Деца с въображение

http://www.darik.net/uploads/audio/200707/path_13318.mp3

Докато слушах това, се удивлявах на фантазията на детето. Ако съдя по гласа му, на тази възраст е напълно реално да не знае още какво е Гугъл и кой го е измислил, какво е търсачка, и т.н. Но пък ме порази свежестта на въображението му. Неволно се потопих в един прекрасен детски свят, в който компютрите ти пишат домашните и ти готвят вечерята, в който си има специални мъдри министри по тях, които им измислят нови и чудесни неща, в който си има специални хора да търсят и намират загубените вещи…

Не, не програмируеми кухненски автомати, не министри на ИТ и не детективи или скучни бюра “Изгубени вещи”! Съвсем други, шарени и весели като детска рисунка, съчетаващи преспокойно качества, за които ние, възрастните, знаем, че са несъвместими, или въобще невъзможни. Но децата не го знаят, и ги сътворяват във въображението си – а някои от тях, успели да останат деца за цял живот, и на практика.

И колко различно е това детско въображение от някои други случаи, за които съм писал. Колкото родената от детска необремененост свежест на ума, и родената от мързела тъпотия. Уж едно и също – неинформираност. А каква колосална разлика… Може би разликата между по-малко ограниченост от тази на средния възрастен, и повече.

Интересно е сравнението с една подобна анкета, пак на Дарик. Бяха питали кои са Христо Ботев, Васил Левски… Децата обясняваха пак безумия – че Христо Ботев бил футболист, много добър, ама много псувал. С кой Христо са го объркали, е ясно. И тук вече е някакъв граничен случай – въображение или тъпота? Май зависи изцяло от детето. Май без да го познаваш добре, няма как да прецениш истински.

А да познаваш всяко дете истински, за да направиш преценката, е нереално. И сигурно лесно някой ще се изкуши да отмери всички с общия аршин, да забухти с тежки думи, дошли от много хилядолетия – как младежта нищо не знае, и ще затрие света… И лесно-лесно ще изсипе заедно с мръсната вода и детето, заедно с обикновената тъпотия – и детското въображение и свежест.

А не бива. Защото на тях се държи новото в света. Както пък старото, и най-вече вредното, се държат на глупостта.

… Уффф. Разфилософствах се. Стига толкова.

5 thoughts on “Деца с въображение

  1. Алекс

    Монтаж е 😉 Има още десетина… ако се заслушаш внимателно ще уловиш съвсем ясно краищата на слайсовете

    Reply
  2. Григор Post author

    @Алекс: Наистина е монтаж, вероятно от задавани по различно време въпроси. Но без съмнение детето има предвид това, което се чува.

    Reply
  3. Жилов

    По същия начин са създадени и религиите – от хора, които си вярват.

    Вьображението е нож с две остриета.

    За мен би било страшно да живея в променлив свят на свободни асоциации, в свят като сън, въпреки че именно по този начин се раждат и идеите.

    Reply
  4. stefan

    И аз си пиша така домашните. Да ми е жив и здрав министара на компютрите 🙂

    Reply
  5. Григор Post author

    @Жилов: Далеч не всички религии са създадени от хора, които си вярват. Според мен повечето успешни религии са създадени от хора, които са железни реалисти, без нито капка вяра в съчиненията си… А колкото до въображението, според мен просто човек не бива да прави глупости.

    @stefan: А четат ли ти ги после? 😉

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *