Извинения до уебщността

Днес за около ден или беше невъзможно човек да се свърже към сайтовете, които хоствам – и комерсиални, и любителски, и лични – или пък те изглеждаха ужасно. Дължа на всички извиненията си.

Историята е типичната за всеки карък. За желаещите да не й повярват, ето я:

До момента фирмата ми разполагаше с точно един сървър за всичко – Дурон на 1.8Г, 512 МБ памет – и той вече издъхваше под купчината сайтове. Преди няколко дни взех доста по-прилична машина, и вчера я колокирах. Прехвърлих повечето информация, но оставих конфигурирането и пускането за днес.

Днес стакатото на клиентите обаче беше по-интензивно отвсякога – май беше ден за компютърни повреди из София. Наложи се и аз да хвърча като финикиец. И към това се добавиха две благи новини: първата – че провайдерите, където е колокиран първият ми сървър (той и неймсървър на системите ни), били сюрпризирани с внезапна нужда от смяна на IP блок (тоест, сървърът вече го няма онлайн), и че в офиса ни, където е вторият неймсървър, нетът е спрял (за едва ли не пръв път за последните 2 години – тоест, и вторият DNS го няма). С една дума, хостингът ни беше в свободно падане, а аз – в невъзможност дори да огледам откъде и с какво да почна.

Оттук и оттам, докато оправях проблемите на клиентите, на бърза ръка изръшках необходимите DNS промени, минах през първия сървър и го преконфигурирах на спринт. След 20 ч. вечерта успях да се поосвободя, и да пусна малко по-прилично и сайтовете. Уикитата ми се поопънаха (БГ-Фантастика и досега не се справя добре с някои шаблони, заради ъпгрейда на МедиаУики – ще мисля това утре-други ден), и кирилицата в повечето бази данни стоеше брутално омазана дълго време. Избави ме от втория проблем един стар приятел и феноменален хакер, като просто погледна където трябва и откри там познайте какво, и от кого добавено?

(23:30:00) < така (23:30:01) < познай (23:30:06) < какво намирам на старата машина (23:30:12) < в /етц/мъсял/мъ.цнф (23:30:14) < # Added by Grigor, to fix the f****n hardwired charset default of MySQL. init-connect    = 'SET NAMES utf8' (23:30:31) < познай сега какво смятам да направя... (23:30:32) > стига бе 🙂
(23:30:36) < ми (23:30:36) < това е Точно така. Лично бях решавал този проблем вече веднъж, но в спринта днес бях забравил. Тази година няма да кандидатствам за астронавт. 😉 Е, сайтовете вече като цяло работят. И смея да кажа, че се бавят при отваряне доста по-малко отпреди. Възможно е на някои места още DNS-а да не е подменил старите адреси за връзка с новите, и да не можете да отворите някои сайтове. Но... голямата част от проблемите са оправени, другите ще оправям утре, а сега отивам да спя. 🙂 (Този запис май е най-типичният запис в сисадмински блог, който може да съществува. 🙂 )

13 Responses to 'Извинения до уебщността'

 1. yoalbo Says:

  Благодаря! Помислих си, че повредата е ‘в моя телевизор’, защото преди няколко дни ми се появи проблем с кирилицата (помислих си рецидив от действията ми по отстраняването му – не съм се справила както трябва, очевидно не знам достатъчно)… Но това стана повод да си подобря (update-вам) системата, защото не го правя автоматично, по множество лични причини… В крайна сметка – добре се получи! 🙂 Thanks, еще раз!

 2. Michel Says:

  SET NAMES ‘utf8’ неведнъж ме е спасялова от бедите… 🙂

  Разликата е, че ако нямаш контрол над настройките на сървъра (не можеш да редактираш ‘my.cnf’), става номера и като намериш съответното уеб приложение къде точно в кода си се “връзва” към базата данни, и точно там да сложиш ‘SET NAMES’ :)))

  Така или иначе, радвам се, че сървърите са ти back online:)

 3. suncho Says:

  /етц/мъсял/мъ.цнф :)) “Мъсял” направо ме хвърли в тъч…

 4. suncho Says:

  Отделно трябва да напиша някой пост как героично се дънят IDN адреси. Ето сега, wordpres-а ти филтрира великия ми сайт заради IDN домейна… :))

  Но те Гугъл се дънят, Windows Live се дъни, какво остава за wordpress. Изобщо това IDN хвана нета по бели гащи…

 5. Григор Says:

  @yoalbo: Благодаря за разбирането, и още веднъж се извинявам за секналия нет!

  @Michel: Беше логично това да е дефолта на MySQL, а не latin1_swedish, ама… 🙂 (Още не съм се наспал след случката – дооправял съм дреболии, и сигурно има и още за дооправяне. До БГ-Фантастика още не съм смогнал да стигна.

  @suncho: В такива моменти нямаш време за дреболии като превключване на клавиатури. 🙂 А за IDN – то хвана не само нета по бели гащи. Опитвам се да бутам въвеждането на .бг домейн, и ако знаеш колко народ се оказаха по бели гащи покрай него… 🙂

 6. От Човешката Says:

  Здравей. Имам следният въпрос. Вчера вечерта от форума на човешката изчезнаха няколко поста. Има ли някакъв шанс да се възстановят, при положение, че новите постове заеха ID-тата на онези, които изчезнаха. Гледах логове, могове – нищо. Мистика! Освен това server time е с 8 часа напред, което е доста неприятно, защото публикувам нещо в 14:00 ч. пък изписва, че е публикувано в 22:00. Разни такива. Ще сме много благодарни, ако можеш да помогнеш с тези два проблема или поне с времето.

  П.П. Като гледам timestamps на постовете тук, явно времето навсякъде е погрешно 🙂

 7. Ерманд Says:

  Хм, към 18:00 ч. (1:59 pm, според сървъра) публикувах коментар от името на “Човешката”, който мистеризоно е изчезнал. В него се жалвах за изчезнали публикации във форума на “Човешката”. Както и да е, те едва ли ще могат да се възстановят. Но, ще може ли да се оправи времето на сървъра, защото е с 8 часа напред – вижда се и от timestamps на коментарите тук 🙂

  П.П. Григоре, извинявай че ти създавам излишна работа

 8. От Човешката Says:

  Здравей, Григоре! Благодаря за корекцията на времето. Сега пък има несъответствие с два часа назад. Извинявам се, че пиша тези неща тук. Кажи как ти е най-удобно, за да не задръствам личното ти пространство с излишни неща. Ето настройките:
  Board Settings: System timezone: [UTC +2] Eastern European Time, Central Africa… Enable Summer Time/DST: Yes
  User Settings: System timezone: [UTC +2] Eastern European Time, Central Africa… Enable Summer Time/DST: Yes
  Сега часът е 11:05, а времето на публикацията според форума е 9:05. Това мога да коригирам, като променя часовата зона с 2 часа напред, но това означава и всеки един потребител да направи същото. Please, help! Ако пък ти имаш нужда от някаква помощ – насреща съм.
  Ангел

 9. Григор Says:

  Изчезналият коментар, уви, е най-добре да се пусне отново – прехвърлянето на сайтове и бази данни беше на бесен пожар, и сто на сто съм поомазал това-онова. Извинявам се на всички за проблемите, и поемам вината за подобни гафове.

  Времето на сървъра също не е вярно – днес ще го оправя при първа възможност. Просто трябва да мина на място (искам времето по BIOS да е UTC). Извинявам се и за този проблем – изпуснал съм го в бързането.

 10. Ангел Says:

  Имаш една почерпка от мене, в удобна за тебе форма 🙂

 11. suncho Says:

  о, бг TLD е велика идея (какво е това, .xn--90ae?) но е силно неосъществима. Прекалено големи пари падат, прекалено яко дигсис са хванали златната кокошка за врата… Що не помогнеш първо за създаването на нормален .bg домейн, без глупости като .0.bg, и после да мислим за IDN…

 12. Григор Says:

  @Ангел: Трябва вече нещата да са наред.

  @suncho: Не съм убеден, че идеята е силно неосъществима – просто трябва да се бори човек, пък да става каквото ще. 🙂

 13. Ангел Says:

  Да, всичко е наред, балгодаря! За почерпката съм съвсем сериозен 🙂

Leave a Reply