Разговор с намеци

Бях забравил тази случка, но един днешен разговор ми я напомни.

Преди няколко месеца ме возеше един стар познат. По-голям е от мен само с няколко години, но е почти напълно побелял, с дълбоки бръчки, и не е трудно да му се дадат шейсетте. Поредния светофар го пресякохме напълно изправно на зелено (или поне влязохме на зелено, излязохме на жълто – сигурен съм в това, гледах точно в светофара), но катаджиите, които ни спряха след светофара, май бяха изгладнели.

– Дайте си документите… Защо минахте на червено?

И двамата в колата се спогледахме смаяно.

– Не съм минавал на червено! На зелено си беше!

– Не е вярно. Ето, и колегата е видял, нали, колега?… Та, какво ще ви правим сега?

На мен ми кипна; познатият ми обаче се владееше изумително. Искам и аз така.

– Ами каквото щете.

– Ще ви напишем акт.

– Хубаво.

– И ще ви вземат от точките. Знаете ли колко точки се взимат за минаване на червено?

– Не.

– Може и съвсем да останете без точки. И да ви вземат книжката.

В погледа на познатия ми проблясна лукава искричка.

– Няма страшно. Той синът ги оправя проблемите с точките, инак досега пет пъти да са ми я взели.

– Така ли?! И какво работи синът ви, ако може да знам?

– Не може, господине. Такава му е работата, че нямам право да я казвам.

За някакъв неуловим миг лицата на катаджиите се опънаха. След това вече на тях си пишеше, че ще помрънкат още малко, но ще ни пуснат. Което и стана…

– Каквото повикало, такова се обадило – заключи философски приятелят ми, докато потегляше.

Не знам дали бих шмекерувал така, ако ме спрат основателно. Но при изнудване за рушвет като онова не бих се поколебал и секунда.

9 Responses to 'Разговор с намеци'

 1. ss7 Says:

  Ааа, това им е любимия начин за изнудване – уж “минаване на червено” . Само съд ги оправя, мамка им . В скоро време ще сложа един DVR със камера в колата и ще им дам за душичката.

 2. Зерг Says:

  “Не може, господине. Такава му е работата, че нямам право да я казвам.”

  След това какво казаха полицаите, много ми е интересно как се разви диалога..

 3. Григор Says:

  @ss7: И на мен са се опитвали да ми го пробутат (деликатно), но като им заявя категорично, че няма такова нещо, не е имало случай да настояват.

  @Зерг: “Ама каква е все пак?” – “Държавна е, господине, нямам право да я казвам.” – “… Ама как може така на червено! Мрън, мрън, мрън… Хайде, от нас да мине, ама другия път… От нас да мине!…”

 4. Зерг Says:

  @Григор, нали може да модифицирам сценката и да я използвам? Нали е Creative Commons? 😉

 5. Григор Says:

  CC-BY. 🙂

 6. Sel Says:

  Ами то наистина няма друга оправия. /: Хубавото е, че човекът явно си е бил актьор, аз не бих се справила с тая сценка. Тая работа не е за всекиго.

 7. roujkabg Says:

  Законите в държавата ни са такива, че ни правят престъпници по презумция.

  Парламента приема някакъв шибан закон за “такса мощност”, с който прави длъжници на “Топлофикация” дори и онези, които не ползват парно. За сметка на това пък същата държава не може да осъди Вальо Топльото, въпреки заловените милиони в касата му, защото те не били доказателство? Същата тази държава може да осъди всеки бг гражданин неконсуматор на топло, а Топлото не може, поради липса доказателства!?

  Пак същият бг парламент направи българите, работещи в чужбина, където са редовно здравно и социално осигурени, “длъжници” на една калпава реформа, която боксува и от чиито услуги не се ползват.

  Пак същият парламент измъдри и поправката на избирателният закон, който не позволи на българите, живеещи в страни нечленки на ЕС /Африка, Северна и Южна Америка, Канада, Австралия /да не могат да гласуват под претекст, че го правят да ограничат автобусите от Турция. В България никой не реагира на тази смешна поправка, която отряза най- върлите десни поддръжници на демокрацията, но не “отряза” българите с двойно гражданство /българо- турско/, които са с конституционно право да гласуват и го направиха, въпреки поправката. Така бе избран агента- доносник Гоце, лъжеца и ловеца Седефчов с 33 % гласове на бг поданици, за които кой знае колко от тях са българи?!

  И никой не може да спре новините на турски език по БНТ, нито пък да изпроси признаване на арменския геноцид, камо ли пък равнопоставеност на новини на арменски, цигански, еврейски / не че са ми притрябвали/, въпреки заливащата ни демагогия от всякъде и веене на европейски, и американски байраци. Двоен аршин за всичко и всички.

 8. MacTeP Says:

  И аз съм имал такава ситуация… минавам на абсолютно зелено и насреща… Само дето на мен ми написаха акт пеерасите…

 9. Igri Says:

  мой познат също е имал такава ситуация писаха му акт и той го обжалва. И го спечели.

Leave a Reply