Western Digital и DRM

… Писнало ми е напоследък да пиша все за лоши неща. Така ми се иска да напиша нещо хубаво и романтично, нещо красиво, някоя импресия, някое описание, хрумка, идея или впечатление… А напоследък все са грозни.

Възмущението ми този път спечели производителят на харддискове Western Digital. В качеството на “антипиратска инициатива”, те са блокирали онлайн споделянето на файлове, записани на мрежови дискове, управлявани под тяхната програма Anywhere Access. Без никакво значение дали файловете са защитени срещу копиране, или не, и дали не са всъщност лична продукция на споделящите ги, която те искат да разпространят в Мрежата.

До момента не съм чул за по-нагла, по-безогледна и по-брутална намеса в правата на потребителите. Следващият етап вероятно ще ми забрани… не знам какво. Май тази реалност изби с атомна бомба каквито фантазии имаха черногледците на тема DRM. Не ми хрумва какво повече може да е следващото нещо, което някой производител може да реши да ми забрани. Да съхранявам файлове, които не са предварително одобрени от канцеларията на правителството? Да разпространявам в Интернет собствено творчество по какъвто и да е начин? (Оп-паа, това второто си е почти станалото вече. Май наистина ми се изчерпа фантазията.)

От днес бойкотирам продукцията на Western Digital. Понякога не се ли защити човек, му се качват наистина на главата.

(Питащите “Какво си мислиш, че можеш да постигнеш” моля да се запознаят с принципите на Ганди, и по-специално с “Може да правиш нещо много дребно, но това, че го правиш, е огромно нещо.” Като се има предвид с какви хуманни средства е действал, надали за последните поне хиляда години има човек, който да е постигнал повече от него. Надявам се който може да си прави изводи да си ги направи.)

10 thoughts on “Western Digital и DRM

 1. Георги

  Инжинера (оня с кирилицата) е изказал следната мисъл:

  “Компютърът е просто едно желязно сандъче, пълно с чаркове, които съм купил с парите си. Затова няма право на собствено мнение или да ми се гевези. А да се свързва сам към Интернет или да ми дава акъл – дума да не става! Ще става каквото аз реша, а той ще ме гледа в очите като гладно куче и ще чака да му кажа какво да направи.”

  Reply
 2. dzver

  Всъщност на дисковете нищо им няма, просто са направили някаква глупава програма, която надали някой в България ще използва когато и да е?

  Reply
 3. uv

  хайде не го преекспонирай. повечето потребители ще свършат шервайки филми в нета ако нямаше тая мярка? всеизвестно е, че хората, най-вече под уиндоус, не знаят кво правят докато софтуерът не им предложи нещо лесно и просто. както дзвер каза, на дисковете нищо им няма, просто някой е написал софтуер с краката си, под ръководството на някой който е мислил с гъза си.

  Reply
 4. Григор Post author

  @Георги: Именно.

  @dzver: Ако точно тази програма е драйверът, без който тези дискове не могат да бъдат използвани, или са по-бавни и пр., с времето всеки ще свикне да я използва. Малко повече удобство на цената на малко по-малко свобода… Не зная гледал ли си оня опит с жабата – първо какво прави, ако я пуснат веднага във врялата вода, и после, като я сложат в хладна и почнат да я топлят малко по малко…

  @uv: Да не го ли преекспонирам? Ти какво искаш да кажеш – че като почнаха да се появяват разни авторски права върху музики, та ще дойде ден хора да бъдат съдени за шерването им ли?… На дисковете може нищо да им няма (ЗАСЕГА), но на този, който е мислил с гъза си, трябва да му проима нещо. Иначе ще продължи да мисли така, и да ръководи разни неща, докато не ме вкара в затвора, понеже аз мисля не като него.

  Reply
 5. sv

  @Григор: От компютри не разбирам:-); но тази специално мисъл на Ганди и аз я знам, макар и неточно. Питам се дали днес малкото (което всъщност е голямо) може да насмогне на голямото (което макар и погрешно, успява силно да тегли в обратната посока)… Ще видим. Дано.

  Reply
 6. edi

  в момента се сещам само за още двама които са за бой – сони с техният драйвер, и делл с кейлогера си.

  Reply
 7. Григор Post author

  @sv: Не, няма да видим. Ще го направим.

  @edi: Това за кейлогера на Делл май излезе партенка (ако имаш предвид историята с хардуерния кейлогер в лаптопите им). Но пък Сони са за бой и заради Делл. 🙂

  Reply
 8. sv

  По въпроса за правенето, щом стана дума… малко е оф топик за тоя пост, но пък не и за блога. От сайта за Могилино разбрах, че в дома настанили ново дете. Какво стана с идеята, която се разиска тук – за проверка в този или други домове? Ако е целесъобразно да се изнасят подробности.

  Reply
 9. Григор Post author

  @sv: Трябваше да се обадя и да попитам кмета на общината дали е удобно да посетим дома. Последните две седмици обаче бях едновременно болен и зверски претоварен в работата, и не смогнах. А и да се обадя, към момента нямаме с какво да снимаме, и пр. Така че ще изчакам още малко за координация.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *