути между хората, вслушвах се в разговорите им, и тайната се разкри окончателно. Всички, без нито едно изключение, бяха дошли за митинга за свободата в Интернет! Някои току-що бяха научили, че е преместен, и бяха здравата ядосани – на никой в България не му харесва да го правят на маймуна, а напоследък ни се случва постоянно. Други знаеха, че е преместен, но бяха толкова нахъсани, че бяха дошли въпреки това – бяха насъбрали още от къщи яда, който другите събираха в момента.

При това положение, естествено, снимането на “митинга, заради който бяхме преместени”, стана излишно. Срещнах се с няколко приятели, поговорихме си малко, и се запътих обратно към работата. Беше съвършено очевидно, че “общината” ни е измамила право в очите. И се надявам да науча много скоро дали не ни е измамил точно човекът, за който си мисля – уважаемият софийски кмет и медийна звезда номер едно напоследък. Бойко Борисов. Ако е той – мечка ще го гази из блога ми. И, надявам се, не само из моя.

Интересно ми беше и още нещо. Отстрани имаше камионетка на силите за борба с безредици. По едно време пристигна втора, но си тръгна – очевидно хората не искаха да дадат повод да бъдат арестувани и пр. Някаква полицайка по някакво време била вдигала гири – какви са хората там, и защо са. Не бях там, иначе бих й отговорил: “Аз съм Данъкоплатецът, и Избирателят. Твоят работодател. Тук съм в законното си право да бъда където искам. А ти коя си, и с какво право ми нареждаш? Я се легитимирай, както изисква законът! Блогът ми плаче за името ти.” Много се увлякоха в идеята, че са над закона – време е да им припомним, че не са. И да изискваме от тях да го спазват.

Емоцията настрана, това с полицейското присъствие и реакция показва важно нещо. Полицията е била уведомена, че всякакъв възможен митинг по това време там е “незаконен” – тоест, в “общината” са знаели отлично, че друг митинг там НЯМА. Още едно доказателство, че са ни измамили право в очите.

Толкова засега. Но се надявам утре да има повече.

11 Responses to '“Митингът” пред Александър Невски'

 1. doni Says:

  доста силно казано 100-150 човека 🙂
  иначе полицаите наистина нямаше за какво да се хванат.
  единият от тях дори дойде да ни каже много любезно, че митингът е отменен за събота, да не стоим на студа, ако сме дошли заради него. разбира се, ние не бяхме отишли на митинг, а само да се видим с приятели и да запалим по свещичка 🙂

 2. cybercrackerbg Says:

  Снимки от сбирката пред храм-паметника има в блога на Блъди http://www.bloodys.com/?p=177. За мен драматичното се съдържа в блога на @abator. Във Варна митинга не е бил разрешен, защото документите, които са подали от инициативния комитет не са били изрядни. Присъствали са стотина човека общо. В Пловдив пред централна поща също са били около сто. Такава е равносметката до момента.

 3. Галя Says:

  Но ние не знаехме ли, всъщност, че ще ни измамят? Нямахме ли подозренията и подсъзнателните очаквания за това? И защо, когато отказаха провеждането на митинга в този ден никой от нас не сети да поиска официална информация за това какъв, аджеба, ще е този митинг на същия този ден и в същото време? За да можем сега да попитаме кой кога излъга (кого е ясно). … Не обвинявам никого, разбира се. Въпросите са риторични и зададени главно към мене си.

 4. Bloody Says:

  Според мен полицията си мислеше, че вчера хората са отишли там на митинг – бил той позволен или не. Затова и имаше толкова засилено полицейско присъствие, че дори и три пъти наминаха “подкрепления”, които обаче не се застояха дълго предвид малкото на брой хора. Всъщност вчерашното събиране беше по-скоро мълчалив протест от това, че с нас при правят каквото искат и най-вече заради напълно неоснователното отлагане на митинга. Вчера нито имаше толкова лошо време, нито имаше тълпи от пенсионери на които да пречим или те на нас…

  А и все пак си мисля, че ние сме достатъчно интелигентна и образована маса, че да не показваме недоволството си вършейки глупости… или може би греша?

 5. dzver Says:

  Винаги има провокатори и утре може да дойдат.

 6. Васил Колев Says:

  Бла, не сме се засекли – аз бях там до 17:30, да видя колко хора ще има …

 7. Geo Says:

  Мда, и аз наминах, на два пъти, отразено със снимки тук http://inet.blog.bg/viewpost.php?id=54289

 8. komata Says:

  В Пловдив имаше много малко хора, няма и 100 души…
  За съжаление не можах да снимам.
  Дано утре сте/сме повече!

 9. Морфиус Says:

  Преместването на митинга е поредното доказателство колко малко струва общественото мнение у нас.
  Причини много, не ги дъвчем за първи път, няма и да е за последен.
  Но полза пак няма да има, явно масата предпочита успешно да се прави на овце.
  Вчера щях да отида, но за утре силно се колебая… работата много заприлича на парата в свирката на локомотива.

 10. Григор Says:

  @Морфиус: Ела. Може и да си струва.

 11. New things for me. Says:

  […] “Митингът” пред Александър Невски […]

Leave a Reply