Отново за свободата на Нета

В сряда в Европарламента ще бъде изнесен от Guy Bono доклад A6-0063/2008. Темата на доклада е “Културни индустрии в Европа”, и засяга покрай другото и разпространението на произведения на изкуството в Интернет.

Много от съдържанието на доклада заслужава положителна оценка. Така например, Боно се обявява за активно търсене на начини авторите на произведения на изкуството да получават адекватно възнаграждение за произведенията си. Също така, той изрично сочи, че криминализирането на крайни потребители, които свалят от Интернет произведения за лична употреба, без да търсят да извлекат от тях комерсиална изгода, е контрапродуктивно и няма да доведе до добри резултати.

В същото време, докладът съдържа един изключително обезпокоителен момент. Това е призивът Интернет провайдерите да съдействат на органите за опазване на реда, като прилагат адекватни мерки за блокиране на обмяната на произведения на изкуството в Интернет, най-вече чрез подходящо филтриране на обменяната информация.

Следствията от подобна позиция биха били много, и негативният им ефект превишава много далече позитивния:

– провайдерите ще бъдат задължени да изпълняват ролята на “Интернет полиция”, което ще ги натовари с непосилни задължения (длъжни ли са примерно Макс Телеком да знаят за всяко едно произведение на света, до последния разказ на последния графоман, на всеки един възможен език и във всеки възможен формат, дали може да се разпространява свободно, ако да – при какви условия, и кой и как точно по света има правото да го потребява, а кой и как – не?!)

– същото задължение неизбежно ще им даде ненужни права (де факто ще имат правото да обясняват всяко нямане на връзка с блокиране заради подозрение по нарушение на авторски права, и тъй като са в позицията на полиция по въпроса, клиентите няма да имат правото да ги съдят за неизпълнение на задълженията, или дори да проверят така ли е).

– създаването на инфраструктура, която е в състояние да блокира достъпа на всеки до всичко, по същество ще е еквивалент на филтриращите системи в Китай, Северна Корея и други “флагмани на демокрацията”; само по себе си то ще е брутално нарушение на гражданските свободи на хората, и отделно от това ще създава големи улеснения за всеки, решил да злоупотреби с него и да установи де факто диктатура

– създаването на такава инфраструктура неизбежно ще струва колосални суми, които ще бъдат извадени от джоба на данъкоплатците, тоест ние (би било справедливо да ги платят праводържателите, които са бенефициенти на мероприятието – но те просто не притежават суми от този порядък)

В тази връзка, евродепутати от всички краища на политическия спектър са предложили следната поправка към доклада на Боно:

“призовава Комисията и държавите-членки да признаят факта, че интернет е обширна платформа за изразни средства на културата, достъп до знания и демократично участие в европейската творческа дейност, която събира поколенията чрез информационното общество; следователно призовава Комисията и държавите-членки да избягват приемането на мерки, които противоречат на гражданските свободи и правата на човека, както и на принципите на пропорционалност, ефективност и възпиращ ефект, като например прекъсване на достъпа до интернет”

Съмнявам се дали нашите евродепутати ще се присъединят към поправката, ако не видят категорична и решителна подкрепа за нея от гласоподавателите си. Така че, моля ви, напишете за случая, и изразете позицията си. Моята е категорично за тази поправка – по-горе описах защо.

Благодаря ви!

2 thoughts on “Отново за свободата на Нета

  1. Апостол Апостолов

    Струва ми се, че дори всички мракобесници на този свят да се обединят, те пак няма да могат да потушат това, що не гасне. Свободата в Мрежата не може да бъде ограничена току- така.

    Reply
  2. Григор Post author

    @Апостол Апостолов: И аз се надявам да е така. Но знам и друго – всичко, което е нужно за победата на злото, е бездействието на доброто.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *