Coordination against the software patents

Hi all,

This post is intended as a placeholder. Its goal is to collects ideas for a possible demonstration against the software patents directive of EU. Please, write them as comments here. Every opinion is welcome.

Most ideas may be migrated on a separate page inside my site.

Thank you in advance! 🙂

And may the source be with you.

3 thoughts on “Coordination against the software patents

  1. Val

    Поздрави на блога.

    Нарочно пиша тук защото темата е стара и е малка вероятността публиката да провери тук а и да не цапам с коментарите си пресните постове.
    Блога доста ми помогна да се запозная с движението на свободния софтуер. Докато се запознавах изпитах извесни трудности. Споделям собствения си опит. Дипломирал съм се в техническия университет. Като за всеки с техническо образование е трудно за асимилиране въпросите свързани с авторските права откъм юридическата им страна. Всеки човек запознавайки се с нещо ново иска да има някаква полза. Тази материя е малко скучна. Аз съм си малко упорит и търпеливо четох всички постове. Проблема е че осъзнаваш това значение когато искаш да се издигнеш едно стъпало нагоре а именно разбрал си че само с техническа работа няма да стане. Или поне не получаваш толкова за колкото работиш, сравнявайки успехите си с тези на някои други взимайки предвид вложените усилия.

    Обясняването на нещата писмено е вид изкуство. Не се отдава лесно на всеки. Още по лошото е че трябва да разчитащ на това – този който чете да осмисля нещата. Много по лесно е да показващ нещата.

    В тази връзка на мен много ми помогна да си съставя мнение за общата картина, да имам цялостен поглед върху нещата два филма.

    1. Pirates Of Silicon Value

    Този филм не е нещо особено но показва как са стартирали въпросните господа и какво всъщност правят. Има доста моменти за дискутиране на маса от доста възможни гледни точки.

    2. LINUX The Rise Revolution OS

    Този филм разказва ясно през какви етапи и какви са били основните общо приети договорки които са създадени и се спазват за да може движението да върви напред. Още по важното може да видиш реалните статистики как се променят във времето нещата и всъщност да видиш част от реалните хора които стоят зад това движение. Неизвесното плаши. Първата реакция е “някакви там” организирани но никой не знае какви са. Филма помага да се види че всъщност всичко е реално и тези хора са от плът и кръв. Не случайно масмедиите внушават че използването на интернет е опасно.

    Молбата ми е (тука се смея много) да направиш едно продуктово позициониране както само ти умееш. Още повече че единия филм е доста актуален в последно време имайки предвид трагичното събитие наскоро. Лека му пръст предполагам че заслужава признателност.

    Втората ми молба гледам че полагаш усилия в тази насока. Когато пишеш за филмите или по темата за двете най извесни операционни системи игнорирай слабите неща. Пиши само за добрите. Започвай с ако искаш да направиш нещо добре във windows направи го така, и показвай как. След това добавяй че подобно нещо или подобна задача може да бъде свършена и в линукс и също показвай как.

    По този начин хората ще се научат да пробват двете неща и в двете операционни системи. Ако нещо което си им показал че е добро във джама и ги ползва те непременно ще се изкушат да пробват това за което говориш в линукс. Човешка слабост май му викаха -любопитство.

    Тогава всеки сам ще може да си прецени сам. И още по важно твоите коментари ще го ползват. Пишейки за джама лошите му страни средностатистическия потребител си казва “Еми квото всичко и това е такова” – и махва с ръка.

    Култова реплика от един от филмите. “Дръж приятелите си близо, но дръж враговете си още по близо”. Предполагам че е вярно.
    Все пак човека се приема за успял в живота.

    Какво му остава на свободния софтуер – ами да бъде една идея по находчив. И предполагам че нещата ще се получат още по добре. Наблягам на “още по добре”. Щото и сега са си добре. Ама нали всеки иска да допринесе нещо.

    Горното е молба. Аз бих се напънал да напиша нещо. Ама нямам достатъчно кураж. Май и нямам достатъчно въздух (самочувствие) да се пробвам, поне засега. Пък май се изисква и талант. Но може да помогне и на други.

    Вал

    Reply
  2. Григор Post author

    @Вал: Изобщо не се безпокой да пишеш, имаш подкрепата ми. Practice makes perfect. Ако нямаш къде, бъди ми гост тук. Ако се боиш, че написаното може да не е добро, с удоволствие предлагам редакторска помощ.

    За едно не съм съгласен – премълчаването на слабите неща, включително тези на свободния софтуер. Показването на силните е много по-практично, но понякога е добре човек да знае и слабите, за да ги избягва и да не се опари на тях.

    Reply
  3. Val

    Благодаря много за поканата. Предполагам че ще се възползвам, в скоро време. Недостатъка е че на мен ще ми отнеме доста време за да предложа прилично ниво на изразяване на позиция.
    Като страничен наблюдател и все още нов в света на линукс (май вече не съм чак толкова нов) но все пак споделям какво ми прави впечатление. Някой казваше че едно от нещата за да бъдеш щастлив е да си споделяш (смях). Така или иначе има свободна популярна операционна система. В България на общия потребител не е обяснена философията която стои зад тази свободна операционна система. А тя е по важна от самата система. Много по важен е въпроса който мотивира всеки един от тези доброволци да полагат безвъзмезно труд. Още по важно е да се обясни че голяма част от тях заработват индиректно пари предлагайки съпътстващи услуги.

    Сега има и още по хубава страна. На всеки нов в света на линукс му прави впечатление голямото многообразие. Или така наречената възможност за избор. Многообразието е хубаво нещо свободата на избор също, но за да те ползват все пак трябва да предприемеш някакво действие. Трябва да вземеш някакво решение. Понякога вземането на решение е трудно нещо.

    Какво имам предвид. Примерно дистрибуцията дженто е насочена изцяло към ентусиастите занимаващи се с оверклокинг. Искащите сами да си направят всичко от самото начало. Едва ли не девиза им е “аз мога всичко сам”.

    Взимаме друга дистрибуция например – слака. Силно впечатление прави лоялността на общостта. Всеки от по запалениете е предоставил информация за кредитната си карта и разработчиците по свое усмотрение без да злоупотребяват теглят всеки месец малка сума помагаща им да покрият най належащите си нужди. Срещу което потребителите – обикновено висококвалифицирани компютърни специалисти получават това което искат а именно надеждна операционна система не много дружелюбна към обикновения потребител.

    Примерите са много – например комерсиалната наклонност на червената шапка и т.н.

    Е разбира се и троянския кон Suse (мнението е лично), ама май Microsoft притежаваше акции или имаха някакво странно споразумение.

    Както и да е. Осъзнавайки изначалната философия стояща в основата на по известните диструбиции ще спомогне по лесно на всеки да направи своя избор и да се ориентира в многообразието. Ще му даде един нов поглед върху нещата.

    Интересното представяне на нещата от тази гледна точка е съвсем друга история, така че да можеш да задържиш вниманието на обикновения потребител.

    Ако аз трябваше да обяснявам на някой за линукс бих почнал оттам. Иначе другото е влизане в детайли. Според мен трябва да се погледнат първо по общите неща и после да се върви към конкретиката.

    Всеки един потребител е на различен стадий в развитие на своята компютърна грамотност. Ако трябва много бързо да обясня на някой нещо за компютри бих му обяснил нещо за джама с ясното съзнание че може и да получи възможност да ползва наученото някъде. Ако обаче прояви нужния интерес и покаже забележителен напредък, май си идва момент за какво? Ами човека да разбере че има избор. Сега предполагам че първото му запознаване с възможността му за избор ще бъде с някоя конкретика както я наричам аз. Но с израствнето му (имам предвид на компютърните му умения), този който му помага или го напътства трябва да му обърне внимание и на по общите неща. А именно общия поглед на ситуацията в момента в света на софтуера и самата философия крепяща общността.

    Има малък проблем. Атрактивния начин на представяне и леко веселото тълкуване на нещата. За съжаление не се отдава на всеки.

    Това е от мен за сега. Мисля по въпроса за атрактивното представяне на нещата. Ако ми хрумне нещо ще се обадя

    Вал

    П.С. Преди да гледам филма мислех Столмън за някакъв чиновник (адвокат) яхнал вълната. Но човека е свършил работа по начина по който трябва. Доста облекчаваща е констатацията че е от нашата черга (смях).

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *