Аз ли нещо…

Случайно ми попадна пред очите поредният скандал в щатските медии.

Водещият токшоу по Си Би Ес Рейдио Дон Имус бил нарекъл женския баскетболен отбор на университета Рутгерс “чернилки и проститутки”. Момичетата от отбора, които били предимно афроамериканки, реагирали остро на расовата обида. Вдигнало се масово недоволство сред медиите и консуматорите им.

Си Би Ес Рейдио изритали Дон Имус. Той помолил за прошка от сърце, отборът (след малко чудене) му простил, впредвид факта, че е вече уволнен, и надали някога ще си намери работа в каквато и да е медия.

В момента из Щатите енергично се обсъжда дали не е време и други медии да вземат по-крути мерки срещу възможността от журналистите им да се чуят расистки намеци.

Хубаво де, казвам си. И аз не обичам расизма, и не одобрявам да викат на момичетата от отбора “чернилки”.

Ама аз ли съм сляп, или наистина нито те се обидиха от това, че Имус ги нарече “проститутки”, нито пък който и да било друг изобщо обърна внимание на това?

Чудя се какви изводи да си направя. И за кого – за момичетата от отбора ли, за медиите ли, за САЩ като цяло ли…

27 thoughts on “Аз ли нещо…

  1. Вени Марковски

    Би трябвало да познаваш средата в САЩ, за да разберещ защо изритаха този радио-журналист. В България нямаме такъв, за да мога да го сравня. Анти-тезите на нашите журналисти са като църковно песнопение на фона на изявите на Дон. Преди няколко месеца той направи язвителен коментар по повод треперенето на актьора Майкъл Джей Фокс в една реклама срещу републиканците.
    Е, оказа се, че Фокс е болен от паркинсонова болест и не може да не трепери.
    Извинението на този беше “Ако съм казал такова нещо, и ако той наистина е бил болен, еди-кво-си” (но не беше извинение в чистия смисъл на думата).
    А това какво точно е казал на момичетата от отбора, това е само подробност. Като си радио-водещ, това не те прави автоматично и с правото да си невъзпитан, груб, циник.

    Reply
  2. Stamat

    Произнася се Аймъс.

    Защо ти трябва да си правиш, изводи за USA. По-добре чети българските медии и форуми, повечето са пълни с откровен расизъм,

    Reply
  3. aquarius

    глупости, казал е че са “crazy hoes”, което може буквално да значи “луди курви”, но на български ще рече “луди пички”, като конотации, тоест тва е шеговит комплимент. реакцията им показва че определено не са пички а просто или много много тъпи, или по случаиност е уцелил истината и някои от тях наистина са били курви, в буквалния смисъл на думата.
    що се отнася до раздухването на “скандала” – такива неща обикновенно се правят когато трябва да се затъмни/скрие някоя друга (истинска) новина – другата новина пак се съобщава, но не се коментира и се загубва в глъчката.
    същия беше случая и Terri Schiavo – нищо особенно, но раздуто отвъд всякви пропорции.

    Reply
  4. Дончо

    Аз го виждам така:

    * “чернилка” е обида на база расова принадлежност. Това в САЩ е даже подсъдно.
    * “проститутка” е само професия. Нищо лично :).

    Не разбирам тезата ти. Смяташ, че в изявата на този боклук няма нищо грешно ли? И че в името на свободата (или слободията) на словото трябваше да го оставят на работа?

    Reply
  5. Nick Angelow

    @Дончо
    Доколкото аз разбирам, Григор се чуди, защо в мотивите за уволнението на този журналист нищо не е казано и за квалификацията “проститутки”, нищо че това е само професия. То и “ченге” е само професия, ама в определен контекст се възприема и като обида. То и аз се чудя на подобни двойни стандарти, ама не го казвам често на глас.

    Reply
  6. Владо Георгиев

    И още нещо в посока разсъжденията на Дончо.
    “Чернилка” е обида към нещо, което не си си избрал самичък (цвят на кожата), а “проститутка” е занимание по избор.
    Не знам за вас, но аз лично мразя квалификации към мен си за неща, за които не съм имал избор (пример – че съм роден в “провинцията”, а не в София и прочее). И доста хора, с които съм си говорил тук в САЩ, гледат на нещата по същия начин – че това, което има значение, е личният ти избор и това как си се развил. и точно за това май нищо не е споменато за втората квалификация от горния журналист.
    Ако някой тук ме обиди на инженер (dork, geek, nerd, etc.), аз няма да се обидя, защото знам какво се крие зад избора ми (но обикновено не го обяснявам на всеки срещнат льольо). Ако някой вземе да ми вика “тъп източноевропеец” или нещо подобно обаче, ще има ответна реакция :-).

    Reply
  7. Albinos

    Съгласен съм с мненията дотук, последното беше най-точно, но като четох поста се сетих за немския тв водещ Ник Щайн, който се подвизаваше преди по кабеларките. Може би той беше нещо като еквивалент на Дон Имус.

    Reply
  8. Божо

    @Владо Георгиев > “Ако някой тук ме обиди на инженер (dork, geek, nerd, etc.), аз няма да се обидя, защото знам какво се крие зад избора ми ”

    Не разбрах, какво искаш да кажеш – че въпросните спортистки са наистина проститутки и за това не са се обидили? Май ставаше въпрос за баскетболистки…

    Reply
  9. Дончо

    @Божо: Ставаше въпрос за това каква е разликата между едната обида и другата, а не толкова за конкретния случай.

    И за мен Владо го каза отлично!

    Reply
  10. Божо

    @Albinos
    Тоя Дон Имус ми е неизвестен. Както разбирам, явно е дебил и простак.
    Виж Ник Щайн го помня, когато временно водеше рубрика в Търговищката кабеларка. Характерно за него беше, че много точно напиваше проблемите, настъпваше по мазолите много овластени дебили и мутри, за това не го търпяха никак.
    Като не можеха да му намерят друго обвинение му изработиха обвинение в “расизъм”. Единственото “расистко” нещо обаче, което помня да е казвал бяха твърдения от рода, че циганите трябва да си плащат тока и водата. Е и аз мисля така! Значи и аз съм расист. 🙁

    Reply
  11. Albinos

    @Божо
    ако е така било така както казваш ще оттегля мнението си за този водещ, защото и аз искам циганите да си плащат тока и водата и да не са паразитите върху нас. Предаванията на Ник Щайн за съжаление съм гледал откъси от тях и явно не съм придобил цялостна преценка за което се извинявам и не смятам че си расист в никакъв случай 🙂

    Reply
  12. Вени Г.

    За протокола:

    1. Първо стана да обидно и неприемливо да казваш “чернилка”.
    2. Пасле – да казваш “негър”.
    3. После – още не е завършен процесът – да казваш “чернокож”.
    4. Сега за най-коректно се смята да казваш “афроамериканец”.

    П.П. Мисля си кога в Европа ще бъде политически коректно да казваш “евроислямист”, или “ислямоевропеец”.

    Reply
  13. Божо

    🙂 Някой знае ли как се наричат английските негри? А австралийските? Едва ли са афроамериканци. А не искам да ме съдят за расизъм, ако просто поради незнание кажа за някой негър, че е негър.

    Reply
  14. komata

    А някой знае ли как се наричат африканските негри? Афроафриканци?!

    Reply
  15. sol_lam

    В тоя ред на мисли се хилих доста (и изобщо не ми дойде на ум за расизъм) на една сцена по телевизията. Детето питаше баща си:
    – Тате, афродизиаците хапчета за негри ли са?

    Reply
  16. Григор Post author

    @Божо и komata: Ами, след като американските негри се наричат афроамериканци, е логично английските да се наричат афроангличани, българските – афробългари, а африканските – очевидно афроафриканци! 🙂

    (В този контекст: Имах една колежка, или един курс преди мен, или един след мен, нарочно няма да й спомена името. Баща й ганаец, майка й нигерийка, или нещо от сорта. И двамата дошли тук по политическа линия да учат, запознали се, направили си дете. После се развели. След 10 ноември и двамата – кой откъдето. А момичето решило, че се смята за българка, че държавата й е България, и точка. (Май в нито една от “родителските” си страни не е стъпвала през живота си, и е първа запалянковка на българските отбори по каквото и да било… А пък е една красавица – черна като нощ, походка на кралица, атлазена кожа, снежнобяла усмивка… Приказка! 🙂 )

    @Marta: Това е причината да няма “Завръщане в бъдещето – 4”. За мое най-голямо съжаление – голям фен съм на филма! Не вярвам някой наоколо да не го е гледал; ако случайно има такъв – моите съжаления и съболезнования към него!

    @sol_lam: :-)))))))))

    Reply
  17. Marfa

    🙁 На, не знаех 🙁 Аз си го харесвам М. Дж. Фокс! Гаси, млад човек все пак бе! 🙁

    Reply
  18. komata

    Във филма “АССА” имаше един персонаж, негр Витя, който беше “наш, советский негр”. Той пък как ли е трябвало да се води? “Афрогражданин Советского Союза”? Добре, че Съюза се разпадна преди нашествието на политическата коректност, че иначе щеше да стане сложно…
    Както казва една героиня на Спайдър Робинсън, “Political correctness is for the differently brained” :-).

    Reply
  19. Григор Post author

    @a fan of mj fox: Втория ти коментар изтрих заради нецензурен език (и сериозно се колебая и за първия). Това е личният ми блог, и тук си ми на гости – или се държиш както трябва, или те изритвам. Ясно?

    Reply
  20. никол

    ей ”a fan mj fox ”(е аз съм ти най-добрата приятелка ама както и да е)много си права хей да знаете той део е писал преди мен е най-ама най-добрата ми приятелка

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *