ЕП, авторските права и нарушаването им.

Европейската комисия е гласувала предложение за промяна в директивата IPRED2 (подготвен за приемане опит за общоевропейско криминализиране на едва ли не всичко, което някой праводържател сметне за нарушаващо правата му). Най-тежките безумия в нея е предложено да бъдат отменени (например индивидуалните потребители да бъдат изключени от наказанията по тази директива), а също и да бъдат взети мерки държавите да не сплашват потребителите. Повече можете да намерите във форума на arenabg.com.

На този фон, бях стреснат от едно писмо на създателя на “Моята библиотека“, Борислав. Повече за историята можете да научите от неговия форум.

Съвсем накратко: някакво лице, което се представя за инспектор от ГДБОП (но пише от безплатен адрес в mail.bg) го “предупреждава”, че бил нарушил авторски права, че щели да вземат срещу него всички мерки съгласно закона, и т.н. Предупреждението било заради оплакване на издателство “Ера”, и отново познатите ни вече КК “Труд”.

Борислав е свалил въпросните текстове, въпреки че изобщо не е длъжен – “Моята библиотека” се хоства извън българската юрисдикция, така че ГДБОП нямат законово основание да предприемат каквито и да било мерки срещу нея. Любопитно е ще се осъзнаят ли ГДБОП навреме, или ще трябва да бъдат вкарани в рамките на закона чрез съд. (Ако трябва, чрез Европейския съд. ЕС няма законодателство, което поставя полицейските служби извън обхвата на съда.)

Друг въпрос е защо той въобще се е вързал. Писмото не идва от сайта на ГДБОП, няма електронен подпис или каквото и да е друго потвърждение на идентичност. Все едно аз да се представя за Джордж Буш от личния си е-майл. (Колко ще съм убедителен, при положение че съм успял да пусна електронна поща, е друг въпрос.) Никакво доказателство, че авторът му реално има нещо общо с ГДБОП, че наистина е инспектор, че казва истината, и т.н. Все едно някакъв цивилен да ви почука на вратата, и без да се легитимира или представи каквито и да било лични или прокурорски документи, да иска да изземе телевизора ви. Ако си му го дадете, всеки нормален полицай или съд после ще ви каже, че като сте идиоти, никой не може да ви помогне. И ще е прав.

Още по-любопитно пък е това действие в светлината на току-що приетите от Европейската комисия поправки. Въпросният “инспектор” с това си “предупреждение” е в нарушение на закона, по повече от един параграф. Преследва като комерсиално престъпление некомерсиално предприятие (електронна библиотека дори без реклами) и заплашва с наказателно преследване.

Въпреки всичко, не съм особено ядосан от случилото се. Погледнете обема на “Моята библиотека”, и кажете дали свалянето на 2-3 книги от нея й е навредило особено. Което говори, че подобни праводържателски действия са изолирано явление. И че ние спокойно можем да се погрижим да го направим още по-изолирано. (Намек: Борислав вече поддържа един полезен черен списък. Аз лично ще му обърна цялото си внимание.)

1 thought on “ЕП, авторските права и нарушаването им.

 1. Victor

  Glupostite, koito se drankat sega po mediite za direktivite na ES, sa si gluposti.
  Zakona za avtorskoto i srodnite mu prava si e v sila.
  Dnes poglednah v nego i vidiah, che dori na mnogo mesta sa pislai “prodalzhitelnostta na avtorskoto pravo”, che da ne promeniat navsiakade posle 70 na 90 ili 1000.
  Vsichki v internet sme prestapnitsi spored tozi zakon.
  A onezi ot NS-GD-BOP vinagi sa pisali ot bezplatni mail-i kato dir.bg i mail.bg. Razbira se, koy da im naglasi poshtite?
  Otvratih se veche ot vsichko…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *