Гражданско присъствие

Днес получих призив за “поредното последно гражданско присъствие за Натура” :-), който ще прочетете по-долу.

Понякога си мисля, че единствената полза от тези протести са разните “екологични” партии, които се пръкват или активират предизборно, и си приписват заслугите за тях. Най-често без нито да са ги организирали и изпълнили, нито дори да са знаели къде и кога са… (И не само партии. Четох вчера за гръмката инициатива на “Труд”, “Дарик радио” и БТА. Да де, все е принос – но в размер на 1 дръвче, и огромна вреслива табелка. Ако това е екология, то политиците ни са държавници.) Но понякога и се сещам за битката за Странджа, която спечелихме. Поне в някаква степен. Поне временно.

Така че охотно подкрепям призива. Може да не успеем да повлияем решението на избраниците си – затова е трябвало друго, а именно да се мръднем по изборите и да изберем държавници, а не политикани. Но поне ще се опитаме… Може да не успеем да спасим добитъците от това да живеят в обор, а, уви, и ние с тях. Но поне ще покажем, че в този народ има и шепичка хора.

(Да, да, знам – на работа сте. Точно както бяхте на работа по време на митинга, който искаше депутатите да дадат едни големи пари за раково болни деца вместо за луксозни лимузини. А ако вашето дете легне болно от рак, няма да сте на работааааа!… Само че тогава пък другите ще са, и детето ви ще последва тези, по време на митингите за които пък вие сте били на работа. На детето – съчувствие и мъка, на вас – честито! Получили сте заслуженото… Същото е и с екологията.)

Ето и призива:

—-8<---- Юначки и юнациииии 🙂 Поредното последно гражданско присъствие за Натура! 22 ноември, четвъртък, от 9.30 ч пред Министерски съвет на площад Независимост! Предстои нашите честни и загрижени държавници да гласуват последния окончателен обхват на зоните по Натура 2000 и да прибавят най-накрая т. нар. „отложени" зони – само те си знаят в какъв обхват! (и за кой ли път…) Необходимо е обаче да отпадне противозаконното условие, наложено от министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов, в Натура да не влязат зоните „с приет общ и/или подробен устройствен план към датата на обявяване на зоната" и концесионните площи! Това условие е противозаконно, защото противоречи на европейското законодателство и на 2те директиви за Натура 2000 – за птиците и за местообитанията! Ако бъде прието, обхватът на зоните ще бъде намален, а защитата им – невъзможна! Това условие ще ни доведе осъждане и наказание от Европейския съд, спиране на фондовете за тези зони и освобождаване на пътя на крупните инвеститори за досъсипване на малкото останало от прекрасната ни природа! Нека заедно заявим твърдото си намерение да я защитим! Коалиция „За да остане природа в България" ----8<---- Ще добавя и от себе си: Не знам птиците и местообитанията ли ще са формалният повод. Но предпочитам всички природни чудеса, с които България се гордее, да си останат природни чудеса, а не чудеса на степента на бетониране и хотелиране. И да не са стопанисвани и на практика притежавани от "големи инвеститори", бивши "честни частници", а по народному - "мутри с костюми". (Още Алеко е забелязал - не само на английски се пише едно, пък се чете друго.) Наказанията на Европейския съд ще са глоби. Солени. Които ще излязат от чий джоб? Този на депутатите, узаконили нарушенията? Или този на данъкоплатците - всички нас, включително тези, които ще протестираме? Познайте. (Има един проект - zabraven.com - който оправда името си. Забравихме го. Предлагам обаче в четвъртък да поставим на него един списък с имената на депутатите, гласували за съсипването на природата ни и изгребването на джобовете ни. Начело с фамозния министър Асен Гагаузов. И с прост призив: "Докато имат общо с политиката, гласувайте срещу тези хора. Нито глас за партиите, в които те членуват, или които подкрепят!". И да подсещаме за този списък всеки българин, на който не му е безразлично сред природа ли живее, или сред лайна. Периодично, а преди избори - всекидневно.)

3 thoughts on “Гражданско присъствие

 1. Калин

  Още шнимки.

  (Не, не. Онова там не е Григор. :D)

  И – ще ви чакаме следващия четвъртък, по същото време.

  От сутиени тоя път няма да има нужда. Сега на ход е… ммм… памукът.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *