Рекламата и истината

На пръв поглед надали могат да се измислят по-противоположни неща. Но понякога рекламата неволно казва истината. (Или поне представя доста хумористична версия за рекламираното.)

Не съм фен на политиката на GSM операторите на нови тарифи. Причината е, че почти винаги новите тарифи са по-неизгодни от старите, но се предлагат замаскирани зад такива опашати лъжи и засукани приказки, че човек да не знае какво да мисли. (Аз лично в такива случаи си правя изводите с каква презумпция да подхождам към всичко, излизащо от съответния оператор. В смисъл, че отдавна съм си я направил и за трите. Но това е друга тема.)

Преди няколко дни забелязах по билбордове из София реклама на нова тарифа на Вивател. Поучен от предишните техни реклами, не й обърнах никакво внимание. Всичко, което запомних, беше символът й – редица яйца, от които първото е от блестящ златен станиол. Имаше и нещо за златното яйце на потребителя, което не бива да се изпуска, или нещо подобно, не си дадох труда да го помня. Нито пък дори съм си задал въпроса свястна ли е тарифата, или пак ми предлагат да купя мазни думи. Отдавна съм си създал презумпция по темата – нарушавам я, когато нещо ме убеди на практика, че е иначе.

Същата вечер си бях дал по едно време петминутна почивка, и си преглеждах любими кадри от филми. Между тях е и кадърът от “Карибски пирати – Проклятието на Черната перла”, в който лунната светлина показва истинската същност на пиратите – прогнили скелети, облечени в разпадащи се дрипи. (Иначе те са наглед повече или по-малко юначни, и съвсем живи пирати.) Много символично, и много добре направено като ефект. 🙂

Малко по-късно вечерта минах да взема Ели от работа. Докато изчаквахме един светофар, вдигнах поглед към билборда отсреща, и се втрещих. Станиолът на златното яйце от рекламата на практика не отразяваше халогенната светлина на прожекторите, и то изглеждаше абсолютно черно, като гнила дупка в плаката. Ефектът се подсилваше и от лекия ветрец, който прокарваше по станиола вълнички, и те хвърляха белезникави отблясъци – сякаш по гнилото черно яйце пълзяха бели червейчета…

Иди кажи после, че филмите не могат да те наведат на някои весели, а може би и полезни мисли.

2 thoughts on “Рекламата и истината

  1. Миро

    По стечение на обствоятелствата тази реклама съм я виждал само по тъмно.

    Помня как се учудих, че пише нещо за златно яйце, пък то е съвсем черно, даже сякаш повече от черно. И понеже имаше нещо за панс и вероятности, предположих че е някаква измъчена алегория за “черна кутия” — нещо неизвестно, от което се предполага да изскочи “зайче”.

    И доста бързо си я изметох от съзнанието. Дори не съм успял да забележа, че иде реч за мобилен оператор…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *