Протест

Отидохме пред ДАИТС. Протестирахме. Връчихме подготвените от Богомил писма.

Имаше журналисти – както обикновено, няколко пъти повече от протестиращите. (Не бяха много – просто ние бяхме още по-малко.) Снимаха и интервюираха кого ли не. Богомил, Пейо, Йовко, Мариан – сигурно съм изпуснал и още хора – се съдраха да тичат, да говорят с какви ли не медии през целия ден, да се показват в какви ли не предавания. Днес и утре един приличен процент от българите ще прекарат през очите и ушите си новината.

На принципа “в едното влязло, от другото излязло”. И ще я забравят моментално.

В последващите дни ще има напъни наредбата да бъде отменена, променена, анулирана, обявена за противозаконна, и какво ли още не. Надали ще е нужен кой знае колко натиск. Зад нея с почти пълна сигурност стоят интересите единствено на група полицаи, които искат да си вършат работата по-лесно, без да им връзва ръцете законът. (Кутията на Пандора ще бъде отворена по-нататък, когато наредбата влезе в сила, провайдерите съберат данни, и престъпниците, и овластен и обикновени, се усетят каква златна мина са тези данни.) Интересите на група полицаи, които искат да си вършат работата, не струват почти пукнат грош в държава като нашата.

Но дори така, почвам да губя надежда, че ще имаме силата да я отменим. (Освен ако по-едри престъпници случайно не ги излъже някой, че така може да ги заловят или компрометират, и те да се уплашат и да поканят някои политици или висши съдии на разговор… Мъка.) Една маршрутка хора сме. Ще можем ли да преборим скъпата ни държава, дори при положение, че не й бръкваме в здравето по осезаем за нея начин? Съмнявам се…

… И внезапно виждам пред себе си очукано бюро с очукан и стар компютър, на който угрижен следовател се мъчи да си напише рапорта. Капнал от умора и разправии, прегорял отвътре от провалени опити да се пребори срещу поредния нагъл престъпник с пари и връзки. Обезверен почти до безразличие, на границата да се предаде, да махне с ръка и да зареже всичко. Но все пак борещ се, отчаяно, без да се замисля, просто непредал се…

– Недей, следователю. Грешиш. Вместо да получиш оръжие срещу престъпността, тя ще получи оръжие срещу теб. Повярвай ми – разбирам от компютри много повече дори от повечето специалисти, зная какво говоря.

– Уморих се така. Нищо не става. Готов съм на всичко, за да получа повече средства. Писна ми от Интернет педофили, от наркомани, от всякаква паплач с пари и връзки. Не издържам вече да не виждам смисъл в работата си, да се чувствам посмешище. Искам тези права, пък каквото ще да става. Отчаян съм вече, готов съм на всичко, за да пооправя малко тоя скапан свят…

– Други са начините, по които можеш да го постигнеш – не тези. Не мога да ти позволя да успееш, да отнемеш свободата на хората, дори в името на сигурността им. Който заменя свобода срещу сигурност, остава и без двете. Така е устроен светът… Но ми се иска да ти помогна, истински. Уж сме противници, но се борим за едно и също, за по-свестен живот за децата ни, и нас самите. Имаме как да си помогнем. Като научим хората да си вярват, и да не чакат друг да им ожъне нивата и измете къщата. Ще има желаещи, но за да им вземат житото и къщата… Трябва да ги научим да си жънат нивата и да си чистят къщата сами. Тогава и двамата ще успяваме – иначе и двамата ще се проваляме.

– Не е моя работа да уча хората на това или онова. Хубави приказки говориш, но абстрактни. А аз съм ченге, трябва да ловя конкретни престъпници. С твоите искания за свобода ми връзваш ръцете. Ти ще страдаш после, не само аз.

– И да получиш своето, ще си пак безпомощен. Проблемът ти е не че нямаш достатъчно права, а че хората не ти помагат масово. Че не се пазят сами от престъпниците, за да ти облекчат десетократно работата, и не вярват, че ще им помогнеш, за да ти помогнат ти да свършиш останалата десета. Затова трябва хората да се научат, че не си ли вършат работата те, няма кой друг. А който се е съгласил да го подслушват за негово добро, е научен да чака на друг. Свободата си е дал срещу обещанието, че друг ще му даде сигурност… Вместо повече оръжия, ще получиш по-малко – престъпниците не само ще се опазват лесно да не оставят електронни следи, но и ще използват оставените, за да контролират теб. Да се лъжем със сладки лъжи, че еди-как си ще успеем, е лесно. А когато се лъжем сами, лесно и вярваме… Но ще успяваме истински единствено ако направим така, че да има резултат. Това е, което ти предлагам.

… И отново съм пред ДАИТС, и някой снима възрастна жена с лозунг, отстрани Йовко дава интервю, Богомил тича да уреди нещо. Откъм пощата няколко зяпачи се чудят какво става. А до тях, видим само за мен, стои следователят от видението ми. Още недоверчив, още колебаещ се – какво да подкрепи, на коя страна е истината?…

Обръщам му гръб – не искам околните да ме гледат как зяпам празно място, където има някой само във въображението ми. Но и с гърба си усещам – видението е събрало смелост, пресича улицата и застава сред протестиращите. Без да знае срещу какво всъщност протестира, нали наредбата е негово духовно дете, негова мечта.

Аз обаче знам. Протестира срещу същото като мен. Срещу безразличието и безхаберието на хората. Срещу тези, заради които Левски е писал “Народе????”. Срещу тези, които избират и преизбират ходещи реклами за емиграция (да заема израз от Енея). На които не им пука дали съседа не го обират. Ако децата им са здрави – че някакви там протестирали, че има пари за луксозни лимузини, но няма за лечение на раково болните деца.

Срещу тези, които искрено вярват в най-голямата лъжа в българското масово съзнание – идеята за поединичното спасяване. Искаме или не, сме в ситуация, в която има само един начин за поединично “спасяване” – емиграция в богата страна на хубава работа. (И животът на емигрант, и постоянното треперене богатата страна да не направи каквото е логично – да се защити срещу имигранти с психология на спасяващи се поединично: тя е станала богата, защото се е отървала от тази психология, такива хора й трябват колкото на човек му трябва цианкалий в супата.) Извън това, реалността е проста: поединично проваляне, или спасяване заедно – изборът си е наш.

39 thoughts on “Протест

  1. Sami

    Хм, аз още не мога да си събера мислите. Чак толкова малко хора наистина не очаквах. И още се питам – безразличие ли е, страх ли, апатия ли, чувството за безсилие ли е надделяло. За мен е ясно, че тази наредба няма да се отмени. Просто ми се искаше тия, които взимат решенията на наш гръб, да разберат, че не управляват стадо овце. Уви, и като ужилване от комар даже няма да ни усетят.

    Reply
  2. Pingback: optimiced | bg » Един свободен обяд (фоторепортаж)

  3. Шепот

    Прекрасен пост.
    Сигурна съм, че ако се организираме по-добре, има надежда да постигнем нещо. Просто протестът беше в неудобен за работещите час и на място, което никой не беше съвсем сигурен къде е. ИМаше неясна карта, вместо да пише някой “На пряката м/у Славейков и Народния, на едната страна на Телефонната палата”, примерно. Другият път ще сме повече. Изчетох един куп коментари из нета, страшно много хора са против.
    Дано полицаите, четящи блогове също разберат и оценят импровизирания диалог. 🙂

    Reply
  4. genialno

    Гениално си го казал. Най-добрия пост който съм чел през последния месец. Яд ме е че е реалност, не ‘fiction'(не знам как да го кажа,фантастика?). Малко бяха хората, отчаях се. Беше ми много неприятно също, когато хората минаваха, подминаваха и заминаваха. Млади хора. Никой не спря да попита, за какво се е събрала групичката, за какво са тея камери там. Никой не се изкуши да остане, никой не го засягаше. По младите и по старите(в по голямата си част) са неуки и необразовани(ако греша, извинете ме), ние сме неебателни. И така, накъде? Казват че имало 33% прониквнане на интернета в София. Тоя Интернет така ли не успя да ви научи на нещо бе хора, така ли не разшири миниатюрния ви кръгозор. Добре, аз дето съм дошъл да гоня вятърните мелници, дето не съм си стоял в офиса да си работя, дето почти си взех отпуска, аз съм прост. А вие дето не ви пукаше, дето си дърпахте торентите, пишехте си по форумите, пращахте си мейли – вие сте умни – защото вас не ви засяга, защото нищо лошо не сте направили(няма да направите), защото вас никой няма да ви закача. 2цитата:
    “Любимия ми хорски грях е суетата.” – защото това ващто “аз съм над тея неща, аз нямам проблеми, сичко ми е наред” си е суета точно в този смисъл.
    “Най-голямото постижение на дявола бе да обеди хората че не съществува”(се са точни)

    Reply
  5. Michel

    Много хубаво си го казал, Григоре! 🙂

    Единствено не съм сигурен, че “зад наредбата с почти пълна сигурност стоят интересите единствено на група полицаи, които искат да си вършат работата по-лесно, без да им връзва ръцете законът” — идеята на наредбата първоначално иде от САЩ, а после и от EU, заради възможната борба с тероризма… Тоест, “следим всички — по-малък риск за нас”.

    Само че нито в България чак такъв тероризъм има, че да си струва да следим всички, нито Евросъюзът пък чак толкова ни е натиснал да я приемем. По-скоро се престараваме. В някои страни от ЕС се проведоах дебати точно по повод тази директива на Европийската комисия. Както знаеш, Италия я отмени, в Германия споровете все още се водят. Ние, обаче, тихомълком “преписваме” всичко едно към едно и хоп! от догодина МВР трябва да може да ни “следи виртуално” — кога си бил в Интернет, кога си пратил e-mail, на кого, дошъл ли е отговор, от кого, също и кога си говорил по Skype, Yahoo! Messenger, ICQ… И то няма да следят избрани хора, за които се подозира, че са терористи или пристъпници, а всички граждани!

    Пфу! 🙁

    Верно, една маршрутка хора ли сме, или наистина проблем беше недостатъчното разгласяване на “обяда” и обедното време?…

    Reply
  6. Michel

    проведоах == проведоха
    Европийската комисия == Европeйската комисия

    (леле леле как писах с краката си, не е истина… ако можеш, поправи ме в предния коментар и изтрий този пост-коментар след това, thx!:-)

    Reply
  7. Васил Колев

    Григоре, а като пишеш за тези следователи – дали са останали такива? Дали изобщо системата има нещо, дето си струва да се спасява в нея? Дали просто да им дадеш още власт няма да им помогне още повече да се закрепят?

    Освен това тези данни всъщност с нищо особено не могат да помогнат, даже и за максимално глупавите престъпници няма да помогне. Аз все още виждам смисъла на тия данни като маркетингово проучване, платено от държавата и internet доставчиците, изпълнено от доставчиците и продадено по разни канали на разните хора.

    Цялата работа е пренасянето на неща от нормалните телекоми към internet без никакви мисли. Най-малкото те тези данни ги пазят така или иначе, понеже billing-а и маркетинга им зависят от тях (за това има и закони, че тези неща НЕ МОЖЕ да се пазят повече от 2 години).

    Ето за това – криптография, TOR и всичките други неща – това за мен е варианта да направим директивата безсмислена.

    Reply
  8. genialno

    и аз съм сбъркал:
    1. проникването беше май 70% в софия и 30% в страната
    2. се са точни = не са точни

    Reply
  9. Габо

    Добре, а кой аджеба ще ги чете тез логове, кой ще ползва терминалите към доставчиците, като там нито бутони има, нито мишка, нито любимият им Windows?
    Къде са МВР кадрите – подготвените и знаещи как да проследят едно IP от къде е и какво е правило? Че те на един път не могат DNS да кажат без запъване, камо ли да обяснят какво е това.
    Да, закона им предоставя правото да подслушват, само че милите законотворци са си останали в ерата на Козия рог:
    -Ало, ало бе, Враца ли е?
    – Нееее, тук е Ямбул.
    – Ааа, ша прощавате, гуспуджа.
    А по средата седи агента с магнетофона и записва и подслушва. Така си представят те и Internet следенето и модните напоследък Skype, ICQ и прочее месинджъри.
    Е аз мисля, че ще бъдат бая разочаровани, халал да им е закона.

    Reply
  10. Георги

    Абе криптографията си е криптография, ама после ще вкарат и някоя “наредба” за дължината на ключа… Като влезе наредбата ако сме още по тия географски ширини все пак ще им правим сечено 🙂

    Reply
  11. yovko

    Вчера един приятел подхвърли на шега уж смешната идея, че от подслушване на обикновените потребители на службите може да не им остане време да ловят истинските терористи… Проблемът е, че не е смешно…

    Reply
  12. Pingback: Материали от протеста вчера - Електронна граница

  13. Michel

    @yovko:

    Не е смешно, наистина… Де да беше шега, дето се вика… Някой да е чул да е започнало разследване срещу незаконно строителство в резерват/защитена територия/природен парк в България? Аз не съм чул… А потребителите — ще ги “слушаме”… Откъде толкова време, ресурс… Мда… 🙁

    Reply
  14. Григор Post author

    @Габо: Там е проблемът. Специалистите в МВР, които могат да свършат работа, са доста малко – стигат само за ровене из базите данни и проследяване по конкретна поръчка. А като знам как политиците ни имат МВР за машина за разправа с политически опоненти, и нищо друго, познай с какво ще занимават тези специалисти.

    @Георги: В наредбата има и елемент “да се отчетем, че работим заедно с ЕС”, така че може реално дължината на ключа да не ги интересува изобщо. Но въпреки това е гадно.

    @yovko: Там е другият проблем. При положение, че има толкова лесно достъпни данни за политически опоненти, и че политиците виждат тях като опасността за себе си, кой ще смогне да подслушва терористите? Дори ако не са платили на първото съвременно хлапе стотина долара, и не са получили арсенал средства, срещу които МВР е безсилно… Наредбата е приета, активността за пред ЕС отчетена, кой го интересува реалната борба с престъпността?

    @Michel: Именно. И това е едно от нещата, които трябва да изнасяме непрекъснато пред ЕС. Да знаят там политиците, че тук само се имитира дейност, и да продължават да натискат “цвета на нацията ни” да направи нещо и срещу престъпниците, а не само срещу обикновените граждани… Ако има как да се уреди периодичен (примерно веднъж месечно) доклад до съответните структури на ЕС, с отчети как точно вървят нещата в ключови отношения, и конкретни примери, мисля че ще сме направили каквото е възможно.

    Reply
  15. Йорданка Богдева

    Мисля, че е напълно възможно ДА СЕ ОБОРИ “най-голямата лъжа в българското масово съзнание – идеята за поединичното спасяване” С ПОМОЩТА НА МРЕЖАТА, където никак не липсват свестни хора – НО НЯМА ДА Е ЛЕСНО, както по принцип няма лесно постижими цели… а също така и да се посменят приоритетите в ‘рейтингите’ – ония “боклуци” ще продължават да са “цвета на нацията ни” докато всички сме съгласни с този факт!… а това ще е така докато реално не НАПРАВИМ НЕЩО, докато чакаме нещо да се случи, някой друг да го направи… просто няма кой да им се противопостави на тия “цветчета” и затова те си гледат кефа (какво друго да правят, паднало им се е!)
    Нека да направим петиция например, в която да се включат “повече от една маршрутка хора” (която да бъде официално оповестена, връчена, и т. н. каквото е необходимо – аз не зная как, но други хора сигурно знаят как се прави); примери: Петиция за намаление облагането на труда (http://ikonomika.org/?p=319); Пряка демокрация (direct democracy) – инструменти на свободата (http://edname4ta.blog.bg/)…

    Reply
  16. reaktor

    Леле, Григоре ти си бил голема работа бре!
    Защо цензурираш дискусиите?
    Ама ти май не си по-различен от МВР-то дето толкова ти потъпквали демокрацията!
    Но сега по реакциите си ми ясен:
    Хем Нарцис, хем Лицемер, хем Глупав от гвардията на питеците.
    Нямаш кураж за нищо, протести ще вдигаш, жалък червей

    Reply
  17. Sami

    Я, Нормане, що си се дегизирал бе? Не знаеш ли, че МВР отдавна ти следи трафика, а? :))))))))

    Reply
  18. Иван М

    Вижте, в политиката няма истини, има интереси. И печелят не според колко са “прави”, а според силата, която успеят да мобилизират зад себе си за да… балансират останалите интереси. Иначе – без сила – колкото и да си свят и прав, отиваш в периферията. Или направо аут. Няма те в политиката, т.е. в държавното управление и то управлява само за “силните” интереси, колкото и да са тесни и “неправи”. Или дори може и да много слаби, но просто да няма мобилизирана сила, които да ги посвие. Къде и какъв наличен все пак “енергиен” ресурс съществува за създаване на сила, която да застане зад интереса на мнозинството /сега игнориран/ във всичките му измерения, формулирани ето, от експертите и с какъв “механизъм” може да се “каптира” тази енергия в полезно действие? Това да помислим. Петициите не работят, мисля, събирахме колко подписи – твърде слабо като давление, отива в кошчето или мазето. Трябва нещо по-силно. Зад верните експертни решения трябва да има някаква сила. Иначе може да са супер и в интерес на най-много и т.н. – няма да ги чуят. Защото не “най-многото” седят на пулта за управление.

    Ако в геометрията имаше интереси, щеше да се спори за аксиомите. Томас Х.

    Reply
  19. Григор Post author

    @Йорданка Богдева: Така е. Сигурно не всеки ще подкрепя всяка петиция. Но ако повечето хора подкрепят повечето петиции, в които виждат смисъл, ще сме постигнали за каквото се борим.

    @Косьо: Здрасти и тука бе, фидовец! 🙂 От колко време не сме се виждали да поговорим за славните минали времена на дървените компютри и железните компютърджии! :-)))

    @reaktor: Нормане, познай защо направих изключение за този ти запис. (Ти няма да можеш, но околните сигурно ще те подсетят.) Иначе, както сам си казвал – блогът си е мой, ще цензурирам когото си искам. Без изобщо да ми пука в какво ще ме обвини. На гости си ми – или се държиш културно, или те изритвам.

    @Иван М. Напълно си прав. Но най-често истината съвпада с интереса на мнозинството – в негов интерес е да спазва истината. Така че всичко, което ни е нужно, е мнозинство от хора, а не от добитъци.

    Reply
  20. Йорданка Богдева

    Gatchev, благодаря ти, че ми отговаряш. Отново намирам, че мисля по същия начин, както в тази статия и в отговорите си, към тези, които са оставили коментари… Да! Мнозинство от хора, а не добитъци! Точно така!
    Позволи ми да отговоря на Косьо, който явно ми се присмива…
    @Косьо: out-of-topic? maybe! what is ‘упомоч’ – това май за мен се отнасяше… жалка ли изглеждам? е, какво повече може да се очаква от ‘една лелка дето може да пише на компютър’… лелята е твърде емоционална и… ‘барабар петко с мъжете’… вашите родителки сигурно такива глупости не правят – да се врат в мрежата заедно с младежите; вероятно повече би ми подхождало по цял ден да обикалям града, за да намеря най-евтината кайма и като й добавя повечко хлебец да направя 20 кюфтета от половин кило…
    П.П. пак се увлякох, ама като не мога от раз да намеря директни координати (e-mail например) на Косьо, злоупотребявам с блога… Моля за извинение!

    Reply
  21. Григор Post author

    @Йорданка Богдева: Косьовото за моряка Попай е популярен лаф покрай анимационния филм, и касае неговата инициатива за кандидатстването в детските градини. Няма нищо общо с теб. 🙂

    Reply
  22. Даниел Денев

    ДОСТАВЧИЦИТЕ СА ХОРАТА КЪМ КОИТО ТРЯБВА ДА Е НАСОЧЕН ПРОТЕСТЪТ НИ, НЕ КЪМ КАЧУЛКИТЕ!!! ТЯХ ТРЯБВА ДА ПРИТИСНЕМ!!! ОТ ТЯХ ХИПЕР-ГЛАДКОМОЗЪЧНИТЕ МОМЧЕТА В СИНЬО ОЧАКВАТ ДА ИМ СВЪРШАТ РАБОТАТА!!! АКО МОЯТ МЕ ПРЕДАДЕ- НАЧАСА СЕ ОТКАЗВАМ ОТ НЕГО!!! НЕ ПЛАЩАМ ЗА ИЗПОВЕДНИК, А САМО ЗА ИНТЕРНЕТ

    Поздрави: ДАНИЕЛ ДЕНЕВ

    Reply
  23. Даниел Денев

    ДА, ДА Даааааххх….. на подслушването…. ах, ох, аааааааах…. (новото нещо наречено “Българста тройка” е върхът- търси се полицай(ка))

    Reply
  24. Dido Denev

    от утре, компютър и пистолет – само с разрешително!!! какво ли мислят чуждите граждани за това, че разговорите им с нас се подслушват? аз например имам доста международни контакти и мисля да ги известя и попитам…

    Reply
  25. Pingback: Преглед на печата « Седим и мислим…

  26. Даниел Денев

    Какво щели да правят че не разбрах!? Да подслушват ли, … !? Ми хайде: …

    http://www.download.bg/index.php?cls=program&mtd=default&id=462575

    http://www.download.bg/index.php?cls=program&mtd=default&id=31509

    http://www.download.bg/index.php?cls=program&mtd=default&id=464004

    http://www.download.bg/index.php?cls=program&mtd=default&id=463958

    http://www.download.bg/index.php?cls=program&mtd=default&id=463692

    http://www.download.bg/index.php?cls=program&mtd=default&id=463921

    Reply
  27. Григор Post author

    @Даниел Денев: Да, така е – но защо е нужно да се налага?! Също, само на пълните наивници не е ясно, че целта е не да бъдат ловени престъпници, а да бъдат сплашвани граждански активисти, и да се мачка гражданското общество…

    Reply
  28. Даниел Денев

    Наистина не разбирам! За какви се мислят!? Със годините съм създал много международни контакти… как се тълкуват едни такива действия на групите и министерствата???? Наистина ли никой не осъзнава, че това може да прерастне в страхотен скандал с международен отзвук?????? Може ли наредба да бъде законов акт и за това достатъчен ли е подписът само на един министър?
    @ до Григор: За гражданските активисти не знам, но между нас има бизнесмени, политици и професори… ннаистина ли си въобразяват, че може така да лакейничат?

    Reply
  29. Григор Post author

    В момента се опитвам да задвижа инициатива за създаване на активистка група – български клон на FFII. Пуснал съм мейлинг лист – ffii-bg в сайта lists.zavinagi.org – за да се координираме. До момента особен ентусиазъм няма, но се надявам, че с търпение и търсене ще се съберем подходящи хора. 🙂 Бъди добре дошъл, ако прецениш, че идеята ти харесва.

    А за бизнесмените, политиците и професорите – очевидно наистина не само си го въобразяват, а и направо могат…

    Reply
  30. Daniel Denev

    Здравейте,

    Още веднъж благодаря на г-н Шопов за поканата /въпреки, че не получих възможност да изкажа своето мнение/! На 19 март 2008 г. (сряда) в 12:00 часа в Национален пресклуб БТА присъствах на проведената Дискусия на тема „ПРАВА И СИГУРНОСТ – НОВИТЕ РИСКОВЕ”, въпреки, че беше проведена в работно време и аз живея във Велико Търново (пътувах)
    За да бъде разбран коментара ми правилно трябва да представя първо себе си.

    Казвам се Даниел Иванов Денев

    Бивш офицер от армията с профил комуникациии и системи за сигурност (колега на присъствалите на дискусията), мениджър на американски софтуерни компании у нас и в чужбина (ТП ПОРТЕЛУС и др.), бивш преподавател (НВУ, Пловдивски Университет и др.) и научен работник (e-learning, e-government), учен (BEST, e+learning-принос в световната наука, МИ-203 към Фонда за научни изследвания), граждански активист и политическа фигура и понастоящем президент на софтуерната компания PhotonSoft Ltd. (представител на бизнеса) Считам че бих могъл да коментирам проблемът във всичките му разрези и изгледи (проблема не е технически, а политически , социален, икономически, морален и юридически).

    ЗАЩО ПРИСЪСТВАХ: На дискусията присъствах за да заявя ясно своята позиция. Искам преди това да кажа как се гледа на дискусията:

    На дискусията се гледа само като на стъпка /не всички мнения бяха чути, а и целта на дискусията не беше да реши за 2 часа проблема/, много разчитаме на активната позиция на Омбудсмана на Републиката г-н Г. Ганев , но звучат нотки на недоверие, като се чуват призиви да се внесе ДИРЕКТНО жалба в съда в Страсбург. Фактът, че дискусията се провежда след наредба 40(постфактум), говори за провеждане на политика на свършеният факт което води до надявам се погрешното възклицание “Глас народен-Глас в пустиня!”

    ПОЗИЦИЯ: Считам, че наредба Наредба № 40 на МВР от 7 януари 2008 г. за проследяването в интернет нарушава човешките права и основни документи като Конституцията на Република България (подменя), Хартата за защита правата на човека [чл.8 на Хартата, нормите на Директива 95/46/ЕО и Конвенция № 108, регламентиращи обработването на лични данни и тяхната защита] и дори самото законодателство на Европейският съюз ! Фактът, че е възможно днес да се извърши такова посегателство върху свободата на българина е твърде показателно за управляващите чието дело е тази наредба. При хармонизирането на европейската директива 2006/24 към българското законодателство – наредба 40 – никой не ги е освободил от задължението им спрямо народа си да защитават интересите ПЪРВО на България и после да мислят как да угодяват! Не е спазена йерархията на законовите актове!

    Нямаме нужда от специални нови наредби, а от доказателства за справяне с корупцията в органите искащи да събират данни за нас!

    ЗАЩО ИЗРАЗЯВАМ ТАКАВА ПОЗИЦИЯ: Във всички закони и наредби трябва ясно да бъде написано, че МВР и ДАНС са длъжни да получат разрешение от съдия и прокурор за всеки отделен случай на подслушване. Как може в тази наредба възможността за събиране на данни е предвидена за всички видове престъпления!? Според европейската директива 2006/24 събирането на данните може да се осъществява само за разследване на тежки престъпления, по смисъла на правото на държавата членка. По българското право тежки са престъпленията, за които се предвижда повече от 5 години наказание лишаване от свобода.
    Следователно изпускайки изискването на Директива 2006/24 данните да се събират само за разследване на тежки престъпления МВР ще има достъп във всички случаи [за джебчийство напр.] на извършване на престъпления. Наредбата на МВР по никакъв начин не е съобразена с нормите на Директива 95/46/ЕО и Конвенция № 108, регламентиращи обработването на лични данни и тяхната защита

    ПРОГНОЗИРАН ОБЩЕСТВЕН ЕФЕКТ (ако наредбата влезе в сила в този си вид): Развързване ръцете на НСБОБ за тормоз над IT обществото в България (малката останала мислеща част)! Продажба на събрана информация (не са се преборили с корупцията в секторите си а искат права да събират данни на бизнеса и гражданите!-ДА НЕ ИМ се дават още правомощия докато не докажат че имат приоритети в работата си и че са надвили ПЪРВО корупцията в собствените си сектори!) Нарушаване на интелектуалната собственост! Нарушаване функционирането на бизнеса! Ширещ се промишлен и икономически шпионаж /нерегламентиран – вторичен пазар на информацията/! Спадане на НУЛА на разработките на иновативни продукти, ЗАЩОТО… ?!!! Фалиране на финансово неспособните доставчици на комуникационни информационни услуги /реализирането на подслушване в такива мащаби изисква финансов ресурс/! Нарушаване на правата на чужди граждани контактуващи с нас! Нескончаеми дела по всякакви поводи в Страсбург и правозащитни организации в САЩ … …

    ВЪЗРАЖЕНИЕ: НЕ Е вярно, че ЩЕ Е както е предвидено по директивата, че нямало да се записва самата информация (тоест какво сте си говорили, чатили, изпращали) а само връзката между ip адресите и точния час на самата конекция.

    ЛИЧНО: Събирането на трафични данни, подслушването на телефоните и проверката на банковте сметки си е „нормална” (да приемем че е така) практика за противодействие на престъпността (вярно е, че енужен баланс все пак). И ние сме против престъпността! Нямам особени притеснения за това, че някой ще се рови в разговорите и кореспонденцията ми. Най-много да се образова! Ако искам да скрия нещо, не са те хората [полковник доцент Богданов от Военната акадения, или аналогични структури /ГДБОБ,НСБОБ/, аз съм техен бивш колега] дето ще го открият (защо?-справка досието ми)!

    За да има някаква коректност обаче изключително важно е да се получи точен отговор на следните въпроси:

    1. Кой и защо си позволява да извземва функциите на законодателната власт!? Българската конституция ясно казва в чл.32, ал.2 че НЕ с наредби а СЪС ЗАКОН се ршават неща от такова естество!
    2. Кой ще санкционира подобно проследяване [контролиране на следящите]?
    3. Какво ще стане с информацията [извзетият хардуер], ако проследяването не даде резултат?
    4. Ще бъдем ли уведомени за това че сме проследявани, ако разследването им е неуспешно. Такива са правилата например в САЩ?
    5. Как стоят нещата със защитените от закона за интелектуалната собственост продукти извзети при „разследванията” на НСБОБ???
    6. Вече започвам да мисля, че самото ни приемане в евро съюза не е толкова добра идея. Правомощията на полицията вече са повече от нормалното! Секторите и отделите не използват ефективно и тези правомощия, защото с нищо не са показали че са се преборили с корупцията, а са се захванали с Интернет (нещо за което нито имат техника нито са компетентни), ЗАЩО ДА ИМ СЕ ДАВАТ ОЩЕ ПРАВОМОЩИЯ!?
    7. Какво мисли бизнесът за рисковете на които ги подлага една такава наредба?! Промишленият шпионаж и корупцията вървят ли ръка за ръка?! Кой ще даде ясни гаранции със закон за опазването и използването на събраните данни (ако се стигне до там да се събират)
    8. Имаме ли право да заведем дело срещу доставчика си ако той направи достояние на 3-ти лица връзката IP-Конкретно лице??? Спада ли IP адресът към личните данни??? Ще бъде ли третиран IP адресът като лична информация? Ще съдим ли доставчика си ако го предостави? Кога доставчиците ще подпишат допълнителните споразумения с клиентите си? IP адресът е още нещо, което не може да бъде използвано като доказателство. В момента човек не може да бъде свързан с IP адреса, поне законово.
    9. Нарушават ли се правата на чужди граждани контактуващи с нас през средствата за мигновенна комуникация като Скайп и кой трябва да ги извести, че разговори, кореспонденция и файлов обмен се следи!?
    10. Защо управляващите смесват контролът над информацията с властта!?

    Reply
  31. Григор Post author

    @Даниел Денев: Решението е хубаво, ама е само за Windows. Което ще рече, че аз примерно няма да го ползвам. Вариант за Linux?

    Reply
  32. Daniel Denev

    Разбира се, че ще има. Дигитални хардуерни криптиращи устройства за предаване на бизнес информация – също! Само почакай и ще видиш. Работим упорито с цялостна концепция в главите. Потенциала ни, икономически, интелектуален и политически е огромен… скоро… много скоро…

    Reply
  33. Daniel Denev

    Приложението е само модул, набързо претворен в отделно безплатно приложение с отвореен код… приложението Secure Multi threaded Chat & P2P Client Aplication 1.0 е писано за 2 – 3 часа от мен и един приятел в обедните ни почивки (макар и президент аз също работя;)

    (“`-”-/”).___..–””`-._
    `6_ 6 ) `-. ( ).`-.__.`)
    (_Y_.)’ ._ ) `._ `. “-..-‘
    _..`–‘_..-_/ /–‘_.’ ,’
    (((‘ (((-(((” ((((
    Daniel Denev

    Reply
  34. Daniel Denev

    Освен за Linux работим и над хардуерни криптери, работим и с фирми извън Европа, много скоро ще се появят прекрасни решения за фирменна сигурност

    Reply
  35. Daniel Denev

    Разбира се, че ще има и за Linux. Дигитални хардуерни криптиращи устройства за предаване на бизнес информация – също! Само почакай и ще видиш. Работим упорито с цялостна концепция в главите. Потенциала ни, икономически, интелектуален и политически е огромен… скоро… много скоро…

    Reply
  36. Pingback: bglinux.org » Blog Archive » Протест срещу подслушването на Интернет

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *