Числото, което обезсмисли DRM

Текстът по-долу е точно копие от този запис в блога на Пейо. Вътре ще намерите обяснението защо съм решил да го пиратствам, вместо само да дам линк, съгласно блогерския етикет. 🙂

—– 8< -----

Новите стандарти за оптични дискове Blu-ray и HD-DVD предвиждат защита от копиране на съдържанието им, известна като DRM. Или поне е било така, докато ключът за криптиране на съдържанието е бил тайна. Преди няколко месеца той е открит и публикуван, с което ефективно се премахва защитата и цялото съдържание, публикувано на тези дискове става достъпно. В доста тъп ход AACS, организацията, която разработва и лицензира тази технология се опитва да спре чрез правни заплахи разпространението на този ключ.На основание изключително противоречивите разпоредби на DMCA Google и другите търсещи машини, както и много други сайтове и блогове, са заплашени (нямат си ГДБОП, явно), заради публикуването на самия ключ и на връзки към сайтове, които са го публикували. Много от тях, включително и Wikipedia, са се подали на тези заплахи и са премахнали ключа от страниците си.

Като резултат се поражда масова кампания за разпространението на този код, който е нищо повече от обявено за незаконно число, и сайтове като Digg, много блогове, правят всичко възможно то да стане достъпно. По този начин, който не е знаел, че защитата на тези носители може да се премахне, вече е осведомен, а цензуриралите информация сайтове получават само лоша реклама. Любопитно ми е, как съзнанието, че дадена информация я няма в Wikipedia или примерно не може да бъде намерена чрез Google би довело до увреждане на потребителската им стойност като източник на информация. За край ето и самото „лошо“ число:

09-F9-11-02-9D-74-E3-5B-D8-41-56-C5-63-56-88-C0

—– 8< ----- Keywords: DRM protection key

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *