Още една торта с една свещичка

Този път е за БГ-Фантастика.

Никога не съм предприемал по-измислен, по-непланиран и по-неподготвен проект от този. И никога не съм получавал от един проект толкова повече от това, което съм очаквал.

Преди малко повече от година се наех да забутам идеята – просто по уверение на колегите ми от фондация “Фантастика”, че ще помагат с всичко, което могат. Никога дотогава не бях инсталирал уики – преборих го. Нямах особена представа как да се оправям с фините елементи по него – къде се понаучих, къде получих ключова помощ от хора като Спас Колев и Борислав Манолов… И уикито тръгна.

Прогнозата ми за една година напред беше, хм, прогноза на реалист. Смятах, че уикито ще има около стотина статии, и че на практика няма да има други приноси освен моите. И въобще не ми пукаше. Смятах, че трябва да го направя – а оттам нататък, да става каквото ще. Колкото се получи. Както стане.

Преценката ми за колегите от фондацията се оказа вярна – с изключение на Тодор Ялъмов, никой няма нито един принос към уикито. Въпреки уверенията, че само чакат да го проима, за да почнат едва ли не денонощно да пишат. И въпреки няколкото пъти, когато Наско Славов и аз показвахме как точно се прави, и колко лесно е… Изглежда, че мнозинството от хората са зяпачи, а не работари. Понякога много добросъвестни, свестни и знаещи хора, но… зяпачи. Това е положението.

Странното е другото. Помощта дойде откъдето не я очаквах. От хора, които не бяха изявявали шумна подкрепа, и не бяха обещавали хиляди часове работа. Повечето от които дори не познавах дотогава… Заслугата вместо 100 статии днес в уикито да има над 2300, и то да бъде най-богатият справочник за българската фантастика, който съществува, е тяхна.

Искам да спомена имената им – заслужили са го. И ме е страх, защото с гаранция ще изпусна несправедливо някои, не по-малко заслужили от останалите. Моля предварително за прошката им – и бъда ли подсетен, с удоволствие ще ги добавя.

Искам да спомена за варненския фен, издател, писател и какво ли не още Венци Тодоров, човек с фантастика вместо кръв във вените. Искам да разкажа за живия патриарх и символ на българското фенство Наско Славов – човекът, който знае всичко за фантастиката, което има да се знае. Да разкажа за невероятния Калин Ненов, който познава всекиго и успява да даде рамо навсякъде и във всичко. И за Тодор Ялъмов, когото вече споменах, и който ме възхити с познанията си за ранната българска фантастика.

Искам да напомня за Светла, която написа десетки образцови статии за българския диаболизъм, неговите автори и произведенията им. За Интери, която нощ след нощ изриваше неизброими авгиеви обори, и без която уикито сега щеше да е неподредена каша. За Спас Колев, на когото дължим много от ранните шаблони, и за Борислав, който помогна за удобствата на редакторите, и чието дело са ботовете тук. За упорития труд на Ангел, който дълго време беше опора на уикито.

Не съм забравил Littlebitcr4zy, която поддържаше в началото пламъка на работата. Нито Мандор, с чудесните му намеси и богатите познания. Полезните корекции на Иван Богданов. Купищата филмова информация на Cromberg, и богатите и полезни статии за художниците на Калин Николов. Информацията за игри и списания на Nightstalker и Jackrum.

Не искам да пропускам и приносите на Tcop. Малкото, но чудесни и ценни статии на Spiritia (която смогна да допринесе и тук, освен колосалната си работа в Уикипедия), и навременната помощ на Методи Колев.

Вальо Иванов и Ивайло Г. Иванов (вторият най-често анонимно) допринесоха немалко за собствените си статии (за тяхна чест – без самореклами).

Да не забравя и веселите мистификации на Hero1 :-). Въпреки че няма нито един полезен ред, той направи работата ни тук интересна, без да е гадна. Надявам се някой ден да допринесе и нещо истинско.

Някои напълно анонимни редактори имат колосални приноси – уви, познавам ги само по IP адрес. Да, не е твърде трудно да се открие личността зад него – но след като те са избрали анонимността, съм морално задължен да ги уважа… А така ми се искаше да спомена имената им с добро!

Честит да ни е рожденикът! Радвайте му се – той израсна от вашия труд, даден безкористно и смело. Заслужили сте да бъдете около тортата за рождения му ден, и да се гордеете с делото си. Вие сте, благодарение на които той съществува.

Вдигам тост за всички, чийто труд го сътвори. Дано завинаги останете творци!

8 thoughts on “Още една торта с една свещичка

 1. sv

  Честито от мен с искрени пожелания за здраве, успехи и удовлетворение – и на творците, и на творението им!!!

  Reply
 2. yan

  Поздравления!Страхотна енциклопедия сте направили!!!Дайте някакъв е-маil на фен номер 1 в България-Наско Славов!

  Reply
 3. littlebitcr4zt

  Честито и от мен!
  Много мило, че ме споменаваш в листа на “заслужилите”, ама не съм допринесла кой знае колко, макар и с малкото си знания в тази област, можеше и повече 😉

  П.С. Не съм ви забравила, просто от толкова проблеми в момента… Беше ми много приятно да работя във вашата компания. Интери, В. Тодоров, Хироу… Извинявам се и за глупостите, вероятно някой ден пак ще се засечем. Някои места просто те привличат, нали 🙂

  Весели празници!

  Reply
 4. Огнян Банков

  Това изречение ми направи впечатление:
  “Изглежда, че мнозинството от хората са зяпачи, а не работари.”
  Тъй като отскоро съм направил едно вики за Tangra PHP Framework-a ми е интересно (а вероятно и на много други викаджии също) – по какъв начин привлече доброволци да пишат във викито, има ли някаква “тайна” или някаква “най-добра практика”?

  Reply
 5. Григор Post author

  @Огнян Банков: Здравей, Огняне! Доста време мина от BBS-ите, но не съм те забравил! 🙂

  Написах няколко пъти в блога си за откриването на БГ-Фантастика, и пуснах мълвата сред общността на любителите на фантастиката. Предполагам, че оттам нататък се е предавало от уста на уста, докато не е стигнало до всеки един от хората, които сътвориха нещата… Още не мога да повярвам, че се намериха, и че са толкова невероятни!

  Ключовият момент според мен беше постоянството ми да пиша сам там. Не си ли готов ти самият да пишеш всеки ден в уикито си, не очаквай доброволци. Уикитата са като огнище: няма ли поне една дебела главня да поддържа пламъка, лесно угасват. Уви, вече видях немалко такива примери.

  Я кажи по-добре кога пак ще напишеш някой хубав разказ? “Преден пост” много ми хареса навремето. Заложби имаш, мъничко работа лесно ще отшлайфа уменията, и ще станеш първокласен разказвач. Вече има конкурси за фантастични произведения – има за какво да се бориш. А ако си открита душа и поклонник на свободното изкуство, читателите из Нета ще ценят творбите ти. И ще бъдат щастливи, че те има. 🙂

  Reply
 6. Огнян Банков

  Метафората за дебелата главня явно е основна… за добро или за лошо. Не ми липсва нито желание, нито инат, за да поддържам огъня – все пак вече го правя повече от 2 години по този проект, но уикито е съвсем отскоро, а и вероятно още не съм схванал докрай цялата идея. Вероятно ще имам нужда от някой и друг съвет по-натам.

  За писането – голяма мъка, последните години не съм имал желание да пиша. От време на време ми е идвала по някоя идея, която ми се е струвала интересна и съм си я записвал в един “тифтьер”, в който сега има материал за поне няколко разказа, че и цели книги :-). За щастие, напоследък отново ми дойде вдъхновението и наскоро “надрасках” един кратък разказ (макар и не SF (срамота! :-))). Не се оказа сполучлив и съм го оставил малко за отлежаване, преди да се захвана с редакцията. Скоро ще има и SF, но се чудя дали да започна на чисто или да продължа една стара идея, която имам и която е стигнала до 30 – 40 страници…

  Reply
 7. Григор Post author

  @Огнян Банков: Ако щеш стара идея, ако щеш нова – важното е да има продукция! 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *