Нови бури на хоризонта

Международно-политическият. Имам предвид историята около Косово.

Накъде тръгнаха нещата е ясно. През януари Косово ще обяви независимост от Сърбия, и САЩ и повечето западноевропейски страни ще я подкрепят. Оттук нататък обаче тръгват проблеми, които може да засегнат и нас.

Като начало, сърбите са заявили, че който признае Косово, не признава тях – тоест, късат дипломатически отношения. Не знам дали наистина ще го направят – все пак перспективата за членство в ЕС е голям морков, пък няма как да го бъде, ако са си скъсали отношенията с ЕС. Имат доста изгода да са посдържани.

Русия обаче няма нито капка изгода Сърбия да е сдържана. Риба, особено по-далеч от границите ти, се лови най-добре в мътна и разбунена вода. И руското разузнаване има силно влияние върху сръбските институции. Така че е не задължително, но не и изключено Сърбия наистина да си скъса отношенията с призналите Косово страни.

Как това ще засегне България? Ако ще си говорим истината, контролът на Русия тук е по-силен, отколкото върху някои от собствените й провинции. Хвани Първанов, удари Станишев – кой половин руснак и завършил в Русия, кой действащ полковник от руските спецслужби… А ЕС сигурно ще окаже също силен натиск да признаем Косово. Резултатът ще е много неприятно разкрачване – което и да изберем, все ще имаме неприятности. Било с ЕС, било със Сърбия (и Русия зад гърба й).

И това е само началото на проблема. Хубаво, Косово ще стане независимо – а каква икономика ще прави? Там в момента е царство на наркотрафика, цял ЕС е писнал. Затова и подкрепя независимо Косово, с идеята, че една усетила се силна власт ще изчисти наркотрафикантите. Мен обаче “малко” ме съмнява, като знам кои хора ще влязат в тая власт… Не че с тукашните кадри на МВР ще усетим разликата, но все пак.

Има и още. Стане ли напечено около Косово и Сърбия, ей ги къде са. Косовските сърби дали ще търпят мирно и тихо Косово да се отдели? От НАТО са разположили специални войски, да им пречат те да се отделят на свой ред – но ще смогнат ли да им попречат? Според мен надали. Особено като знам как в някой момент албанците ще тръгнат да колят по-немирните, и какъв отзвук ще има това в Сърбия. На сърбите в момента не им е до война, но подобна случка може да накара всеки да хване оръжието.

Капакът на нещата е отдавнашното етническо буре с барут, Босна. Около половината от територията й е т.нар. Република Сръбска – територия, заселена с и контролирана от сърби. Даде ли Косово пример за обявяване на независимост, познайте каква ще е най-логичната реакция на тези сърби. А те не са незначително малцинство като косовските. И почнат ли срещу тях пък репресии, чашата на Сърбия с гаранция ще прелее.

Възможно ли е всичко това да се разреши без кръвопролития, на мирна основа? Сигурно да. Ще падне щуро прекрояване на граници, но поне за мен и най-добрата граница струва по-малко от и най-лошия човешки живот… Проблемът е, че цивилизованият ЕС май това не го е разбрал, като гледам какво защитават.

Е, ще поживеем, ще видим.

2 thoughts on “Нови бури на хоризонта

 1. Блум

  Григоре, бях в Косово точно преди година. Още тогава се наблюдаваше почти пълно отсъствие на каквато и да е било следа от сърбите. Всеки надпис, имена на места, уличен жаргон, всичко са сменили. Единствената сръбска буква която видях беше на един потънал в треволяци капак на шахта до един строеж. Пишеш че сърбите там са незначително малцинство, в деиствителност тях ги няма въобще там. От една страна, сърбите какво право искат да имат власт над територия на която няма никакво население, което се самоопределя като сръбско, а от друга Косово просто си е сръбско. Дедазнам..

  Reply
 2. Григор Post author

  @Блум: Действително, сърбите са само около 10% от населението. Но иначе, отсъствието на следи се дължи на жестокото разделение на населението там. В сръбските райони пък няма да видиш нито следа от албанци.

  Истината в случая е много сложна. От една страна, албанците имат право на самоопределение. От друга, пък сърбите в Косово също го имат (а и тези в Република Сръбска в Босна, и т.н.). Също, нямам никакво съмнение, че косоварите ще направят каквото им е по силите да изгонят и последния сърбин от Косово, и ще стане точно такова етническо прочистване, заради каквото НАТО изгони оттам сръбските войски (и с право). И значи на сърбите е забранено, а щом го правят албанци – може… Не съм съгласен.

  Косово може да е било сръбско някога, но сега са сръбски само 2-3 района от него. Това е голата истина. Но пък тези райони имат същото право, каквото и цяло Косово – и ако решат да се отцепват от него, и да се присъединят към Сърбия, ще имат подкрепата ми. Изобщо, май преди да заживеем заедно трябва да се разделим.

  Ако Милошевич навремето беше подходил с блага дипломация и даване на права вместо с армия, в момента щяхме да имаме една непокътната и просперираща Югославия, членка на ЕС вече от поне десет години. Но… той направи на Сърбия услугата, която Хитлер направи на Германия. Една хубава поука за всеки велико-какъв-ще-да-е – лошото е, че такива никога от нищо не разбират…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *