Лошият съвет

Преди няколко дни в блога на Силвина излезе разказ за впечатленията й от една провайдерска фирма – Селинет. Впечатленията не бяха особено добри. Смайването обаче дойде днес, когато тя получила заплашително писмо от някаква юристка от името на въпросната фирма.

Писмото няма да коментирам – докато успея да го прочета, прекалено много хора вече са го направили. Но ще си позволя да дам добър съвет на Селинет.

Уважаеми провайдери,

Записът на Силвина, който ви е възмутил, не е измислица. Самата истина е. И тя е в пълното си право да изкаже мнението си, в блог, вестник, радио- или телевизионно предаване, и т.н.

Да я заплашвате със съд за пропуснати ползи, при това положение, е безпредметно. Никой съд няма да ви присъди и стотинка. Ако обаче тя реши да ви съди, пряко или чрез ваши конкуренти, за опит за злоупотреба със съдебната система за антиконкурентни цели, в най-добрия случай ще ви изгребе джобовете, а в не най-добрия може и да ви фалира. Отделно от това, Силвина може да пусне срещу вас граждански, или дори наказателен иск за нарушаване на личното й пространство и права. Там вече може да не се отървете само с глоби.

Очевидно юридическият съвет, който сте получили, не е най-добрият. (Което бихте могли да установите и по правописа на писмото, изпратено от ваше име. Хора с отчайващ правопис рядко са добри в материи, изискващи четене и знаене на огромни количества текстове.)

По-страшна обаче е неюридическата страна. От PR гледна точка, това писмо е възможно най-лошият ход, който бихте могли да предприемете. Ако просто си бяхте замълчали, записът в блога на Силвина вероятно нямаше да стане твърде популярен. Сега обаче до няколко дни той ще мине през почти всеки по-известен блог в България, и вероятно над половината потребители на Интернет ще научат за него. Опитате ли се пък да съдите реално Силвина (а недай боже повече блогери), блоговете ще вдигнат такъв шум, че за нещата ще научи всеки Интернет потребител в България, и половината хора, които не знаят какво е Интернет. Мисля, че ако искате да изгоните масово клиентите си, надали бихте могли да измислите по-добро решение. Или дори равностойно на това…

Какво бихте могли да направите? Като първа стъпка – да се извините на Силвина. Може никак да не ви е приятно, но може да е въпрос на оцеляване на фирмата ви. Отделно от това, ще е заслужено. Качеството на услугата, която сте й предоставили, напълно оправдава оплакването. А вие, вместо да си оправите услугата още навреме, или да й се извините след публикацията, сте имали грешката да я заплашите. Не зная дали разбирате точно колко сте сгафили. Но мисля, че ако успеете да се извините достатъчно, може да се предпазите от бърз фалит.

Като втора стъпка ще ви е нужно рязко подобряване на качеството на услугата и поддръжката ви. Твърде дълго (имам и други познати, които са ползвали услугите ви, и просто нямат блогове) тя е била такава. Нищо чудно, че накрая нещата са излезли на бял свят. След като не сте взели мерки навреме, трябва да ги вземете сега. По-добре късно, отколкото никога.

И третата, според мен най-нужна от стъпките, е да си смените юристите. Не ми хрумва какъв по-лош съвет биха могли да ви дадат; вероятно това да убиете някого публично не би било толкова съсипващо за бизнеса ви. Към момента общността на блогърите, като цяло, вероятно е най-влиятелната медия в България, и е доста сплотена. Да заплашвате нейни членове е… не ми хрумва подходяща дума.

Желая ви успехи в бизнеса, и най-вече основата на тези успехи – правилни управленски решения в трудни ситуации. Като например сегашната.

13 thoughts on “Лошият съвет

 1. Pingback: dream keeper

 2. Pingback: Arcane Lore

 3. Pingback: yovko in a nutshell » СЕЛИНЕТ изцепка

 4. Zoran

  Прегледах писмото и ми изглежда направо смешно. Не съм юрист, но ако все пак погледнем сериозно и псоледва някакъв иск от страна на “Мартин 2000” ще помагам. Дано имат поне капка разум…

  Reply
 5. Pingback: Sellinet заплашват свободата на изказване на мнение в Блог на Богомил "Бого" Шопов.

 6. Вени Г.

  Да си видял бг бизнесмен (без значение дали произвежда пропити от свинска мас банички или хотели в защитени зони) да се извинява? В контекста – да ди видял провайдър, който да ти каже едно просто “извинет” – нямам предвид дребосъка като Celinet. “Извнете” не се чудя на монополиста БТК, еле пък за прехваления му ADSL. Никой олигарх няма да дойде, докато си жив, да ти каже “извинете”. И защо да ги казва? Твоето, сиреч твоите стотинки в неговата касичка не се губят.

  Reply
 7. Григор

  @Вени Г.: Да си призная, виждал съм неведнъж провайдери да се извиняват – и то без да са принудени, от добра воля. Предимно дребни квартални, но напоследък ми се е случвало и с по-големи… Малко по малко времената на мутрите-бизнесмени отминават. Ще се точат още дълго, но вратичката вече е отворена.

  Усмихни се, Вени. Светът може да бъде и хубав. 🙂

  Reply
 8. geo

  Мда, и моят доставчик ми е пращал извинителни писма, заради влошено качество на услугата си, като аз даже не бях разбрал, че е имало проблем.. Та затова колко години вече….. не го сменям. Да не говорим за поддръжката, която в 9 вечерта в събота се обаждам, че имам проблем и в 9:15 ми звънят на вратата да погледнат кабела. И съответно оправиха проблема.
  За OnlineDirect в Слатина иде реч (простете аз директната реклама, но струва ми се темата го позволява… Пък и на фона на Селинет, добросъвестните търговци заслужават похвала).

  Мир!

  Reply
 9. Григор Post author

  @geo: Няколко мои приятели имат (различно) недобри впечатления от Селинет; нямам обаче лични, за да мога да заявя еднозначно колко добри са. За OnlineDirect – имам лични впечатления, и също са добри (случвало ми се е веднъж връзката да изчезне вечер, и да я пуснат чак следобеда на следващия ден, но беше еднократен случай – обикновено имат проблеми рядко, а ги оправят експедитивно). За тях, за съжаление, мога обаче да кажа, че мрежите им са зле овирусени – имало е моменти, когато атаките на външния порт на гейта ми са стигали до над пет хиляди на секунда… Дано вземат мерки да оправят положението.

  Reply
 10. Силвия

  Ами да. Ами да. Ето, например, както се казва, днес, както си стоях и на никого не пречех, от 5 души в контакт листа си получих съобщение с линк към блога на Силвина и с призив ако съм абонат на Селинет, да се сетя, нали, другия път какво мога да получа аз…примерно…И се замислих!И да ви кажа, само като си представя, че може и аз да получа писмо с такъв безумен правопис, направо предпочитам отсега да взема мерки…

  Ето ви малко и от Ивокс))
  http://www.yvox.net/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=3982

  Reply
 11. Pingback: Блъфът на лан-ките | Arcane Lore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *