Рушвет или какво?

Надали има нормален българин, на който да не му е до гуша от рушвети и рушветчии. Напоследък само до тоалетната ходим, без да ни искат рушвет. Ако някой разкаже история, в която съдия или лекар не му е поискал рушвет, всички се смайват на случая. (А ако рушвета не го е поискал катаджия или митничар, направо и не му вярват.)

Вярно е, напоследък гледаме случки с разкриване на рушвети и рушветчии. Редки, но ги виждаме. Министър Румен Петков се кичи гордо с тях, и ни убеждава колко некорумпирана е властта. По-досетливите от нас пък се питат защо нямаше такива разкрития, преди ЕС да стигне в натиска си срещу корупцията у нас до спиране на плащания по еврофондове. И дали министърът не е знаел и преди за също такъв брой подобни случаи, но да ги е укривал (защо ли, и срещу какво ли). С една дума – дали е за правителството, или за затвора. И що за човек сме избрали – кои с гласовете си, а кои с ходенето си за гъби, докато други гласуват срещу кебапчета или пари на ръка.

Прави впечатление и друго. ЕС ни притиска за борба с корупцията по високите етажи на властта. Най-високият етаж, който досега се е чул, беше зам-министърът Чаушев (Петър ли, Феим ли, вече сигурно и той не знае кой е). Че нямаше да се чуе за него, ако Люба Русева не беше вдигнала шум, надали е нужно да пиша. И по-точно, ако не се беше засилила да прати данните до ЕС, че да видят как се борим срещу корупцията. Иван Иванов също надали щеше да бъде арестуван, ако Атанас Атанасов от ДСБ нямаше точни данни на кои престъпни босове каква информация е изнасял, и т.н. – и ако не знаеше на кого точно да прати тази информация, така че шамарът върху правителството ни да бъде най-звучен. (Ето един коментар под предишен запис тук, който е поредният жив пример – Ружке, прави си изводите.)… Само че ЕС натисна здраво по чувствителното място на българския политик – джобът на братовчедските му фирми. Така че почва замазване на очите с лов на дребни риби.

И дребната риба е риба, ще кажат някои, и кампанийното чистене все е чистене. (Същите някои, дето упорито чакат еврокомисарите да дойдат да им изметат къщата и да им измият чиниите. И си мислят, че след като кампанията свърши, корупционерите няма мигновено да запълнят мъничкото изчистени места.) Е, да, ама не. Защото, освен че ловим само отделни дребни рибки, май още по-охотно ловим и хора, които може и да нямат вина.

Преди около седмица беше арестуван шефът на Лицево-челюстна хирургия към Военна болница, д-р Бъчваров. С рушвет. Първата ми реакция беше да си кажа: “Браво. Още един изнудвач в бяла престилка си получи заслуженото. Ако продължава така, скоро може вече да не ме е срам да си призная, че съм лекар.” След това обаче се загледах по-внимателно в размера на рушвета.

50 лева.

Не зная дали в ЛЧХ на Военна болница има практика за взимане на рушвети. В повечето централни клиники, за които имам информация, има такава практика, и “цените” са горе-долу едни и същи. За тази ЛЧХ не зная. Но ако има, бих предположил, че цените ще са подобни.

Размерът на рушветите зависи от размера на “услугата”. За много сериозни операции, на богати хора, може да се стигне и до над 50 000 лева. В типичните случаи се иска между 2000 и 5000. Рушвети под 500 лева на практика не се обсъждат, поне от лекари – няма толкова дребни услуги, които да “струват” толкова малко пари; тази финансова зона е за сестрите и санитарките. Шеф на клиника на практика никога не се занимава с неща за рушвет под 5000 лева – услуги от този размер се вършат от по-обикновените лекари.

Не познавам д-р Бъчваров, и нямам представа що за човек е. Ако обаче не е наистина маниак, който си плюе на авторитета и за жълти стотинки, просто не мога да си представя да е взел рушвет 50 лв. Подобна сума би се третирала в медицинските среди като откровена подигравка, дори към току-що завършил лекар, в повечето клиники дори към по-старша сестра, и дори ако е само предплата. Би било все едно някой да помоли компютърен специалист да му преинсталира компютъра, и да му предложи 50 ст. за услугата – аз или ще му откажа, или ще му го направя безплатно, но няма да се унижа да взема такава сума.

Затова и сериозно се чудя над възможността тук да има някаква мръсна игра. Нямам представа дали я води МВР, или някой съвсем друг. Нямам представа дали е игра, или Бъчваров наистина е взел 50 лв. рушвет, колкото и мизерен и обиден да е. Но ми се струва, че тук има нещо странно. И може възможността това да е нечия “активна разработка” да е малка, но ме е страх от нея. Защото би демонстрирала до каква степен скъпите ни управници се подиграват и с нас, и с еврочиновниците. И на какво са готови, за да прикрият истинските корупционери от почистване.

Всъщност, че го правят с нас вече си го знаем, от толкова други случаи. И това е, което е от значение – еврочиновниците са си добре, не живеят в България. Ние сме, които страдаме, и ние сме единствените, които могат да вземат мерки това да не се случва повече. Не го ли направим, ще чакаме друг да ни го направи и дълго след като налъмите цъфнат, прасетата литнат и чумата върне на хората децата.

Нямам какво да добавя.

27 thoughts on “Рушвет или какво?

  1. Апостол Апостолов

    Говорите наизуст. Не от рушветчии ми е писнало, а от такова безотговорно бръщолевене. И от българския негативизъм.
    И на мен, и на моя близка бяха извършени много сложни операции. Не ни БЕШЕ ПОИСКАНА И СТОТИНКА!

    50 000 лв. подкуп- вие чувате ли се какво говорите? Само Васил Божков може да раздава такива рушвети. И изобщо, човек не бива да пие, когато пише…

    Reply
  2. Магдалина

    Лекарите взимат доста по-малко, казвам го от близък опит, наложи се миналата година да оперират и брат ми, и сестра ми. Аз бях против баща ми да дава, но той каза, че иска да е сигурен, че всичко ще мине добре, и рискът не си заслужава.
    Тъжна работа, но повечето хора разсъждават като него.

    Reply
  3. emo

    Апостоле малко не си в час. Има хиляди хора в България, които могат да дадат рушвет от 50000.
    Не твърдя само, че някой дава толкова на лекар, мисля че хората които могат да поискат подобен
    подкуп са малко. Понеже подкупа трябва да е адекватен на получената изгода, само за услуги като трансплантация и лечение в чужбина е “оправдан”, както и за бизнес решения, не за лична медицинска услуга.

    Reply
  4. roujkabg

    Гриша, защо ми се чини, че тези кьорфишеци са само за консумация на обществото?
    Кой нормален челюстно- лицев хирург ще си поиска 50лв рушвет, когато една челюстно- лицева операция струва хиляди евро?!

    Допускам, че в неговият случай става дума за компромат, спретнат му от негови колеги,
    с участието на някой тъп роднина на пациент, неразбирайки, че е употребен за нечий интерес и въобразявайки, че се бори с корупцията. А гладните медии за сензации и поръчково- услужливите към управляващите раздиплят историята и й придават такъв привкус, какъвто е нужен някому.

    Трудно е да коментираш случай, който не познаваш конкретно, но ми мирише на компромат.
    Да е циганин каруцар да вземе 50лв, ама лекар, който цял живот учи професията и се труди за едното си име на професионалист и да ги загуби срещу 50лв!? ! Никой лекар в тази държава до сега не е получил реално полагаемото му се възнаграждение за знанията и уменията му, за всичките неудобства, които произтичат от едни фиктивни и унизителни реформи, както за него самия, така и за гражданите, евентуалните му пациенти

    Защо ми се чини, че пак са в действие познатите комунистически приоми, противопоставяне на една обществена група на друга., с цел отвличане на вниманието от същинските престъпници и прехвърляне проблема от “болната на здравата глава” !?

    Слава Богу, от 15г почти никакви вестници не чета / пазя хигиена на ума/, ама
    “Нищо не почва от днес”.

    Reply
  5. roujkabg

    PS.последното изречение да се чете – български вестници не чета. 🙂
    Колкото до корупцията / даже и думата не е българска/ и НЕ е измислена в България,
    а от ония, дето ни уж ни притискат да се борим с нея, гаче са се преборили самите те с нея по най- високите етажи в собствените си държави. Само те си знаят там пък за какви суми и в какъв размер става дума и в Европа, а за САЩ пък да не говорим.

    Случайно нощес се пробудих по никое време и изгледах филма “Летище” по романа на
    Артър Хейли /1979г/ и…за какво иде реч?! Тия, които не са преборили корупцията в собствените си правителства и държави, равняваща се на милиони и милиарди “се борят” със смешните 50лв в България?! И тоя народ се оповава на тях, те да го оправят…

    Reply
  6. Божо

    @roujkabg защо не прочетеш отново, какво е написал Григор.
    Изобщо не става въпрос за “смешните 50 лева”

    Reply
  7. Григор Post author

    @Апостол Апостолов: Ако наблюденията ти са на случаен пациент, не ми се сърди, но ще са не твърде показателни. Моите все пак са на човек, който е завършил медицина и не е забравил колегите си от едното време, който понякога ги консултира при нужда (не само за компютри, а и по медицински въпроси), и съответно е информиран за положението на доста места.

    В различните клиники е различно. В някои клиники, примерно Кардиологична клиника на Александровската болница, на моя роднина направиха преди 8 г. сложно и трудно лечение (вярно е, без операция), вложиха душа и сърце, и не поискаха и стотинка. Но знам предостатъчно клиники, където не си ли платиш рушвета, подходящата операция “не е приложима при теб”. (В по-откровените направо си казват – не е достъпна по финансови причини. Но напоследък такива останаха малко; използват се по-заоблени формулировки.)

    На някои места пък преценяват пациента – ако изглежда добре платежоспособен, му намекват, ако не – или учтиво му отказват операцията, или го пренасочват към по-евтина операция или друго лечение, или му я правят безплатно, ако е особено показана, и няма как да я откажат лесно, или просто пациентът им е симпатичен. На други места рушветът варира в зависимост от платежоспособността – трансплантация на сърце може да излезе като рушвет 5000 лв. на закъсал пациент, и много над 50 000 лв. на богаташ. (На човек от чергата на Васил Божков нищо чудно да му излезе и 500 000 лв.)

    Нещата зависят много и от клиниката. В елитните централни клиники рушветите са по-големи. В клиника в малко и бедно градче сигурно биха направили дори на богат човек тежка операция на язва срещу няколкостотин лева рушвет. Отделно от това, и в най-централните клиники се намират лекари, а понякога и цели клиники, където просто няма да ти вземат рушвета. Ако след операцията им подариш нещо за благодарност, ще го приемат. Но и една кутия бонбони да не им вземеш, и дори ако го знаят предварително, пак ще ти свършат работа точно така добре, както и иначе.

    За тарифите – в България е пълно с хора, които могат да платят тези пари; по мои изчисления, всеки ден поне по един-двама плащат такава сума за операции. Операциите, за които се искат подобни суми, обикновено са:

    – трансплантации на органи
    – трансплантации на важни органови елементи (роговица, кости, сухожилия, важни кръвоносни съдове, костен мозък и др.), ако пациентът е платежоспособен
    – тежки сърдечни операции (мултиплени байпаси, замени на повече от една клапа и т.н.)
    – тежки коремни операции (големи тумори, сложни реконструкции на коремни органи, специализирани операции на стомаха и червата), ако пациентът е платежоспособен
    – сложни козметични и лицеви операции (някои такива се извършват в ЛЧХ)
    – пластични операции в елитни клиники (те обикновено са частни, но един наистина добре направен бюст може да струва в тях над 50 000 лв., при цена на материалите и базовия лекарски труд не повече от 10-20 000 лв.; други специални козметики могат да са и много по-скъпи; където правят на държавно аналогични операции, и взимат рушвети, рушветът е от порядъка на печалбата на клиниката – прави си изводите за размера.)

    Не зная за теб, но когато някой е написал нещо, което не ми е известно, се питам дали не съм аз неинформираният, а не той пилият… Но иначе, тази информация само подчертава нещата: не е нормално шеф на елитна клиника във ВМА, където се правят потенциално много скъпи и луксозни операции, да вземе подкуп 50 лева. Тук има нещо мътно.

    @Магдалина: Според място и операция е.

    @emo: Има предостатъчно хора, които плащат подобни суми за лична услуга. Наскоро чадото на един мой клиент си поиска (и получи) за подарък за седемнайсетия рожден ден цици първа класа. Струвало й е към 20 000 лв, и то в не най-елитна клиника. (Но пък бяха наистина екстра направени. 🙂 )

    @roujkabg: Не ми се вярва да са негови колеги – те знаят какви пари се плащат за рушвети, и нямаше да му пробутат 50 лв: сумата щеше да е абсолютно недостоверна в техните очи, а оттам и в представите им на какво биха повярвали следователите и обществеността. Страх ме е да не е създаване на бройка за “разкриване”, за да бъде отклонено вниманието от реалните корумпирани.

    Reply
  8. moni

    Едно не разбрах от всички участници в дискусията – оправдавате ли даването и получаването на рушвети, особено на такива крупни суми, или не?

    Reply
  9. roujkabg

    Гриша, доколкото знам, преди 20г най- големите ежби си бяха между юристите, медицинското и учителското съсловие , което няма нищо общо с конкуренцията.
    По- скоро с нелоялната конкуренция, забиване на “нож в гърба, “мерене на пи.ките” и винаги печелеше оня, с партийната книжка.

    ВМА, си беше гнездо на ВКР-тата, но предполагам, че вече не същуствува, ама знае ли човек?! През 1986 г те си имаха цял етаж с кабинети, в които се подвизаваха доктори с пагони, но не “лекуваха” болести на пациенти, а на персонала. По онова време там отбиваше войнишката си служба Цветелин Кънчев, като “момче за всичко”.

    Но сега уж времената са други, но дали са променени приомите и адетите?

    Reply
  10. Жилов

    В края на 2006-та ме оперираха от апендисит в Пирогов и ми поискаха 300 лева под масата за по-скъпата операция (с три дупки вместо разрез). След като ме изписаха от болницата, аз с благодарност и радост ги дадох на хирурга, но първо, го исках, и второ, за мен това не бяха много пари и точно тогава бих дал и повече. Така че не знам за размерите на рушветите, но моят личен опит е такъв.

    Reply
  11. Зерг

    Григоре, а твоите рушвети в каква граници вървят? 🙂

    Сега сериозно, защо не напишеш един пост с ценоразпис в различните болници/клиники, за да са наясно хората и да не ги юркат за повече. На мен би ми било много полезна такава информация. Така и така това вече си е нормална практика, по-добре да се знае къде колко.

    Reply
  12. roujkabg

    Гриша, трудно е да се коментира обективно някакво събитие в днешна България, когато регламентите не са ясни.
    Ежедневно се сблъскваме със сбъркани закони, противоречащи си един на друг и размиващи вината и отговорността.

    Кой да ти каже това какво е:
    – ПР за някое министерство, най- малко две / за което от всичките да си помислиш, все ще е вярно/
    – услужливост на медиите към управляващите
    – гаф на шефа- медик
    – обикновен прах в очите на обществото, че видите ли борим се с корупцията
    – или от всичкото по малко

    Между другото ме подсети да попитам какво става с архитект Янков?
    Оня, дето спря еврофондовете и го наградиха с кортик, след като един министър публично го заплаши със съд?!

    Какво става с шефа на РДВР, Разград- Тодор Димов? Защо беше принуден да се откаже от изявленията си пред медиите,
    въпреки че публично заяви, че се страхува за живота си и този на семейството и близките си?

    Reply
  13. roujkabg

    По този повод се сетих един либийски виц. Както знаем в Либия производството, продажбата,
    употребата на алкохол са забранени. Сух режим.Тъй де, ама това означава, че и трите са криминализирани,
    но не са премахнати. Та…

    Един чужденец кара колата си след употреба на алкохол.
    Спират го полицаи за проверка на документите и още щом сваля стъклото на колата,
    лъхва на алкохол и бива надушен, че е употребявал алкохол и полицаите го питат:

    ” Ента сакран оля шину? / Ти пиян ли си или какво?/”
    Уплашен чужденеца отговаря:
    ” Ля,ля! Ана муш сакран, ана шину! /Не, не! Аз не съм пиян, аз съм какво?!” 🙂

    Та и тоя случай май ще си остане КАКВО !?

    Reply
  14. Ани

    Рабира се, че корупция има и в страните, които изискват от БГ да изкорени корупцията. Само че е по-нависоко, по на едро и по-“елегантно”: само от и за определени хора, на определени позиции. Нарича се мило “лобизъм”. Такива явни, нагли подкупи, каквито се искат и раздават в БГ за най-дребното нещо, на запад не съществуват.

    Що се отнася до българската воля за изкореняване на корупцията… Ами явно е, че такава няма. Както бат’ Бойко казваше, “Ние ги хващаме, те ги пускат”. Само да видим Европата какво ще направи по въпроса. И дали на дребния български подкуподавец и подкупополучател изобщо ще му пука на жилетката от цялата тая работа.

    Reply
  15. Ани

    Лежала съм в ИСУЛ и са ми слагали задна тампонада заради кръвоизлив от носа.
    Била съм 5 дни в “Майчин дом” в 5-ти месец от първата ми бременност.
    Ходила съм на женска консултация и съм раждала.
    2 пъти са ме спирали полицаи: веднъж за минаване на червено, вторият път – за забранен ляв.
    Водила съм племенника да му шият горния венец.
    В “Пирогов” са ми правили животоспасяваща операция.

    Не съм давала подкуп никому, нито веднъж. Защото не мисля, че е правилно. Аз правя друго: пращам поздравителни картички до хората, на които съм благодарна. Дори сега, от тук. По най-различни поводи. Или без повод. А когато съм била виновна (случаите с КАТ), съм била готова да си понеса последствията.

    Мисълта ми е, че дали има или няма корупция не зависи само от санкциите на Европа, а от всеки обикновен човек, в неговото (не)обикновено ежедневие.

    Дори в моментите, в които ни карат да си мислим, че даването на 300лв. е израз на благодарност по наша идея/избор/воля.

    Reply
  16. д-р Емил Бъчваров

    С 50 лв не можеш да влезеш при зъболекар, а камо ли при лицево-челюстен хирург. В медицината има корупция, но тя въобще не изглежда така. Зная какви са практиките, но нека умните прокурори сами стигнат до тях. Аз съм съименник на колегата, за когото става въпрос. Аз също бях обвинен, че съм корумпиран, което не беше така. Сега е лесно, всеки може да обвини някого в корупция и машината се задейства. Достатъчно е да ви мрази или да изкяри нещо си. Както жабата скача върху нещо движещо се, така и прокурорите слушат със зяпнала уста всеки, който може да им напомпа имиджа. Наложи се да докажа в съда, че не съм корумпиран. Е, оправдан съм тотално, но ми костваше много нерви и безсънни нощи. Ако някой си мисли, че раздават оправдателни присъди ей така, моля нека опита. Следва да призная, че единствената правна институция в страната, която си върши работата е Съдът. Упрекват съдиите, че работели бавно. Ами как иначе, след като в съд се вкарват случаи, които не са разследвани. Чак в съда започна истинското разследване на случая. Предварителното производство /дознанието/ беше проведено еднопосочно и повърхностно от разследващ полицай Огнян Найденов. За заслуги сега вече работи в ДАНС. Да му мислят онези, дето той ще ги разследва. Делото бе наблюдавано от прокурор Ваня Груева. И тя беше наградена. Много добър юрист. Само дето в мотивите на Съда пише, че този казус въобще не е бил за съд. Дали ги е прочела. Май няма значение. На всички лаици искам да кажа, че щом чуят за някой арестуван доктор и дело срещу доктор да знаят, че винаги, ама ВИНАГИ става въпрос за разчистване на сметки от негови колеги. Ето как става. Вие сте стар мастит лекар и някой младок иска да се наложи като по-умен и по-работлив. Или вие сте млад лекар, а някой стар известен специалист пречи на кариерата ви. Намирате пациент, на когото му обещавате услуга. Необходимо условие е пациентът да е с морал на квартална курва. Давате му малка сума и го пращате в полицията да се оплаче, че еди кой си му иска подкуп. Бележат парите с вещество, записват номерата, слагат микрофони. Пацинетът търси консултация с набелязаната жертва. При посещението в кабинета му пацинетът незабелязано поставя парите някъде. Във всички кабинети на специалисти цари хаос и със сигурност докторът няма да забележи. Ако пацинетът е по-артистичен може да му даде парите и да му каже, че е много доволен и иска да почерпи. Няма да му ги върнат. Някой ще каже, ама на записа няма да има изнудване, пръстите на доктора няма да светят. Това е без значение. В полицията унищожават СРС, които не доказват тяхната версия. Така правят всички полицаи по света. Следва изкарване на доктора с белезници, шум по медиите, арест, дела и после тишина. Особено, ако докторът е оправдан. Вие обаче сте си разчистили сметките с него. Опитайте и ще видите че действа. А на жертвата не му остава нищо друго, освен да пише в интернет, както правя аз.

    Reply
  17. Tania

    Познавам, лично Д-р Бъчваров. Преди много години оперира сина ми. Безкрайно съм му благодарна. Зо мен той е истински професионалист и преди всичко Човек. Това с подкупа за 50 лв е толкова смешно, че не си струва да се коментира. Ясно, че е пречил на някой и всичко е нагласено. Сред тяхната гилдия, завистта е голяма/както навсякъде/. Жалко за този доктор. Той е много добър специалист! Нямам думи, да изкажа своята благодарност. Само който му е бил пациент знае това.

    Reply
  18. Марлоу, частно ченге

    Неотдавна д-р Бъчваров почерпи. Осъдил прокуратурата и МВР за незаконното му репресиране. Ега ти хавата. Някой си измислен прокурор се осрал, пък бюджета сиреч всички ние плащаме за техните грешки.Че аз кво съм виновен та да ми бъркат в джоба. Да плащат прокурорите и ченгетата от заплатите си тези обезщетения. Кьорав карти не играе. Като не им е работа да си ходят на село да копат!!!

    Reply
  19. Пациент

    Преди близо година д-р Бъчваров ми “оперира” мъдрец-освен болката, изтръпналия език близо година все още, мога да кажа че на лицето и устата му беше изписана думата ПАРИ! Говореше постоянно колко много струвала стерилната марля, колко хубави и скъпи материали ползва и всичко това за да вземе повече от предварително договорената цена от 200 лв. на 250 и после да ме вика и да иске по 20 лв. за всяко промиване с игла, защото видиш ли много е скъп пакета с марли \ама той в устата ми не сложи цял пакет де\. Този човек за мен беше готов на всичко за поредните 20 лв. Аз като отида някъде и питам искам крайна цена а не на порции щото му било нещо скъпо! Вие си направете извода.

    Reply
  20. Григор Post author

    @Пациент: Без да искам да защитавам д-р Бъчваров: дали става дума за същия? Също, когато човек пише нещо толкова отрицателно, е добре да застава зад него с името си. Разбира се, не е задължително – просто анонимните отрицателни отзиви не тежат много.

    Reply
  21. Anonymous

    Ами незнам защо го защитавате след като не сте опирали до него. Моето име е неизвестно за вас-аз съм обикновен пациент който си плати на 6 или 9 март миналата година и след ужасната процедура все още имам увреждане на езика. И дали съм г-жа Димитрова или г-жа Иванова едва ли на доктора му пука-обаче не виждам защо да лъжа и обиждам някой. Отидете Вие, седнете на стола му и споделете после мнението си. Не всичко се оправдава с липса на пари-още повече че това е частна клиника, и ми бе напомнено многократно защо постоянно ми се иска пари извън договорените-всичко струвало пари. Да но когато видиш снимка, пациента и си преценяш – сложно е колко и казваш колко. На хляба и сиренето пише цена а не се договаряш ама видиш ли сего това. И постоянно изтъкваше колко добър специалист е, колко струва това, как в друга клиника нямало да видя това, ама всъщност по време на операцията липсваше чувах това-онова в скъпата клиника. И след няколко дни се опитваше да ме убеждава че упойката още действала и щяло да ми мине. Е не ми мина д-р Бъчваров и след една година. Не е коректно да лъжеш пациентите че нищо няма ще ви мине след-ден два.

    Reply
  22. Пациент

    Григор, сядал ли си на стола на д-р Бъчваров. Да за същия говоря-този дето е работил като шеф на ВМА и се хвали с това а сега е в частната клиника Люлин мед. Седни и дай после мнение. Д-ра ме оперира преди година и един месец-остана ми увредения нерв на езика. Въпреки парите които искаше, мисля че една частна клиника с реноме-ще си държи на думата. Имаш снимка, пациент – казваш цена. Ама видиш ли било сложно – ами преценящ нали си специалист в областта. Хвалбите как това другаде не съм го видяла, тук било супер това супер ново, не ме успокояват с изтръпналия език. И когато отидох след два дена ме убеждаваше, че това било от упойката и щяло да ми мине. Е не ми мина Д-р Бъчваров. Въпреки, че си платих на частната клиника и супер специалистта. Четири ретинирали мъдреца съм извадила-последния от които при обикновен зъболекар – е само от д-р Бъчваро ми остана спомен. А дали съм г-жа Димитрова или г-жа Атанасова аз съм неизвестна личност, а д-ра отдавна е забравил да си слага на сърце за пациенти като мен. И няма защо да лъжа и оплювам човек ако не съм била при него.

    Reply
  23. Пациент

    г-н Григор защо вече не публикуваш мненията ми. Неудобни са ти с нещо май. Кой лъже сега а?

    Reply
  24. Пациент

    А на теб ти препоръчвам да седнеш при него като обикновен пациент а не като платен защитник на д-ра да му чистиш името. То голяма случайност МВР го хванало, аз съм лъжела. Ами помисли МВР го е хванало един път, а колко ли е взел по колко. И не е въпроса малко взимали докторите, всички взимат малко, ама като си в частна клиника трябва да има ценоразпис и като си видял снимката и пациента да не ти се иска -дай да го издоя за още тоя, като му разправям колко ми струва всичко в кабинета и другаде такова не си видял.

    Reply
  25. Пациент

    Е не съм – извадила съм четири ретинирали мъдреца, последния при млад зъболекър, не хирург-е нямам такъв спомен и увреждания от друг. А между другото ако държиш ще ти сканирам рецептата-там има и дата и име-и на нея има изписана Милгама – уж за възстановяване на нерва, който ще ми минел. Е една година и един месец не ми мина, нищо че той твърдеше че била държала упойката още няколко дни-е има няма 380 дена да кажем още държи неговата упойка.

    Reply
  26. Пациент

    Григор, а ти защо си написал статията в защита на доктора. Едва ли е случайно. Аз съм обикновен човек неизвестна личност-с име неизвестно, но съм била пациант на д-р Бъчваров. Да същия – който се хвалеше с дългата си практика точно там, а ти какъв си му?

    Reply
  27. Григор Post author

    @Пациент: Аз съм човек, който застава с името си зад позицията си. Когато ти застанеш с името си, тогава ще ти обърна внимание. Анонимно всеки може да каже всичко. Затова и платени плюения или хвалби обикновено се правят анонимно.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *