Георги Стоев

Ако някой случайно е живял в дъното на пещера последните години – Георги Стоев беше бивш съдружник на много вече напуснали ни мутри, по-късно написал няколко книги за тях и техните фирми. А пък вчера го застреляха.

Не съм поклонник на теориите за конспирациите и прочее. Но не съм и сляп, нито пък безнадежден идиот. Не зная толкова ли е бил близък Стоев с де що има по-известна загинала мутра, но не мога да отрека – всичко, което съм чел в книгите му, или знам че е истина, или ми звучи напълно правдоподобно.

Накрая остана и последният факт – че го застреляха. Тихите кукута, които пишат измишльотини, не ги застрелват – напротив, оставят ги на пускат фишеци и димни завеси из обществото. Така че подозирам, че е казвал цялата истина. В едно от интервютата си той казва, че съжалява, че това, което е работа на журналистите, те се боят да го вършат, и трябва да го върши той.

Долу съм вмъкнал части (уви, не намерих пълния текст) от негово интервю в “Сеизмограф”, публикувани от агенция “Фокус”. (Ако агенцията има някакви претенции за авторски права, първо да си ги уреди с Георги Стоев. А също и да се замисли дали не й е изгодно този текст да се намира на колкото се може повече неща. Може да спести доста неприятности на шефовете й…) Четете и си правете изводите сами.

На 29 март 2008 година, събота, писателят Георги Стоев беше гост в предаването на бТВ, “Сеизмограф”. Агенция “Фокус” публикува със съкращения някои от акцентите в предаването и части от интервюто на Георги Стоев.

(…)
Водещ: Обиждате ли се като ви казват писателят-мутра?
Георги Стоев: Да, много. Никога не съм бил мутра. Само искам да внеса едно уточнение в това както ме представихте. Много се радвам, че за пръв път гостувам тук и моите думи ще се чуят от мен, а не от Слави Ангелов или от Христо Калчев, Бог да го прости.
Водещ: Да, това е много важно. Предаването е на живо, не можем да ви редактираме, не можем да манипулираме това, което казвате.
Георги Стоев: Точно така. Защото тези хора гостуваха тук и говореха с моите думи.
Водещ: А защо, господин Стоев, решихте да се преквалифицирате тъй да се каже? Как да си обясним тази промяна, проговарянето ви?
Георги Стоев: Ами искам да ви обясня, че в смисъл, макар че моите книги са литература, въпреки че са отричани от така наречените писатели.
Водещ: Да. Аз като ви попитах за истината имах предвид, че това няма да е художествена измислица, което ще казвате.
Георги Стоев: Да, то не е художествена измислица. Те са литература безспорно, но те са абсолютна истина, те са моят живот, разказват моя живот, страданията в моя живот, моите патила и така.
Водещ: Вашите книги “СИК”, “ВИС” и “ВИС-2”.
Георги Стоев: Ами говоря най-точно за БГ Кръстника.
Водещ: Говорите за БГ Кръстниците специално?
Георги Стоев: (…) за БГ Кръстника, да, специално за тях.

(…)

Водещ: Защо според вас пламна тази условно да я наречем “Война на генералите”, защото системата отдавна е девоенизирана и желанието на някои хора там, вече комисари, да се наричат генерали издава манталитета им?
Георги Стоев: Да, точно така. Ами аз мисля, че тя е заложена доста отдавна, още може би от 2000 година. Смятам, че хората, които я подпалиха много добре знаеха как се взима такава информация, как си изстисква и как може следващите, които дойдоха и ги наследиха, как могат да бъдат дискредитирани по този начин. Това са хора, които…
Водещ: А кои са хората, които я подпалиха?
Георги Стоев: Ами случаят генерал Атанасов.
Водещ: Генерал Атанасов е от подпалвачите според вас?
Георги Стоев: Според мен, мое лично мнение, да. Човек, който чудесно знае как се манипулира по този начин системата, как се събира такава класифицирана информация, как може да бъде обвинен някой с нея. доста елементарно, доста прост и елементарен ход, нищо сложно не виждам в него.
Водещ: В този смисъл казвате, не е нещо добро генералите или изобщо хората от службите да стават политици, виждаме, че и в новата и може би най-рейтингова, най-популярна партия ГЕРБ има доста бивши хора от МВР, от службите.
Георги Стоев: И аз мисля, че не е добре, защото службите притежават доста мръсни тайни, които когато изкарат наяве, нещата се преобръщат. Може и да е за добро, по този начин може да стигнем до истината. В случая генерал Атанасов може да се каже, че направи нещо добро. Но пък хората, които той обвини, вече трудно могат да разследват какво той е правил през онези години, откъде той притежава тази информация и откъде знае как може да я събира. Защото версията с това, че и била подхвърлена…
Водещ: Е защо мислите така, премиерът нареди да се направи една ревизия, проверка на работата на антимафиотите, на антимафиотската дирекция?
Георги Стоев: Да, знам. На мен това ми звучи доста смешно, в смисъл десет години назад то всичко е унищожено напълно. Вие виждате, че някакъв разговор, който е доста по-скоро проведен и унищожен и няма никакви данни за него.
Водещ: Би следвало архивите на тези служби да са много солидни и добре охранявани, добре пазени. Ама това са само предположения както казвате.
Георги Стоев: Това са само някакви предположения, да.
Водещ: Адвокат Васил Василев, който защитава вече сложения под домашен арест Илия Илиев, твърди, че всъщност битката е за това кой да ръководи престъпността. Вие склонен ли те да приемете едно такова обяснение, една такава диагноза на бурята по върховете?
Георги Стоев: Не, не бих казал, аз мисля, че престъпността е нещо отделно. Това по-скоро е някаква политическа битка.
Водещ: Смятате, че е битка на лобита в МВР и извън МВР?
Георги Стоев: Да. Знаете ли престъпността не си служи с такива точно методи. Макар че може да предположим двата враждуващи лагера, че биха използвали единия или другия човек. Да кажем в случая Румен Петков, който да кажем седи зад единия и да кажем генерал Атанасов, който би помогнал на другия, за да се измъкне от кризата си.
Водещ: Добре. Вашите знания по въпроса какво говорят, има ли полицейски чадър над престъпността в България?
Георги Стоев: Безспорно е. Аз съм го изпитал на гърба си.
Водещ: И на какви равнища се осъществява той?
Георги Стоев: На всякакви, от най-високото до най ниско.
Водещ: От най-високо какво имате предвид?
Георги Стоев: От най-високо имам предвид от министъра.
Водещ: Министъра и след това надолу по стълбичката?
Георги Стоев: И след това надолу по стълбичката. Макар че като говорим за МВР сега, понеже вие оня ден казахте, че обикновените граждани ги слагат всички под един знаменател, но мисля, че там има хора, които искат да си свършат работата, но не могат, тук бих намесил и прокуратурата. Прокуратурата доста също е обвързана с такива, части от прокуратурата са обвързани с такива структури и някой път пречат на полицаите да си свършат работата.
Водещ: Добре. Снощи, вчера Николай Свинаров каза, че няма престъпен бос в България, жив или мъртъв, който да не е бил сътрудник на службите.
Георги Стоев: Това е безспорно така. Още от началото на 90-те години тези хора, та и от 80-те, са били вербувани от службите.
Водещ: И бихте ли казали в този смисъл кои са най-изтъкнатите сътрудници на службите от този вид, от този модел?
Георги Стоев: Ами аз мисля, че няма, в смисъл най-изтъкнатите при това положение би трябвало да са Младен Михалев и Красимир Маринов.
Водещ: За тях е сигурно?
Георги Стоев: Ами, при положение че толкова години се задържаха, за тях е сигурно, да. Един много изтъкнат вече е покойник. Той беше Поли Пантев.
Водещ: А вие знаете ли, че това е формализирано, в смисъл формализирано ли е това тяхно сътрудничество, има ли документ, който да…
Георги Стоев: Не, няма документ, който да, те са просто, какво да ви кажа, те са на едно ниво на тези служби. В смисъл много е трудно да бъде…
Водещ: Е сега вече трябва да ни разтълкувате това, на едно ниво с тези служби?
Георги Стоев: Ами в смисъл такъв, че те работят заедно с тези служби, вербувани са още от предишните служби, говоря за Държавна сигурност (ДС). След което вече са взети по наследство от новите служби, тъй като не е имало хора с повече знания, които да бъдат използвани. Сега това ниво аз не мога да кажа дали може да бъде официализирано, но е безспорно, че има такива данни.
Водещ: Искате да кажете дали има някакъв документ, който да удостоверява, че тези хора са…
Георги Стоев: Да, едва ли има някакъв документ, който ще удостоверява. Ще ви обясня защо, защото аз също съм сътрудничил на службите.
Водещ: Как точно?
Георги Стоев: Ами викали са ме на частни разговори, влизал съм СДВР без да си показвам личната карта или през разни гаражи и така нататък.
Водещ: И това за всички ли от престъпния свят и бизнеса се случва?
Георги Стоев: Предполагам. Не мога да говоря за други хора, които не съм виждал, аз ми казвам лично за мен ето например.
Водещ: Добре. Какво знаете вие за Куйович и за неговото дефиле из България бих казала, за безпрепятственото му шетане?
Георги Стоев: Аз знам, че Куйович е просто обикновен посредник на Сретен Йосич, а тук е посрещнат от известния Брендо. В смисъл така да се каже под негова опека работи, човек подсигуряващ каналите. Обикновен работник, на ниво работник. Той човекът е прав като се сърди, че го обвиняват, че е чак толкова висшестоящ.
Водещ: Че е станал толкова важен в България, както твърди в някои вестникарски интервюта.
Георги Стоев: Да, в смисъл обикновен престъпник, в смисъл на доста по-ниско ниво.

49 thoughts on “Георги Стоев

  1. Totto

    Ето и пълният запис на предаването “Сеизмограф” с гост покойният Георги Стоев – http://www.btv.bg/videos/broadcast_video.pcgi?section_id=230&video_id=921 .
    Много е.. изтръпващо. И истинско.

    Не знам дали друг ще посмее да подеме това, което Георги Стоев разкриваше, но той знаеше какво говори.

    Reply
  2. Апостол Апостолов

    Струва ми се, че в този конкретен случай на преден план изниква древната максима: “Обидата поражда мъст.” Повечето български мъже много се обиждат, когато някой ги обяви за хомосексуалисти… Та така…

    Reply
  3. ivan ivanov

    Izvinete me za latinicata.

    Zamisliali li ste, che moje bi “Focus” niama kakvo da se treevojat, zashtoto i te sa agenti na bivshata DS?
    V tozi smisal Georgi Stoev ne e po-razlichen ot ostanalite banditi, no toi se izjiviavashe kato pisatel, dokato te dori i chitateli ne mogat da badat.
    Interesno koga li shte zastreliat i niakoi politik?

    Reply
  4. lyd

    Мисля, че този човек е достатъчно интелигентен, за да прецени какво може да му се случи, ако това което пише е истина. А ако е смятал, че има специална връзка с Бог, това е друг въпрос. Никога не съм проявявала интерес към такива книги. Струва ми се, че ако хората се интересуваха повече от други неща, а не мутри и конспирация, можеха да живеят в по-добър свят … не само теоретично.

    Reply
  5. ju

    Апостоле, ти взе ли бележка от психото, че може да пишеш глупости, а?

    Reply
  6. ju

    @lyd: Така ли преценяваш хората дали казват истината? Като съдиш дали на теб ти стиска ли?

    Reply
  7. Делибалтова

    Само на мен ли ми се струва, че преди всичко ръководството на БСП, но и на други партии, да не кажа повечето, са свързани чрез тайните служби с организираната престъпност? С тези, които тровят децата ни, развращават ги и замъгляват умовете с простотия, чалгария и насилие? Само аз ли си мисля, че със спечелените от престъпления пари правят предизборните си кампании и купуват гласове? И като цяло сътворяват гадостта, в която живеем . . .
    Само аз ли си въобразявам, че един замесен с поръчкови убийства бивш мафиот беше много по-истински човек от тези, на които доброволно поверяваме съдбите си?
    Само мене ли не ме свърта да променя каквото мога? Да отида на площада, да потърся алтернатива, да обединя усилия с моите съграждани, за да сложим края на измамата.

    Reply
  8. VoIP

    @Делибалтова

    Не сте само Вие, но доброто в случая е, че нашите деца ще вземат да се замислят също за алтернатива – дано не е самолетният билет.

    Reply
  9. albinos

    “Струва ми се, че ако хората се интересуваха повече от други неща, а не мутри и конспирация, можеха да живеят в по-добър свят … не само теоретично.”

    Хубаво е да мечтаем и да гледаме на живота в розово, но не трябва напълно да изключваме реалността в която съществуваме. Ако не обръщаме внимание на действията на нашите политици и престъпниците, то в какъв по-добър свят ще живеем. Народа спи и мечтае от десетилетия и затова сме на тоя хал…

    Reply
  10. Светослав Гаврийски

    Не знам колко от вас са челите книгите на Стоев. Първо на първо, художествената стойност е нула; чисто богохулство е твърдението му, че са „литература“. Абстрахирайки се от това, те са пълен кьорфишек. Вътре няма нито един факт, казан в прав текст или скрит между редовете, няма информация за нито една случка, сделка или договорка, която широката публика вече да не знае от години. Сигурно само мъртвите не знаят от кого е откраднал Поли Пантев 40-те си килограма кокаин и кои хора са обичали да се срещат в „Олимп“, но на всички друго написаното в книгите е прекрасно ясно.
    Така че според мене убийството му в никакъв случай не е продиктувано от „творчеството“ му. Мотивите са други, но ние тях няма да узнаем. А през това време медиите ще продължават да ни убеждават как поредния борец за свобода и прозрачност е загинал на фронтовете.

    Reply
  11. Victor

    Не, Делибалтова, не си само ти, но сме много малко, ама наистина малко, което е жалко…
    Така е то…

    Reply
  12. Божо

    @Делибалтова – не само, ама както казва Виктор, на повечето просто не им пука, сякаш живеят в друга държава, ако не и на друга планета…

    @lyd – а не мислиш ли, че точно нулевата заинтересованост на хората за собствената им съдба и за държавата, в която живеят доведе до сегашното положение?

    Reply
  13. gepeto

    Ние не живеем нещо, което други ни сътворяват. Всичко правим ние. Защото и тези, които са горе, са от нашето “ние”. Ние си позволяваме да ги възвеличаваме, за да не ги приравним към собствената си низост. В тях очакваме да видим нещо различно. Защото самите себе си не смятаме за достойни. /Всеки от нас може да бъде на тяхно място. При определени условия. И който познава условията е там. Но това не ог прави различен./ За да имаш достойнство, трябва да умееш да бъдеш отговорен, за всяко свое действие първо пред себе си и после пред другите. Защо живеем в една и съща каша, различна по цвят. А ако не беше цветът, по какво щеше да се различава кашата? У нас няма промяна, защото сме слби и страхливи овце. Всички сме недоволни – на чашка, когато личният ни интерес е засегнат. Само че ние не сме сами. Ние, българите, живеем с усещането, че всеки е сам. И нищо не правим, за да видим другия до себе си. Ниско ниво на мисъл и ниско ниво на култура. У нас промяна не може да има. Промяната могат да я направят онези идиоти, които трябва да се откажат от живота си. Колкото и гадно да звучи. Дано има защо да си отиде този живот, защото душата му няма да намери покой и горе. Цитирам “А ние…………..ние сме …………..”Промяната изисква да можеш да носиш последстията. Това не е лесно. А ние не можем. Не искаме да ис нарушаваме тихото спокойствиице. На нас са ни изгодни всички и премиерът, и вътрешния министър. Къде се събират тези, на които те не им изнасят?

    Reply
  14. Алекс

    Нито заинтересованоста или липсата и са породили какъвто и да било проблем в България.
    Проблем бяха, а и остават, четирдесет и кусур години тирания. Това променя хората… А и оня поговорка за сабята и глвата.
    Площади, барикади, протести… Това е за някой друг. Тук в България е невъзможно.
    Едно можем и трябва да направим всички ние. Да обичаме и да възпитаваме децата си така, че те да са по-добри хора от нас. И да се надяваме, когато ни няма, те наистина да са по-добри и да предизвикат промяната просто защото друг път няма да има.

    Ако всеки вложи във възпитанието на собствените си деца енергията и желанието си за промяна, пътят ще е само на горе. Ако обаче обвиняваме тоя или оня, че “тровят децата ни, развращават ги и замъгляват умовете с простотия, чалгария и насилие” а самите ние не градим авторитета си пред същите тези деца най-добре да се отказваме и с белите чаршафи на главите да вървим, бавно, към гробището.

    Reply
  15. Иван

    Oк, пишете ме още един, който се чуди какво и как да направи за да сложим край на това робство.
    Но ако презумираме, че “повечето” не искат… без всъщност да сме говорили с “повечето”, не звучи ли малко като малко бързо оправдание – искам, ама понеже “повечето” не искат и нищо няма да правя?
    Не трябва ли първо да се опитаме да стигнем някак до “повечето” преди да ги отписваме?
    Просто често срещам това стереотипно оправдание, пък… може да е просто уловка от онези скрити “капани” в собствения ни ум /mind-traps/
    Ето и тук, напр. http://bglog.net/BGLog/18520

    Reply
  16. Григор Post author

    @Totto: Полезен линк!

    @ivan ivanov: Нека не изпадаме в параноя, все пак. А политиците… защо е нужно да ги застрелват? Те са послушни и изпълнителни…

    @lyd: Случи му се, така че е вероятно да е писал истината… А дали, ако хората се интересуваха по-малко от бандитите, а повече от възвишеното, щяха да живеят в по-добър свят – сигурно. Всички религии твърдят, че Оня свят е по-добър.

    @ju: Ей, ей, по-полека с тона! Ако имаш различно мнение, има си възпитани начини да го изкажеш.

    @Делибалтова: Не, не само теб. Но все още не се замисляме колко много сме. И колко много можем да постигнем, и колко хора можем да увлечем, ако решим да действаме… Дано “великият” ми блог спомогне да го разберем. Колкото и както може.

    @VoIP: Сега пък на децата ще чакаме… Абе, не е ли време да се замислим, и най-вече задействаме ние?!

    @Светослав Гаврийски: Може и да не са кой знае каква литература. Но казват неща, които за масовия българин са били неизвестни, или само слух. Така че ги смятам за едни от най-полезните книги, излизали наскоро.

    @gepeto: Ами, за момента някои от тях се събират тук. Има и други места, и сигурно ще стават все повече. А в един момент някой, или някои (какво би казал да си ти? струва си…) може да започнат да свързват тези места, и да помагат да видим, че никак не сме малко…

    @Алекс: Съгласен съм – но нека не забравяме, че собствените деца се възпитават, например на гражданска отговорност и активност, с личен пример.

    @Иван: Много от идеите от линка ми харесаха – сигурно следващия път ще пиша за тях. А до повечето се стига, когато действаш, и даваш пример.

    Reply
  17. Делибалтова

    Григ, блогът ти върши страхотна работа! Ето, че се намерихме – няколко единомишленици! Половината да се раздвижим, ще размърдаме блатото! И на мен ми харесват много от предложенията в линка на Иван. Защо да не създадем подобна група?

    Алекс, нашите деца са родените и израстващи в България. Изоставените, циганчетата в гетата, тези от проблемните семейства или пък на богати аморални родители . . . Здравите общества пазят децата си и успяват да ги възпитават, въпреки неуспехите на родителите.

    Reply
  18. Пънчев

    за: Светослав Гаврийски:
    Ако ти беше наистина прав, то тогава защо Маджо не смее да се прибере в БГ в момента….?

    Според мен или Маджо го е убил, защото просто Стоев вдигна много шум в неправилния момент, или някой от враговете на Маджо….например Маргина, за да инициира цялата обществена злоба и сила на властите…точно в такъв критичен момент, когато комунистите напълно се компроментираха (говоря за този боклук Румен Петков).

    Жалко, но за съжаление Маргина е способен на такава гадост. И за съжаление този боклук Румен Петков не иска да се маха. Чух, че премиера го молил да си подаде оставката, но тази свиня за нищо не го еб*.

    Кога ли ще изчезне всичката тази пумия от небосклона на българския обществен и политически “елит”. Кога ли ще имаме нормални хора с нормални убеждения и правдоподобна история начело на хубавата ни държавица.

    Reply
  19. Пепс

    Човекът е гравитирал около тези групировки и имена,но никога не е бил част от тях.Чувал е разни историй и ги преразказва.Но има много други интересни историй за които не споменава.Направете си сами извода на колко години е бил когато всичко това е започнало.А именно 90-та година.Тогава всички бяха заедно и се сабираха на Божур.Абе какво да ви разправям….

    Reply
  20. юриста

    този не беше мутра, а се опита да бъде човек, но на кой му пука в царството на слепите и бригадата Чавдар.

    Reply
  21. Ани

    Съгласна съм с lyd: ако хората (всички хора!) се отърсят от мислите си за мутри и конспирация, определено ще живеем в много по-добър свят.

    Дерибалтова, да, трябва да се направи нещо. Но най-напред, според мен, трябва да спрем да се оправдаваме: турското робство, разведените ми родители, 45-те години социализъм, училищната система, колумбийските производители на наркотици… Важното е не какво ни се е случило, а какво правим сега. Понеже НИЕ имаме силата да променим събитията. Когато българите разберем, че сме едно цяло, че сме обвързани един с друг и нашето собствено щастие зависи от добруването на съседа в апартамент 39, тогава ще видим онова, за което всички мечтаем.

    В този смисъл ще подкрепя и Алекс, и Гришата: за да имат децата ни различна съдба, трябва да положим в тях основа на достойни хора чрез личния пример, който им даваме.

    Reply
  22. Александър М.

    Ами нищо не ви пречи да си оттарсите мислите.Всъщност кой чак толкова се е замислил за мафиотите че чак се и умори ?Май всички искате да си затворите очичките пред това което ви казва човека…Аз от цялата работа разбрах единствено и само че мафията и парламента не са различни неща!Това какво е писал не ме интересува чесно казано, защото са преразкази(вероятно) на минали събития…Важното е какво казва, а го каза толкова силно и ясно, че ако си извадите главите от задниците може и да го разбрете!!!(за модератора:моля да не изтриваш това съобщение, няма за цел да обиди хората.Само тези които наистина са си завряли главите в задниците…)

    Reply
  23. Александър М.

    1-во Мислите ли че някога ще се оттървем от тези мърши- политиците (от всички партии)
    2-ро Докога ще има една несъвместима оправляваща система с българския морал?Единственото решение което виждам е Президента да предложи референдом “искате ли нова система на оправление?”
    3-то Цялото зло произтича от наркотиците нали?Опа грешка от забраната им!Ако бяха разрешени мислите ли че ще стане мо зле ?
    Корупцията щеше да спадне с около 60%
    Парите от акцизи и данаци варху тях щяха да отидат за антиреклами и за саздаване на заведения за лечение или нещо подобно!
    Главния капитал на мафиотите щеше да се “изпари” от създалата се конкуренция!
    Невярвам наркоманите да се увеличат, напротив …
    От всичко това аз не вижнам нищо отрицателно оО ако някой вижда нека ме светне..

    Reply
  24. Григор Post author

    @Александър М.: Не вярвам Президента да предложи такъв референдум. След като точно той е спасил, по слухове, Румен Петков от изритване от правителството, значи е също такъв послушник на кримките като него…

    Reply
  25. amf_teatr_lsd

    evala na stoev vie ste maloumnici misite za prezidentite policaite korupciqta a 4oveka izleze napisa 3 knigi ili 4 otide na 15 interviuta po televiziqta kaza istinata i neshtata videni ot negovota gledna to4ka,moje da ne sa 100 pro [%] istina no vie ne ste i 4uvali za polovinata a tva m4e e bilo s pove4eto hora ili e rabotil za tqh tva ne e ot zna4enie leka mu pras…

    Reply
  26. Апостол Апостолов

    Не сме чак толкова малко. Не подценявайте бай Ганьо. Той може да не е моного умен, ама е хитър и доста добре схваща НЕКОИ неща…

    И още… Стоев не е написал и ред. Той беше полуграмотен. Книгите ги написа моят приятел и колега Владо Даверов. Можете да бъдете напълно сигурни, че не го убиха заради книгите…

    Reply
  27. Григор Post author

    @Апостол Апостолов: Прав си – не го убиха заради книгите. Заради нещата, които са написани в тях, го убиха. И най-вече за да не напише, и още повече за да не разкаже още. Да не ги разкаже където трябва, т.е. не пред МВР.

    Reply
  28. Божо

    >” Да не ги разкаже където трябва, т.е. не пред МВР.”

    Що – те в мвр най-добре си ги знаят нещата. (Почти съм сигурен, че убийците и те са били с пагон). Просто Стоев започна да шуми, когато от вън се заинтересуваха от положенито в мвр и за да не вземе това което знае да стигне до интересуващите се, за това го убиха. Иначе преди защо не го закачаха – не им пречеше.

    Reply
  29. Светльо Георгиев

    Герги Стоев е герой, поне в моите очи. Започнах книгата BG КРЪСТНИКА два дена преди да го убият. И се запитах как човек, който пише това нещо все още е жив.Е, на втория ден от четенето ми го гръмнаха… От тогава до днес на един дъх прочетох и другите му две книги от поредицата… УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ ТОЗИ ЧОВЕК ТЪРСЕШЕ ЗА СЕБЕ СИ ИЗКУПЛЕНИЕ И СПАСЕНИЕ. Убеден съм, че и преди да почне да пише е знаел, че ще бъде убит. УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ ИМЕННО ЗАРАДИ КНИГИТЕ МУ СИ Е МИСЛЕЛ, ЧЕ НЯМА ДА МУ ПОСЕГНАТ. ЗАЩОТО ЩЕ ГО ЛЕГИТИМИРАТ И ЩЕ ЗАТВЪРДЯТ В ЦЯЛ НАРОД СИГУРНОСТТА, ЧЕ Е БИЛ ПРАВ. КЪМ ТАКЪВ РИСК ТРЪГВА САМО ЧОВЕК, КОЙТО ВЕЧЕ НЯМА КАКВО ДА ГУБИ !!! За мен Георги Стоев е рискувал и с цената на истината е решил, че може да запази живота си… ЗАЩОТО ПОНЕ МАЛКО Е ВЯРВАЛ В ДЪРЖАВАТА И ИНСТИТУЦИИТЕ!!! Но както си личи, ДОРИ ОТ ТЯХ Е ИБЛ ПРЕДАДЕН!!! ИМЕТО НА ПРЕДАТЕЛЯ- РУМЕН ПЕТКОВ!!! ЗАРАДИ РУМЕН ПЕТКОВ Е МЪРТЪВ ЧОВЕКЪТ, ПОСМЯЛ ДА КАЖЕ ПОТРЕСАВАЩАТА ИСТИНА НА ЕДНО ЗАСПАЛО ОБЩЕСТВО, В КОЕТО ВСЕКИ СЕ ИНТЕРЕСУВА САМО ОТ СЕБЕ СИ !!!

    ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ГЕРОГИ СТОЕВ!!!

    Reply
  30. Ани

    Божо, знам. И съм благодарна, че имам досег (макар и виртуален) с тях. Понеже помня, че именно шепа велики, смели и напредничави хора са предизвикали и Ренесанса, и Възраждането, и Златния век.

    Reply
  31. Ани

    Абе хора, знаете ли колко време е нужно на една книга да бъде коригирана, потготвена за печат, отпечатана, подвързана и разпространена? Знаете ли през колко ръце минава? Вероятно сто-сто и педесет. А можете ли да си представите колко от тези хора биха докладвали за опасното съдържание на дадено издание, за да бъде то спряно?

    Аз си мисля, че в тези книги не може да е имало чак толкова изобличаващи факти. Ако имаше, нито една от тях нямаше да стигне до сергиите на пл. “Славейков”.

    Според мен причината да екзекутират Стоев е съвсем друга. Замазаха ни очите, а ние така налапахме въдицата, че аха-аха и да положим началото на култ към Стоев…

    Reply
  32. roujkabg

    Изчетох всички мнения и ми е още по- мъчно и тъжно за този човек, когото познавам само от няколкото му последни телевизонни изяви.
    Аз съм покрусена, погнусена и отвратена. Твърде дълго си налагах българският инат да не тръгвам, но тази нощ напускам тази кочина.
    Куфара ми е готов. В него са всичките книги на Георги Стоев, които успях да изкупя от книжарниците. Бяха последните бройки.

    Няколко пъти гледах Георги Стоев по телевизията. При Коритаров по Нова. В “Сеизмограф” на Светла Петрова, в “Горещо” на Венета Райкова и още някъде другаде. Не го чух да говори глупости, да позира или да преиграва. Този човек, Георги Стоев с физиономията на Душко Добродушков пожела да свидетелствува в съда срещу Маджо в полза на българското общество, но вместо това прокуратурата отказа да го изслуша, а МВР хвърли усилията си да охранява Маджо. За десерт преби един оператор, който просто си вършел работата. Смъртта затвори очите и устата му, отворите нашите усти, но очите ни дали ще прогледнат ?

    Бог да го прости. Смъртта му- най- обикновена гледка за българите в последните 20г и това обяснява инфантилното им поведение.

    Бог да прости, един човек като нас, един от нас, чийто живот беше похитен посред бял ден, на улицата пред очите на свидетели.

    В присъствието на юрист !? Покрусен от личната загуба на приятел, от загубата на доверие в държавните институции, треперещ от страх!!

    Давате ли си сметка за какво иде реч? Че:
    – държавата е в пълен разпад, поради пълното срастване на институциите с мафията
    – човешкият живот тук не струва нищо и на никой не му пука за това, освен когато става дума за неговият собствен или този на роднините му
    – за тотална липса на морал в българското общество и най- вече на управляващите.

    Аз вярвам на всяка дума на Георги Стоев, защото не съм късопаметна, а и всичко, за което говори ставаше пред очите ни.

    Простете ми уважаеми, но Вие или сте луди, или сте тотално сбъркани с малки изключения.
    В случая ИЗКЛЮЧЕНИЯТА са ВАЖНИ. Сами можете да ги прочетете и се пребройте.

    Как е възможно да се коментират литературни стилове и жанрове, технология на книгооиздаването и книгоразпространението, до Апостоловите бисери за хомосексуалност и разпространяване на откровени лъжи, че Владо Даверов му бил писал книгите и прочие лакардии, когато става дума за човешки живот, за несвършената работа на институциите, за липсата на държавност и институции, работещи за Мафията!?

    Срам, срам, срам…безсърдечност, безчовечност, безсилие и безпомощност. Всички се оплакват от всички. Всички се оплакват от себе си.
    Всички се състезават да бъдат остроумни в момент, в който трябва да бъдат ПОКРУСЕНИ И ПОГНУСЕНИ, СТРЕСНАТИ и ГНЕВНИ до НЕПРИМИРИМОСТ.
    НЕТЪРПИМОСТ, неправилно насочена един към друг, вместо всинца заедно срещу ония, които ни убиват като животни. Де с куршум, де без куршум.
    С една политикономика, лишаваща ни от работа, храна, лекарства, квалифицирана медицинска помощ, изследвания и лечение,домове, земя и имущество.

    Днес се изредиха всички прокурори да отричат, че са отказали включването на Георги Стоев като свидетел срещу Маджо, в подкрепа на ПРОКУРАТУРАТА В ПОЛЗА на обществото. На същото това късопаметно общество, което сега търси кусурите на писателският стил на достойният човек и гражданин Стоев и се поддава на тиражирани лъжи. А МВР не пожела да охранява отказаният свидетеля и вместо това хвърли сили за офицера- кадровик от 6-тоМаджо,
    наби оператор, а Стоев отстряла като дивеч, който им гази лука.

    Междудругото ПРЕБИХА и архитект Янев.Оня, с подареният кортик от Румен Петков. Да, същият, дето ги лиши от възможността да крадят от Еврофондовете. Същият, на който институцията не пожелаха да опазят анонимността, за да Ви покажат, че който прави така, го чака това. Да Ви е страх. Да мълчите и да траете, и колчем пъти гръмнат някой посред бял ден на улицата – ето Ви го. Разнището го, разкъсайте го- Ваш е.
    Плюйте на воля, ако искате да не гръмнат Вас. О, и овцете стават вълци, много яки и много умни, мъдреци и философи всякакви.Кой от по по най…

    Апостоле, ако Владо Даверов ти е приятел знаеш ли истинското му име? Даверов е псевдоним, етимологията на думата май иде от Далаверов.Ако ти е известно, можеш да го откриеш в публикуваният списък на агентите доносници от ДС. Ако пък твоят приятел Далаверов, бивш сътрудник- доносник на ДС твърди, че той му е писал книгите, това обяснява ПО-ДОБРИЯТ изказ в телевизионните изяви на Георги Стоев от стила на писане в книгите му. /Имам и друго обяснение за разминаването в изказа и писането, но това е друга тема. / Далаверов е добре известен като главен редактор на в.”Синьо време”-В.Търново, Ловеч, главен редактор на в.”Демокрация” и не забравяй, че не си единствен, който го познава, драги ми Апостоле. Пък има и друга поговорка: “Краставите магарета през 9 планини се надушват”.

    Апостоле, я вземи, прочети по- внимателно интервютата с Георги Стоев и посочи какво точно те кара да твърдиш, че е полуграмотен, че
    взех да си мисля за теб същото, защото ми отнемаш шанса да мисля противното. Георги Стоев е бил пълен отличник, но ти си на възраст, на която
    е невъзможно да си надничал в бележника му. Това твоето се казва клевета и разпространяване на лъжи. Срамота, бе, дърто магаре!
    Така ли се говори за умрял? Не си ли чувал “За умрелия или добро, или нищо”. Но тази показна смърт

    Няма никакво значение дали мутра, оперативно интересен или служител на МВР му тегли куршума, защото то е едно и също- МАФИЯТА,
    която ни управлява и ни реди живота.

    Reply
  33. Ани

    Ружка, явно твоята “НЕПРИМИРИМОСТ” те е тласнала в посоката, в която ни отведе и нашата: куфара и айде. Но само дето тези, които остават, за да се борят, са истински непримиримите.

    При теб забелязвам нещо, което е типично за хората, стегнали багажа: виждаш предимно лошото точно преди да си тръгнеш.

    Какво трябваше да направим? Опело?

    Предполагам, че всеки се е стреснал и разстроил от станалото. Всеки един от нас си дава сметка, че този, който за нас е само Георги Стоев за други е син, любим или приятел. Всеки един от нас осъзнава какво значи фактът, че още един българин беше екзекутиран на улицата. Точно това ни провокира да разсъждаваме по темата.

    Нещо повече: има организиран митинг на пл. “Батенберг”. Убедена съм, че хората, които пишат в този блог и са в София ще направят каквото е по силите им, за да участват в митинга.

    Разбирам яростта и разочарованието ти. Но животът ни не го реди мафията, а ние самите.

    Peace!

    Reply
  34. roujkabg

    Ани, нямам нищо лично към никого тук, а към всички НАС заедно. Прочетох мнения, за които предпочитам да не бяха изразявани.
    Поне не сега, поне не по повод егзекуцията на един наивен млад човек, който се е предоверил, който си е позволил лукса
    да повярва на някого. Не на приятел или любовница, а в държавни институции, в държавни мъже и ги изброи поименно. Това му коства живота.
    Това е ужаснор Ани.

    ИНСТИТУЦИИТЕ ГО УБИХА.

    УМИШЛЕНО.

    СЪЗНАТЕЛНО.

    НАГЛО И ЦИНИЧНО

    В ПРИСЪСТВИЕТО НА ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНАТА СИСТЕМА!!!

    Щом един адвокат трепери от страх и лъже, че видял две момчета да тичат, ама били надалеч….и си помислил, че може би били те…
    Уплашиха Тодор Димов,директор на РДВР, генерал Илия Илиев, ама те имат какво да губят и предпочетоха да мълчат. Това момче,
    имаше само себе си и го погубиха.

    Това е и страшно, и гнусно, и нямам думи….а продължението само след ден е просто ОТВРАТИТЕЛНО, а човека още не беше погребан.
    Цял ден се трових с парламентарният цинизъм…Ани, човешкият живот е толкова кратък, колкото и уникален.
    Не искам да героизирам, нито да омаложавам по комунистически, but …The Life is life, darling! Имам приятелка с мозъчен инсулт,
    която всеки ден ми пише по 20 е-майла, за да черпи кураж и сила от мен, защото не иска да умре. Защото иска да живее. И се бори.
    На този мъж му бе отнета възмостта да се бори, да живее.При това се опитват да го осквернят, да го омерзят.

    Искам нормална държава, но това няма и не може да се случи, докато това Е държавата на КОМУНИСТИЧЕСКАТА МАФИЯ.
    Тази държава не е на народа, който я е строил векове и е успял да се самосъхрани. В 21в сме свидетели на разпада й.

    За 7г- 150 убийства, с нито един разкрит извършител. За обири и грабежи на обикновени граждани от домовете- да не говорим.
    Ограбиха всичкият ни труд, моят и на съпруга ми, придобит с 15г гурбет в Либия и даже станахме по- бедни, отколкото бяхме преди
    да заминем.Няма извършител, защото е неизвестен. Не плаках. Вих и ревах, и проумях, че съм тъпа.
    Тъпа и инатеста българка, заревала за парцали, пари, книги, лични вещи и прочие, събирани като трохи от масата, за Родина.
    А хората мълчаливо страдат, явно ги убиват и никой нищо не може да промени.Изливаме гняв в писане и говорене, проливаме сълзи
    и какво…Живота си тече като река. И докато нас ни ограбват и убиват пладнешки, Те трупат.

    Веротно си млада, надяваш се и вярваш като Георги Стоев, но на него това му коства ЖИВОТА. Отведнъж. Останалите постепенно.
    Преди още да е погребан Георги Стоев, преди министъра на вътрешните работи Румен Петков да си подаде оставката, а и няма да я даде,
    защото както се разбра от поредният парламентарен театър МАФИЯТА,на която служи иска това от него и той това прави. Днес за пореден
    път Реформата започна. Ти вярваш ли, защото Аз- не. Рокади може да има, но Реформа, докато не изпука последният от тях- няма и не може
    да има.

    Reply
  35. Ангела

    Искам да се включа в разговора ви, защото виждам че сте интелигентни хора и сърцати (е, не всички). Мнението ми е, че героите на Жоро (така го наричам, защото го чувствам близък без да го познавам лично) го убиха, но по поръчка на по-високостоящи от тях кукловоди. Само че те едно не знаят: че Жоро сега е по-опасен от всякога за тях. Когато взривиха Джовани Фалконе, тогава дойдоха най-големите проблеми за Мафията. Когато разпнаха Божия Син, “избрания народ” близо 2000 години не можа да си създаде държава и т.н. Докато съдържанието е в “бутилката” – няма страшно, но излезе ли от бутилката ……… После, един праведен човек не може да бъде убит току така – ще има последствия. От тук започва пречистването на майка България. За тези които искат да я напуснат – казвам своето мнение. Тези, които поръчаха убийството на Стоев са интернационалисти и са просмукали целия свят. Оста на противопоставяне е: от една страна тези, които искат да живеят по Божиите закони и тези които вървят в “левия” път. Където и да отиде човек ще бъде поставен пред този избор и от това ще зависи дали е изпълнил задачата си на земята. Земята е училище. Където си пратен – там работи – там има нужда от тебе. И сега тук повече от всякога има нужда от такива като Ружа, Ани и другите. Бедните, като нас българите имат външни мъчнотии, богатите – имат вътрешни мъчнотии – всеки да избира. Аз избирам първите.

    Reply
  36. Ани

    Ангела, не си напълно права. Или поне не за смисъла, който влагаш в израза “вътрешни мъчнотии” по адрес на богатите хора и задето казваш, че българите имат само “външни мъчнотии”. Не претендирам, че моите наблюдения по темата са абсолютно правдиви и знам, че има изключения. Споделям само какви са моите изводи от жизнения опит, който съм натрупала.

    1. Колкото по-беден е човек, толкова по-близо до върха на носа си вижда. Богатите хора са освободени от тревогите за насъщния и отварят очи, сърце и кесия за ближния. Примери: Брад Пит и Анджелина Джоли, Ланс Армстронг, Бил Гейтс (въпреки моята лека неприязън към него), Стинг, сър Ричард Брансън (собственика на Върджин Рекордс и Върджин Еър), Опра Уинфри, Боно, Мадона… Да, това са хора с много пари. Но виж как обикновените западноевропейци и американциса готови да даряват не само средства, но и време, за да помагат на другите както в собствените си държави, така и в чуждите.

    (Всъщност, какво ли се знае в България за благотворителността на запад? Май българските медии публикуват само клюки и страхотии…)

    2. Хората с малки доходи са по-склонни да пренебрегват или грубо да нарушават правилата за човечност, да се изживяват като вечни жертви и да обвиняват всичко и всички за положението, в което са. Стремежът към личностно развитие също е на заден план. Вярата в Бог не е израз на желание за извисяване, а надежда за възмездие. Един пример е достатъчен: циганите.

    Пък и защо смяташ, че аз не съм била изпратена тук и че не е това мястото, което има нужда от мен? Или че от тук не мога да направя повече за Родината си?

    Reply
  37. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Blog Archive » Блажени са..

  38. Ангела

    Отговарям на Ани: да, дават от излишъка си. Христос нали казва за бедната вдовица, която дала пет гроша – тя даде най-много, защото другите са дали от излишъка си, а тя от залъка си. За мен е по-ценен единия лев на тази баба която получава под 100 лева пенсия. Природата е отпуснала бюджет за всеки един на земята и когато някой има милиони, той е взел залъка на “ближния” си. Не вярвам в благочестието на богатите. Рокфелер е един от първите “благотворители” , но ако се проследи историята му ще се види, че това е направил по съвета на пиара си за да изчисти кървавият си имидж. Ще ви кажа че на най-честният човек половината му богатство е от лукавия. Милчо Левиев не случайно каза: капиталистите ще ни научат да работим, а ние ще ги научим да живеят. Ще ни научат да работим – т.е. ще те изцедят както те си знаят. Не че нашият модел е добър. Казано е: капиталистите ще минат наляво, а комунистите надясно и там ще се срещнат. Това е предстоящото но в момента цялото човечество е заболяло от една болест, наречена алчност – това е най-големият проблем. Единственото лечение е пътят на страданието. Заради тази алчност се позволи на Китай да стане това, което е в момента, но след около петнадесет години ще има сблъсък между бялата и жълтата раса. Бялата раса след много жертви ще победи – “с нашите технологии, по нашите глави” и след това световният мир ще се подпише в София – Новият Ерусалим и ако българите изпълнят задачата си, духовно ще кредитират целият свят. “Гдето е текло пак ще тече” Българите трябва да познават историята си, защото са най-древният народ и българският език е най-точният език на земята. Българите по Дух имат мисия, а българите по плът да му мислят………

    Reply
  39. max

    “Очевидци разказаха пред Дарик, че са чули три изстрела.”…

    Reply
  40. Ангела

    (Малка поправка “Ангела” е псевдоним и е от мъжки род) Не ви ли прави впечатление следното: 1. пълно мълчание относно разкритията на Жоро 2. всички медии млъкнаха изобщо за писателя (инструкцията е – “всяко чудо за три дни”) 3. когато говореха за него, трябваше да ни убедят: 1. че не е писател; 2. че е мутра, на което особено се натъртваше; 3. че това не е литература; 4. че не е истина или поне 90 % от написаното; 5. че не може да е убит заради написаното и че това би било най-голямата глупост да се приеме, че героите му са го убили, защото подозрението би паднало първо на тях – изказването на Райдовски, 5. че МВР-то работило по три версии – едната от която във връзка бизнеса на писателя; няма да се очудя ако работят и върху версията битов скандал или че сам е поръчал убийството си; 6. че сам се отказал да съдействува на прокуратурата и т.н. Във всичко има някакво ужасно зловоние, даже мисля, че истината е още по-страшна от написаното от Жоро. Все пак най-важното е, че писателят каза: “Давам ви книга, заради която ще бъда убит”…. а това е саможертва от най-висш порядък. За мен е по-голям от Фалконе, защото зад последният стоеше държавата и го пазеше, а Жоро беше сам. е не съвсем сам, защото Богъ е на страната на слабите…. Дано тази саможертва внесе в нас българите един нов подтик – да излезем от черупките си и да потърсим правата си!

    Reply
  41. Вени Г.

    @Светослав Гаврийски

    Глупости говорите. За ненформираността ви е красноречив само “факта”, че отстреляли Поли за 40 килограма кокаин. Всяко дете знае, че у нас “изчезнаха” 600 килограма кокаин. Поради което следващите ви твърдения е смешно да коментирам.

    Reply
  42. Александър М.

    “Ще дойдат добри дни за България, за народите които помагат на нашата държава.Защото тя ще бъде уважавана и тачена от велики държави.Ще мине време, България ще изправи снага, самочувствието на хората ще порасне.”

    Reply
  43. imigrant

    Xey, Xora 4eta vsi4ko tova dokato sum v durzhava otvud okeana i razbiram kolko mnogo sum se otdale4ila ot deystvitelnostta v Bulgaria. Pove4e ot 10 godini ne sum bila v Rodinata i iztrupvam pri misulta kakvi neshta produlzhavat da se sly4vat. Alexander e golqm optimist, koeto ne e losho, no ne vizhdam kak shte doidat tezi dobri dni predi da se otsekat dulgite pipala na mafiata. A tova kak shte stane, nikoy ne e nayasno…

    Reply
  44. Александър М.

    Не съм оптимист!! Това не са мои думи.На баба Ванга са …
    Аз лично виждам изход но трябва да има желание не само в народа а и в оправляващите!Но тъй като те са самата мафия не виждам друг изход освен масовото им “изхварляне” от власта.

    За Ружка: Напално съм съгласен с теб!!! И се радвам че не всички са си запушили ушичките и са си затворили очиските.Не виждам какво ще промениш като се махнеш от тук?!Аз лично не бих оставил България.След 10-тина години няма да имат избор тези мизерници, освен да забегнат колкото се може по надалеч, за да избегнат гнева на България!!!

    Reply
  45. Александър М.

    Не знам защо се очудвате че полицаите не правели нищо 😀 та те помагат всячески на мафията …

    Reply
  46. IceIce

    Мъртвите не хапят.Георги Стоев казваше истината.Но НЕ го Убиха.Той се САМОУБИ като наруши мълчанието!

    Reply
  47. Александър М.

    Докато има хора които продават разума си като проститутки…НЕ грешка проститутките продават телата си а тези които продават гласа си и мнението си на политиците с кинти са нещо много по гнусно!Радвам се че някой е предпочел да рискува живота си и е решил да разчупи оковите!Да мъртвите не хапят, но мъртвите ни учат!

    Reply
  48. koza

    България е една миризлива помийна яма !!!
    ПС А някога е била велика

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *