Китайските власти

Това направо ме уби:

Китайските власти забраниха на всички тибетски Буда да се прераждат без официално разрешение, съобщи АФП. Съгласно наредбата, която ще влезе в сила на 1 септември, всички Буда, които искат да докажат, че са преродени или искат да се преродят отново в Тибет, трябва да изпратят молба до китайските власти за одобрение.

(От блога на Богомил Шопов.)

Какво да очакваме по-нататък? Идват ми на ум няколко идеи:

Руската Дума е сериозно загрижена от състоянието на строежите в Далечния север, съобщи АФП. Много от тях са изгубили стабилност поради размекването на почвата, предизвикано от глобалното затопляне. Вчера Думата прие закон, съгласно който на затоплянето се забранява да влиза на руска територия, както и в руските териториални води. Пребиваващите в момента на руска територия затопляния са длъжни да напуснат страната в едноседмичен срок. В противен случай ще бъдат арестувани и депортирани. На опиталите се да влязат нелегално затопляния, както и на ненапусналите страната навреме, ще бъдат налагани финансови санкции, а при повторни случаи ги заплашват от пет до десет години затвор.

Държавният департамент на САЩ вчера е излязъл с официална декларация по повод твърденията на някои медии, че президентът Роналд Рейгън страдал от Алцхаймер. В декларацията се казва, че свидетели са удостоверили, че президентът е в отлично здраве и самочувствие, не изпитва никакви страдания, и не помни скоро да е имал каквито и да било проблеми. Припомняме, че преди три дни президентът Буш издаде заповед, с която срещу Алцхаймер е започнато разследване за антиамериканска дейност. Преди месец, пак със заповед на президента, Алцхаймер беше включен в списъка на терористите, и бяха обявени 2 милиона награда на всеки, който даде сведения, довели до залавянето му.

Севернокорейският лидер Ким Чжон Ил е обявил новата инициатива на великия корейски народ – да овладее Космоса. В тримесечен срок Корея предвижда да изведе в орбита пилотиран космически кораб, а в едногодишен – да построи обитаема космическа станция. Постоянният екипаж на станцията ще включва 17 1/3 космонавти, чиято основна задача ще бъде пропагандирането на идеята “чучхе” сред субектите на космическото пространство – първо на преминаващите микрометеорити, а впоследствие и на други небесни тела. За да спомогне за изпълнението на тази горда и национално отговорна задача, корейският парламент временно е отменил закона на Нютон за гравитацията.

Италианската агенция по печата предаде, че по време на предизборната си обиколка Силвио Берлускони днес се е срещнал с папа Бенедикт XVI. Говорител на г-н Берлускони е заявил: “Бяхме заявили среща с шефа на Ватикана, но той не пожела да уважи желанието ни. Наложи се да се задоволим с наместника му Бенедикт. Предадохме му официална нота да прекрати веднага възмутителното си отношение. Искаме от него да забрани на поданиците си да се обръщат към г-н Берлускони със “Сине мой”: той не е син, а баща на Италия. Също така, длъжен е веднага да освободи престола на г-н Берлускони, който е узурпирал незаконно. Кръста и пироните, както и онова нелепо украшение за глава може да си ги задържи, не ни трябват. И най-строго му забраняваме да възкръсва без предварително разрешение от паспортните служби – още повече пък в чужбина. Ако смята да създава нови планети и прочее, да не забравя, че те са по закон италианска територия, и да се съобразява с това.”

… Уффф… Хвана ме логореята. Много ми се иска да предположа какво ще стане и в България, но ще го оставя на вас.

16 thoughts on “Китайските власти

  1. Sami

    В късните часове на деня БТА разпространи изявление на президента на републиката Гоце Пръванов, в което тай заявява твърдото си решение да спре всички опити на кмета на София Бат Бойко да се разпорежда с времето и климатичните промени в страната и столицата. В тридневен срок Президентът ще обнародва Указ, изрично забраняващ опитите за въздействие над климата в страната посредством преки или непреки връзки с оторизираните за целта лица. Ще бъдат забранени всякакви молебени и бдения за дъжд без специалното разрешение на НИМХ.

    Reply
  2. Жилов

    Григоре, снощи пред очите ми гръмотевица удари метална тръба, стърчаща от оградата на съседите…

    Гръмотевиците нарушават закона и падат в населени места!!
    Вече на нищо не мога да разчитам…

    Reply
  3. Eneya

    ИТАРТАЗ предава на живо от заседателната зала в САщ, където бе прието постановление, че престтпниците на територията на Тексас са задължени да дадат 24-часово предупреждение (устно или писмено) на своите жертви, като им обяснят естеството на предстоящото престъпление.

    С тази разлика, че това е реален закон 😉
    Да живее идиотията и адвокатите. А казват, че нямат чувство за хумор.

    Reply
  4. ffox

    хех, за малко си помислих, че четем едни и същи фийдове 🙂

    при мен това пристигна от “Всичко за Китай” ( http://china-18sou.edax.org/?p=507 ) и, макар че на заглавието се смях на глас, ако зачетеш по-надолу излиза, че всичко е политика и вопиюща китайска практичност. 🙂

    “Живите Буда представляват влиятелна религиозна прослойка в Китай, тъй като съгласно каноните на тибетския будизъм, след прераждането си, те могат да заемат същия пост, който са заемали преди да умрат.”

    т.е. – ако имаш “живи буда” на територията на Китай и те изведнъж, чрез “прераждане”, мигрират в Тибет, то ти губиш влияние по отношение на будизма (губиш заложници, всъщност)

    брутални са китайците 😀

    Reply
  5. Григор Post author

    Проблемът на китайските власти с живите Буда е точно същият, както на всяка тоталитарна власт с всяка конфесия, която обявява авторитети, които не са под влиянието на тоталитарната власт. Не вярвам да е свързан със “заложници” – Тибет е също под китайска власт.

    Не бях срещал обаче толкова недвусмислено отношение към религиозни символи. Да забраниш на Буда или на Далай Лама да се преражда, изразено в западни мерки, е все едно да забраниш на Христос да възкръсне, или на Дева Мария да зачене непорочно. Или пък да обявиш Господ за терорист, заради Содом и Гомор, и да пуснеш официална заповед за арестуването му… Просто е писмено доказателство за съчетание на безсилие с идиотизъм.

    Reply
  6. ffox

    е историята помни подобни изпълнения и в Европа – кой беше там пролив, дето го бяха осъдили на бичуване, заради причинени жертви/щети. при това присъдата е изпълнена – били са го с камшици. 🙂

    безспорно, безумието е пълно, но е интересна разликата в културата/отношението, което илюстрира – политическите причини са явни за всеки, но е изумително как ставането за смях или абсурдността на ситуацията, просто не притесняват китайците в този случай.

    интересно ми стана, дали прераждането на “живите буда” не е по някакъв начин различно от представата ни за хаотично/случайно явление? да не би да могат да си посочват наследник? (не че това е нужно – признаването на инкарнацията сигурно става от колегия свещеници, т.е. горната забрана е насочена към тях – да не могат да посочат за прероден някого, без разрешението на властите; и понеже живите светци естествено са по върховете на религиозната йерархия, като позицията им се “наследява/запазва”, това е начин да се контролира “църковната” структура на съответната религия;)

    китайците живеят в собствен свят – сутринта слушах по ТВ как обещават, че щели да осигурят “сини небеса” за олимпиадата. не метафорично – за климат беше думата. щели да контролират времето, така че да е хубаво, и замърсяването, така че да не пречи на състезанията.

    Reply
  7. Григор Post author

    Контролирането на замърсяването никога не е било проблем за тоталитарна държава. Нещо пречи ли им да спрат всички производства в широк ареал около олимпийските места месец предварително? Нищо.

    Някъде в началото на 1990 г. в един вестник беше излязъл списък на правила за работа на съветските агенти в социалистическите страни, изработен след Втората световна, и възстановен по останки от него на няколко най-различни места. Едно от правилата беше: “При пускането на нов завод трябва тържествено да се обещава строителството на пречиствателни станции, но те никога да не се завършват или пускат в действие. Непречистените води следва да се изпускат направо в реките, за да бъде ограничен един възможен бунт от достъп до питейна вода. Ако случайно се наложи станцията да бъде пусната, работата й трябва да бъде саботирана. Закъсненията в пускането и саботажите следва да се приписват на “вражески елементи”, и да се използват като повод при чистките…”

    Не знам истински ли е списъкът (той включваше още много правила), или е съчинен от журналисти. Но абсолютно точно отразяваше реалността ни. Което ме кара да смятам, че няма значение дали е бил реално създаден нарочно, или е случайно, естествено следствие на соц-действителността. Ако бях вярващ, с чиста съвест щях да я нарека “свят на злото”… Китай в момента е един такъв свят.

    Reply
  8. ffox

    истинският свят на злото е Северна Корея, но иначе да – съгласна съм напълно.
    пък и това, че някой някъде на света страда повече по никакъв начин не отменя валидността на разглежданото страдание.

    Reply
  9. mick

    Контролирането на замърсяването и съветските агенти… и т.н. журналистически глупости… явно доста хора им се връзват.

    Що се отнася за Китай и забраната за прераждането.. Всичко което човек не може да разбере му се вижда глупаво 😉 Хората там си имат други разбирания за живота, и не мисля че трябва да ги съдим просто защото на нас ни се струва странен този закон. Българските закони са къде къде по странни и противоречащи се(направени за нас), но тях никой не забелязва и не им се смее. А щатите, тия бленувани щати, имаше закон в някакъв щат, да не се ядат фастъци в четвъртък и петък да речем. Та тъпи закони винаги ще има, едни обаче винаги ще си бъдат тъпи, други просто ще са тъпи за незапознатите с конкретната ситуация 🙂

    Reply
  10. mick

    ffox : “истинският свят на злото е Северна Корея” – от къде на къде? да сте чули тая държава да е нападала други държави наскоро? 😉 Какво да кажем за държавата която *ба мамата на Ирак??? 😉 под претекст че ще я демократизира???? Освен това днес имаше интервю с българин който е бил наскоро в Северна Корея, хората там са си доволни – след като си им харесва да живеят така, какво лошо има?

    Reply
  11. Божо

    Списъкът си е съвсем истински. И аз съм го чел и всичко което го пише там съм го виждал наживо.
    Както и искуствените режими на ток и вода, и това че на големи сгради с много хора вътре, като училища например се затваряха входовете и се оставяше отворена само някоя малка задна врата да се минава и тълпите се блъскаха по няколко пъти на ден, особено когато първа смяна си тръгва а втора идва…

    И други “чудеса” – помня случай в Москва – в завод за изкуствени торове имаше “неделник” и хората ударно произвеждали торове, ама приемния пункт пък почивал…
    И изливали във Волга. Уж се беше вдигнал “скандал” – режисиран естествено, който бързо беше потулен. Може целта на скандала да е била да осъдят някого или Господ знае какво, но беше пълно с подобни антилогични дивотии.

    Reply
  12. Жилов

    Намерих откъса за владетеля, заповядал бичуването на морето:

    Херодот, “История”, книга VII:

    “Бордът бил готов, когато последвалата буря го разкъсала целия и развалила. Научавайки се, Ксеркс страшно се разсърдил и наредил да бичуват Хелеспонта триста пъти и да пуснат във вълните чифт окови. Чух още, че освен това пратил хора да жигосат Хелеспонта. Бил заповядал на хората, които трябвало да бичуват Хелеспонта, да изричат следните грубиянски и безбожни слова:

    “Горчива водо, господарят ти налага това наказание, задето постъпи несправедливо, без той да ти е сторил никакво зло. Цар Ксеркс ще те премине независимо дали желаеш или не. Справедливо е, дето никой човек не ти принася жертва, защото си една мътна и солена река.”

    Reply
  13. ffox

    @mick – и аз го гледах 🙂 този беше толкова ошашкан, че въобще е бил в С.К., че даже беше повярвал на реалността, на видяното; color coded ризи на продавачките на пазара? или този уникум – кривата делва на дядото на вожда! ОМГ! в кой свят, някой прави делва от глина, тя дефектира и майсторът вместо да замеси глината наново, я изпича и продава на по-ниска цена, че и “бедния дядо на бъдещия вожд, дето живее в сламена колиба, си я купува”?… ОМГ на квадрат…

    не мога да си представя, че някой разумен, критично мислещ човек, хем може да види чудото на Ариранг Кореа – човешкия пиксел арт – дето е олицетворение на мащабната хореография, хем после да не се усъмнява във всичко което види около себе си. Северна Корея – страната на победилия солипсизъм – гледаш и си нямаш на идея колко от онова, което виждаш няма да е там, когато те няма, за да го гледаш!

    а и в какво му се състоеше констатацията за доволството и благоденствието на корейците на този журналист? че не ровели коренчета трева по градинките, ами “Имали Пари” и “Си Купували Стоки”! (със заплатите на стойност 1 евро) Уау! А и кучетата видиш ли, ядяли щото кучетата не се потят и са пълни с полезни минерали! Мммм! Добре! Олекна ми, ще спя спокойна за децата на Северна Корея… ама не.

    @Жилов – аа мерси 🙂 сетих се и за този случай като го спомена, но – освен ако не се заблуждавам – има и по-късни; нещо средновековно и европейско ми се върти в главата, но не мога да си спомня (а в момента не мога да формулирам и сърч). бяха изброени множество подобни безумия в една книжка…

    Reply
  14. Pingback: Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » Китайските власти - 2

  15. Pingback: Искаш да се преродиш? « Размисли и страсти на Маркуча

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *