Биологична борба

Като всеки български гражданин, и особено такъв с парно, се радвам на домашни любимци. Не особено любимци де, но и не особено лесни за прогонване. Хлебарките.

Напоследък нещо са позачезнали, но преди пет-шест години бяха абсолютна напаст. Нямаше нощ да не убия поне по пет-шест, и това изобщо не ги разколебаваше. Скъсвах се да пръскам и мажа с какво ли не, от всички възможни купешки измишльотини, та до саморъчно направени бъркочи – дори след вторите оцеляваха, и се появяваха отново. Направо бях се отчаял.

Една вечер, след работа, открих, че фауната в къщи се е разнообразила. Навсякъде из кухнята бъкаха мравки. За съжаление точно тогава беше началото на период на безумно претоварване в работата. Връщах се в къщи среднощ, спях по три-четири часа, и се мятах отново на спринт, с надеждата да спестя някоя и друга минута за сън следващата нощ. Седем дни в седмицата… Периодът продължи близо месец. Когато приключи, вече се бях принудил да слагам краката на леглото в паници, пълни с вода, за да мога да спя необезпокояван. (Мравките са гадно нещо, но такива периоди могат да те научат много добре колко по-скъп е сънят от всичко друго – включително дреболии като мравки, крокодили или вампири-убийци в къщи.)

Отпразнувах края на периода с наспиване, продължило с три-четири няколкоминутни прекъсвания към две денонощия. След това реших, че е време да отвоювам жилището си. Не беше лесно – мравунякът се оказа скрит във фуга между панелите, зад кухненските шкафове: наложи се да разместя цялата кухня, и след това да разбивам с къртач, за да го достигна… С една дума, реших проблема, и се отървах от мравките.

За да забележа и друга промяна: хлебарките бяха станали доста по-малко. Убивах на нощ по не повече от две-три. А след седмица изчезнаха напълно, и над половин година ги нема никакви.

Първата ми мисъл беше, че някой съсед (вероятно покрай мравките) е изнамерил някакъв страховит химикал, и е изтребил и хлебарките. Комшийските консултации обаче отхвърлиха хипотезата – на по няколко апартамента във всяка посока от моя всеки се чудеше как така хлебарките са изчезнали, и то сами… Отне ми известно време, докато се досетя каква е работата.

Мравката е уникално всеядна. С изключение на целулоза, яде почти всякаква органика, която е неподвижна и достатъчно дребна. (За щастие, в България засега нямаме от онези видове мравки, които не се вълнуват от това ограничение.) Хлебарките се бяха оказали прекалено едра плячка за дребните домашни мравчици – но това не важеше за яйцата им. Мравките ги бяха изчистили така качествено, както само те могат, и бяха спрели смяната на поколенията. Към момента, в който унищожих мравуняка, бяха останали живи само престарели хлебарки, които вече не снасят яйца. И когато и те измряха (някои от моята ръка), е отнело месеци на съседите им да мигрират и запълнят освободената ниша отново…

В момента нямам особени проблеми с хлебарки. Но ако се навъдят отново, ще се замисля сериозно дали да не си завъдя пак мравки. Няколко здрави кутии ще опазят добре припасите в кухнята, а добрата хигиена ще остави мравките гладни, и ще ги насочи отново към яйцата на хлебарките.

Да, ще се наложи отново да слагам краката на леглото в паници с вода. Но се чудя дали идеалното изчистване от хлебарки не си струва. 🙂

18 thoughts on “Биологична борба

  1. Дени

    “Нямаше нощ да не убия поне по пет-шест, и това изобщо не ги разколебаваше. Скъсвах се да пръскам и мажа с какво ли не, от всички възможни купешки измишльотини, та до саморъчно направени бъркочи – дори след вторите оцеляваха, и се появяваха отново.”

    Ти всъщност не знаеш много за хлебарките, а?
    Нищо не може да ги разколебае – това са същества, за които се счита, че биха оцелели като вид дори след ядрен взрив (!), индивидите могат да оцелеят известно време дори след като главата им бъде отделена от тялото (!!), за да се хранят са им достатъчни мазнините останали по гладка повъхрност само от допира на човешки пръсти (!!!), а яйцата си носят със себе си докато не дойде време те да се излюпят. Поради което малко ме съмнява мравките да са ги докопали.
    Според вещото мнение на един изтребител на такива “домашни любимци”, което четох преди време, такова нещо като нямане на хлебарки вкъщи почти няма. Работата е там, че ако почнеш да ги виждаш, това просто означава, че са твърде много, за да се събират спокойно зад шкафовете, хладилника и подобни удобни скривалища. Да, хладилник – влизат си там съвсем спокойно. Вярно студено е, но те не живят там, само правят набег да се нахранят. Според същия професионален изтребител, почти няма такъв предмет във вашата кухня, включително храната ви, което поне веднъж да не е полазено от хлебарка. Те са методични и проверяват всичко.
    Та така, не знам дали мравките наистина са ти изчистили хлебарките или е бил друг някакъв феномен. Дано сегашното положение се задържи, но фактите сочат, че това не са съквартиранти, от които можеш да се отървеш как да е. Успех все пак 🙂

    Reply
  2. CTEHATA

    Стига да не стигнеш до момент, в който одглеждаш гадинки, които ядат мравки, не виждам проблем 😉

    Reply
  3. Дидо

    Това ми напомня на “Умно село” на Доню Донев …
    http://www.vbox7.com/play:e600e052

    Майтапа настрана, при мен също имаше проблем с хлебарките, който изчезна благополучно след като дойдоха мравките … Отърваването от мравки и доста по-лесно отколкото от хлебарки, заради груповия начин на живот на мравките – достатъчно е да знаеш къде е мравунякът за да ги махнеш.

    Reply
  4. Michel

    Ние имаме мравки. Много мънички мравки. Май живеят в стените и не ходят по-далеч от кухнята. И да ти призная ли нещо? Не съм виждал хлебарка от… поне две години сигурно. 😉

    Мдам, сигурен съм, че мога да се опитам да им затворя изходите с цимент или нещо по-здраво, но май предпочитам тихичко да си живеят където са си, и да ни пазят от хлебарки… Ние сме полезни на мравките, а те — на нас. И не ни пречат, само ако оставя някаква мноооого вкусна храна около техните входове или изходи, могат да наизлязат; иначе се крият. 🙂

    Reply
  5. Longanlon

    Григор, хлебарките не снасят яйца.

    Те не са като повечето от останалите насекоми, които за да се развият използват цъкъла яйце-ларва-какавида-имаго(възрастен индивид). Хлабарките и всички от тяхното семейство(щурци да речем) носят яйцата в себе си докато маките се излюпят и практически раждат малки хлебарки, които се миниатюрни копия на възрастните.

    Може би тия малки хлебарчета стават леска плячка на мравките 🙂

    Reply
  6. lyd

    Лонги, снасят яйца 🙂 Същите, които можеш да видиш на картинката на видовете RAID които претендират да избиват и яйцата. Видях ги с очите си това лято. Аз съм приятел на мравките, но да призная, нищо не можаха да направят по въпроса с хлебарките. Изядоха само труповете, които нощем оставях след удар с чехъл, но не изядоха труповете на отровените. Ходех като Лара Крофт с по два флакона и стрелях, но се оказах доста упорити. Мисля, че в крайна сметка решаващо се оказа използването на кубчетата “хлебомор”, които продължавам да държа дискретно в някои ъгли на апартамента. Доста познати ми ги препоръчаха и са доволни.

    Reply
  7. Светла

    Може да се окаже, че хлебарките пък ядат някои още по-важни гадинки… Не че не съм трепала хлебарки, но принципно ми е жал, особено, ако са големи. Ако са единични бройки, ги ловим и ги пускаме сред природата да се оправят. Така правим и с паяците, ако можем да ги достигнем. Ако не – прахосмукачката :-(. Веднъж бяхме завъдили колония много дребни кафеникави паячета, почти като мравки. Открих армия на тавана, когато започнаха да падат в косата ми. Колкото и да ми бяха симпатични, отидоха в прахосмукачката. Но не мога да си представя как бих могла да убия плъх, толкова ги харесвам тези животинки. Не че не знам на какво са способни, когато са много. Веднъж бях с приятелка на кафе и гледам едно нещастно оръфано плъхче и ми стана мило, а приятелката се уплаши…

    Reply
  8. Комитата

    Аз пък харесвам мравките и има нещо такова, че там където има мравки няма хлебарки, защото съм го забелязал при нашите. У нас имам от 3-4 години мравки, но не са досадни, така че съм ги оставил да живеят.

    Reply
  9. Божо

    Факт е, че мравките унищожават хлебарките, а дали ядат яйцата им, или малките хлебарки, не знам. Иначе хлебарките снасят яйца -може да е малко преди да се излюпят, но все пак снасят. Много често се намират вече излюпени, пашкули ли да ги нарека, не знам как им е името.

    @Дени >”такова нещо като нямане на хлебарки вкъщи почти няма. ”
    Има места, където те по някаква причина не се заселват.
    В блока в Търговище където живеех например, вече близо 40 години не се е заселвала хлебарка. А иначе в града има места, където има хлебарки. Явно на някои места нещо не им харесва и ги избягват. Друг е въпросът това нещо дали не влияе и на хората по някакъв начин.

    Reply
  10. emo

    и аз потвърждавам това за мравките
    от година и повече изчезнаха и мравките.
    преди няколко месеца имаше вълна от хлебарки, беше го забелязал и съседа, очевидно не живеят
    в моя апартамент… изпълзяха от банята.
    мисля че доста хора са си ремонтирали старите жилища и това е ограничило местата където се крият хлебарки.
    както е много важно целия блок да си синхронизират усилията

    Reply
  11. Григор

    @Деси: Мисля, че това за яйцата не е съвсем вярно. А че са трудно изтребими е прекалено общоизвестен факт. 🙂

    @СТЕНАТА, Дидо: В биологичната борба вариантът винаги е този. 🙂

    @Michel: Симбиоза! 🙂

    @Longanlon: Мисля, че все пак снасят яйца. Просто съм виждал.

    @lyd: При мен тези кубчета не дадоха никакъв ефект. Помага единствено циперметрин във високи концентрации (и количества).

    @Светла: И на мен ми е жал за тях. Но ако ми създават проблеми, вземам мерки. (Между другото, когато унищожавах мравуняка, не го зазидах направо. Може да ви е смешно, но старателно събрах с мека метла и лопата мравките, и ги пуснах през прозореца – падането отвисоко за тях е безвредно, твърде леки са.)

    @Комитата: Ами… симбиоза 🙂

    @Божо: Има такива места, но уви, са малко. А където има парно…

    @emo: Добрият ремонт на жилището наистина ги изчиства за доста време. Особено ако вземе мерки човек да не допуска излизането им от каналите.

    Reply
  12. Калин

    При мен кубчетата “Хлебомор” помагат, в три различни квартири вече – две в София, една в Благоевград.

    С едни другари от Видин събираме разни природосъобразни идеи за борба с хлебарките (и всякакви други домакински болежки) ето тук. Може да намерите нещо полезно. Може даже да решите да изхвърлите “Райда”.

    А самият аз вече не вдигам чехъл срещу хлебарка. Изживявам “криза на възприятията” 😀 – откакто се усетих, че гадинките реално не са ми направли нищо, само не се вписват в естетическите ми критерии. Пък да трепя за едни естетически критерии… агх.

    Reply
  13. suncho

    Хахахаха, това за паниците с вода не го бях чувал. Но всъщност, какво пречи мравката да полази по тавана, и от там – със плонж – да се метне отгоре ти.

    Reply
  14. suncho

    GG> @Longanlon: Мисля, че все пак снасят яйца. Просто съм виждал.

    Снасят, снасят, и аз съм виждал. Виждал съм ги и да мътят.

    Reply
  15. Маркуча

    Дидо ми взе думите от устата за “Умно село” 🙂 Иначе потвърждавам, у нас има умерено количество мравки, не са много нахални, а хлебарки не съм мяркал отдавна.

    Малко off-topic… Едно време на село при баба ни бяха нападнали мишки и плъшоци. Тогава видях най-ефективния начин за изтребление — чупиш бутилки на средно големи парчета, сипваш в дупките без да пестиш материала и накрая замазваш с цимент или гипс. Направо качество от Хенкел 🙂

    Reply
  16. Григор Post author

    @Калин: И на мен ми е неприятно, когато трябва да убия дори хлебарка. Но само като си помисля, че денем тя ще се крие в отходния канал, а нощем ще дойде да лази по храната, която роднините ми и аз ядем… Става дума не само за мръсотията, а и за всички болести, които могат да бъдат донесени оттам.

    А сайтът за екологичното и практичното е чудесен! Ето и от мен малко акъли:

    – Дървояди се унищожават най-добре (или дървото се запазва от тях), като се напои добре с безир. Пентафталовият грунд безир върши добра работа, но най-добрият е лененият. Изнася се съответното дървено нещо на балкона или в двора, или се отварят широко прозорците, и се маже обилно с безир. Ако безирът не попие изцяло, мазането се повтаря, докато започне да не попива целият. След това обработеното се оставя поне две седмици на въздух, за да изсъхне идеално. После може да се боядисва, лакира и т.н. Ако ще стои навън небоядисано и нелакирано, безиросването е добре да се прави периодично.

    – Почистване на петна от йод: Намокрете мястото с ампула витамин С. Изчакайте петното да избелее, и го изперете с много и хладка вода и сапун. Не изчаквайте твърде дълго, иначе петното ще се появи отново.

    Reply
  17. icoBgr

    Ние като се пренесохме в новата квартира се появиха страшно много хлебарки. Извикахме една фирма и тя напръска с препарат. Унищожиха ги. Предполагам, че и редовното обработване на мазетата също дава резултат. Чат пат съм виждал някоя около банята. И умряла такава също. Интересното е че напоследък 3-4 пъти намирахме от онези черните хлебарки, по-големшките, а не от малките кафеникави хлебарки.

    Reply
  18. Дони

    Един според мен абсолютно сигурен начин за справяне с хлебарките – израелската пудра “Тапилан”, която е против паразити по домашните любимци. “Напудряш” местата откъдето минават, и повече не се появяват. Случайно го открих, много е ефикасно. Мисля че благодарение на това от години не съм виждала хлебарка.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *