Имотна свинщина

Ето тази новина е от БГНЕС. Цитирам я едно към едно. Знам, че така нарушавам права на агенцията – но се надявам на разбирането им. Просто случаят е твърде скандален.

Семейство на художник инвалид по болест вече пети ден живее на улицата в столичния квартал Банишора, след като имотът им е продаден от заложна къща, а вещите им изхвърлени в близката градинка. Олег Колев и Динна Господинова губят ателието си срещу сумата от 750 лева, като обвиняват собствениците на заложната къща в измама. Всичко започва преди по малко от година, когато художникът Олег Колев се разболява тежко и семейството прибягва до услугите на заложна къща. Бащата на болния взема назаем първо 400 лева, а после още 350 като от заложната къща искат срещу парите копие от нотариалния акт на ателието, което се намира в къща на улица „Охрид” 39 в столицата. Освен документа, бащата на художника подписва и разписка, в която признава, че дължи на лихварите сумата от 750 лева, но никъде не залага имота. Въпреки това, къщата е срутена а семейството изгонено разказва Динна Господинова. На 19 септември в имота, вече собственост на заложната къща, влизат багери и срутват до основи жилището. Вещите на хората са изхвърлени на улицата, а те пети ден живеят в палатка. Художникът и жената няколко пъти сезират полиция и прокуратура, но отговор все още няма. Информацията е на Дарик радио. /БГНЕС

Номерът е познат отдавна – успеят ли да ти откраднат данните от акта за жилището ти, моментално правят фалшификат чрез тях, “узаконяват” го с подкуп в общината, и идват да те изхвърлят. На подобни “заложни” е случил и Олег Колев. Напълно възможно е да е просрочил парите – но в такива случаи си има процедура: съд, съдия-изпълнител и пр. Подобна процедура, естествено, не е имало, след като не си е залагал жилището. А без нея просто нямат право да му го вземат.

Кои са тези хора? Ясно е, че не са съвсем дребни, иначе нямаше вече да строят там – но какво от това? Въпросът тук е защо тези, на които плащаме, за да закопчават и прочее такива, не правят нищо. Защото днес Олег Колев, а утре… ти, читателю. И когато изпищиш за помощ, ще ти помогнат колкото сега на Олег. Ха честито!

Този въпрос трябва да зададем на властниците ни – а именно, на управляващата коалиция на БСП, ДПС и НДСВ. На тях, защото те са назначили любимия ни министър Румен Петков – шеф на полицията. А също и Миглена Тачева – министър на правосъдието. И на тях плащаме, за да бъдат закопчавани престъпниците, а не за да ги пазят от нас. Ако ще правят второто, да си искат заплатите и изборните гласове от контингента, на който служат.

За мен лично задоволителен отговор са действия, които решават проблема преди изборите. Отлагането му за след изборите, или недай боже премълчаването, е действие в полза на престъпниците. Нека живеем на този свят.

Много народ се оправдават, че нямало да гласуват, защото няма за кого. Сори, ама освен че е глупаво и вредно оправдание, е и лъжа. Тези, които са на власт, с действията си доказват или че трябва да се гласува за тях, или че трябва да се гласува срещу тях. И разумният човек гласува съответно. Тези, които оставят политиците да се самоизбират чрез гласове, купени с кебапчета, не бива да се учудват, ако държавата ни се управлява и стопанисва от този контингент, който си продава гласовете срещу кебапчета. Вместо това е добре да се замислят дали вината държавата ни да е такава не е лично и конкретно тяхна.

Предлагам развитието на нещата около Олег Колев да е един от критериите, по които да направим избора си при гласуване. Ако МВР и прокуратурата вземат необратими мерки, преди да са дошли изборите, аз ще прибавя случая на блюдото “за” представител на някоя от тези три партии. Ако обаче не вземат мерки, или вземат такива, които отлагат нещата за след изборите, ще прибавя случая на блюдото “против” представител на някоя от тези три партии.

Да, случаят не е единственият, по който ще се ориентирам. (За хора, които ценят жилището си, не е лош дори като единствен ориентир). Ще взема предвид и качеството на ремонтите на улиците, и какво ли не още. На кой му миришели чорапите обаче няма да се интересувам – избирам го за кмет, а не за ароматизатор. Ще претегля събраните “за” и “против” всеки кандидат, и ще гласувам за този с най-добро съотношение. Очевидно ще е малко по-добър кмет от тези с по-лошо съотношение. (Освен ако не живея на място, където, ако не гласувам за кмет, кмет няма да има, или ще слезе да ни управлява ангел небесен. Такива места има, казват им заведения за душевно болни.)

Отсега нататък моят глас ще е оръжието ми в оправянето на държавата ни. Ще гласувам задължително. Ако трябва, ще цепя на сто косъма, но ще определям кой от двама съвсем подобни е с една стотна от косъма по-добър от другия. Съжалявам – човек съм, а не добитък, и смятам сам да определям кой ще ме управлява. Колкото мога. Но ще го правя. Няма да ми е лесно да преборя добитъците, които желаят да бъдат пасени, доени, стригани и клани. Но ще се боря.

9 thoughts on “Имотна свинщина

 1. [vladi]

  Точно така, трябва да се гласува! Ако няма за кого, поне има против кого… Ако всеки следващ избор е дори с една стотна от косъма по-добър от предишния, поне вървим в правилната посока, макар и с малки крачки

  Reply
 2. mick

  За съжаление вече сме в дивия капитализъм. Не е важно как печелиш парите си – важното е да ги имаш много. А измамата заедно с кражбата са най-лесните начини за придобиването на пари. Такова искахме, такова получихме – моралът е антипазарен, съобразяването със закони – също(особено като няма кой да следи за спазването им). Не мога да разбера обаче, защо хората са взели пари от заложна къща? и за толкова малка сума – 750 лева да си дадат нотариалния акт!? Нямат ли роднини, приятели? Все пак, това не са 10000 или повече лева? Освен това, крайно време е тези, които имат имот на хубаво място, а нямат пари – да го продадат и да си живеят живота. Не е нормално да имаш къща/място за стотици хиляди евро, а да нямаш 750 лева. Както се вижда, така лесно стават плячка на измамници.

  Reply
 3. mick

  Григор: Казваш, “Моят глас е оръжието ми… ” – добре звучи, но не мислиш ли, че цялата работа е нагласена? че в рамките на закона статуквото не може да се промени? Законите са направени така смотано, че винаги си в издънка, а управляващите/властимащите винаги прави или почти прави(а и да не са – прокурорите се наместват – няма достатъчно доказателства) Не случайно в момента хващаме вярната посока единствено благодарение на външни фактори – американския посланник преди време, ЕС сега. Според мен, гласът не ще започне да се чува едва, когато сегашното статукво започне да пречи на хората с мноооого пари. Като се има предвид, какви са те в момента.. доста ще почакаме.

  Reply
 4. Григор Post author

  @mick: Не е никакъв проблем статуквото да се промени в рамките на закона. Това й е хубавото на демокрацията. Не че автоматично ти прави живота свестен – това тя никога не го е давала, и няма да го даде. А че ти позволява да си го направиш свестен сам, ако положиш необходимия труд. В нашия случай – да окуражиш свестни хора да се кандидатиреат, и да ги подкрепиш.

  Останалото е варианти на дядо Славейковото наблюдение дали сме народ, или мърша.

  Reply
 5. Тихомир Димитров

  Мда, съгласен съм с mick. Има толкова много бабички с апартаменти за 100 бона, които не могат да си купят сирене. А колко по-спокойно биха живели, ако дадяха вмирисаните си панелки под наем и ако се преместеха да живеят в покрайнините, или в някое тихо, спокойно градче (селце), също под наем, но два-три пъти по-нисък. Така хем ще си запазят имота, хем ще имат какво да ядат.
  Съчувствам му на художника, обаче да си даваш нотариалния акт в чейндж бюро или заложна къща е простотия. Особено срещу такава малка сума пари. Човек трябва да се пази сам, за да го паи и Господ. Институциите са корумпирани и бездействат. Това е нормално, при положение, че интерсите на обществото трябва да ги защитават служители с твърди заплати колкото една месечна сметка за парно. И не че ако им ги одесеторят ще станат по-малко алчни или ще им се доработи, ама просто тряба по някакъв начин възнаграждението да е свързано с резултатите от труда им, не с прослуженото време. Иначе ще се нагледаме на подобни абсурди и занапред.
  Аз ако съм на този художник, ще тегля още един заем от друга заложна къща с фалшив нотариален акт, изкаран на цветен принтер, ще си наема адвокат и ще им спукам задниците на тея гадове. А заема никога няма да го върна, докато не ги осъдя. да ме съдят и те мен, ха! Може след пет години да дойде резултатът, но ще им го изкатам през носа на мошениците, ще си платят със сигурност, и то с лихвите. Ще повикам всички медии, ще се съблека чисто гол и ще се завържа с вериги пред багерите, за да не строят, ще обявя гладна стачка, ще заплашвам със самоубисйтво, ще повикам роднините си от цялата страна, за да ме защитават физически, ако трянва ще си наема охрана, с друг заем, пак с фалшив нотариален акт, пак от заложан къща. Ще подам жалба пред международния съд за защита на правата на човека. И ако един ден все пак посторят нещо на моето място, ще плащам на цигани да им чупят прозорците всяка вечер. Ще ги тероризирам по телефона. Ще ги запаля ако трябва. И ще ги излежа. Но в никакъв случай няма да стоя в палатката и да си кротувам. Хората в развития запад имат действащи права, защото са се били за тях. Никой не им ги е подарил.

  Reply
 6. Григор Post author

  @Тихомир Димитров: Именно. Имат права единствено хора, които се борят за тях. Които не се борят за тях, имат изхвърлена на улицата покъщина и живот в палатки. Днес той, утре тези, които четат тук, или не четат. Който не се бори за правата си така, че да ги получи, не ги заслужава.

  Reply
 7. Pingback: В България изоставените деца с недъзи са гледани не по-добре от животни « scanman

 8. Ружа

  Тихомир,прав си че човек трябва да отстоява правата си,но в този конкретен случай не става ясно каква е възрастта на инвалида-художник,има ли роднини,деца и т.н.И точно в такива случаи смятам,че е мястото и ролята на социалните служби и на обществото.Като инвалид той е имал право на социален и здравен патронаж,ама у нас такова животно-няма.Защото системата е сбъркана.Ако този човек е бил обгрижван подобаващо едва ли на жена му щеше да се наложи да се занимава със заложни къщи и да хлътва в мрежите на далавераджии и мошенници.А ролята на обществото?Съседите са виждали как му се изхвърля багажа,познавали са го,но не са взели отношение.Когато си млад е лесно,но с възрастта се изчерпват и жизнените, и съпротивителните сили на организма и човек има нужда да бъде подкрепен от другите.И тъй като никой няма да си зареже работното място,за да се бие с багерите,по простата причина,че ще бъде уволнен,а и ще го обвинят в саморазправа,хулиганство и прочие,разбираме,че нещата в държавата ни са тотално сбъркани.Локуми и лакардии много,но реалностите са други,при това доста печални,за съжаление.Можело е някой съсед да им помогне да напишат молба до кмета на общината за еднократна помощ за лечението,можело е друг съсед да помоли познат адвокат да му напише безплатна жалба против измамниците,можело е да се сезира прокуратурата и въобще..”като се обърне каруцата,пътища много”

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *