Facebook и онлайн шпионирането

Наскоро Facebook въведоха система за “онлайн предупреждения”, наречена Beacon. Идеята е хитра. Ако си купиш нещо от някой търговски сайт, афилииран с Facebook, групата твои приятели получава предупреждение. Социална мини-рекламка: Х купува еди-какво си – щом сме му група, вероятно и ние се интересуваме от същото, и ще ни е от полза.

Е, имаше и дежурната доза катран в меда. Всички потребители на Facebook бяха по подразбиране автоматично абонирани за Beacon. Ако някой не го желае, може да се отпише, има си процедура… Само че процедурата беше сложничка, пък и да те абонират автоматично за шпионче-тропачка не е в най-добрите традиции на опазване на личното пространство. Потребителите на Facebook се възмутиха, и около 90% от тях се подписаха под петиция, с която призовават сайта да прояви повече уважение към тях и избора им.

(Чудя се, какво ли щеше да стане, ако потребителите на Facebook бяха проявили същата заинтересованост към съдбата си, както българския избирател? Всъщност, май по-добре да не се чудя. Става ми страшничко…)

90% е достатъчно внушителен процент, и се наложи Facebook да го вземе предвид. Екипът на сайта обяви, че ще бъдат направени промени. Beacon вече ще бъде не opt-out, а opt-in система – както е редно. Е, почти opt-in, де, ама все някаква крачка е направена. Ако човек си търси повод да не се занимава повече с нещата, може да си намери извинението.

Някои хора обаче не спряха да нарушават спокойствието на блатото. Стефан Берто от Computer Associates почоплил допълнително нещата, и с изненада открил, че софтуерът на Facebook продължава да си те шпионира и рапортува на стопаните си дори ако си указал изрично, че искаш покупките ти да не бъдат съобщавани – просто го прави по-скрито. Повече информация по въпроса – в статия в PC World.

Искрено се надявам потребителите на Facebook да постъпят като свободни хора, а не по български. Да врътнат гръб на сайт с такава практика, да го блеклистнат в системите си, и никога повече да не го погледнат. За да бъде споменът за него отсега нататък поука за всеки, който се смята за упълномощен да шпионира хората без тяхно съгласие. За да свети някъде един червен надпис: “Непочтеност = Фалит”.

А по възможност и “Непочтеност = Присъда”, защото тези хора я заслужават… Е, съдът може да е подкупен и да не я даде. Но обръщането на гръб и фалирането на непочтения зависи единствено от потребителите му. Обърнат ли му те гръб, няма кой да го спаси. Зависи си единствено от тях.

(Точно както е с некоректните политици и избирателите им. Имам предвид, в държавите, където живеят хора.)

2 thoughts on “Facebook и онлайн шпионирането

  1. ~!@#$%^&*()_+

    (Точно както е с некоректните политици и избирателите им. Имам предвид, в държавите, където живеят хора.)

    нещо май си противоречиш
    в българия хората обърнаха гръб на некоректните политици, ти орева орталъка, че били добитъци и не гласували.

    Reply
  2. Григор Post author

    @~!@#$%^&*)_+: “Обръщам гръб” и “подлагам си гъза” са различни неща.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *