Почвам да се ядосвам…

http://forthenature.org/news/178

Чудя се, откъде ли ми е познат този номер с пращането на мутри, “разгневени местни” и подобни? И още повече – дали не е вече крайно време да почнем да взимаме мерки по въпроса?

Вчера разговарях с една позната какво можем да направим. Като начало, едно трябва да е ясно – мутрите разбират от дебелия край, и нищо друго. Тези, които ги пращат – също (само дето за тях дебелият край не е толкова директно физически). Не го ли усетят, няма да спрат. Подлагането на другата буза не работи.

Да, но как да приложиш дебелия край? Мутрите без съмнение са въоръжени. Не видят ли също оръжие насреща си, няма да мирясат. А еколозите не са психопати с незаконни пистолети и рязани пушки. Дори да си намерят нещо огнестрелно, мутрите ще подвият опашки, но после ще дойдат адвокати и платени журналисти – “как посмяхте да нападнете нашите излезли на излет невинни момченца?”. Също не е добър вариант.

Предложението ми към еколозите е следното:

1. Разгледайте старателно сайта на Европейския парламент, и по-точно списъкът на депутатите от групата на зелените. Изберете си четири-пет, всеки от различна държава, по възможност нахъсано изглеждащи. (Преглед на това кой какво е предлагал и за какво се е борил може да ви помогне.) Пишете на всеки едно и също писмо, с молба за помощ, както е указано по-долу. Един да се ангажира, ще е достатъчно. Ако са няколко, срещнете ги, да помагат заедно.

2. Молбата за помощ е простичка:

2.1. Правителството ни може да е пионка на мутрите, но все още се бои от ЕС – още сме зелени там, и ни държат под око. Така че е много лесно и полезно да бъде притиснато на екологични теми, и на негов гръб да се създават позитивни европейски прецеденти. (Малко контакти с еврофункционери, които имат по-строго отношение към българската корупция и мафия, само ще са от полза.)

2.2. Имаме нужда от хора – в идеалния случай евродепутати, в реалния техни сътрудници – които да дойдат и да удостоверят на живо как мафията пречи на екопротестите, и как властите не правят нищо, за да спрат корупцията или да озаптят мутрите. (Това удостоверение ще е от полза пред строгите еврофункционери, и добра база за предприемане на евромерки.)

2.3. Имаме нужда от аудиовизуална техника (в идеалния случай – заедно с журналисти), която непрекъснато да удостоверява случващото се на такива протести. Особено полезна е в мафиотски зони, като проекта за Паничище. Интервюта с полицейски комисари, които предупреждават, че “следващия път може и да се позабавят достатъчно”, и настойчиви въпроси какво точно имат предвид, също могат да са от полза. Събраните материали ще бъдат от интерес за огромен куп западноевропейски медии, и в крайна сметка отново от полза за нетърпимите към корупцията в ЕС.

2.4. Имаме нужда от не особено голямо спонсориране, което да използваме за наемане на частна охрана на митингите ни. (Полицията очевидно пази по-скоро мутрите.) Наема се с него охранителна фирма, която има желание да завоюва позиции в съответния регион, и вече си търси как да настъпи по мазола местните мутри от позицията на “защитници на закона”. Предупреждават се да дойдат да охраняват добре въоръжени, готови да покажат решителност в действията си, и с камери, които да потвърдят законността на всичко, което правят. (Демонстрантите ще са им свидетели при нужда.)

След като се подсигури всичко необходимо (на принципа “колкото повече, толкова повече”), протестите продължават. С надеждата мутри да дойдат, и да се опитат да налитат. Време е да стане ясно, че някои игри могат да се играят и от двете страни.

А междувременно може да се мисли и за обръщане на дебелия край срещу тези, които ги изпращат. По специфичния за тях начин – настойчиво искане на интервюта за западни екомедии, агресивно и добре подплатено придвижване на проблемите в съда (зелените от ЕП могат да са от чудесна полза и тук), и най-вече колкото се може повече гласност за всяко нещо, и в България, и особено в Европа.

Всичко това не е достатъчно, но е една добра основа. Успех!

37 thoughts on “Почвам да се ядосвам…

 1. Michel

  Адски си прав… И аз се питах за същите неща

  В момента ни гледат под лупа за “Натура 2000”, освен това. Дали в ЕС знаят, че от Рила са отрязани 1’000’000 (!) декара в полза на мутри и “инвеститори”? Че можем да загубим още утре девствената рилска природа около Езерата и на много други места?

  Мисля, че ако не знаят, това ще ги заинтересува доста! 🙂

  Не знам, какво още може да се направи…

  Reply
 2. Григор Post author

  Може да опищим ЕС за орязването на Рила. Докато не е късно.

  Всъщност, би трябвало да направим друго. Всички членове на това правителство да влязат в черния ни списък. И когато дойдат избори, да напишем в блоговете си: “Призовавам всички да НЕ гласуват за еди-коя си партия, а срещу нея – в листите й е еди-кой си, който подписа съсипването на Рила (Иракли, Банско…).” Всички.

  Проблемът обаче е, че не сме народ. И мърша даже не сме – да не обиждаме уважаваните отпадъци. Обикновени добитъци сме. Кой високоинтелектуално протестира срещу корупцията, като не гласува. (Турине, това не ти е собствена фирма! В собствената си фирма протестирай високоинтелектуално срещу крадящите те мениджъри, като откажеш да ги смениш. Тук недей – бъркаш и в моето здраве.) Кой смята за по-важно да се разходи в парка, или да се напие, или да извърти три тура на белот. А после денят за размисъл идва… не, не след изборите. Идва НИКОГА. Шепичка хора ще си пишем по блоговете – добитъците ще пасат и мучат. И после ние ще седим пак в насрания обор заедно с тях… Какво стана със zabraven.com? Забрави го и създателят му.

  Не съм спрял да се боря. Но почвам вече да се отчайвам. Май наистина всичко свястно, което еволюцията не е успяла да изчисти от българските гени за робствата, е избягало в чужбина последните 20 години… Господи, как ми се иска да има две Българии – една за хората, и една за добитъците! И добитъците да не бъдат пускани в тази за хората. Да не осерат и освинят и нея с лайнодушието си…

  Reply
 3. Pingback: Безобразията продължават « Water Fairy

 4. sv

  Разгледах горния сайт. Дори подписах декларацията и видях, че е имало 1 акция в моя град наскоро. Пропускам твърде много неща, това е истината, но смятам да променя това доколкото може.
  Има 1 приказка за природата – колчем решим да ритнем с/у нея, да си помним, че в ответ ще ни изрита много по-силно…
  Но тук дори въпросът не е в това. Въпросът е, че има неща, които НИКОГА просто НЕ БИВА да се позволява да загиват под “тежкия ботуш” (не знам защо, но алюзията не ми изглежда лишена от смисъл) на “частната инициатива” – в нейните тъмни страни, разбира се. “Пари, пари, парииииии…” е проклятието на тоя свят; но нека поне направим да му е трудно загърбването и затъпкването на неща като природа, деца, хора в “неравностойно” (не харесвам думата) положение, здраве… и изобщо живота.
  Сега като прочетох това, изглежда ми адски високопарно. Дано да е ясно какво искам да кажа. А високопарна определено не съм, нищо че понякога се случва да звуча по такъв начин.

  Reply
 5. Тамара

  Страшно много се радвам, когато виждам, че има хора, които са напълно наясно със сситуацията и с а способни да дават сериозни и адекватни съвети. Истина е, че надеждата ни е в ЕС, защото тук всичко е толкова корумпирано, че няма повече накъде… А това за добитъка си о мислех и за, конкретният момент беше докато обявяваха победата на Бойко Борисов за кмет и победата на ГЕРБ къде ли не из България. За диктатура и тоталитарен режим пък си мислех, докаото четях в блога на Симион Патеев за организиране на жандармерията и подготовка за разпръскване на протестиращи тълпи с вода и елректрошок. Дали пък правителството не очаква повторение на свалянето на Виденовото правителство?
  1989 г. ако не се лъжа всичко започва от вдигането на еколозите срещу обръщането на рулслото на една река. Дали пък еколозите не дадоха начало отново на нещо голямо? Но, уви, няма кой да замени престъпниците, освен други престъпници. Друга България? Идвам… ама няма…

  Reply
 6. komata

  Ми аз съм от тия, високоинтелектуално протестиращите, дето не гласуват.
  Също съм от тия, дето ходят да ги бият по протестите.
  И от тия, дето ще пуснат молба до европарламента.

  За това, че ченгетата пазят по-скоро мутрите, си прав. Вчера разговарях с едно от момичетата, които са се качили на Паничище (Мен ме нямаше пак само защото разбрах твърде късно! В момента ме е подпукало превеждането на филми за Киноманията и просто съм се откъснала от света. Едва вчера разбрах за акцията.) Шефът на местното РПУ се е държал възмутително. Следващия път щял да се забави… А на всичкото отгоре е твърдял, че не познава мутрите!
  Но ченгето не ме учуди. Повече се възмутих от това, че служителите от инфоцентъра са избрали да си кротуват и не са подкрепили акцията.

  Reply
 7. Калин

  Правим го от няколко години. Лично аз съм превеждал (и – рядко, но с кеф 🙂 – дописвал) няколко такива писма. И вярвам, че нито НАТУРА щеше да бъде разширена, дори до сегашния си съмнителен вариант, нито щяхме да изгоним цианидните златодобивни технологии от България без намесата на “шефовете” от ЕС.

  Важното е да действаме като ножица – с натиск хем отгоре (а колко е хубаво, че Европарламентът ни се пада отгоре…), хем отдолу.

  По-важното е да действаме… но да не ставам банален.

  П.П. А за черния списък – знаете ли го този? Аз не обичам да вкарвам всички под общ знаменател; а специално за този списък хората са проверявани.

  Reply
 8. Вени Г.

  Ми моя скромен опит на екстремист сочи, че колкото си по-кроен, толкова повече печелиш. Не бях горе на Рила, когато са ставали последните изцепки (нямах пари да отида), обаче имам няколко събития, където именно естремното поведение породи реакцията – усещане за общност и поведение на общност. Благодаря ти, Григи, че ме накара да се замисля, да се замсля, че зад индивидуалния ми, биографичния ми запис май има и нещо повече. Ще си го напиша в блога.

  Reply
 9. Григор Post author

  @sv: Въпросът е не какво ще кажем, а какво ще направим.

  @Тамара: Ако няма друга България, може би е крайно време да помислим как да си направим. Мисля, че е възможно, макар и много трудно.

  @lyd: Задължително е, но не е достатъчно.

  @Калин: Наистина – важно е да действаме… А за черния списък – знаеш ли zabraven.com? Там има много повече място за писане, и удобства за организиране на написаните неща в удобен за четене и използване вид. Да имаше и кой да пише… Аз го правя, когато смогна, но напоследък не смогвам…

  @Вени Г.: Екстремизмът е полезен, когато… е полезен. 🙂 Точно както щастливите случайности обикновено се налага дълго и внимателно да бъдат подготвяни предварително… Ще чакам с нетърпение да напишеш какво мислиш.

  Reply
 10. Калин

  Не знаех за zabraven.com – благодаря! Ако успея да намеря авторите на списъка, направо ще ги насоча натам (или ще го копи-пейстна аз).

  Reply
 11. ~!@#$%^&*()_+

  екоактивистите наред с адвокатите трябва да бъдат разстрелвани.
  най-големите екологични проблеми в глобален мащаб се дължат на безумните действия на екоактивистите.
  ето грийнпийс пак сере по вентилаторите, тоя път в румъния.

  да окачествяваш хората като добитъци защото не ги вълнува това което те вълнува тебе или му се противопоставят по начин който ти смяташ за неефективен е меко казано арогантно.
  ако мнозинството от хората ги вълнува белота, по-добе се научи да играеш белот или си намери място където тази игра е непозната.

  Reply
 12. Григор Post author

  @~!@#$%^&*()_+: “най-големите екологични проблеми в глобален мащаб се дължат на безумните действия на екоактивистите” – би ли дал конкретен пример? Един?.. Защото аз пък мисля, че много от спасените екологии на света се дължат на срането на Грийнпийс по вентилаторите. Примери: на практика всичките им инициативи от сайта им.

  Окачествявам някои хора като добитъци, защото не ги вълнува как живеят те самите. И имам нахалството да продължавам да смятам, че огън не се гаси с бензин, примерно. И да съм меко казано арогантен. Няма изгледи това да се промени за в бъдеще.

  Да си намеря място, където играта на “някой друг да дойде да ми измете насраното” е непозната, не е трудно. Ще ми е хубаво и чисто там, защото и аз чистя. Проблемът е, че ида ли аз там, след мен ще дойдат и добитъците, и ще насерат и там. Затова и търся място, където добитъци няма да бъдат допускани. А това вече е по-трудно.

  А за разстрелването на екоактивистите – отиди и подшушни идеята на мутрите от линка по-горе. Те ще се заемат с удоволствие. Хем може да те почерпят и обявят за почетен… един от тях.

  Reply
 13. ~!@#$%^&*()_+

  примерче – набутването на ядрената енергетика в глуха линия в европа и щатите заради великите зелени зелки
  сега осъзнават, че е било грешка, ама след като повече от 20 години тецовете бълват всякакви отрови а нови разработки почти няма.

  примерче – виждал ли си как изглежда и колко земя гълта централа с вятърни генератори, дето искат да ги набутат по добруджа и стара планина?
  аз съм виждал, добре че тука имат достатъчно акъл да ги правят в пустинята.

  представи си за момент, че така наречените добитъци ги кефи да живеят в насраното, от къде на къде ще чистят? това си е естествената им среда и не си то човек заради това, че не ти харесва.

  Reply
 14. Григор Post author

  Първи пример – измишльотина. Ядрената енергетика я набута в глуха линия не Грийнпийс, а Чернобил. Искаш ли малко числа? Примерно броят деца в България, умирали годишно от дребноклетъчен рак на щитовидната жлеза преди Чернобил, и след него? Разликата е четири пъти. А да беше само това… Ние пак сме далече. Ходи ли ти се на екскурзия в околностите на Припят? Тихо, спокойно, няма тълпи и блъсканици…

  Втори пример – да, виждал съм. А ти виждал ли си как изглежда и колко земя гълта ТЕЦ? С рудниците, сгуроотвалите и т.н.? Земята между вятърните кули е използваема за куп неща. Рудниците и сгуроотвалите са използваеми само за снимки на филми на ужасите. Да, вятърните (слънчевите, водните…) електроцентрали са скъпи. А рекултивацията на рудниците и сгуроотвалите после? И погребването на атомните отпадъци? Искаш ли да си говорим с конкретни числа и факти? Така по-лесно ще имаме неоспорими изводи.

  (Нови разработки има. Следиш ли развитието на проекта ИТЕР? Грийнпийс са му поддръжници. Ха познай защо.)

  За добитъците – нямам нищо против, но да серат само своята си среда. Те серат среда, която е и _моя_, в която живеят тези, които са ми скъпи, и в която ще живеят децата ми. При това положение добитъците или ще се научат да не серат, или ще търпят, когато ги наричам добитъци, и когато не ги пускам да дойдат където съм отишъл. Не виждам база за компромиси по въпроса.

  Reply
 15. ~!@#$%^&*()_+

  чернобил, друг път, те си ревяха от преди това.
  итер е съвсем различно нещо, дано да стане, но ще мине доста време.
  гринпийс го поддържат защото в момента от него полза няма, момента в който започне да е полезен екокретените ще го оплюят.
  на тецовете изобщо не съм им фен, между другото те изпускат доста повече радиоактивни вещества, без да броим химическите замърсители, от нормално работеща атомна централа.
  земята между генераторите е използваема другия път.

  за добитъците, след като мнозинството от хората според теб са добитъци, значи имаш проблем с дефиницията на човек и добитък.
  те са хората, а за себе си потърси друга дефиниция.

  Reply
 16. Григор Post author

  За Чернобил – именно. Те си ревяха и преди това, ама никой не ги слушаше. Което е доказателството, че: а) упадъкът на ядрената енергетика не се дължи на тях, и б) ако ги бяха слушали, сега можеше да има доста по-малко детски гробчета.

  За ИТЕР – няма да коментирам мнението ти. Няма нужда.

  ТЕЦ на газ изпускат много по-малко радиоактивни вещества от АЕЦ. А и горящите най-мръсни въглища ТЕЦ дават много по-малко дълготрайни радиоактивни отпадъци от АЕЦ. Извинявай, ама информираността ти пак е на ниво “чел вестници”.

  За земята между генераторите – да, в пустинята не е използваема, прав си. Извън пустините хората обаче не са чули мъдрото ти мнение, и си я използват чудесно. Бягай да ги просветиш, току-виж престанали.

  За добитъците – ако добитъците са хора, аз трябва да съм свръхчовек. Само че не обичам подобни термини… Същество, което преживя и не си мръдва пръста, за да оправи бъдещето си, а чака друг да му нарине ярма и да му изгребе тора, е добитък. Ако не му харесва, че е такова, да се мръдне да промени факта. Проблемът е негов.

  Reply
 17. ~!@#$%^&*()_+

  чернобил е авария, нормално работещата централа е много по-малко замърсяваща, а те ревяха че аец били замърсявали, ако не си спомняш, аз помня.

  ———————-
  А и горящите най-мръсни въглища ТЕЦ дават(!?!?) много по-малко дълготрайни радиоактивни отпадъци от АЕЦ
  ———————-
  хе хе, ИЗПУСКАТ в атмосферата за разлика от АЕЦ.

  поставяйки себе си за човек спрямо добитъци не те прави по-скромен отколкото оисвайки се като свръхчовек спрямо хора.

  и те не си мърдат пръста да оправят бъдещето си по една много проста причина, така им харесва, също така им харесва да мрънкат, било за спорта, било да изкрънкат нещо.
  в това отношение циганите са изключително добър пример, да не мислиш че ако наистина искаха да живеят по различен начин нямаше да го направят.

  Reply
 18. komata

  @Вени Г.: Абсолютно съгласна за екстремизма!
  @Григор: Според мен за това, че щастливите случайности обикновено били дълго и внимателно подготвяни, съвсем, ама съвсем не си прав. На мен ми се изсипват много често без да си мръдна и пръста!

  Reply
 19. Григор Post author

  @~!@#$%^&*()_+: Авариите са реалност. Колко радиоактивност (и др.) изхвърля авария в ТЕЦ?

  Както и да се поставям, добитъците са добитъци. Факт. Това, че така им харесва, не оправя мнението ми за тях – напротив. Ако на някой му харесва да живее в къща, пълна с боклуци, и развъдник на плъхове, които идват да хапят нощем децата ми, да го търпя ли?

  @komata: Може да е въпрос на късмет. 🙂

  Reply
 20. Калин

  Гри… ако горният ред на клавиатурата е същият човек, с който преди година-две си губех времето в dir-ския форум Фантастика…

  ’nuff said. 🙂

  Reply
 21. komata

  Григоре, я не се занимавай с тоя крете… такова де, с господин или госпожа Горния ред. Обикновена драка.

  Reply
 22. ~!@#$%^&*()_+

  много ви благодаря!
  не мога да не съм горд от възхищението което изпитва групичката ви от (свръх)човеци към моята скромна личност :-)))

  Reply
 23. Емо

  не подкрепям г-н препинателни знаци, но с подобряване на технологията вероятността за грешки като Чернобил или Three mile Island стават все по-хипотетични,
  а вероятността да унищожим цели екосистеми като следствие от глобалното затопляне е призната за много по-сигурен изход от използването на изкопаеми горива

  Reply
 24. Емо

  а намаляване на консумацията е изход само в главите на най-лудите еколози. нищо че и на мен ми звучи привлекателно. не вярвам да е постижимо.

  Reply
 25. ~!@#$%^&*()_+

  @емо не бой се да ме подкрепиш ;-), най много да те обяват за крете… :-))
  иначе глобалното затопляне, хубаво, ама не е ясно дали се дължи на човешката дейност, така казва чичко ал гор, ама не ще да се къпе в студен басейн.
  други пък казват че кравите много пърдели, та за това било затоплянето и добре щяло да бъде да станем вегетарианци, ама в такъв случай пак ще измрат много животински видове, щото няма да има кой да ги отглежда.
  а защо намаляването на консумацията ти звучи привлекателно? на мен ми звучи като сигурен начин тотално да се затриеме.

  Reply
 26. sv

  @Григор: Точно така е (за казването и правенето) 🙂 Затова и се чудя, дали съм високопарна когато говоря, защото си знам, че по 1 или друга причина действията ми са по-малко от думите (казвам е или друга, за да не се оправдавам. мразя да се оправдавам). Смятам да променя обаче тази разлика.
  @ЧОВЕКЪТ С НЕЧЕТИМИЯ НИК: 1. нали в това е въпросът, че твърде много хора харесват неща, дето не са за харесване. Никой не се пише за свръхчовек, не и от тук пишещите; но как да не го е грижа човек за тенденциите, в които светът все повече зацикля. Мен специално направо си ме е страх, ако се замисля сериозно – а изобщо не се считам за СВРЪХ, дори за нормална не винаги се обявявам. В ракийката/белота нищо лошо няма, да – стига да не се превръщат в смисъл на живота и център на интересите; иначе са свързани с много още особености на човека&обществото, които няма как да не се окачествят като тревожни. 2. по отношение на еко-проблемите и добива на енергия приемам, че информираността ми не е достатъчна в момента… относно факти и разработки; но имам 1 становище и то е, че авариите ПРОСТО СА ВЪЗМОЖНИ, независимо от технологиите и съвестността на персонала. Следователно, аз съм за онези методи/търсения, чиито аварии са по-малко опасни (ако такова глупаво обозначение може изобщо да съществува). Относно глобалното затопляне ще чета още; но за момента мнението ми остава горното. А Greenpeace… наистина не разбирам защо ги охулваш.
  @Тамара: Знаеш ли как често си мисля точно това – че всичко през ’89 тръгна от екопротестите. Сравнявам със сега… и виждам как не може да се получи същото.

  Reply
 27. Тихомир Димитров

  Мутрите разбират само от дебелия край, прав си, но от какво разбират депутатите? От пари. На тях ли ще се осланяме? Според мен, единственото, което различава евродепутата от българския депутат, е размерът на рушветите и на привилегиите. И не мисля, че някой ще си мръдне пръста без пари заради нашите локални екологични конфликтчета, още повече в една хипер бюрократизирана машина като ЕС. Не бива да фетишизираме и да идеализираме нито един парламент, нито един депутат, бил той и европейски. Нека не забравяме, че това все пак са алчни, корумприани политици, които биха заели по-скоро платежоспособния, отколкото дебелия край. Демек, ако тръгнат да помагат, депутатите ще помогнат на мутрите, не на природата, защото паричките ги държат ония с джиповете. А в кенефите на Европейския парламент всички смъркат кокаин, който не се купува само с добри идеи.
  Според мен, начинът е да се окаже натиск с помощта на медиите – те единствено, успоредно със съдебната власт, могат да установят някакъв обществен контрол. Махаме съдебната власт заради тоталната й корумпираност, приемаме, че нямаме пари, за да инвестоираме в икономическа война, слдователно остава само четвъртата власт като опозиция на силата. Защото е само частично корумпирана. Sad, but true. Хайде да бъдем реалисти.

  Reply
 28. Григор Post author

  @Тихомир Димитров: И да, и не. Много от тези евродепутати са избрани от държави, в които народите имат съзнанието, че който изберат, той ще ги управлява, и следва да гласуват с мисъл и внимание, а не да ходят за гъби и да се вайкат после. Някои от избраниците им ще са същите боклуци, но някои – не. Така че с достатъчно внимание и търсене имаме някакви надежди там.

  Reply
 29. ~!@#$%^&*()_+

  @sv авариите се случват, но можеш ли да ми отговориш кое е замърсило света повече? сумарното, натрупващо се замърсяване от безаварийното ползване на тецове за времето откато съществуват ядрени централи, или двете по-сериозни аварии с ядрени електоцентрали в чернобил и three mile island?
  аз не мога да ти кажа.

  Reply
 30. komata

  Хора, стига сте се хващали на въдичките на Горния ред.
  Да се разправяте с него нема сми. Простакът е непобедим.

  Reply
 31. ~!@#$%^&*()_

  @komata благодаря за повишението, от крете… в простак, с тая скорост до няколко дни ще коленичиш и ще биеш глава в земята само като видиш някой символ от горния ред :-)))

  Reply
 32. komata

  @ Горния ред: Охо, някой се хвана на моята въдичка.
  Съвсем очевидно е, че здравата те сърби езикът, а на каква точно тема ще го чешеш, е съвършено без значение. Бих те посъветвала да си купиш благ мехлем от аптеката, помага.
  Спирам със съветите, защото блогът на Григор надали е мястото да изясняваме несъществуващите си отношения.

  Reply
 33. sv

  @нечетимия ник: недей така, сумарното е страшно, обаче преките жертви са …те не са просто “нещастниците, които са се случили да бъдат в зоната”.
  @Тихомир: а иначе и аз се опасявам, че депутатите ще подкрепят мутрите. Или поне че преобладават тези, които ще го направят.

  Reply
 34. Topariz

  Не харесвам мутри аз лично съм нападан от тях само заради това че съм казал на едно момиче че не го харесвам
  И тва даде повод на 4ма по 120 кг да ме нападнат с един олигофрен тежащ 50 кг добре че беше газовия със стоп патрони
  само тва ги спря но ми се заканиха че ще ме стрелят с пушка помпа кучетата За тва всички мутри в затвора

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *