Един особено нахален спамер

В блога ми попадат дневно между петстотин и хиляда коментарни спама. Голямата част ги хващат антиспам плъгините на WordPress; една немалка част почиствам на ръка. (Нямам амбицията да почистя всеки компютър на света от ботове.) В крайна сметка, не помня досега да съм пуснал коментарен спам тук.

Днес обаче попаднах на един толкова нахален, че ме изкуши да го пусна. Разбира се, подходящо обозначен. Не ми се иска обаче да замърсявам уеб-пространството, дори по този начин. Обикновено съм добродушно толерантен към “кракери” и други подобни, които се навъртат около мои неща, но спамерите са изключение.

Спамът рекламира подсайт за препродажба на рекламки от Гугъл, сложен в хит.бг. Естествено, в хит.бг получиха от мен оплакване и молба да свалят съответния сайт; ако не го направят, ще сложа “hit.bg” като спам маркер в блоговете при мен, и във филтъра за е-майл спам за клиентите ми… Ако не са дружелюбни към спамерите, утре този сайт няма да го има. Ако са дружелюбни, не виждам какво съдействие или толерантност биха могли да очакват от мен. (За от вас – решавайте си сами.)

Отделно, авторът на спама е имал щастието да посочи е-майл адрес за връзка. Разбира се, сайтът, в който е този е-майл, също ще бъде помолен учтиво да го анулира, като замесен в спам. Ако това не стане, авторът ще започне да получава на него достатъчно съобщения за вредата от спама дневно, за да не може реално да го използва. (Естествено, всяко ще има различен текст, ще идва от различно IP, и ще е с различни хедъри. Как точно ще го направя, си е моя работа.)

(И пак естествено, може някой да иска да направи мръсно на този сайт, или на човека с този е-майл адрес. Това обаче е много по-лесно да се провери, отколкото повечето хора предполагат. Ще направя тази проверка, преди да действам.)

Най-сетне, искам да отправя едно приятелско предупреждение. Ако спамер (този или друг) ме ядоса, може да взема и други мерки. Например спамът му внезапно да започне да съдържа точно тези негови фирмени или лични тайни, които той не би искал да стават публични. Мисля, че ще е особено нагледен урок колко вреден може да е спамът за изпращачите си.

15 thoughts on “Един особено нахален спамер

 1. Григор Post author

  @dzver: Ще получи полезен и нужен урок как НЕ се изкарват пари с референтни програми.

  @ju: Ако има ресурсите да отговори по начините, по които аз мога, няма да има нужда да се занимава със спам. Особено пък по такъв начин.

  @Емин Бей: именно 🙂

  Reply
 2. Djgeorgie

  Здравей Григор,
  Случайно да не става дума за нещо подобно на това?
  Не му обърнах внимание, защото ми се стори на място коментара, но сайта написан в края… мога да се хвана на бас, че не може да вземе и долар от Google, тъй-като едва ли има хиляди посетители дневно, та да направи нужният трафик, така че единствената възможност е да се опитва чрез спам при блогерите да изкара допълнителни референции. Погледни го и ми кажи, това ли е сайта от твоят коментар? Ако е товаа – лошо за писача на коментара, ако не е – явно е случайност и човека просто е написал сайта си… от де да знам… много е елементарна тази постъпка.

  Reply
 3. Григор Post author

  @Djgeorgie: Същият сайт, и същият ник. (Само дето при мен твърдеше, че сайтът не е негов, но изкарва много пари чрез него, и затова му е благодарен. 🙂 )

  Reply
 4. oggin

  всъщност сайта му, макар и да не е кеширан в Google не е никак лош (дори може да се каже полезен за начинаещи). макар че определено има mirror на ufonation.org/adsense/ или е обратното т.е. или е един и същ или двама си правят мръсно. доколкото си спомням google също забраняваха спама за рекламната си програма и ако се докладват по подходящия начин ще е налице добра възможност да не видиш точно този URL повече в коментарите си 🙂

  Reply
 5. Pingback: Един странен спамер at Georgijivankin.com - Личен блог

 6. Григор Post author

  @Николай: А също и незрящите юзери… Засега Akismet ми върши достатъчно работа, в комбинация на политиката за ръчно одобряване на първи коментар от потребителя.

  Reply
 7. djgeorgie

  То лошото е, че и Captcha няма да оправи нещата. Вече има CaptchaKiller програми, така че, решението е това което е написал Григор по-горе, отделно че аз съм незрящ и варианта с код в картинка не ме устройва ама никак. Както и да е, ще очаквам да затворят поне сайта или да махнат Google рекламите.

  Reply
 8. Aleksander

  Дано да не съм на мястото на този спамер, и аз разпространявам един сайт в hit.bg, ама не съм спамер да знаете, като казахме спам, продавам една програмка за спамване в скайп , търси и добавя хора по определени критерии, може да се използва и като маркетингов инструмент ….добавя по 600-700 потребителя на ден, пробвах я с фирмен сайт клиентите се увеличиха двойно …..

  Reply
 9. Григор Post author

  @Aleksander: Имате отличен шанс да сте на мястото на този спамер. Като казахте спам, махнах е-майла и сайта за обратна връзка от коментара ви. (Но си ги запазих. Познайте за каква цел.)

  Приятелски съвет: откажете се от бизнеса със спам (защото програмката ви е точно това). В противен случай рискувате някой като мен да свали всичката полезна информация от компютъра ви и да я постне в нета, заедно с истинското ви име и реални координати. След което да ви флашне биоса с нули, а ако е намерил някаква банкова или друга информация на компютъра ви… познайте. (Това е, ако не е истински гадняр. Ако е, нищо чудно някой наркобос да научи как точно вие сте издънили поредната му пратка. Или в регистрите на полицията да цъфне това-онова за вас, и било веднага, било след години да вземе да излезе на бял свят. Или в регистрите на общината жилището ви да се окаже на името на друг човек, и то някой, дето си защищава интересите хем с платени адвокати, хем с платени бухалки… Да продължавам ли?)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *