2018 (алтернативна)

x> Имам тук проблем – можеш ли да ми помогнеш?
grigor> да?
x> някакъв вирус ми иска ключ и лиценз да се инсталира
grigor> какво?! вирус ти иска ключ и лиценз, за да ти се инсталира на компютъра?!
x> не бе, нещо ми ги иска, и да те питам дали не е вирус
grigor> сeриозно се съмнявам… ще е новост във вирусописането…

В този момент си чатех също така и с Eneya. Повеселихме се за сметка на неудачно изразилия се мой познат, след което се замислихме – има логика! Доказан факт е, че най-слабото място в защитата на компютъра е задклавиатурното устройство. Логичното положение е да бъде атакувано то. Тоест, да се постави ударението върху юридическите аспекти, а техническите могат и да се позагърбят.

Повеселихме се още малко на тема докъде стигнаха авторските права, как вече ще трябва да си кракваме и вирусите, и още аспекти. Накрая реших да поизчистя малко този чат, и да го обърна на псевдолитературно произведение. С абсолютно неясни авторски права (включително за мен – трудно е да се проследи кое на кого хрумна първо, и кое от кое следва логично)… Ето го.

“ИТ новини” – 7 март

Днес ЕСБОП разби поредния нелегален сайт за разпространяване на незаконни копия на вируси. По данни на специалистите, сайтът е съдържал над 11 000 серийни номера, крака и нелегални лицензи за различни вируси. Арестувани са четирима души, и е иззето голямо количество техника.

“Поздравяваме действията на пазителите на реда”, коментира председателят на българския клон на Асоциацията за защита на правата на авторите на вируси. “В творенията ни са вложени безбройни часове упорит труд, и много средства. Те дават неограничени възможности за социализация на индивида, за евтина реклама на бизнеса, и за следене и разкриване на потенциални киберпрестъпници на държавата. Използването им без разрешение и заплащане е престъпление, и следва да се наказва от закона, подобно на пиратстването на други видове съдържание – музика, филми, програми…”

ТВ предаване “Бизнесът и ние” – 18 март

След миналогодишната присъда срещу собствениците на последната все още работеща антивирусна фирма – “Симантек Антивирус Текнолоджи” – и закриването й, днес по сигнал на АЗПАВ беше арестуван в Сиатъл основателят на фирмата “Майкрософт”, известният меценат Бил Гейтс. По-късно през деня АЗПАВ са внесли в съда официално обвинение срещу него, че тайно е вградил в новия продукт на фирмата си “Windows Highway” антивирусна защита.

“Практиката на Майкрософт е възмутителна”, коментира говорител на АЗПАВ. “Вече на три пъти ги осъждаме да ни предоставят пълен достъп до операционната си система, но всеки път документацията им е била непълна и некачествена, и това руши авторитета ни. Всеки говори, че Windows няма нужда от вируси, и че Майкрософт са най-добрите в този бранш!… Но последното им действие препълни чашата. Това е акт на бизнес-дискриминация, който следва да бъде наказан съгласно закона.”

Вестник “Новият капитал” – 18 март

Запитан как очаква да се развие противостоенето между Майкрософт и АЗПАВ, експерт на центъра за анализ “Картохолан” отговори:

“Тази схватка ще се реши на терена на лобирането – пред съда, и в правителството. И двете страни имат изключително силни позиции в тази област. Доскоро традиционен хегемон, Майкрософт обаче напоследък сериозно отстъпват на АЗПАВ, които поддържат най-голямата база с лична информация на света. Бих очаквал изходът да е по-скоро в полза на АЗПАВ.

Не е ясно обаче как ще бъде изпълнена молбата им за арестуването на Бил Гейтс, впредвид факта, че след инфаркта преди две години неговата личност беше прехвърлена върху компютър. Не ми е известно да разполагаме със затвор за компютри. Надявам се скоро да научим повече подробности.”

Видеострийм “ИТлайн”, 20 март:

Съдебната схватка между Майкрософт и АЗПАВ се задълбочава. Както вече знаете, адвокатите на Майкрософт успешно отстояха тезата, че Гейтс може да откаже да допуска вируси върху компютъра, на който е съхранена личността му, тъй като се касае за личното му физическо пространство. Проблемът с арестуването му обаче беше успешно решен, когато тричленен състав на съда постанови г-н Гейтс да бъде изключен от Интернет. Запитан дали решението не е твърде брутално, представител на АЗПАБ отговори: “Наистина е. Но опасността г-н Гейтс да продължи да бъде на свобода, и да организира защитата си, е твърде голяма.” А сега с последните новини по въпроса чуйте нашия пратеник:

“Адвокатите на Майкрософт току-що са внесли апел, че изключването на Бил Гейтс от Интернет представлява еквивалент на строг тъмничен затвор с елементи на сензорна депривация и други практики, дефинирани от законодателството като мъчения, и допустими единствено срещу вражески бойци. Искът е да му бъде разрешено обратно включване, впредвид влошеното му здраве (износен вентилатор на основния процесор, и необходимост от честа подмяна на дънната батерия).”

ТВ предаване “Куриози” – 20 май:

Днес наш представител присъства на първата пресконференция на новосъздадената Фондация за свободни вируси. Председателят й е старец с дълга рошава брада и сандали на бос крак; тъй като си беше забравил зъбната протеза и силно фъфлеше, не успяхме да разберем името му. По същата причина не успяхме да разберем и целите на фондацията. Наложи се да се обърнем за пояснение към г-н Стирос, представител на АЗПАВ, и специалист в бранша на вирусите, който присъстваше на пресконференцията.

“Не сте си превели правилно името – става дума не за свободни, а за безплатни вируси”, уточни г-н Стирос. “А както знаете, безплатните вируси са като безплатното сиренце – има ги само в капана.” Запитан дали все пак не е възможно да става дума за благотворителност, г-н Стирос поясни: “Създаването на съвременен, функционален и удобен за потребителите си вирус отнема огромни разходи. Безплатен продукт просто няма как да подсигури такива ресурси, и ще е далеч по-долнокачествен от нашите. Кога сте видели в благотворителна кухня да сервират като в суперлукс ресторант?”

Канал “Дипломатически вести” – 21 май:

Днешното решение на съда да разреши на Бил Гейтс да бъде включен в Интернет, но само в негова надеждно изолирана част – става дума за Китай – породи неочаквани протести. Сун Цзинян, посланик на Китай в ООН, заяви пред наш репортер: “Г-н Гейтс не е китайски гражданин, така че няма право да бъде включен към великия Китайски Интернет. Не оспорваме заслугите му в осигуряването на специфично китайски достъп до предлагани от Майкрософт услуги и продукти, но това не е достатъчно доказателство за приемането от него на ръководната роля на Партията, и другите китайски идеали и ценности.”

С огромен интерес се очакваше и мнението на г-н Гейтс по въпроса. На пресконференция негов високоговорител заяви: “Не съм съгласен с решението на съда – то не представлява подобрение на условията. Не съм свикнал да живея в държава, която не е моя собственост, и не зная какво да очаквам от нея и в нея…” Тук за съжаление компютърът, в който се помещава личността на г-н Гейтс, заби, и се наложи да бъде престартиран. След рестарта г-н Гейтс беше забравил за пресконференцията, и разпитваше журналистите продава ли се добре Windows 95. Техник от поддръжката му изказа опасението, че може да се наложи г-н Гейтс да бъде преинсталиран, което ще отнеме поне един ден. Твърди се, че изречението му за живеенето в държава, която не е негова собственост, може да е било зле разбрано поради техническата неизправност.

Нюзфийд “Пиксел” – 22 март:

Днес в съда е била внесена молба за освобождаване под гаранция на г-н Бил Гейтс. (Впредвид състоянието на Бил Гейтс – личност, прехвърлена в компютър – това ще рече включване в Интернет.) Молбата е била подписана от Линус Торвалдс – съпредседател на корпорацията Линукс. В нея се казва:

“Въпреки многогодишното ни бизнес-съперничество, се чувствам длъжен да се застъпя за Бил Гейтс. Той е един от стожерите на ИТ развитието в света. АЗПАВ следва да се засрамят от действията си – без труда и постиженията на Гейтс нито те, нито дори браншът им щяха да съществуват, или пък да имат каквото и да било значение.”

В момента съдът заседава над проблема законно ли е да приеме молбата на г-н Торвалдс. Както си спомняте, преди година той пострада тежко в катастрофа, и се наложи личността му да бъде пренесена върху компютър – всъщност, за по-голяма надеждност върху три независими компютъра. Точно това и създава юридически проблем пред съда – не е ясно дали под молбата се изисква само един подпис, както тя е подадена в момента, или три отделни.

ТВ канал “Риалити”, 23 март:

Днес в нашия град се състоя пенсионерска демонстрация. Нашият репортер, очаквал да чуе отново искания за увеличаване на пенсиите или за безплатен Интернет за социално слабите, остана изненадан. Оказа се, че демонстрацията е на бивши програмисти и потребители, и е насочена срещу освобождаването от ареста на Бил Гейтс.

За съжаление, не успяхме да вземем интервю от демонстрантите – вероятно поради напреднала възраст, един от тях обявил по погрешка репортера ни за служител на Майкрософт. Репортерът е в болница, със средни телесни повреди, но без опасност за живота.

От една от камерите, останала несчупена от хвърлените камъни, успяхме да свалим снимки на лозунгите, носени от демонстрантите. Сред тях са: “Пуснете му подстандартно напрежение!”, “Вържете го към Интернет през модем!”, и “Стартирайте го под Линукс!”. Наш ИТ експерт заяви, че тези изисквания надали са възможни – подстандартно напрежение трудно може да се намери физически, модем също (освен в музея), и че г-н Гейтс е несъвместим с Линукс на ниво изпълним файл.

Канал “Десета муза”, 25 март:

Днес АЗПАВ са внесли съдебен иск за обезщетение срещу филмовата компания “Уорнър Брадърс”. Искът е за сума от 2 милиарда долара реални загуби поради нарушаване на авторски права на АЗПАВ.

“Всички вирусни техники са под наше авторско право”, коментира говорител на АЗПАВ. “Уорнър са ги използвали в новия си филм “Галилей” без заплащане на съответните лицензионни такси, което представлява пиратство в чист вид.” Запитан какво има предвид, говорителят поясни: “Над 70% от популацията, след излизане от филма, го пропагандира пред своите приятели и познати, като по този начин ги ангажира да го посетят. Това представлява класическа форма на публично послание, разпространявано по вирусен път. Какво повече да говорим? Безсъвестни крадци!”

Нюзфийд “В търсене на Вярата”, 26 март

Днешното заседание на ръководството на Неокатолическата църква завърши с гневен протест срещу неуважението, проявено от съда към Линус Торвалдс. Кардинал Алън Кокс коментира: “Как смеят?! Линус е единственият, който доказано и достоверно е реализирал на практика библейската формула “трима в един, и един в трима”, и по този начин е доказал, че е новият Бог и Спасител на човечеството. Даваме ултиматум на тези грешници до края на деня да са приели неговата заповед и да са я привели в изпъленние. В противен случай ще обсъдим идеята да им обявим джихад.”

Коментатори от всички медии твърдят, че като се има предвид влиянието на Неокатолическата църква, е малко вероятно съдът да не се съобрази с поисканото от Линус Торвалдс, и г-н Гейтс да не бъде включен обратно в Интернет. Подробностите обаче предстоят.

4 thoughts on “2018 (алтернативна)

  1. sol_lam

    Много, много добро. Ей т`ва си мечтая да чета из нашите списания, сборници и алманаси.

    Reply
  2. Siff

    Много ме разсмя! 🙂 Поздравления! 🙂

    Напомни ми за един стар виц:
    – Кой е най-разпространения вирус?
    – Като знаем дефиницията за вирус:
    * разпространява се въпреки желанието на потребителите
    * поврежда файлове
    Спокойно можем да заявм, че най-разпространения вирус е MS-DOS!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *