Траурни и президентски

Бях решил, че няма да пиша на тема пожара във влака в Кардам. Ако ще да е за да съм изключение… Както обикновено, нещата стигнаха дотам да ме накарат да си сменя решението.

В деня след пожара любимият ни президент Първанов отиде… както знаете, не на мястото на пожара. Отиде на Симитли, на лов. Принципно – за вълци, но успял да удари само една лисица. Горкият. Сигурно после цял ден е бил в траур. Не за лисицата, естествено. Още по-малко пък за жертвите във влака. Гадове. Опитаха се да му развалят лова, а? Няма да я бъде тяхната…

След това канцеларията му излезе с официално съобщение, че той НЕ Е бил на лов. Че това са злонамерени слухове. Които, предполага се, целят да уронят авторитета на нашата светла, древна и мъдра социалистич… така де, демократическа държава. Че е бил на Симитли ей така, на почивка, да се разходи из гората.

(Това е вид почитане на жертвите от пожара във влака. Ловът може да е развлечение, ама Първанов не е ловувал. Разходките из гората са комбинация от личен траур с отговорно присъствие на мястото на трагедията, както подобава на президент. Ако не знаете, да знаете.)

За да е максимално ясно посланието, Първанов през следващите дни обясни, че филмът за Могилино е част от антибългарска кампания. Сигурно същата, която оклевети неговия лов, пардон, разходка – ако не знаете, да знаете. Пак тя същата сигурно твърди и че националният траур е бил отложен от 3 чак за 5 март, защото на 4 нашите евродепутати щели да се борят срещу показването на филма за Могилино в Европейския парламент, с аргумента, че още празнуваме националния си празник, и че щели после да играят хоро в парламента. Тъй де, да казваш на бялото черно право в очите, е разбираемо, ако си български евродепутат. (Както казва съветник на евродепутат, пожелал да остане анонимен, ако български политик ти каже “Добър ден”, значи е 2 през нощта, и навън е буря, дето събаря планини.) Ама и хоро да играят по време, когато би трябвало да сме в национален траур – рискуваме ЕП да вземе мерки за изключването на България от ЕС, чудя се дали не с пълно право…

Е, ние смело пробвахме, и ни се размина. Колко ли обаче се е качило налягането в парния котел на европейците, вече почваме да разбираме по спиращите един след друг еврофондове. (Ама това е резултат от антибългарската кампания и кръговете, които стоят зад нея. Ако не знаете, да знаете.)

С цел пресичане на злонамерените антибългарски клевети по адрес на Първанов, канцеларията му взе мерки. Злонамерените хакери от “Нетинфо” към момента са успели да ги избягнат, и при тях все още (към момента на писането на този запис) може да бъде намерена информация за случката (и за обуздаването на клеветниците от в-к “Струма”). В-к “Дневник” обаче не успя – след ултиматум по телефона от неизвестно кого, и заплаха с неизвестно какво, статията за ловуването на Първанов спешно е била свалена от печат. Да не сте посмели да се интересувате от кого и с какво – това е антибългарско. Ако не знаете, да знаете.

Изобщо, много неща около Първанов не знаете. Че досието му никога не е било прочиствано, ами просто си е такова несвързано по рождение. Че той и канцеларията му никога не са заплашвали медии с отнемане на лицензи чрез влиянието си в СЕМ, ами медиите просто много-много го уважават, защото е велик българин. Че не е подбрал лично ръководството на новата ДАНС по един-единствен критерий – колко верни служители са били на най-мръсните отдели на ДС – ами първо не ги е подбрал той, и второ, те не са служили в ДС, вие халюцинирате. Че той е гърбът на корупционерите във висшите съдебни органи и правителството – глупости, той е пръв борец срещу корупцията…

… И всъщност, вие какво точно очаквате да прочетете в този запис, и изобщо в този блог? С какви намерения сте тук? Не знаете ли, че да се интересувате от президента си е антибългарска дейност? Ааааа! А трябва да знаете! Незнанието не ви оправдава – и това трябва да знаете! Кротувайте си, мълчете, и всичко ще бъде наред. Иначе… да, да, знам, че никой не ви е казвал какво ще е иначе, ама трябва да знаете! Поне тези, дето сте живели при социализЪма, трябва много добре да знаете!

По-младите ли? Вижте, много е просто. Президентът – това е България. Затова е държавен глава, написано е в конституцията. Изгорелите във влака обаче не са България, за тях в конституцията нищо не пише. И за вас нищо не пише, така че и вие не сте България. А след като не сте България, вие сте враждебни антибългарски сили. Които разпространяват злонамерени антибългарски слухове. Измислени, разбира се. Някакви хора били изгорели във влак, някакви деца мрели в домовете – глупости! Вместо да се присъедините към борбата срещу тези гнусни клевети, вие четете източници, които ги поддържат. И така им ставате съучастници. Поправете се, и справедливият гняв на закона и България може да ви помилва. Ако слушкате. И тропкате. Не се ли поправите… сещате се.

И най-вече си оправете понятията за българско и антибългарско. България – това е президентът. Маяковски го е писал вече, за Ленин и Партията, четете и се учете. Щом нещо е против президента, значи е антибългарско – примерно историите, че ходел на лов, вместо да си гледа работата. Или лъжите, че в дома в Могилино децата били зле… Пробългарски са нещата, които крепят авторитета на президента и управниците – примерно истината, че Първанов не е бил на лов в Симитли, а че собственоръчно е спасил всички останали живи от влака. И че в дома в Могилино децата живеят по-добре, отколкото в Англия, и освен това там въобще няма дом за изоставени деца… Учете се да различавате злонамерените лъжи от истините. Така ще бъдете истински българи и патриоти. Ако не знаете – да знаете.

Уффф…

Какъв президент имаме ли? Какъвто сме си избрали, и какъвто търпим. Което ще рече – какъвто сме заслужили.

11 thoughts on “Траурни и президентски

  1. Васил Атанасов

    Уважаеми господин Гачев,

    прочетих с интерес постинга Ви, защото е по тема, която ми е интересна.
    Искам само да направя едно уточнение за Вас и читателите Ви. Статията за ловуването на президента НЕ Е била сваляна от печат, нито сме получавали ултиматуми или заплахи заради нея. За доказателство – моля, вижте броя на вестника от миналия четвъртък, стр. 12, материалът е озаглавен “Вместо траур – хайка за вълци”.

    Благодаря Ви
    Васил Атанасов,
    гл. редактор, “Дневник”

    Reply
  2. Делибалтова

    Благодаря за темата, Григ! Според мен си подходящият човек да коментира мерзостта, защото си неин антипод. Надявам се да продължаваш. Ще си позволя волни мисли, пък ти прецени дали да се четат или да останат като лично послание.
    Злото идентифицирам с комунистическата идеология. Разбира се, знам колко ограничено е това оприличаване, но така е в живота ми – злото се прояви в този образ. Деформира ме, трови ме и ме умъртвява бавно от дете. Същото се случва на хората край мен, познати и непознати. Засега краят на комунизма е силно желана утопия.
    Не мога и не искам да виня обичания си народ, но признавам че сме болни. Заразени сме от злото. Болестта ни е психична – душевна и духовна. Кажи като специалист, лекува ли се това?

    Reply
  3. sol_lam

    И аз го чух президента и бях възмутена, тъкмо се бях натокала днес да пиша по въпроса, но се отказах – ти просто си казал всичко по темата. Не се учудвам, че жена му напоследък не се явява с него на публичните му прояви – Първанов вече говори и се държи неадекватно почти колкото Костов. Цялата кампания с твърдението, че филмът за Могилино е част от антибългарска кампания, е идиотизъм от класа – ако искаха България да я няма, отдавна да я бяха разпарчатосали като бившата Югославия. Но така е – хората си вършат работата, а на политиците у нас им е странно, че журналисти могат да се занимават със заснемане и показване/разпространяване на истината. Идеите на евродепутатите за защита на авторитета на България са не по-малко идиотски от поведението на политиците вътре в страната и реакцията им на филмът, който показва всъщност единствено и само истината – тези деца ги има и към тях отношението и субсидиите са такива, каквито са. Вместо да се поправи държавата като субсидия, да се извини на гражданите си, че ги е злепоставила, на хората в неравностойно положение, че ги е изоставила, частни лица се нагърбват с финансовото подобряване положението на дома и децата. Между другото, както се държат политиците ни – така се държат и престъпниците в съдебните зали. Отричат всякаква вина и се правят, че неразбират в какво всъщност е провинението им.

    Reply
  4. Григор Post author

    @Васил Атанасов: Съжалявам за подвеждането. Ще уточня това с човека, който ми каза, че статия в “Дневник” за лова на президента е била свалена от печат под натиск и заплахи от канцеларията на президента. (Между другото, здравата съм изненадан, че главният редактор на “Дневник” въобще е чувал за блога ми…)

    @Делибалтова: Има една чудесна книга на Аркадий и Борис Стругацки – “Отягощенные злом” (на български излезе като “Обременени от злото”). Струва си да се прочете… А тази болест се лекува, много бавно – с поколения – и с ежеминутни огромни усилия от всички, които са осъзнали, че сме болни.

    @sol_lam: Политиците ни се държат като престъпници не само в това отношение. Да беше само то… А за Първанов – преди няколко дни питаха, по този повод, мой приятел по какво да се познае, че Първанов лъже. Очаквах стандартния отговор – че си мърда устата – но чух друго. “Не знам. Но мога да кажа по какво да познаете, че казва истината – изчервява се и заеква.”

    @Geo: Безопасността в железниците я знаем. Лошото е, че и лъжливостта на политиците си също я знаем (това с безопасността е пряко нейно следствие). И вземаме също толкова малко мерки срещу нея.

    Reply
  5. Таня

    И аз го гледах, и аз изумях от наглостта му. “Ми ние това си го знаем”- ама нали вече сме на власт, що трябва да правим нещо по въпроса. Като дойдат избори може пък да използваме разни обещанийца за Могилино, та да си вдигнем рейтинга… Както стана с баш оная телевизия…

    Мизерници и нагли долни души, които за съжаление са онагледяване на целия български народ, който ги търпи, а пък ако има шанса да се докопа до държавната каца, и той ще прави така – повечето де…

    Чудя се само как не се изтърва да каже нещо от сорта: “Ама те в Европейския съюз нещо не са разбрали, някой най-долно и най-недобронамерено ни е наклеветил и те затова ни спряха фондовете”.

    Reply
  6. Васил Атанасов

    Главният редактор на “Дневник” редовно чете темите, които са му интересни, в Блогосферата и още няколко блога, които не са част от нея. Нищо чудно няма, просто:
    1. освен, че ми е интересно е и важно – видя се, че интернет хората са може би най-активната и организирана част от гражданското общество в България и
    2. това са последните медийни тенденции.

    Съжалявам за това, че говорех за себе си в трето лице, но все пак е 8:30 вечерта. 😉

    Best и успехи.

    Reply
  7. Габи

    Гри, благодаря ти за чудесния материал, написан с толкова чувство.

    @ Делибалтова – по въпроса за злото… Петър Дънов е казал, че България е черният дроб на света и никога няма да ни е лесно, никога няма да се прочистим. Аз обаче вярвам, че изначално всеки се ражда добър и впоследствие средата му и разни други фактори го променят… за хубаво или лошо. А за прочистване аз лично препоръчвам книгата, която промени живота ми през последните две години “Последният еднорог” на П. С. Бийгъл, или “Момо” и “Приказка без край” на Михаел Енде. И вярата, че винаги можем да бъдем повече и да променяме… във всеки един миг. 🙂 А по въпроса за народа и лекува ли се тази болест, смятам, че щом сме тук и сега има още какво да направим по пътя към въпросното лекуване 😉 И ще се излекуваме…

    Reply
  8. Ани

    Браво на Главиния редактор! Поне един човек с влияние да се е ориентирал правилно. Вярвам, че това има положителен резултат.

    Според Т. Дончева едно от най-важните качества на Президента е че “той е красив мъж!” Според мен той не е красив. Ама не е и мъж. Един мъж при такава трагедия нямаше да се скрие вдън гори тилитейски, а щеше да работи за хората, които са го избрали (бас ловя, че голяма част от пътуващите в този влак са гласували за Първанов).
    Един мъж щеше да милее за децата (на народа) си, а не да сочи обвинително хората, които искат да помогнат.
    Един мъж щеше досега да е разбрал, че бъдещето на планетата ни (сиреч на наследниците ни) зависи от нас и не може да се очаква природата да толерира всички изключения, които властимащите налагат за собствено моментно удобство и облага
    Един мъж, особено на такава възраст, би бил отговорен, разумен, смел и самоотвержен.
    А! Току-шо описах Гришата!
    Абе, Гриша, що не ни станеш Президент? 😉

    Reply
  9. Григор Post author

    @Ани: (без нито капка хумор) Не вярвам да отговарям на описанието. А дори да отговарях, не бих искал да стана президент.

    Не че да си президент е лошо, и не че не дава много средства да направиш България по-щастлива. Но проблемът ни е не в лошите президенти, а в народа, който не ги контролира, не се чувства собственик на тази държава, и не взема категорични мерки да разкарва некадърните политици.

    Не бих се учудил Първанов да е бил преди избирането си много по-отговорен, разумен, смел и самоотвержен, отколкото аз ще бъда някога. Но безконтролната власт е способна да разврати и разложи всекиго. Писал съм преди, че според мен Костов и Пирински с нищо не отстъпват на Кол или Митеран – ако бяха в Германия или Франция, щяха да управляват не по-зле от тях, а ако Кол и Митеран бяха тук, щяха бързо да се научат да бъдат също толкова авторитарни и безотговорни…

    Дори да беше лесно да стана президент, бих се боял българската безконтролност да не разврати и разложи и мен. Никак не е трудно да не си президент, нито е толкова лошо. Но се боя до смърт да не се превърна в безотговорен и авторитарен лъжец. Това е много по-страшно, отколкото да съм обикновен компютърджия. Защото на бедния, но честен човек и хлябът със сирене му е сладък, огряното от слънце дворче му е достатъчно, а книгата и компютърът са верни приятели и добри слуги. На безотговорния и авторитарен лъжец и най-луксозното ястие не му е вкусно, и най-големият дворец не му стига, и хилядите слуги за него са само повод за хвалба пред другите, и непрекъснато треперене пред себе си – кой ли от тях ще му дръпне куршума, или ще му сипе отрова в храната?… Човек има нужда не да изяде повече от другите, а да е сит. И честния и свестен човек и от малко се засища, и е щастлив, а измамника не може да го насити и целият свят.

    Разприказвах се излишно. Дано да съм го казал ясно.

    Reply
  10. Ани

    Гриша, това за президента си беше майтап. Описанието – не. Ама ти, драги, не се познаваш. Щом като не видя себе си в описанието на Ани Илиева…

    И сега да не се разпалиш!

    Мир!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *