Търгът за софтуер на МДААР

Вече имаме новини по въпроса. Пресни.

Още на “откритата дискусия” Ники Василев беше попитан пряко – как така е назначен конкурс с предварително изискан производител на софтуера (Майкрософт), и с така подбрани условия, че на тях да отговарят точно 2 възможни доставчика? Нещо като “Утре обявяваме състезание с победител Иван Петров, на което ще бъдат допуснати еди-кои си двама”… Отговорът му беше толкова мъгляв, че не мога дори да си го припомня. Въпроса обаче си го спомних, когато видях текста на новината.

Защо са на държавната администрация 60 000 лиценза за софтуер??? Че тя няма дори 20 000 компютъра, на които този софтуер изобщо би тръгнал (камо ли пък да върви така, че с него да може да се върши работа). Далеч по-леките софтуерни продукти с отворен код са много по-подходящи за наличната й техника… Този софтуер в най-добрия случай би вкарал администрацията ни в огромни допълнителни разходи за закупуване на хардуер, който да може да работи с него. Разходи, които свободният софтуер би спестил.

Или пък може би купуват толкова лицензи, защото държавните служители ще могат да използват софтуера и на домашните си компютри? Че защо тогава ни бутат тази клауза в очите като предимство? Тези пари идват от моя джоб – не съм длъжен да спонсорирам лицензионен софтуер за домашна употреба на никого… А и така, пак лицензите са много. Не всички служители в ДА въобще имат компютри, а на компютрите на повечето от тези, които имат, последният софтуер на Майкрософт също няма да тръгне, или ще върви бавно до неизползваемост. Да не им купят после и нови компютри, пак за наша сметка?…

Уви, шегата настрана – историята е тъжна. Оказва се, че някой е купил от нашия джоб много повече, отколкото му трябва. Подобни сделки в около 100% от случаите са свързани с недекларирана обмяна на пачки под масата. Казано простичко – Никито Василев краде (пардон, НИ краде) като за последно. Вместо да сложи в ДА свободен софтуер, който щеше да му е безплатен, слага платен. Да, безплатният софтуер изисква поддръжка – но по-малко от платения, който и лепи много повече вируси, и най-често е технически по-нестабилен…

И това е само началото. Я да видим какви цени са дадени? ЦАПК “Прогрес” е предложил 68 760 000 лв. за тези 60 000 лиценза. Консорциум “Стак” (състоящ се от “Стемо” ООД и “Акт Софт” АД) – 73 929 600 лв. (Цените са без ДДС.) Очевидно ще спечели по-ниската цена – 1146 лв. ($860). Нека приемем нея за сравнение.

Какво влиза в тази цена? Windows и Office. Нека предположим, че става дума за скъпи версии – Windows XP Professional, и MS Office Pro 2007. (Обективно погледнато, WinXP Pro може да е реално необходим на места с големи мрежи, но чак MS Office Pro е напълно излишен – MS Office SB би бил предостатъчен, да не говорим, че дори и версия 2000 ще върши чудесна работа. Но – да кажем.)

В различни магазини цените им са различни. Йовко привежда цените в Stealtech Computers, където те са 219 лв. ($163) за Windows и 470 лв. ($350) за Office. Първата ми проба наслуки ме отведе в Leader Technologies, където Windows e 202 лв. ($151), а Office – 440 лв. ($329). Ако предположим, че МДААР са тежкари и предпочитат да пазаруват от Stealtech, те биха получили цена от 689 лв. ($513) за комплект – тоест, потенциалните победители ЦАПК “Прогрес” предлага цена с 67% (2/3) над тази. Ако пък вземем за база цените на Leader, които са 642 лв. ($480) предложената търгова цена е с 80% над нея.

Има и други варианти, разбира се. Решим ли да бъдем модерни, можем да вземем Windows Vista Ultimate. Нейната цена ще оскъпи сделката с около 45 долара, което ще свали надценката на само 60% за ЦАПК “Прогрес”, и 73% за “Стак”. Горките те… Но пък, естествено, ще превърне девет десети от наличните в ДА компютри в неизползваеми тухли – Vista Ultimate просто няма да върви на тях. Ще трябват нови, или пък солиден ъпгрейд. Чудесна възможност загубите от така жестоко орязаната надценка да бъдат избити… ;-(

“Кожодерство” ли? Нищо подобно. Цените на дребно, които току-що цитирах, са на дребно – за единична бройка. Не помня точните цени на едро, но 60 000 бр. би трябвало да струват на бройка по-малко от половината на това! И то при положение че се купуват от местен прекупвач, който слага свой процент върху тях, а не пряко от Майкрософт, което при тези количества е напълно естествен вариант, и би снижило цената още… Не е кожодерство – дране до кокал е.

Накратко, цените са завишени не с проценти, а с няколко пъти. Което при търг е възможно единствено ако големият процент от завишението отива като рушвет за организаторите на търга.

Има и още подробности. Някакви пари отделно се дават за “сървърни операционни системи” (Windows Server) – там дори не си дадох труда да смятам колко е завишението. Но здравата ме развесели замазването на очите по-долу в новината.

Доставчикът се ангажирал да проведе необходимото обучение на служителите, за да могат да използват тези продукти. Чудесна клауза, която принципно би трябвало да оправдава част от завишението. Случайно ли обаче, през последната година на практика всички служители в ДА са преминали компютърно обучение (ако вярваме на Ники Василев на “отворената дискусия”), и съответно, абсолютно случайно, нямат нужда от обучение. Какво съвпадение, а?

Договорът включвал уговорката към изтичането му, на 31 май 2011 г., правителството да стане собственик на тези продукти – и то не просто на закупените сега, а на последните им версии към въпросната дата. Звучи ви като тежък разходооправдателен аргумент, нали?… Може би, водени от досегашния ни опит, си казвате вече: “Да, бе. А пък после ще излезе, че не било точно така, и че такова нещо нямало.” Бързам да ви уверя – не сте прави. Просто по сегашни планове датите за пускане на следващи версии и на Windows, и на Office са по няколко месеца СЛЕД тази дата. Пак съвсем случайно, естествено.

А, и още една мъъъъничка подробност. Съжалявам, уважаеми пресцентър на МДААР, но правителството не става след изтичането на договора собственик на тези софтуерни продукти. Да си им собственик означава да държиш изходния им код, да можеш да си ги дописваш, напасваш, променяш, ъпдейтваш по твой вкус, да можеш да ги разпространяваш (включително продаваш, за да си покриеш разходите по тях), и какво ли не още. Става собственик само на съответните лицензи, които обаче не позволяват всичко това. Позволяват го лицензите на тези продукти, които са свободен софтуер. Които не струват нищо, които щяха да вървят добре и на наличната техника на ДА, и т.н…

Спомням си как Илия Базлянков създаде доста приличния Тиликс почти само с личния си труд, в свободното си време, за една-две години работа. Ако тези 68 000 000 лева бяха насочени към създаване на българска дистрибуция свободен софтуер, предназначена за нуждите на администрацията, тя сигурно щеше да хвърчи и да пренася по въздуха кораби. С гаранция в тях щеше да влезе написването на всичкия необходим специализиран софтуер за администрацията, и сигурно още няколко пъти по толкова специализиран софтуер за българските общини, училища, други държавни служби, и какво ли още не. България щеше да бъде осигурена “от глава до пети” със собствен софтуер, с който да може да прави каквото пожелае… Ето какво извадиха от бъдещето ни кражбите на Никито и комбината му. Честито!

Присъединявам се към Вени в предложението за даване на този договор на прокуратурата. Всеки има право да напише от свое име, като данъкоплатец, жалба – надявам се да успея да намеря готови образци, и да ги пусна тук. Най-малкото защото насраното, с извинение, от Ники Василев има и един траен ефект:

“С развитието на електронното правителство у нас тенденцията е броят на компютрите в администрацията да нараства, а с това и необходимостта от софтуерни продукти. Ето защо рамковото споразумение дава възможност след изтичането на тригодишния договор при необходимост да бъдат закупени допълнителен брой лицензи за нуждите на администрацията, като се запазва същата договорена цена.”

Като се запазва същата договорена цена. Тоест, сключен е договор обирът да продължава и за в бъдеще.

(Реакцията на Ели по въпроса.)

Изводите са си за нас.

15 thoughts on “Търгът за софтуер на МДААР

  1. Георги

    Много крадливи излязоха тия ЮПИ-та …

    Преди няколко дни (при Бареков) Красимир Стойчев по заобиколен начин каза, че това не били юпи-та, а посредствени професионалисти… Но това е друга тема.

    Reply
  2. voxy

    Ти сериозно ли смяташ че някой ще тръгне да дописва MS Word и за какво по дяволите да го прави, още повече малко по-горе казваш че не им е необходим Pro пакетът на Офиса който купуват е какво ще дописват??? а кой??? запознат ли си какви хора изпълняват функцията програмисти из министерствата?, съвсем не е малка подробност е и обучението защото случайно мернах Office 2007 и едва ли са много служителките виждали рибъните му след като досега са ползвали по-старите му версии.
    Направо е изумително защо се вдига толкова шум за този отворен код, кой по дяволите в България е направил нещо наистина полезно в някой от “офисите” с отворен код би ли дал един пример??? имаме ли версия на някой от офисите която да се поддържа от българска фирма примерно?, дайте един пример за да знаем какво можеше да очакваме ако им дадат кода на един MS Word??? всичко звучи толкова абсурдно, че единственото обяснение е този фанатизъм, с който едни хора се отнасят към оупън сорсовете плюс омразата към Майкрософт.
    Също може ли някой да извади точките от клаузите в договора за да видим всичко което включва, защото така извадени едните лицензи нещо не ми изглежда много обективно и като се казва конкурс направен за някого, дайте причините точните точки които са спънали ХХХ АД да участва

    Reply
  3. Григор Post author

    Още малко подробности: Вени Марковски смята да пусне жалба до прокуратурата. Надявам се да публикува текста й в сайта или блога си, за да я използвам като образец (не съм юрист) и за моя жалба.

    @Георги: Те още като идваха си казаха, че са за нов морал в политиката. Проблемът, че не ги попитахме какво точно ще му е новото, си е наш…

    @voxy: Абсолютно сериозно смятам, че много хора (включително в България) ще тръгнат да дописват MS Word. Има десетки (аз съм чувал толкова – общо вероятно са стотици или хиляди) дребни неща, които могат да се доправят лесно, и ще са от полза за нашата държавна администрация. Повечето могат да се реализират и с макроси или форми; някои обаче не. Защо смяташ, че хората пасат трева? Или че рибъните му са качество, което изисква специален курс за овладяването си за работни цели?

    Христо Христов, ръководителят на проекта за българската локализация на OpenOffice, може да ти даде много подробен и дълъг списък на български приноси към него. Други българи пък са допринасяли за KOffice, и т.н. Какво може да се очаква, ако дадат на тези хора кода на MS Word – нищо, разбира се. Той не е свободен софтуер, нямат право да го дописват. Всичко звучи абсурдно единствено за човек, който ама наистина няма представа от проблема, и внимава да не я придобие.

    За точките от клаузите в договора – доколкото ми е известно, пресцентърът на МДААР е цитирал на практика всички точки, по които би могло да се очаква доставчикът да има значими реални разходи. От записа ми личи добре доколко тези очаквания са обосновани.

    Вени, на базата на опита си от Борланд-България, предполага, че от тези 68 милиона печалбата е около 55 милиона. Моите преценки, на базата на косвена информация от други подобни сделки, са горе-долу същите. Тоест, дори без да намесваме свободния софтуер, сделката пак би била пладнешки обир, платен от моя и твоя джоб. Ако си на друго мнение, аргументирай се.

    Reply
  4. stolev

    А да не забравяме, че обучението на персонала е много спорно като процес, поради простата причина, че добро познаване/ползване и на офис пакет и Windows би трябвало да е в длъжностните характеристики на всички служители на ДА (с изключение на чистачките разбира се), ама ако има далавера – той е готов и тях да ги обучи!!

    Reply
  5. Вени Марковски

    Зарежете омбудсмана и OLAF, те не могат да помогнат.
    Пишете на вашия евродепутат, пишете до Европейската комисия – на моя блог има и текст на английски.
    Пишете където можете. Трябва да не се спира да се пише.
    Инициирайте питане в Парламента.

    Reply
  6. alex

    Проблемът не е само в MS, в държавната администрация няма ненареден търг, от доставката на техника, купуването на телефонни централи, купуването на софтуер, купуването на автомобили до поставяне на плочки всичко е наредено. Интересно би било да се видят документите на комисията подготвяла търга(такива би трябвало да има) и да се проследи как са взети решенията за обявяването му, ще можем да обвиним конкретни хора, освен Хари Потър.

    Reply
  7. Pingback: Е нема такъв народ братче, така не крадат у в Конго « Седим и мислим…

  8. Pingback: Е нема такъв народ братче, така не крадат и в Конго « Седим и мислим…

  9. Layla

    “Още на “откритата дискусия” Ники Василев беше попитан пряко – как така е назначен конкурс с предварително изискан производител на софтуера (Майкрософт), и с така подбрани условия, че на тях да отговарят точно 2 възможни доставчика? Нещо като “Утре обявяваме състезание с победител Иван Петров, на което ще бъдат допуснати еди-кои си двама”… Отговорът му беше толкова мъгляв, че не мога дори да си го припомня. Въпроса обаче си го спомних, когато видях текста на новината.”
    Ще коментирам само този първи парагграф – твърдение за “бандитската кражба” на МДААР от джоба на дакъкоплатеца.
    Спеччелилият търга ЦАПК има статут на Microsoft Gold Certified Partner – такива за България са не 2 а 30, за справка http://www.microsoft.com/bulgaria/partners/certifiedPartners.aspx?type=gold. Защо на коментирания от вас търг са участвали само 2 от изброените фирми с този статут е въпрос, на който могат да ви отговорят неучаствалите, не и министър Василев.
    Ако продължа с подобен анализ на вашите аргументи , особено тези в цифрово изражение едва ли резултата ще е по-различен. Бих ви посъветвала да гледате на аргументацията в твърденията си по-прецизно, особено на цифрите – повечето интелигентни данъкоплатци обичат да сверяват данните поне от 2 източника, единият от които за предпочитане да е оригиналния.

    Reply
  10. Григор Post author

    @Layla: Искате ли да приведем точен списък на изискванията към участващите, според текста на поръчката? Тогава ще можете да си отговорите защо участващите са само двама, и се е знаело предварително кои ще са.

    Също, сте много добре дошли да продължите с подобен анализ на аргументите ми, и особено на тези в цифрово изражение. Четат ме немалко интелигиентни данъкоплатци, и ще е полезно за тях да видят аргументите ми потвърдени от втори източник. 🙂

    (Надявам се да не изчезнете, без да сте продължили с анализа. Данъкоплатците ще вземат да си правят разни лоши изводи…)

    Reply
  11. mitev

    Много добър материал, много добри въпроси, много добри сметки… И толкова. Кучетата си лаят… Нищо не можеш му направи на Хитър Потър щото всичко е подготвено и проведено според буквата на закона (и аз писах нещо по подобен повод преди време – http://d-mitev.blogspot.com/2008/11/how-to-win-public-order.html). От формална гледна точка Layla е абсолютно права. Е, от целесъобразна… Но съдилищата у нас не разглеждат дела за целесъобразност, а за законосъобразност. Целесъобразността се проверява в парламента. А там всички (с извинение) пърдят в една кошница. Тъй че да са ни честити тия 55 млн. загубени левчета. Иначе с такава инвестиция в български софтуер, можем спокойно да си напишем собствени ОС и прочие и да се превърнем в нещо съвсем различно от просто ползватели.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *