Ремонт на улици

Минавам днес по Цариградското шосе. Често го правя, но нали е почивен ден, не бързам, и мога да обърна внимание на усещането. Я да видим новият асфалт толкова ли е неравен, колкото пишат?

Ба! Неравен… Друса мъничко, и толкова. Караш ли с над 40 по него, не бива да пиеш кафе, да не се изплиска от чашката. Че това друсане ли е след нов ремонт? Тия хора не знаят какво приказват.

Да дойдат примерно да видят ремонта по бул. “Г. М. Димитров”, точно до кръстовището със Симеоновското шосе. Че имаше там някоя и друга пукнатинка по асфалта, имаше. Не пречеше да се кара, ама нищо. Преасфалтираха го…

Първо, остъргаха асфалта на 1-2 см дълбочина. На това му викат “маскировка”. Второто, и по-интересното, е как успяха после при толкова тънък слой да го направят толкова неравен? В сравнение с него новият асфалт по Цариградското е гладък като оптична призма. Не можеха ли да използват някаква друга технология, дето заглажда по-добре? Примерно да го утъпчат с крака? Или пък, ако целта беше пътят да стане гладък колкото сега, да бяха го оставили още петдесетина години без поддръжка?

Хайде, там поне имаше някакви минимални пукнатинки. А по Черковна, в отсечката от “Султан тепе” до “Гео Милев” защо преасфалтираха сума ти петна, идея нямам. Всеки ден минавам оттам с колата поне по веднъж дневно. Преди можеше да пуснеш колата по инерция, и само очите да ти казват движи ли се, или е спряла. Сега колата не просто друса, като минава оттам – минеш ли с над 50, направо подскача. Ще да е за стимулиране на шофьорите да спазват ограниченията. И да създават топли отношения с автомеханиците.

Или просто и най-вече да бъдат извадени от джоба ми (и твоя, драги ми читателю, ако си от София) едни пари, и прилапани. Тъй де, ние сме добитъци, ще си мълчим.

Да, ама аз не съм. И няма да си мълча.

Искам точен отчет коя фирма е направила тези ремонти (ако съдя по качеството – вероятно една и съща), и коя ДРУГА ще ги преасфалтира наново, вече свястно, за сметка на сегашната. Искам го от негово величество Софийския Кмет. Поименно и специално – Бойко Борисов. Или ще получа отговор на въпроса си, или ще гласувам СРЕЩУ него, за най-силния му конкурент. И ще призова всеки да направи същото. Щом той играе срещу мен, и аз ще играя срещу него.

7 thoughts on “Ремонт на улици

 1. Жилов

  Баба ми, лека й пръст, пишеше редовно на счупена пишеща машина до президента, до кмета на София и т.н. и понякога дори получаваше отговори от тях.
  Ако си пратил писмо, би трябвало бате Бойко да ти отговори.

  Reply
 2. Zoran

  Ако акцентът е “…ще гласувам СРЕЩУ…”, то аз гласувам ЗА. След това ми остава приятно чувство от това, което съм направил. Аз съм СРЕЩУ против, не, немога, не знам, не искам..

  Reply
 3. мони

  имаше един друг здрав булевард – Васил Левски, но с интерес открих, че са взели да му кърпят най-дясното платно!?

  чудя се толкова ли не могат да симулират дейност на наякои по-ненатоварени улици? хем ще си вземат парите, хем хората ще са доволни. толкова ли е много?

  Reply
 4. MacTeP

  Днес ми разказаха интересна историика.
  ЗАЩО ЦАРИГРАДСКО ШОСЕ Е ТОЛКОВА КУЦО НАПРАВЕНО
  Значи историята е следната. Купуват някаква доста добра машина за полагане на асфалт от някаква западна страна (не запомних името). Въпросаната машинка доколкото разбрах е доста добра, разполага и със собствен нивелир. Следователно машината полага асфалта доста добре. Обаче се оказало, че машината хаби доста асфалт. Естественно, някой умник предложил да махнат нивелира, за да не отива толкова много матриал… ефекта го виждаме всички.

  Reply
 5. Григор Post author

  @МасТеР: Лошото е че и го плащаме всички, а не само умникът. А е редно да го плати той. И има длъжностни лица, примерно кмет, на които им се плаща да се погрижат за това.

  Reply
 6. MacTeP

  @Григор – Да, ние го плащаме. Ама до кога разни такива гении ще ни ощетяват? И до кога другите ще си затварят очите?

  Reply
 7. Григор Post author

  @МасТеР: Докога мениджърите на една фирма ще бъркат в джоба на собственика? Докато не ги уволни и смени с други, естествено. Щом ги държи, значи джобът му е излишно дълбок, и е простимо (и редно!) да му бъркат в него.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *