Задачка

Свържете трите езика, изброени по-долу, със съответните фрази:

Английски
Испански
Български

и

When the pigs fly
Manana
След изборите

Правилно решилите я получават голям тиквен медал.

30 thoughts on “Задачка

 1. Григор Post author

  @komata: Още не съм решил, но нищо чудно. Преценките ми понякога покриват доста по-широк кръг неща от този на повечето гласуващи, смея да кажа.

  Reply
 2. Григор Post author

  @komata: Замислям се и над други въпроси освен “симпатичен ли ми е”, “кърти ли мифки”, и даже “ще ми ремонтира ли улицата”…

  Reply
 3. sv

  Хахахааааааа… аз затова вече и не гласувам; както и да ме упреквате. Аман-заман от всички, поне при мен, т.е. в “локалната мрежа”. Или ще се оправят нещата, или ще се съсипят съвсем; но политиците по-скоро ще помогнат за второто.

  Reply
 4. komata

  @Григор: Точно заради това те питах. Според мен въпросният смешник е натрупал доста минуси по въпросите, които започват след тия трите.
  А за мивките – кърти и извозва. Предимно второто :-).

  Reply
 5. Григор Post author

  @sv: Има едно популярно мнение – че ако не гласуваме, ще ни управляват не политици, а Дядо Мраз и Снежанка. Ако то е вярно, си струва да не се гласува. Ако обаче не е, се оказва, че да не гласуваме е начин да ни управлява който си купува гласовете с кебапчета. И съответно да бъдем управлявани според интересите на този електорат, който си продава гласовете срещу кебапчета.

  Казано с други думи – честито! Ти си от тези хора, които са печелили всички избори от 1989 насам. В смисъл, че винаги са били избирани хората, за които вие сте “гласували”, и сме били управлявани както вие сте потвърдили, че сте съгласни.

  @комата: Безспорно е натрупал доста минуси, и не само по по-нататъшните въпроси… Проблемът е дали той ще се превърне в част от статуквото (ще бъде поредният бушон на сегашната мафия), или ще се опита да го наруши (примерно като постави на власт своята мафия). Ако е вторият случай, може да си струва – все е някаква конкуренция, дори между мафии…

  Но дали е така, не знам. Ще забавя решението си до последния момент, за да събера колкото се може повече информация.

  Reply
 6. komata

  @Григор: ето там ми е проблемът. Че не желая да гласувам за мафии, а друг артикул не се предлага. Години наред наливах вода в политически мелници на принципа на по-малкото зло и в един момент адски се отвратих. Бих гласувала, ако въведат глас “против всички” – по света това го има.

  Reply
 7. Григор Post author

  @komata: Според мен въпросът е не само, и дори не толкова да изкажеш мнение, колкото да постигнеш резултат. Изказването на мнения без постигане на резултат е производство на шум… С глас “против всички” не променяш факта, че ще те управлява някой от тези, за които не искаш да гласуваш – тоест, резултат няма. Така че е дори добре, че няма възможност за такъв глас. Иначе щяхме да се лъжем и с него, че правим нещо…

  Reply
 8. sv

  @Григор: НЕ МИ СЕ НАХВЪРЛЯЙ ТАКА!!!, драги Гришо:), защото си нямаш и идея колко активна съм била отначало. Не съм ходила по митинги ли?? Или не съм водила спорове?? Или не съм гласувала с жар?? Хаха… че аз веднъж дори жестоко спорих с администрациите, задето не ме допуснаха до гласуване, понеже “адресната ми регистрация била неточна” (кой знае за кого ми е отишъл тогава гласът). Само че с времето нищо не се промени, освен дето разочарованията се натрупаха едно след друго. И то не от едни и същи “групи” (за да не кажа БАНДИ). Далеч съм от мисълта, че “всичките са маскари”, защото и на 1000 маскари все се намира по 1, дето не е… само че обикновено не е в политиката; или не остава там дълго. Сещаш ли се какво казва Дж. Хелър (Catch 22) – (недословно) тези, които заслужават да имат власт, не се домогват до нея, за разлика от онези, на които не бива да се позволява да я имат… Да, ако бях в Сф, вероятно и аз щях да съм за Бойко Борисовите, както примерно гласувах за “Гергьовден” заради Л. Дилов-син. Но аз така отначало харесвах и Софиянски – когато започна; макар че холивудската му усмивка ми беше малко странна.
  Изобщо, ако човек не е фанатично обвързан политически (за радост, броят на такива хора май доста е намалял), може да види фалша още не дебатите (за предизборните концерти да не говорим…). Дебелашки фалш от хора, коит претендират за начетеност, изтънченост и пр. – фалш за дребнички неща, с които всъщност ти се казва: “Минавам те както си ща, избери ме да видиш как ОЩЕ мога да те минавам…” Така че… с всичките си гласувания досега аз ПАК не съм спечелила нито едни избори, независимо дали вотираните от мен са печелили. Виж, ако има вот “проти всички”, за какъвто споменава komata, ще съм първа пред урната, още когато отворят. Напротив, чувствам се вечно загубила, с мноооооого малки изключения (да не казвам кои, че не ми се влиза в други евентуални спорове) – защото ме забравят още на другия ден след изборите (“мен”=обобщително) Е как да не се чувстваш нацакан отвсякъде!!… С удоволствие бих ги заплюла всичките, с мноооооого малки изключения, както казах; само че те гадярите и на заплювки издържат, вперили поглед в заветната ЧИСТА цел – чиста пътека към всеобщо (в рамките на съответната ГРУПА) облагодетелстване… Да ме извинят тук всички изключения, за които още не знам.
  Така че… недей ме зачеква за политика, моля ти се…

  Вместо това кажи – членуваш ли като автор в http://www.bukvite.com или другаде?

  Reply
 9. sv

  @komata: АААААБСОЛЮТНО си права, мила… само че “ние” (разбирай:те) от света взимаме само каквото ни изнася, и то както и колкото ни изнася – и такъв тип вот тук няма да въведат никога, защото ще се чудят после как да се справят и комбинират отново… а те не се стремят към власт, за да им е трудно, все пак :)))))))…

  Reply
 10. sv

  @Григор: Е не си прав тук и не си прав!! Ако има такъв вот, ще им запари на всичките под … , защото ще им се усложни много играта; и тук, в страната, и навън… а че все някой по някакъв начин ще “спечели” и при такова гласуване – да, но съвсем различно ще е ситуирана тая победа…

  Reply
 11. Григор Post author

  @sv: Не, не членувам в Буквите. Иначе, мои неща се намират в сайта ми, и разни онлайн библиотеки.

  Но че гласът “против всички” ще промени каквото и да било ще повярвам, когато някой ме убеди. С точно обяснение как ще промени нещата, на което да повярвам.

  Reply
 12. komata

  @Григор:
  Аз току-що се връщам от протестното шествие и концерта за Иракли.
  Щях дори да се включа в концерта, но съм с температура, кашлям и хъхря. Т. е просто нямах физическата възможност.
  АЗ ПРАВЯ НЕЩО.

  Reply
 13. komata

  Извинявай. Тъй като съм доста афектирана, малко пообърках горе.
  Протестното шествие и концерта за Рила и Иракли.

  Reply
 14. komata

  И по повод какво би променил гласът “против всички”.
  Би променил следното:
  да яхнеш народното недоволство от управниците е стар номер на политиците-популисти, който обаче неизменно сработва. Така се обира протестния вот.
  Така дойде на власт и Симеончо, от това от доста време се възползва и Воленчо.
  И други ще се възползват.
  Ако има глас “против всички”, поне част от протестния вот няма да отива при подобни недоразумения.

  Reply
 15. sv

  @komata: Да, и това.

  @Григор и komata: стига за политика, бе хора… освен да изпокара хората, друго трудно ще направи! Е, аз също искам да се убедя в противното… ама вече се питам кой ще е начинът?…

  Reply
 16. Григор Post author

  @komata: И през ум не ми минава да оспорвам, че правиш нещо – и то полезно. 🙂 Но говорехме за гласуването.

  Гласът “против всички” би се разпределял като тежест между миналите бариерата партии, пропорционално на подадените за тях гласове, точно както се разпределя неподаденият глас. Тоест, най-много от него ще отива при който си е купил с кебапчета най-много гласове…

  @sv: Уви, политиката определя живота ни – и по-точно невъзможността да го живеем както бихме искали, и както много други, тръгнали от същото дередже по същото време, вече могат.

  Reply
 17. komata

  @Григор: а ако гласът “против всички” мине бариерата?
  Съдейки по това, как вървят нещата през последните години, считам това за напълно реална възможност.
  Освен това – интересно с какви аргументи би се пробвал да убедиш конкретно мен, че има смисъл да се гласува за мафия, когато човек е наясно, че това е мафия.
  Айде да те видим 😉

  Reply
 18. Григор Post author

  @komata: Като мине бариерата, та какво? Зад него не стои партия. И 99.9999% да вземе, пак парламентът ще се разпредели съгласно подадените гласове за съществуващи партии. Така постановява мъдрата ни Конституция. Тоест, подаването на глас “против всички” представлява отстъпване на позиции пред купуващите гласове с кебапчета, и продаващите гласовете си срещу кебапчета.

  Аргументът да се гласува за мафия е елементарен – струва си, ако иначе ще вземе властта по-лоша мафия.

  Reply
 19. Григор Post author

  @Емо: В този случай има три варианта – или запазване на досегашното правителство (то е взело властта с над 4%), или официално отменяне на гласа против, или прегласувания, докато на народа не му писне и не се откаже да гласува срещу всички (парите за тези прегласувания идват от неговия джоб, а се гушват от братовчедски фирми). Вариант “държава без правителство” май не се предвижда.

  Reply
 20. komata

  @Григор: мафията си е мафия. Няма по-добра и по-лоша. Точно както не можеш да бъдеш малко бременна.

  Reply
 21. Григор Post author

  @komata: Не съм съвсем съгласен. Може да няма по-добри мафии, но има по-лоши и още по-лоши.

  Reply
 22. komata

  @ Е, пак се връщам на това, което вече казах – не желая да гласувам за мафии. По-малко или повече лоши. За мен е същото, като да не си легнеш с някоя гад, ама да му дадеш да те опипа. Т.е. принципна разлика в действието няма, има само технически подробности. Всичките ми внушават омерзение, и това омерзение не е поникнало ей така на голо поле. Твърде дълго избирах по-малкото зло. За мен всички раздават кебапчета. Само че едните го правят буквално, а другите – преносно. И това, че някой раздава метафорични кебапчета, а не такива от кайма, не го прави по-малко лош.
  Ще гласувам, когато някой поне успее да ме излъже, че е нещо по-различно от мафия. Ама аз вече се лъжа трудно.

  Reply
 23. Григор Post author

  @komata: Ако очакваш човекът да еволюира направо от едноклетъчните, без междинни стъпала, се очертава доста повече чакане, отколкото с междинните стъпала… Не че второто е малко, но първото е за практически цели никога.

  Reply
 24. komata

  @Григор: човекът вече така е прееволюирал, че аз съвсем сериозно се отказах от принадлежността си към човешкия род. Зайо :-).

  Reply
 25. Genius!

  @sv, komata & Григор Re: вот против всички

  Ако правилно съм разбрал komata идеята на вотът против всички е не никой да не спечели, а да се избегне ситуация, в която не или малко позната партия или движение се оказва на чело именно благодарение на протестния вот. С други думи, придържайки се към вече установената кълцано-месна терминология, да спечели някой, който поне кебапчета е дал. Не само обещания. Пък тогава и Дядо Мраз може да се появи, като почне да не става само с обещания.

  Ама то вие това си го знаете… Какво ли съм се хванал и аз да пиша. Чукча не писатель. 😉

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *