Старите, младите и реалностите

Наскоро забелязах как е реагирал колегата ми по блог Voxy на записа тук “Затъпяването и масмедиите“. Донякъде противно на логиката, вместо да се ядосам, ми стана весело и някак мило. И реших да му напиша възпитан и разбран отговор.

Вече четвърти ден обаче преписвам отговора наново и наново. Както и да го мъча, все звучи отвратително обидно – а точно това е, което не искам. Колкото и меко да се опитам да кажа нещата, впечатлението упорито варира между откритата обида и подигравката. Така че просто ще помоля да не бъда разбиран в обиден смисъл, и ще се извиня предварително за причиненото неразположение на духа.

Ще се извиня и за още нещо. Voxy е изразил недоволството си от това как такива като мен “се опитват да налагат своите възгледи на младите”, за това как трябвало да се развличат. Че не били длъжни да го правят с древногръцка митология и подобни – били достатъчно умни и ориентирани, за да знаят, че това са скучни измишльотини… Само че никъде не споменава как всъщност се развличат младите, та да им е интересно. Затова съм се опитал да предположа по това, което виждам наоколо. Знам, че предположението е обидно; ако Voxy има предвид други развлечения, с удоволствие ще се извиня отново, и ще разгледам тях.

Като начало, виждам в записа му обяснението, че “днес се възпитава най-интелигиентното поколение”, че старите са пуритани и калъфи, които не могат да настигнат интелекта на младите, и т.н. И това ме умилява, защото си припомням времената, когато бях на неговата възраст.

Истината е, че “стари” и “млади” няма – има интелигиентни и тъпи, културни и кухи. И двата типа ги има и в днешното поколение, имаше ги и в моето, и сто на сто ги е имало и в това на Платон. (Много преди него е имало само единия тип; другият е еволюирал от него. Познайте кой от кой.) Гледал съм ги дълго време, мъчил съм се да ги разбера десетки години, и мисля, че имам какво да кажа.

Едно време тъпите бяха почти като сегашните тъпи. Също претендираха, че те са интелигиентните, а дъртите (и някои техни връстници) са “задръстени”, и не разбират истината за живота – че той трябва да се живее. Понякога съм се опитвал да говоря с такива, и винаги съм прекъсвал разговора – почнат да ме разбират, ми става жал за тях. Всичките разговори удивително са си приличали. И подозирам, че ако проведа разговор с Voxy, ще е подобен. Ето какви бяха онези:

– Какво ще рече “да живееш живота”? Какво е това, дето ние, “задръстените”, не го правим, пък вие, “отворените”, го правите?

– Амиииии… Самостоятелни сме. Правим каквото ни кефне. Гледаме да сме щастливи.

– И ние. Дотук не виждам разлика. Какво не правим, та мислиш, че не сме същите?

– Ами… Не се напивате, поне не толкова често. Не бягате от час толкова често. Не правите золуми, не ходите да се биете редовно по мачове…

– Не се напиваме при всяка възможност, защото са ни приятни и други неща. Същото за бягането от час, золумите и т.н. А вие защо не можете да си представите приятно изкарване, без да се отрежете като трупи? Не ви ли доставя удоволствие мачът, ако не се биете?…

Обикновено прекъсвах разговора някъде тук. Понякога след като връстникът ми почне да осъзнава, че ако искам, нищо не ми пречи да правя каквото и той – но аз намирам удоволствие и от много други неща, от които той не може. Че проблемът му май като че ли е не че е по-интелигиентен, а че е по-тъп… Друг път спирам преди това. Гадно е да гледаш физиономията на някой, който допреди минута си е мислел, че е свежар, а ти си кух, ограничен и старец – и отведнъж започва да разбира, че той е кухият и ограниченият, щом аз мога всичко, което и той, и много други неща, които той не може. Че разликата е не в това, че аз не мога или не смея да се напия като пън – много лесно е – а че не съм толкова изхабен, че това да ми е единственият начин да получа удоволствие. Че живея в свят, в който е удоволствие да се живее, а той – в свят, където единственото удоволствие е да се натряскаш до анестезиране, за да го напуснеш за малко.

Или пък веселбата, да речем. Когато прочетох бисера на Асен Агов, че Англия и Франция били водили Стогодишната война за Елзас и Лотарингия, се скъсах да се смея. Показах го на голяма група колеги (и образовани, и не толкова). Образованите също се смяха до захлас. Другите гледаха неразбиращо. Един от по-начетените, зевзек по душа, обясни със сериозна физиономия: “Естествено, че не е за Елзас и Лотарингия, за контрол върху Гренландия са воювали!” Един-двама от незнаещите се усетиха, но мнозинството “разбра къде е смешното”. А начетените за втори път се скъсахме от смях. Познайте на кого се смеехме… Ако Voxy беше прав, трябваше те да се смеят на нас, а ние да се срамуваме. Само че стана обратното, и не вярвам някога да бъде иначе. Защо ли?

В същото време, повечето по-некултурни и неначетени преди време бяха една степен по-интелигиентни от некултурните и начетените сега. Бяха тъпи, но не до степен да не осъзнават дори колко тъпи са, и да се мислят за интелигиентни. Не знаеха коя е Калипсо, но знаеха, че е добре да го знаеш. Не бяха толкова природно схватливи, за да разберат, че е добре, защото едно е да виждаш някакъв остров насред някакво море, а съвсем друго е да виждаш и цялата симфония легенди, създадена около острова и морето. Че е едно да ядеш безсолен хляб, а друго – луксозно ястие… Но поне разбираха, че има там някаква причина да е по-добре.

Неведнъж напоследък съм чувал мнението: “има Гугъл – защо да се мъча да помня бадева излишни неща?”. Такива хора обикновено пращам да настроят маршрутизатор на гейт под Дебиан. И когато се оплачат, че идея си нямат даже какво е маршрутизатор и що е Дебиан, отговарям: “Има Гугъл. Хайде, седни, почети малко, и го настрой.”… Всъщност, ако не настроят един маршрутизатор, губят несравнимо по-малко, отколкото във всеки момент, когато вътре в тях няма огромно културно богатство, дето да им разкрасява, оцветява и прави щастлив живота – но това с културата принципно трудно го схващат, това с маршрутизатора им е по-лесно. А, уви, е много по-дребното.

Най-страшното е защо сега тези хора са повече. Природно съобразителните не са по-малко отпреди. Но преди тъпи си оставаха само тези, които природата беше “подрязала” до твърде ниско интелектуално ниво. Към тях изпитвам симпатия и топлина – те може да не са супер, ама правят каквото могат… Сега обаче много хора просто не се опитват да натрупат багажа, за който иначе имат потенциал. С гордото убеждение, че има Гугъл. Че те са интелигиентните, пък тези, дето са натрупали багажа, са тъпите, калъфите и старците – дори ако са по-млади от тях…

И когато някой им каже “Вземете научете нещичко”, си мислят, че дърт тъпанар се опитва да ги вкара в калъпа си. А истината е, че състрадателен човек се опитва да им каже: “Излезте от тая кочина, в къща се живее по-хубаво. Зарежете тая помия в копанята, дори обикновеният хляб със сирене е по-вкусен”… И ако получи отказ, си тръгва не защото е бил “победен”.

Затова и като чуя съвет “върви да си разшириш дупката, задръстеняк”, ми става смешно. Какви точно “придобивки” се очаква да натрупам, за да стана “незадръстен”? Да превърна света си в гадост, от която да нямам търпение да се анестезирам нанякъде? Да затъпея до степен “Сървайвър” и “Биг Брадър” да са ми интересни? Да заменя “Щурците”, “Бийтълс”, “Скорпиънс” и Вангелис срещу Ъпсурт и “Радка-пиратка”? Да меря качеството на филмите по количеството изстрели и червена боя? Или когато двама, било около мен, било на екран, си кажат нещо – за Калипсо, примерно – аз да не разбирам за какво става дума?

Като малък се боях, че като остарея, може да оглушея и ослепея. Като тийнейджър – че като остарея, може да ме хване Алцхаймер. Слава богу, засега не ми е известна болест, която да предизвиква горните ефекти. Така че спя спокойно и щастливо.

Понякога ми е жал за “незадръстените”, и се опитвам да им помогна. Понякога им се ядосвам, и ги зарязвам на собствения им акъл. Знам, че е престъпна жестокост, но хората следва да носят отговорността за изборите си… Надявам се някога медицината да измисли средство срещу тяхното осакатяване. Надали ще е толкова лесно, колкото срещу ослепяване, оглушаване и Алцхаймер. Но ще си струва.

32 thoughts on “Старите, младите и реалностите

 1. ония

  чета от доста време блога ти, но този път просто прекаляваш.
  в психологията си има и термин за такива като тебе…….
  ако си мислиш, че си начетен – не си
  ако си мислиш,че си умен – не си
  ако си мислиш, че може да пишеш – не можеш

  да казваш, че съжаляваш хората, а съжаляваш само себе си е жалко.
  никой не е казал, че добрите са и умни……
  Да – ти си добър. но само толкова…..

  Бъди добър до смърт – това е от унгария – надявам се да ти говори нещо ;))

  Reply
 2. Светла

  Постът на Борислав ме изпрати тук. И наистина си заслужаваше :-). Думите тук ми подействаха добре, особено като се има предвид, че ме чака върла битка с глупост от различни поколения.

  Reply
 3. Мария

  Много хубава статия, Григоре!
  Споделям описаното от теб мнение. Въпреки това вярвам, че за да може да разбере каквото и да било, човек трябва да е готов да го проумее. Т.е. трябва да има някакъв натрупан “багаж” от интелект и житейски опит, за да може да осмисли и оцени мъдростта, която му се предлага. Някои хора натрупват този “багаж” рано, други – късно, а трети – никога.

  Reply
 4. Longanlon

  прочетох предишната ти статия, прочетох и отговора на voxy

  прочетох сега тази и трябва да ти кажа, че нямам абсолютно никаква идея какво искаш да кажеш… 🙁

  Reply
 5. Nick Angelow

  Григоре,
  погледни ето тук как се е държал този човек и помисли пак дали изобщо му дължиш извинение за каквото и да е (imho). Аз заставам зад това, което си написал, макар че не бих се изразил толкова възпитано в този случай.

  Reply
 6. Калин

  longanlon,

  Мани го Григор. Важното е да имаш някаква идея ти какво искаш да кажеш.

  (Все в духа на коментара ти. Да не помислиш, че се мъча да те обидя. 😉 )

  Reply
 7. Michel

  Хубав пост, Григоре… Прочетох с интерес:)

  Но я кажи сега за Елзас и Лотарингия… признавам, че историята никога не ми е била силна страна; след като се порових известно време в мрежата, намерих следния пасаж в един сайт за история:

  Charles VII sent his son, the dauphin Louis, to lead an expedition against the Swiss in Alsace and Lorraine (summer and autumn, 1444). The expedition resulted in a costly French victory over the Swiss at Saint Jacob-en-Birs (24 August). The campaign had nothing to do with the Hundred Years’ War, but did manage to divert the écorcheurs from marauding French territory.

  Тоест, Елзас и Лотарингия са били в Швейцария по това време? 😀 Но, от друга страна, все пак има връзка със събитията от Стогодишната война… макар и отдалечена?

  Reply
 8. voxy

  Първо едно уточнение, не включвам себе си в младите, тези които визирам са 14-20 годишни, също постът ми не е конкретно за теб, а като част от една голяма група

  “Истината е, че “стари” и “млади” няма – има интелигиентни и тъпи, културни и кухи. И двата типа ги има и в днешното поколение, имаше ги и в моето, и сто на сто ги е имало и в това на Платон.”

  Интелигентен и тъп са две различни неща, умни и тъпи винаги ги е имало и може би съотношението се променя значително по-бавно в полза на умните, докато според мене сега интелигентните са много повече от тези преди примерно 20 години, причината е в уникалния достъп до всичко и възможността за комуникация с една безкрайна онлайн общност, както и освобождаването на обществото от натрупаните предразсъдъци и влиянието на религията, и осъзнаването че “ти си важния”

  За задръстеността – тук не е до това кой какво си позволява или може да прави, а че едни имат проблем с вкусът и разбиранията на други. Правиш изкривени сравнения Бийтълс и Вангелис с Радка Пиратка??? а къде забравяш Tiesto, Faithless, Timbaland, сигурен съм че и през 60-те е имало помия

  “Понякога ми е жал за “незадръстените”, и се опитвам да им помогна.”
  А понякога не си ли се замислял да си помогнеш сам или че може би е по-добре да не се опитваш да им помагаш или че няма с какво да им помогнеш или че позицията ти е на прекалено краен ментор/пак тази гръцка митология ;)/, опитващ се да убие новите изкушения само защото не може да ги разбере/почувства.
  От поста ти остава впечатлението, че твоят път и истина са единствените, правилните, няма други, и не допускаш, че може да има…

  @Nick Angelow, не смяташ ли че включването ти също не е много възпитано и не аз и Григор а темата и мненията са важните

  Reply
 9. A

  @Григор Съгласен, само не слагай “Ъпсурт” до Радка-пиратка.

  @Michel Франция, Германия.

  Reply
 10. nname.org

  интелигентността не е умението да говориш, а умението да разбираш

  грироге, много добре те разбирам, защото и аз като теб се мисля за по-умен, отколкото съм 🙂 в крайна сметка сме независими дървени философи, защото нищо не зависи от нас. ако не можеш да разбереш какво ти говори voxy, по-добре постави под въпрос твоята интелигентност и гъвкавост, вместо неговата

  Калипсо нема да те оправи в живота. пък блоговете са интелектуална чекия, не е голямо мъжество да си спец в чекиите 🙂

  Reply
 11. nv

  @voxy

  Не би трябвало противопоставяне на мнения да обижда, а ти го правиш все пак, макар и на собствен терен.

  Иначе, ако някой с дори формално по-голям жизнен опит (възраст) те предупреждава за нещо – може да се помисли по него. А предупреждението в този случай е за профанизирането на масовото съзнание.

  Продължаваш ли по един път като шофираш, ако един – двама се връщат и кажат, че е разрушен ? Някой път не, някой път да.

  Разликата по приемането или отричането на житейския опит е, че ако провериш дали е така губиш време – а време да се учиш само от собствения си опит няма да ти стигне. Другото е просто да го приемеш като основа за размисъл.

  Reply
 12. Божо

  @Michel – с две думи Стогодишната война е между Франция и Англия.
  Елзас и Лотарингия са били винаги предмет на спор между Франция и Германия.
  Даже да е имало събития свързани с тези области през тая война, това не е била основна тема на спора между воюващите страни.

  Reply
 13. Божо

  @voxy това, че имаш достъп до информация не значи само по себе си, че я ползваш.
  Елементарен пример – колко от хората, имащи кабелна телевизия гледат Discovery или Explorer и колко да речем Планета. Повечето въобще не пускат първите два канала, нищо че ги има “на кабела”

  Така и с общуването дали едно говедо общува с 2 други говеда или с 200 няма разлика – пак ще си остане говедо.

  Достъпът до информация е необходимо, но далече не достатъчно условие.

  Колкото до “влиянието на религията” мисля че днешните младежи са под много по-силно влияние на различни религиозни течения (което не значи разбира се, че всички се поддават на елиянието) отколкото преди 20 – 30 години – тогава просто “Партията” не даваше такива работи 😉

  Reply
 14. voxy

  @Божо, преди нямаше онлайн залагания, за да заложиш ба един мач трябваше да си разкарваш задника до най-близкия пункт, да се занимаваш с хартийки абе досадна работа, сега има, преди не играех сега играя според теб коя е причината???
  преди за да гледаш някоя яко филмче трябваше да ходиш на кино, след като кабелните бяха спрени да пускат пиратско съдържание, е сега така ли е? удобството е много важно нещо, и по-хуави примери има ама треа изчезвам, ай чао 😉 после пак ще се обадя

  Reply
 15. Божо

  >”преди нямаше онлайн залагания
  ……………….
  преди не играех сега играя според теб коя е причината???”

  voxy, точно този пример ли избра да дадеш 😀

  Reply
 16. Делибалтова

  Отдавна търся автора на една от любимите ми мъдрости, цитирам по смисъл: “Войната между поколенията съществува, защото младите имат нужда от личния пример на възрастните, а получават само съвети”. Има млади и възрастни, има дълг на възрастните към младите и доколко той е изпълнен, може да се измери по уважението на младите към възрастните.

  Сравнявате младите и старите по накакъв за мене не съвсем ясен критерий. Не ми е известно досега да е доказано по какъвто и да било начин, че от появата на кроманьонеца до днес са настъпили промени в интелектуалните потенциали на индивидите от вида Homo sapiens. Често хората объркват количественото натрупване на опит, научни знания и иформация, и увеличаването на броя хора, имащи достъп до нея с някаква еволюционна промяна.
  Даваме ли си сметка, че това е постигнато не с конкуренция, а с всеотдайната приемственост от всяко живяло преди нас поколение? А ние на свой ред предаваме знанието на идващите след нас. Аз благоговея пред това свещенодействие и не намирам по-значимо постижение на хората. Много добре разбирам и съпреживявам болката на Григ.

  Споменавате и културата, едно различно разбирано понятие. Аз я схващам като съвкупност от представи, начин на живот и промени в заобикалящия свят в дадена общност през определен период, т. е. преди всичко това са общностни разлики. Когато сравняваме индивиди от различни общности ние мерим горещото или високото е по-тежко. Ако все пак упорстваме да си ги мерим, имам предвид културните нива, коректно е да го правим само между индивиди от една общност по ясно установеите в нея критерии. Не откривам смисъл в сравняването на културата на младежката обшност с тази на старото поколение.

  Същественото е не кой е по-интелигентен и културен, а случва ли се приемственост. По уважението ще познаете.

  Reply
 17. Григор Post author

  @ония: Съжалявам себе си само в едно отношение – заради сместа от съчувствие и погнуса, която изпитвам, когато видя някой интелигиентен и/или свестен човек да е загробил потенциала си. Държи ме скапан със седмици, много повече от почти всички лични загуби, които съм преживявал. А дали съм по-умен от хората, които описвам, или не – нека преценява всеки за себе си.

  @Светла: Кураж! 🙂

  @Мария: Така е. И съм виждал хора с много повече багаж от мен, но още не съм видял човек, който да има толкова багаж, че да оцени всичко, което му се предлага. 🙂

  @Longanlon: Искам да кажа, че и преди, и сега тези, които мислят, че светът се дели на “млади” и “задръстени”, и те са “младите”, обикновено… хм… чудя се как да го кажа, та да не прозвучи обидно.

  @Nick Angelow: Спокойно, Ники. Всеки си има черни моменти. Нека не бъдем твърде злопаметни.

  @Michel: Благодаря ти – и уви, връзката е, както писа А, Франция и Германия 🙂

  @flip: Може да е Норман. 🙂 (Почвам да се чудя от колко ли блога е бил изритан, преди да го изритам и аз. Първият и засега единствен е, който заслужи тази чест тук.)

  @voxy: Интелигиентен и тъп определено са две различни неща. 🙂 Закачката настрана, информационният бум създаде възможността интелигиентните да са повече, но реално ги направи по-малко. Вече не е трудно да си намериш филмите за Джеймс Бонд, или да учиш генетика – и масовият глупак не бърза да гледа филмите, и да я научи. Гугъл прави достъпна всяка информация; интелигиентните учат колкото могат, а тъпите – не, нямало нужда. Все едно хора, вкарани в кочина, които казват: “Защо да излизам сега, мога да изляза когато поискам.” И цял живот остават в кочината… Точно там е и проблемът. Не е тъп който е пробвал всичко, и е избрал кочината – да подбереш подходящото за теб не е глупост. Тъп е, който никога не е пробвал друго освен нея, но е убеден, че е най-хубавата. ” – Киркор, дай да ходим на “Травиата”! – Не ща, отврат е. – Откъде знаеш, като не си я слушал? – Гарабед я е слушал, и ми я изпя вчера…”

  Проблемът не е, че не мога да разбера “новите изкушения”. Те хич не са нови, като за начало – странно ми е, че не си се сетил. Имаше ги, когато аз бях на 15-20, ако и по-труднодостъпни, и съм ги пробвал точно както всеки тийнейджър. Проблемът е, че мога да разбера/почувствам и много други освен тях, и да ги сравня и да видя кое е по-хубаво… Проблемът не е в разлика във вкусовете, а в неспособност за разбиране на друго освен най-елементарното. Не искам да използвам по-директни думи, обидни са, а не желая да обидя никого. И въобще не ми пука дали някой младеж ще харесва Толкин (когото обожавам), или Колдуел (когото не мога да понасям). Пука ми, когато младежът въобще не може да разбира и цени книги, но е убеден, че това е от много интелигиентност, а не от ограниченост.

  Да, през 60-те имаше същите купища помия като сега; времето запази само свястното, точно както ще запази след години само свястното от сега. Нека ти предложа две лесни задачи. Първо, познай какво ще остане след години от сегашното – това, което би харесал ти, или което бих харесал аз (където са различни). И второ, запитай се как така разбираш толкова добре, че ще остане каквото не харесваш – нормално е да си убеден, че ще остане каквото харесваш, нали?… Не си глупав – прави си изводите.

  @А, singu: Така е, Ъпсурт имат чудесни проблясъци. Проблемът е, че повечето “млади” (с ударение на кавичките) схващат текстовете им минус тези проблясъци. Затова и ги дадох като пример, достъпен за тази аудитория.

  @nname.org: Проблемът е, че аз разбирам какво иска да ми каже voxy, но разбирам и каквото той не иска да каже. Част от него е, че Калипсо ме оправя в живота, и то чудесно. Благодарение на хилядите Калипсота, Шекспировци, Спилбърговци, Сейгъновци, Данловци, Айнщайновци и още неизброима паплач от сорта ;-), животът ми е достатъчно богат и красив, за да не изпитвам необходимостта да се напия за настроение, или унинието от колко гаден е светът, толкова разпространени напоследък.

  Reply
 18. suncho

  Някак ме радва непреходността на тоя спор за старите и младите. И младите, които се доказват като пораснали, и старите, които се доказват като неостарели. Хубаво е. И след войни, и след глобално затопляне, младите пак ще се репчат, старите пак ще си врат носа 🙂

  Не, не, не, не си отивай моя възраст средна.

  Reply
 19. nname.org

  грироре, коментарът ти звучи, сякаш съвсем си скъсал с реалността и си се затворил в измислен свят. животът си е твой, да се живее така е приятно и удобно, познавам доста народ на тоя хал, обаче един ден кулата неизбежно ще рухне и ще си сам, ужасно сам 🙁 вземи се ожени докато още има мераклийки! аз го направих, не боли 🙂

  Reply
 20. Григор Post author

  @nname.org: Към момента проблемът ми са прекалено многото приятели, а не прекалено малкото – и това е точно защото разбирам реалността по-пълноценно от някои други хора. Да, имам самочувствието да го кажа. Просто е факт.

  А колкото до женитбата – не очаквам да избягам от нея. 🙂 Но пък очаквам да намеря в нея много повече от типичното джафкане и ръчкане на двама случайни съжители, обвързани от общи деца и собственост. Пак по същата причина.

  Reply
 21. lady Marian

  Григоре, много те уважавам и обикновено много харесва нещата, които пишеш, но конкретно в този ти пост има две, които никак не ми харесват.

  Едното е, че се опитваш да “наложиш” някакви твои, бих казала доста субективни критерии за “интелигентност” или “културност”. Това обаче е изключително широка тема и ако искаш да я обсъдим по-подробно, не е зле да е някъде другаде и под друга форма, може да пусна аз един пост по темата и там да задълбаем, тук просто ще стане дебело и офф-топик.

  Другото е, че си твърдо убеден, че днес “некултурните” са повече и причината за това е в медиите. Интересна теория, почиваща на наблюдението “Виждам повече необразовани хора, медиите са по-разпространени, значи медиите са причината”.
  Веднага ти излизам с контратеория – медиите в този си вид са СЪЗДАДЕНИ за да обслужват необразованите хора и съответно чрез тях и чрез пъти по-развитите от някога комуникации имаш възможност да наблюдаваш много повече необразовани хора. Повечето от цитираните от теб “нови” неща, са именно създадените да обслужват необразованите -> ако те са ти мерилото, сещай се, само такива ще наблюдаваш около тях.
  Сега нямам време да напиша повече, но ако имаш интерес, можем да продължим разговора, мога да кажа още доста неща 🙂

  Поздрави!

  Reply
 22. Michel

  @Григор:

  voxy, norman, може да са различни хора (аз Н. го спамвам с AKISMET напоследък че ми писна от боклуци в мрежата…) — хвърли едно око на IP адресите само…

  Btw, мерси на всички за разясненията във връзка с историята… средните векове ми се губят малко 🙂 (посипва си главата с пепел) 😉

  Reply
 23. Григор Post author

  @lady Marian: Както каза Voxy, интелигиентност и културност са много различни неща. Не мисля, че младото поколение е по-малко интелигиентно от “старото” – същото е. Но мисля, че е по-малко културно – по-малко начетено, нагледало, научило… И критериите за това, уви, не са лично мои – общи са, и са простички.

  Иначе, некултурните днес определено са повече. Вземи например правописа – той е много тясно свързан с културата – и сравни положението преди и сега, за типичния форумен посетител (12-30 г.). Случайни правописни грешки допуска всеки. По-честички дребни грешки преди допускаха 50-70% от завършилите четвърти-пети клас, в зависимост от училището (елитни или особено изпаднали училища излизаха извън тези рамки, но бяха малко). Чести и груби грешки правеха 15 до 40%… Сега в типичните форуми (където пишат и хора доста над 12 години), чести и груби грешки правят над 50% от посетителите, а честички дребни прави почти всеки. Изключение са форумите за култура (тези за фантастика и фентъзи примерно 🙂 ); в някои други форуми обаче пък чести груби грешки правят над 90%… И това е от хората, които имат достъп до компютър – те са средностатистически по-добре образовани…

  @Michel: Имах предвид, че “ебем блогъри” може да е Норман. Voxy може да защищава позициите на “глупавото” поколение, но интелектът му определено е на ниво! 🙂

  Reply
 24. suncho

  Григорски, присъединявам са към общественото мнение в лицето на ннаме.орг и към апела да се ожениш. Поне във финландски стил, да се ориентираш към съвместно съжителство. Тук закона е много интересен, ако повече от 6 месеца си споделял къща и обща кухня (формулировката е “обща стая за хранене”) със някоя жена, тя вече може да има претенции върху теб. Или ти върху нея, закона е полово агностичен.

  Дали ще намериш повече от случаен съжител, това зависи изцяло от теб. Както си го направиш. Който търси – намира. Който не търси – по-трудно намира. Освен това, в името на обществения интерес, е много важно да имаш деца. Особено ти. Няма как, налага се да се пожертваш.

  И последно, като искрен фен да ти кажа – я стига си се мотал! Намирай си жена, редовен секс си е редовен секс. По-хубави разкази стават.

  Reply
 25. Божо

  @lady Marian>”Веднага ти излизам с контратеория – медиите в този си вид са СЪЗДАДЕНИ за да обслужват необразованите хора”

  По-точно е да се каже – създадени да култивират необразовани и избягващи да мислят хора.
  Много голяма част от населението се влияе от посланията внушавани чрез медиите, включително и много от хората, които си мислят, че не се влияят.
  Естествено е масовият консуматор на медийна информация да възприеме стереотипите, внушавани от тях и да се стреми да подражава на тези, представени като пример за “герои на нашето време”

  Reply
 26. Григор Post author

  @suncho: Хубави препоръки, ама вече не са актуални (в смисъл, изпълнени са 🙂 ) И, най-лошото, не са ми попречили да съм какъвто съм. 🙂

  Reply
 27. suncho

  Ех, отдъхвам си. [ хмссс ]. Значи ще те питам за съвет като му дойде времето.

  Reply
 28. komata

  Клетото момиче… Сигурно по цял ден мие чинии и пере чорапи, хахаха 😉

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *