Директорът

На една от вратите в офиса ни пише “Директор”. Не е моята.

Забелязал съм, че човек трябва да спазва определени правила при посещаването на Директора, и общуването с него. (Из Нета витае един правилник, ама той е на Шефа. Съвсем друго е.) Така че си мисля – време е да документираме тези правила.

Ето тези, за които съм се сетил:

Първо и основно правило: Директорът помага при нужда.

Към Директора следва да подхождате с полагащото се уважение. Не ви ли помогне при нужда, сте закъсали.

На някои места освен Директор има и Заместник-директор. Заместник-директорът помага при по-малки нужди. Директорът помага също така и при големи нужди.

Там, където няма Заместник-директор, Директорът отговаря и за големите, и за малките нужди.

Директорът играе важна роля в живота ви – както в служебния, така и в личния.

Денят на повечето от нас започва с посещение при Директора. (Някои му викат “оперативка”.)

Директорът обикновено има самостоятелен кабинет. И обикновено кабинетът му съдържа разни удобства.

При Директора се влиза един по един. Влизането на няколко души едновременно е нежелано и неприемливо, води до това те да не могат да си свършат работата, и поражда разни съмнения в останалите навън. При наплив на повече нуждаещи се е редно те да изчакват на опашка пред кабинета му.

Не се задържайте при Директора твърде дълго. Очакващите посещение при него са склонни да разберат нуждите ви, но ако прекалявате, ще ви заподозрат в неща, които противоречат на статута на Директора (а може би и на вашия).

Не отивайте при Директора, без да носите необходимите материали. Кабинетът му обикновено е оборудван, но предвидливостта е полезна добродетел.

Ако сте се сблъскали с тежък проблем, посещението при Директора може да изисква предварителна подготовка. Не я подценявайте – иначе е възможно то да остане безрезултатно.

Ако въпреки това срещате затруднения в излагането на проблема си, положете необходимите усилия. (Директорът като правило е търпелив, и ще приеме становището ви.) Не е зле обаче да се подготвяте по-добре.

Казано на неформален език, никога не забравяйте да изчеткате Директора! Особено ако резултатите от посещението са надхвърлили очакванията ви.

Достатъчно количество подходящи течности винаги помагат мнението ви да бъде прието по-лесно. Директорът не е изключение.

При посещение при Директора бъдете дискретни – не позволявайте работата да се размирише впоследствие.

(Ако се сещате за други подходящи правила, давайте ги насам. 🙂 )

6 thoughts on “Директорът

 1. Делибалтова

  Когато започвате нова работа, първо разберете как се стига до директора, как изглежда и принципите му на работа. Не знаете дали няма неочаквано да ви потрябва спешно, а в подобна ситуация лутането по коридорите и етажите на структурата могат да свършат фатално за вашата кариера и реноме.

  Reply
 2. Дени

  На мен пък ми е чудно дали директорите като цяло си имат комплект установени правила касаещи особеностите и характеристиките на общуването с биологичния вид “служител”? Това би било доста вълнуващо четиво.

  Иначе моят принос към правилата при работа с директорите е:

  – общувайте с директора си в минимално необходимите случаи – ако твърде често попадате в неговото/нейното полезрение може да се случат едно от две неща – или да реши, че сте усърден и надежден служител, което автоматично ще доведе до увеличаване на задълженията и работата ви в геометрична прогресия; или да реши, че се подмазвате и се натягате. Необяснимо защо, но директорите всъщност не обичат много натегачите.

  – направете си труда да научите и запомните рождения ден на директора и на съответната дата го поздравете спонтанно. Необяснимо защо, това винаги им харесва. Същото важи и за именните дни.

  Reply
 3. suncho

  “На една от вратите в офиса ни пише “Директор”. Не е моята.”
  На твоята предполагам пише 00.

  “Там, където няма Заместник-директор, Директорът отговаря и за големите, и за малките нужди.”
  Това беше излишно правило и издаде цялата работа 🙂

  Reply
 4. roujkabg@yahoo.com

  Аз спък ъм забелязала, че и Директора трябва да спазва някои правила, когато го посещават 🙂

  Reply
 5. Григор Post author

  @Делибалтова: Много е сладко! 🙂

  @Дени: Не знам дали нямаме предвид различни директори… а може би не? 🙂

  @suncho: На моята нищо не пише. Който не знае кой (и какво) има вътре, няма работа в офиса ни. 🙂 Но иначе не е лоша идея. :-))

  Reply
 6. roujkabg

  Не мога да не добавя, че всичко това, което си написал важи със всичка сила и за Директора 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *