FFII-България

На OpenFest 2007 говорих с един от гостите от чужбина – Ерик Йозефсон, председател на Foundation for Free Information Infrastructure. Това е европейска организация, която се бори за свобода на информацията и информационната инфраструктура. Повече можете да научите за нея от сайта й.

Ерик беше чул вече немалко за случаите с bezmonitor.com, полицейския тормоз над Мишел, мръсните сделки на Майкрософт с администрацията, и т.н. Разказа много интересни неща от кухнята на FFII – как са се борили срещу софтуерните патенти и други мръсотии в електронна Европа, как обикновено се правят нещата, как се търсят контакти, постигат резултати, и т.н. Очите ми светнаха, като научих колко много може да постигне дори не особено голяма група от хора, която обаче не седи със скръстени ръце и не хаби енергията си в празно хленчене. Мисля, че в България имаме крещяща нужда от дейна и ефективна организация, която да се грижи за информационната ни свобода.

Вече се чудех как по-деликатно да попитам Ерик дали не може да направим български клон на FFII, когато той ме изпревари: “Защо не организирате локален клон?”… Разбрахме се от половин дума, че до около две седмици от феста ще се опитам да задвижа нещата.

Отначало се замислих дали тази роля не може да бъде изпълнявана от вече съществуващи организации (на ума ми беше фондация “Отворени проекти”). Отказах се, по три причини. Първо, “Отворени проекти” вече има цел – подкрепянето на конкретни отворени проекти – и на моменти тя може да се окаже несъвместима с борбата срещу явления като софтуерните патенти или ограничаването на информационните права на личността. (Например, ако спонсор на отворен проект не е съгласен с определени действия на фондацията в другата сфера, и оттегли, или заплаши да оттегли подкрепата си за проекта.) Второ, защото “Отворени проекти” сама по себе си е затворена фондация, а не масова организация – това е полезно за някои цели, но за цели като тези на FFII е много по-полезна изцяло отворена, масова организация. И трето, защото и сега задачите на “Отворени проекти” изсмукват много от силите на членовете й – прибавяне на още, и то тежки задачи, могат да разтеглят фондацията свръх възможностите й да бъде ефективна. По-добра идея ми се струва създаването на нова организация, в която е добре дошъл всеки със свободни ресурси.

Какво цели подобна организация ли?

Да няма в България (и ЕС като цяло) безумия като патентите на софтуер, идеи и прочее.

Да няма закони и разпоредби, които да позволяват на Сульо и Пульо да шпионират когато и както им се прище какво си пишем през Интернет, какво разглеждаме, какви мнения изказваме.

Да удрят на камък корупционните лобизми, които забраняват на незрящите да ползват гарантираното им от закона право на свободен достъп до културното богатство, или пък престъпват законите, за да може български дистрибутор на голяма фирма за производство на коруп^H^H^H^H софтуер да се нагуши, за сметка на свободата ни на избор.

Да не смеят самозабравили се полицаи – без значение дали служат на криворазбрани държавни, или на добре разбрани мафиотски интереси – да привикват блогери (или журналисти, или обикновени граждани) и да ги сплашват да не използват конституционните си права на свободно слово и изказ на мнения.

И всичко друго, което различава достойната държава от банановата, доматена, кокаинова или друга подобна република. Който предпочита тези републики – прав му път. Който обаче иска да живее в достойна държава, е добре дошъл да помага.

Като предварителна подготовка, пуснах уики на сайта ffii-bg.zavinagi.org, и написах някои най-основни неща. Уикито не е официален сайт на бъдещата организация, а само работен инструмент, където да координираме работата по създаването й. Всеки, който иска да я подкрепи, да участва в нея и да й помага, е добре дошъл там. Най-отдолу на началната страница има списък на поддръжниците – не се колебайте да се запишете в него. И да предлагате идеи и действия около организирането.

Благодаря ви!

9 thoughts on “FFII-България

  1. Michel

    Това са май много добри новини? 🙂

    Иначе, не можах да присъствам на представянето на Ерик тогава, за съжаление – човек не може да успее навсякъде…

    Reply
  2. Григор Post author

    @Michel: И аз не смогнах да присъствам на самото представяне (за мой срам), но успях да му загубя повече от час после… Както и да е. FFII имат все пак някакви връзки, влияние и опит – организираме ли се, и хванем ли се с желание и енергия да си бутаме нещата, и те ще помагат. Току-виж заедно успяваме понякога да свършим нещо.

    Но трябва да се хванем. Затова и направих въпросното уики. Всеки, който иска да се бори за правата си, е поканен – специално и лично. Крайно време е да се организираме.

    Моля блогерите, които симпатизират на идеята – разпространете вестта! В България има достатъчно свестни и енергични хора, за да направим работеща и борбена организация. Нека ги открием, нека ги поканим.

    Reply
  3. Pingback: FFII-България at Georgijivankin.com - Личен блог

  4. Bogomil

    Опа 🙂 За да отвориш клон, трябва да се изпълнят много условия,за да е валиден такъв. Аз лично съм член на FFII – оная в скандинавия и знам, че е трудничко да се направи, поне за финансовата страна 🙂

    Но, може да се спретне нещо друго, въпроса е доколко хората са готови да работят за идеите си и доколко са готови да дават пари за това.

    Reply
  5. Pingback: Опит за летене в Блог на Богомил "Бого" Шопов.

  6. Григор Post author

    @Bogomil: Ако не може да сме клон, ще сме самостоятелни. Нека правим нещата някак – точната форма според мен е по-малко важна.

    Reply
  7. Григор Post author

    @Bogomil: Пиши направо на основните страници – те са затова. 🙂

    Reply
  8. Pingback: Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » И пак FFII-BG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *