Zabraven.com

Неведнъж съм си мислил, че е нужно да има един сайт за… истината. Истината за това, което се случва около нас. И после го забравяме.

Истината за мръсотиите, подлостите и грабежите на високопоставените “лица”. (Имаше едно време една статия на Иво Беров, озаглавена: “Ей, лице!”. Беше по адрес на Петьо Блъсков, но напоследък май би звучала подходящо по адрес на който и да е политик или негов ибрикчия.) Истината за низките, а и за благородните дела. Истината за тези, които ни се усмихват от екрани, плакати, вестници.

Прекалено много от тях се кланят на икона с лика на Гьобелс, и на мъдростта “Хиляда пъти повторената лъжа става истина”. Прекалено продажни са немалко от медиите ни, нашите сетива, и вместо истината ни сервират каквото поръчат въпросните… лица. Прекалено бързо изнесеното за престъпления, далавери, гьонсуратлък изчезва от инфосферата, потъва някъде безследно, и остават само лъжите. Имаме нужда от кътче, запазено за истината.

Прекалено много от нас усещат в себе си, че нещо не е наред, че нещо не е така, както се тръби. При социализма ушите ни чуваха едно, а очите ни виждаха друго. Сега и ушите, и очите ни често виждат едно и също – но джобовете и гърбовете ни усещат съвсем друго. Измамни усмивки пред камерите, и зверски озъбвания зад тях. Разтръбявани добрини за стотинки, и крити грабежи за милиарди… Приспивателно за съвестите ни, усмирителна ризи и меки тапицирани килии за умовете ни.

Имаме нужда от врата, през която умът ни да излезе от тапицираната килия. От прозорец, през който да видим истината – каквато я усещаме вътре в себе си, но няма кой извън нас да ни каже, че е така, че не сме луди. От точен списък, с дати и номера на документи, на всяко престъпление на лекето, което ни заявява в очите, че е ангел небесен, и да не смеем да го клеветим, защото нямаме доказателства. От документирано опровержение на лъжите на този политик, онзи журналист, по-онзи бизнесмен.

Имаме нужда от пълна и точна информация кой какъв е, и точно колко е оплескан. За да знаем, че не всички са еднакви маскари, и че можем точно да претеглим кой е по-големия маскара. За да можем да си направим извод, ако изберем еди-кого си за кмет или депутат, какво да очакваме от него – по-малко золуми, или повече. За да можем да ги преценим, да можем да изберем от двете злини по-малката. Че имаме как да разберем кого е по-добре да подкрепим. За да престанат да ни управляват “лица”, избрани с гласове, купени с кебапчета. И за да не бъде вече държавата ни управлявана според интересите на, и като от този електорат, който си продава гласовете срещу кебапчета.

За да можем да съставим аргументиран списък на политическите и икономически трупове в страната ни – тези, с които е по-добре никога да нямаш нищо общо. Защото те смучат живота от живите, които не знаят истината за тях. За да можем успешно да ги пратим на политическото и икономическо бунище. За да отървем от тях себе си – и, още повече, децата си.

Много е изпуснато, потънало завинаги в небитието с помощта на тези, които имат изгода от това. Но много все още се знае, все още се помни. Нека го запишем. За да могат хората да знаят, и да преценяват.

И за да знаят, хм, лицата, че свършат ли мръсотия или подлост, ще се знае и помни, без давност, достъпна за всеки. Та да имат едно наум, преди да се хванат…

Много съм го мислил, но нищо не съм направил по въпроса – ежедневието ме затрупваше… Оказа се обаче, че някой е направил. Че такъв сайт вече има. Реализиран като уики, за удобна работа с него и допълване.

Свършилият това нужно дело е Веселин Николов, същият известен като dzver. Сайтът се казва “Незабравимо”, въпреки че се намира на домейна www.zabraven.com. Някакво начало вече е поставено – оттам нататък е ред на всички нас.

Прегледайте правилата за ползване, преди да пишете, и ги спазвайте – ще се уверите, разумни са. И пишете за всичко, което ви е възмутило.

За мръсотиите около противозаконното прилапване на Иракли за застрояване.

За далаверите, подлостите и престъпленията на това или онова “лице”.

За системата от едното време.

И за това как тя се превърна в днешната система (с извинение към дамите – на принципа “нов бардак със стари …..).

Ще имаме ли памет за миналото? Ще научим ли урока, който, не бъде ли научен, училището на живота те връща да го повтаряш?

Зависи единствено от нас.

12 thoughts on “Zabraven.com

  1. Fro

    Не искам да звуча скептично, ама дори такава хубава идея би могла да се превърне в инструмент за манипулация. Всяка трибуна изкушава..

    Reply
  2. Вени Г.

    Извинявай, адаш, но не е вярно 🙁

    Spomenite.org бе съвършено различен проект и неслучайно казвам “бе” – защото приключи, защото имаше ограничени цели – да фиксира някакно състояние на обществената памет относно вече завършил исторически период – до 1989 г.

    А Zabraven.com има за цел да фиксира непрекъснато паметта за това, което се случва тук и сега – в България на Гоце, Бриго и Румен Петков – да го фиксира с надеждата, че самото това фиксиране може би ще я промени (България) така че да не е такава.

    Reply
  3. cx

    Хубава идея, концепция за сайт. Ама що ми се струва, че ще поеме (ако ли вече не е) в една посока и ще се превърне в поредното политическо място за самонадъхване на анти-комунисти 🙂

    Reply
  4. Григор

    @Fro: Уви, наистина е така. Не е възможно да се създаде трибуна, която да гарантира 100% чистата и неопетнена истина… Но една трибуна, в създаването на която участват много и различни хора, и която се контролира от човек с желание за истината, има добри шансове да е близо до идеята, колкото е реалистично… Съвършеното е невъзможно, но най-доброто възможно е… възможно 🙂

    @cx: Ако не се контролира, е напълно възможно да поеме в такава посока. Но според мен той трябва да отразява золумите не само на комунистите, но и на всички золумаджии.

    И хора като теб могат да помогнат за това – ако следят то да не стане. Имаш всички права на редактор на сайта – поеми грижата!

    Ако обаче не ти се занимава, благодаря за съвета, и няма да му обърна нито капка внимание. В България сме аман от съветващи със скръстени ръце. Критерият дали съветът ти струва пукната пара е дали сам ще се хванеш да го прилагаш. Щом имаш времето да четеш и коментираш тук, значи имаш времето и да свършиш нещо. Така че ще чакам да видя ще подкрепиш ли думите си с действия.

    (Това последното е по адрес на всеки, който би искал да даде съвет как да бъде правен zabraven.com)

    Reply
  5. cx

    В интерес на истината точно преди няколко минути се регистрирах. И може би ще опитам да направя нещо. Няма обаче да е свързано с политика, ченгета, “горните етажи на властта” и т.н. – има много по-обикновени и битови неща, които изграждат едно общество и заслужават внимание. Лелката-клюкарка-интригантка от горния етаж е злословила и подмолничила много повече и от най-активния агент на ДС.

    Reply
  6. Григор Post author

    @cx: Напълно е вярно. Но едно общество като цяло се скапва не от отделните лелки, а от организираните и всевластни ДС-та. Те са, които издигат крадливи, но послушни хора за държавници, и съсипват живота не на един вход, а на целия народ. (И дават почвата за такива лелки.) Затова и според мен на практика е по-важно да следим смърди ли главата на рибата. Останалата част се усмърдява от нея.

    Reply
  7. dzver

    CX, ти би могъл да направиш статия за Иван Костов (там все някой заек ще излезе), Надежда (прочутия гараж), Софиянски, групата на Антоан Николов, Софийски имоти, реституцията на царя 🙂 Още никой не е проявил интерес за тези личности.

    Reply
  8. Григор Post author

    @dzver: А има гореща нужда. Надето ако беше само с гаража, щеше да е ангел-спасител. От Костов ще излезе цялото заешко население на Балканите, от Софиянски сигурно още повече, а за останалите просто не ми се говори… От плюене на комунистите, понеже са комунисти, полза няма – трудът е нахалост. Има полза от истината за всеки золумджия, без значение на цвета.

    Reply
  9. dzver

    От истината или поне от онова, което се предполага за нея, на база проследими източници. Щото явно има истини много, иначе вместо 10-тина хиляди S класи, поршета кайен и т.н., щеше да има 100-ци хиляди нови рена, хонди и фолксвагени.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *