Symantec – ransomware?

Вчера ми връчиха за оправяне един новичък, но вече успешно поомазан лаптоп. След почистване на бъркотията реших да го сложа в ред. Намерих полу-инсталирана trialware версия на Norton Internet Security, и реших да я махна и заменя с AVG Free – собственикът на лаптопа е доста нетехничар, и трудно ще се оправи със съобщението за изтекъл срок на пробата, а и машинката е доста хилавичка, Нортъна ще й тежи.

Изненадаааа! NIS не ще да се маха. “A Norton Internet Security supervisor account with supervisor access must be logged in to uninstall this product.” Това добре, ама откъде да взема такъв акаунт? На www.symantec.com/uninstall намерих инструкция. Цъкнах на нея, и познайте какво?

STEP 2
Update your Norton Product
Many problems have been fixed in the latest Norton product update. If you have a valid subscription, then you are eligible for the latest product update. To update your Norton program, click the Download button next to your Norton program:
Norton AntiVirus: DOWNLOAD
Norton Internet Security: DOWNLOAD
If you have a trial or introductory subscription (often provided by our partners with a computer or other hardware purchase), you must first purchase a regular subscription to be eligible to receive the product feature updates. Click here to renew the subscription for your Norton product. RENEW NOW
If you purchased your product through your internet service provider (ISP), please be sure that you have the latest version available from your ISP. Run LiveUpdate to download and install the most recent updates.

Накратко, НЕ МОЖЕТЕ да махнете въпросния trialware, без да го инсталирате (и той да прати на Symantec солидно блокче шифрована информация – не съм си играл да търся как да я разкриптирам и проверя какво съдържа, трябва да съм идиот, за да не се сетя и без това упражнение). Тази тактика ми прилича далеч повече на вирусна, отколкото на антивирусна.

Като продължение, ако случайно ви е изтекъл срокът на пробата, вие НЕ МОЖЕТЕ дори да махнете продукта, без да си купите още срок, защото за да го махнете, трябва да го стартирате и да се логнете – а той не иска да се стартира! За такива софтуери има точен термин – ransomware (софтуер, който те изнудва за откуп). И спадат не към антивирусните.

(Като капак, при доинсталирането на пробната версия тя заби и се омаза, въпреки че го правех по всички канони на добросъвестността. Резултат: стартирането й невъзможно, пускането на какъвто и да е нет на машината – също. Тук вече нервите ми не издържаха, издърпах едно пиратско копие, опекох го на диск и го инсталирах върху пробното. След това вече го махнах с неизказано удоволствие.)

Е, проблемът е решен, собственикът на лаптопа – щастлив, но мен продължават да ме мъчат черни размисли.

Symantec винаги са били един от “рицарите” на компютърния свят. От тези, които ни пазят от зловредия, атаки и посегателства. А изведнъж рицарят се оказва не особено бял и чист. Че не само настоява да разрови жилището ти и да докладва намереното на командването си, но дори иска откуп, за да се махне от главата ти…

На този фон ме радва, че някои доставчици на компютри вече възприемат политиката да не допускат на тях trialware, или поне да питат потребителя дали го иска. И затвърждавам още повече мнението си, че ако при закупуването на компютъра на него вече има някакъв trialware, той трябва да бъде изхвърлен като първа задача.

За да не се окаже, че всъщност е ransomware.

23 thoughts on “Symantec – ransomware?

 1. universum

  Ти щом си успял изобщо да го махнеш… тоя боклук. От техните “продукти” само Partition Magic и Ghost-а може би стават. Като първия не е измислен от тях. Купиха го по едно време, мисля че беше от версия 8.00 нататък.

  Reply
 2. pierrot

  Ами на мен Вистата ми вървеше с 60-дневен пробен период, но ми беше адски тежка програма за хилавия тип-топ го разкарах преди да е изтекъл. Даже писах на Майкрософт, защото при деинсталацията ми каза, че доста регистрационни файлове на ОС ще бъдат засегнати, което въобще не беше така.
  Много нелицеприятна политика е това, което малко по-малко ще води до загуба на клиенти, още повече след като искат такъв пакет инфо….

  Reply
 3. Michel

  Последният ми досег с Norton AntiVirus беше Norton AntiVirus 2003. Бях много доволен навремето от нея. Не много тежка, на WinXP Pro/Home върви супер, защитава от вируси доста добре, само-update’ва се, работи 12 месеца, и след това, просто деинсталираш и слагаш наново, и работи пак 12 месеца без проблем и тн:)))

  Новите Norton’и май не са добри…

  Reply
 4. roujkabg

  Гриша, здравей! 🙂

  Възползвам се от случая, че темата ме касае и се включвам автоматично.
  Сега си ми паднал 🙂

  Имам инсталирана антивирусна програма NOD 32.
  От известно време не мога нито да гласувам, нито да коментирам във “Свежо”,то, защото
  Станимир ми пише, че “съм разпозната като БОТ/ не знам какво означава/ или като вирусоносител”.

  Антивирусната програма отчита някакъв файл в /С- локал диск,даже изписва името на файла/, обаче- не мога да намеря на “my computer” подобен файл, даже не знам дали точно там трябва да го търся..профанска му работа.

  В същото време “Майкрософт “ми предлага да си инсталирам и да си купя незнам си к,во, защото се оказа, че инсталираната ми програма “Уиндоус ХР професионал” е нелегална 🙂
  Не че се оправдавам, ама аз пък к,во съм виновна, че са ми продали лаптоп с нелегално инсталирана програма и дори съм правила рекламация на лаптопа в Техното,но ми отговориха, че цяла България ползва такава и като ми е мерак да дам 200 долара, няма проблем, имат я, ще ми я продадат :)И дума не може да става да правя рекламация по тази причина и да ми го сменят със законно инсталирана програма,според търговците, но това е друг въпрос.

  По дистанционен съвет на приятелка от България свалих AVG free, обаче инсталацията се закучи…Появи се икона на екрана, обаче инсталацията не става !?
  От това, което описваш хич не ми стана ясно аз какво трябва да направя, за да сменя Нортъна с AVG free 🙂

  Можеш ли да ми обясниш на достъпен за компютърни профани как мога да се отърва от този файл, който отчита антивирусната програма? Помолих Станислав, но изглежда, че е времеядна работа и не получих отговор, за което не му се сърдя, но проблема виси.

  Пиша коментари по различни блогове с много страх, да не би да навредя неволно на някой друг, даже и в момента съм притеснена дали не ти навреждам по начин, който не разбирам!?

  Защо “Свежото” не приема гласуването и коментарите ми като разпознава лаптопа като БОТ или вирусоносител, а навсякъде другаде коментарите ми се приемат. Имам ли основания за притеснения и ако Да, какво трябва да предприема? Ако прецениш, че не е във възможностите ми да се справя сама с дистанционни напътствия, поне кажи да се спра да пиша по чуждите блогове, за да не мърся на хората терена :), защото съм си отговорен и добронамерен човек и не бих искала от некомпетентност да причинявам вреда на хора, които уважавам и комуникирам, макар и виртуално. Сърдечно 🙂

  Ако нямаш време за губене в обяснения, просто кажи да спра да ползвам този лаптоп, за да не вредя на другите. Няма проблем, ще обсебя този на мъжа ми 🙂 И без това скоро ни предстои да си идваме на отпуск в България и ще дадеш акъл поне къде и към кого да се обърна. Със здраве и още веднъж благодаря 🙂

  Reply
 5. Sami

  @roujkabg: Я разкажи по-подробно за този уж купен с лаптопа, а оказал се нелегален уиндоус. Каква марка и модел е лаптопът? Моят също е купен с инсталиран уиндоус ХР /търсен дълго/, но досега ъпдейтите не са го разпознали като нелегален. Провери си и документацията, която върви с лаптопа – там трябва да има нещо за този уиндоус.

  Reply
 6. edi

  Хм, бях леко изненадан от статията, че чак до там може да стигнат. Но по принцип Нортон извървя дълъг път последните години. Път надолу 🙂

  Навремето аз (а може би и други) четяхме книгите на този страхотен специалист – Питър Нортън – и се учехме на “компютри”. Изобщо “нортън” беше символ на качество. В последните 5-6 години антивирусната им става все по-бавна, все по-тромава, все по-неефикасна. A real pain in the ass… Дано се оправят, но… Бтв: нод32 също си има кусури, и имам чувството че също става все по-зле в последно време. Примерно преди около 1 година си бях свалил един зловреден (в смисъл зловреден не за моя ПЦ, а за човека, посетил сайт, където скрипта е хостнат) ПХП скрипт и онуй ми го трие. Няма питане, няма съобщение. Трие и това е… Същото със сорса на няколко вируса (май чернобил беше един от тях). Това ако не е престараване… Поздрав.

  Reply
 7. yoalbo

  Ами, да се изкажа и аз, макар че съм общо взето доста консервативна, с desktop компютър съм и сама се грижа софтуера си, защото доходите ми не позволяват да ползвам специализирани услуги. Само преди 3-4 дена си update-вах WinXP-то (prof. ver.), сдобих се с IE 7, SP 3, няколко securities.. и пр. и нямах никакъв проблем – никой не ме разпозна като нередовна и не мисля, че има такава политика. До преди две години също ползвах Norton AntiVirus 2003 без никакви проблеми, но по препоръка на сина ми (той е с notebook) сложих avast! и съм още по-доволна, защото той освен това си има и напълно функционална безплатна версия за персонално ползване, която изисква единствено и само регистрация, за да получиш някакъв специален лицензен ключ или нещо такова, забравила съм точно какво беше – върви си, работи, известява ме… дори и за FlexType (ползвах го, защото съм свикнала да работя с QWERTY-клавиатура), откъдето попаднах на http://injinera.bgplus.com/na4alo.htm (който много ме впечатли!)
  Но тук думата е за ГОЛЕМИТЕ – като Symantec и за малките им подли номера! Светът явно се променя и мислещите се ориентират към ОТВОРЕНИТЕ модели (във всички области на живота). Аз съм ЗА!!! (не че мисленето ми се удава кой знае колко :), ама се старая)

  Reply
 8. roujkabg

  Сами, благодаря за вниманието. Ллаптопа е MSI ,модел VR 610X- 022. Нямаше инсталирана програма, но от Техномаркета ми казаха, че лаптора си има диск, който трябва да бъде инсталиран и щом не съм компютърен спец най- добре да отида в сервиз, който те ми посочиха за улеснение.Срещу 50лв на другият ден си получих лаптопа с инсталиран Windows XP proff. От сервиза момчето ми каза, че диска към Лаптопа НЕ ставал за нищо и не съответствал на този модел и марка, и са ми инсталирали програма от техен диск. Отидох до Техното и ги питам:” Защо са ми продали такъв лаптоп без инсталирана програма и откъде на къде тоя диск към лаптопа, пък не съотвества?”. Отговориха ми:”Госпожо, тия лаптопи са на промоция, Вие си избралхте този модел,
  инсталирали са Ви програма за 50лв и няма от какво да сте недоволна,цяла България работи с такива, защото оригинален диск струва между 150 и 200 долара,а Вие сте ги спестили.Ако искате можем да Ви продадем диск с оригиналната програма.Най- евтините ни са по 200лв”. Пожелах да го сменя, защото моя мъж по интернета остана учуден, че съм купила лаптоп без инсталирана програма и ме посъветва да го сменя с друг, дори и по – скъп и да си доплатя, но ми отказаха. Нищо му нямало на лаптопа. Аз съм се шашкала, щото не разбирам. Още като го домъкнах във франция моя мъж се изуми от бръмчилката и рече, че “туй чудо,бръмчи като трактор и това не е нормално”. Лаптопа е с гаранция 2 години и се надявам бръмчейки, докато си дойдем да изпуши нещо от някъде и да го върна. Знам ли?! Продължава да си бръмчи, пък докога ще видим, но този шум е смущаващ. Мъжа ми има Тушиба, изобщо не се чува, а моят бръмчи като сушоар, но в началото не беше така. Шума се появи по- късно.

  Reply
 9. roujkabg

  ПС.NOD 32 ми прати съобщение, че мога да изтрия посоченият файл, да го изпратя на Майкрософт за анализ, обаче нито delete, нито анализа са активирани и не мога да ползвам тази автоматична услуга.

  Reply
 10. Иван

  @roujkabg,
  Най-добре намери една добра душа да ти инсталира и настрои Ubuntu Linux вместо Windows. Няма да плащаш големи суми, няма да ти трябват антивирусни, и няма да имаш проблем с интернета. Но ако задължително ти трябва някоя Windows програма, тя най-вероятно няма да работи.

  Reply
 11. Григор Post author

  @pierrot: Тъмничарският подход към клиента никога не е бил добра идея. Дори ако си монополист. Клиентът може да няма къде да бяга, но ти насъбира. И намери ли се някъде къде, дори много по-лошо…

  @suncho: Да ги вземат дяволите. Ако аз трябва специално да търся из нета разни езотерични документи, за да мога да си деинсталирам гадно направените им програми, как ще се оправят средният потребител и възрастната му майка? И дали не се разчита точно на това, след като са направили труден за деинсталиране продукт, когато е дори по-лесно да го направят както трябва?…

  @Michel: Новите секюрити решения на Symantec са доста сериозни, но са ужасно тежки. Вървят що-годе поносимо (и то за непретенциозен потребител) само на най-модерни машини. Затова предпочитам AVG Free – не е Големия Брат в компютъра, но е пъргава и върши много прилична работа.

  @roujkabg: Тук виждам два въпроса – единият за антивируса / вируса / бота, другият за Уиндоуса.

  За Уиндоуса – сериозният ми съвет е: сложи си някой приличен Линукс. Един месец ще се поизмъчиш, докато свикнеш на дребните разлики, и различните имена на програмките. След това обаче няма да искаш да се върнеш обратно, въпреки че преходът ще е безболезнен. Познавам стотици хора, минали от Уиндоус на Линукс – минал обратно не познавам. 🙂 Ако идеята те заинтересува – пиши, ще дам инструкции.

  Иначе, в сайта на MSI този модел се продава САМО с легален Уиндоус. Тоест, значителната (макар и не 100%) вероятност е или Техномаркет да са ти откраднали Уиндоуса и да са ти дали повреден диск (ако дискът има вид на оригинален, надали е така, по-вероятно е да е случайно повреден), или да са ти го откраднали в сервиза (като са повредили твоя диск, за да не можеш да го използваш, и са си прибрали серийния номер, който всъщност е легалността на едно копие на Уиндоус). И в двата случая служителят от Техномаркет, който ти е обяснявал, че лаптопа е без Уиндоус, е вътре и с двата крака – трябвало е да попиташ за името му.

  При този вариант пишеш учтив е-майл до MSI-централа (адрес за контакти – на сайта им), описваш случая, и питаш възможно ли е лаптопът да е закупен от тях без операционна система (with no OS), или от Техномаркет са му откраднали Уиндоуса и се опитват да ти го продадат отделно. Вмъкваш в писмото деликатен намек, че случаят вече е популярен в ИТ средите тук, и че репутацията на MSI страда от него (заради което, естествено, ти им пишеш най-загрижено). Доста вероятно е да ти отговорят при това положение.

  Единият възможен отговор е, че е възможно лаптопът да е купен от тях без ОС. Тогава си пред избор: Линукс, наличния в момента Уиндоус, купен отделно легален Уиндоус, или преинсталиран пиратски. Още една възможност е да си изключиш досадното съобщение, че Уиндоуса е краден – цъкваш на синята звездичка с десния бутон, оттам отиваш в сайта на Майкрософт, и на едно място има възможност да го изключиш. Друга възможност е да ти отговорят, че със сигурност са те окрали – тогава вдигаш шумната патардия из Нета, аз също ще се включа, а сигурно и доста други блогери. Не си ли помагаме един на друг, лесно ще ни бият поотделно, но заедно сме силни… Трета възможност е просто да ти пратят легален Уиндоус, или сериен номер за него, за да разрешат проблема без много шум: въвеждаш си този сериен номер, и Уиндоуса ти става легален. 🙂

  За антивируса: лично моите впечатления от NOD32 не са добри. Страшно много пара в свирката, но в колелата не достига. Неведнъж съм попадал на компютър с NOD32, който твърди, че компютърът е девствен – но очевидно е овирусен, и други антивируси изчесват понякога стотици вируси от него. Така че съветът ми е да я смениш. Нямам опит с avast! и не зная какво да те посъветвам за него. AVG Free (от free.grisoft.com) върши добра работа. Кажи какво разбираш под “закучила се инсталация” и “има икона на екрана, но инсталацията не става”? Ако мога, ще помогна.

  Възможно е “Свежото” да те разпознава като бот не само заради вирус на компютъра. Ако например пускаш прекалено много коментари прекалено често, софтуерът там може да реши, че на този компютър има спамбот, който се опитва да налива спамове. Оттам нататък, засече ли те веднъж, е трудно да те раз-флагне. Пиши на екипа на “Свежото”, и ги попитай какви може да са причините – след като ги знаем, ще е по-лесно да ги борим.

  @yoalbo: Ако ти харесват отворените неща, също бих ти препоръчал да пробваш Линукс. Най-лесно става, като си смъкнеш някакво Live CD от нета (моето любимо е Knoppix), опечеш го на един диск, и стартираш компютъра от него. Ще имаш работещ Линукс, който е само на СД-то, и не пипа твърдия диск (освен ако не му кажеш изрично) – не рискуваш да си омажеш компютъра – и ще можеш да видиш как изглежда, как работи, какво прави. (Работата от Live CD обикновено е кошмарно баааааавна – не си прави извод от това: инсталиран на диска, Линукс е бърз поне колкото Уиндоус. 🙂 )

  Reply
 12. Жоро

  @roujkabg, NOD32 ми е носил такива ядпве на главата… просрочих един краен срок с две седмици, при условие, че работата беше за 2 дена, вдигнах целия екип на нож, заради това, че гадинката работела, ама някои и разкарал иконата от сис трей-а и аз не зная, че работи и ми филтрира http трафика и ми намазва web services много брутално… добре че се яви препратил колега и първият му въпрос беше дали нямам нод или авг. И двете антивирусни са боклук и ви съветвам да го карата без антивирусни – по-добре отколкото да си трошите главите с несъществуващи проблеми.

  Reply
 13. roujkabg

  Гриша, сърдечно ти благодаря за отделенето време и внимание.Леле, пак ще пиша като ученичка и ще ти пълня блога с мойте глупости, но те моля да ме извениш.

  Закупих лаптопа от Техномаркет, В.Търново след консултация с момчето- продавач, което ме пое, дето се казва още от входа. ОК.Това е чудесно, обясняваше ми технически данни, които на мен естествено точно нищо не ми говорят и за да спестя на него и себе си излишни приказки, загуба на време му казах направо:”Синко, аз съм майка ти и искам да си избереш лартоп в рамките на цена до 1500лв. Компютърен профан съм, ще ползвам интернет, трябва ми спешно, помагай!”. Не съм му взела името, но го помня по физиономия, след месец ще си бъда в България и не е никакъв проблем да го разпозная и да прочета името на ревера му.
  Всъщност не знам дали това има някакво значение, защото той изпълнява политиката на работодателя си и едва ли води своя собствена политика, а аз имам всички документи, които са ми издали при покупката,вкл. касова бележка.

  Същото момче ми продаде чанта за лаптопа на стойност над 60 лв, не помня в момента
  точната цена, като ме уверяваше, че отлично пасва на лаптопа, но в последствие у дома установих, че лаптопа не влиза в чантата. Нея ми я смениха при поредното ми ходене до Техното, след като лично се увериха, че е невъзможно да се побере лаптопа в чантата и ми върнаха парите, но за лаптопа- дума да няма, нищо му няма, аз не резбирам и проблема е мой. Пратиха ме на компютърен курс :), от който знам, че имам нужда, но явно трябва да ида и на курс:”Как да си изберем лаптоп” 🙂

  Разбира се, че имаше и по- скъпи, и по- малки и по- известни марки,и по- симпатични на външен вид, но трябваше да се включа в рамките на тази цена и евентуално да икономисам, за да потвърдя правилото за пореден път, че ” евтиното винаги излиза по- скъпо”.както е казал англичанина:”Не съм толкова богат да купувам евтини неща”, ама ха де!

  Та, този лаптоп ми беше посочен на промоция и ме уведомиха, че трябва да отида до техен сервиз,който те ми посочиха, за да ми инсталират Уиндоус срещу 20лв., но не ми казаха, че ще ми бъде инсталиран нелицензиран вариант. Това го разбрах впоследствие, както и не ме уведомиха, че по принцип лаптора трябва да си бъде с инсталирана програма.

  според продавачите аз сама трябвало да се досетя за тези нередности !?

  Врявам, че не ми се надсмивате за невежеството, защото по професия съм мед.сестра, не съм изучавала компютри и хал хабер си нямам от такава техника, за мое огромно съжаление.

  От сервиза ме уведомиха, че са ми инсталирали програма от техен диск, но аз нали съм профан продължих да задавам въпроси, докато схванах, че става дума за нелегална програма, а не за лицензира, което честно казано ме смути, защото аз не съм престъпник и предпочитам да си плащам сметките и да не хитрувам на дребно и се отправих към Техното с твърдото намерение да рекламирам лаптопа, заради това, но от там ми се изсмяха и ми казаха, че това НЕ Е ОСНОВАНИЕ за рекламация. Цяла България ползвала нелегални програми, включително и държавната администрация и аз от Марс ли идвам, че се правя на извънземна!?Това било рутинна практика в България,посъветваха ме да си намеря приятел, който разбира от компютри и да не се кося, защото на лаптопа му няма нищо, както и аз нищо не разбирам.Те са били продали толкова много лаптопи и само аз съм се намерила да претендирам за лицензирана програма и като толкова много настоявам предлагат ми да си закупя такава, както вече казах на стойност 200лв, но струвала между 150 и 200 долара,но нямало смисъл.

  Открих блога на Даниела и Михаил Кенанови “Как се прави рекламация”, където се опитах да потърся съвет за помощ, но за съжаление въпреки отзивчивостта на Михаил, който ми отговори подробно, аз не можах да обясня проблема /дали е хардуерен или софтуерен /. Мишо е блогър, а не юрист, но си прави труд да чете и да разяснява, доколкото може,
  /прави му чест! /,но аз не можах да уточня за някакъв точно проблем става дума и с това се изчерпа проблема.

  Reply
 14. Григор Post author

  @roujkabg: Моят съвет е – пиши до MSI, и както ти описах по-горе. (Страницата на MSI можеш да намериш в Гугъл; на нея ще има някъде е-майл адрес на MSI, и т.н.) Проблемът с Уиндоуса ти не е нито хардуерен, нито софтуерен – просто трябва да изясниш дали в цената му всъщност влиза Уиндоус, или не. От MSI ще ти отговорят дали е възможно лаптопът да ти е продаден без Уиндоус (в такъв случай следваш съветите ми от предишния коментар), или не е възможно (в такъв случай – пак по съветите ми от предишния коментар 🙂 ).

  Reply
 15. roujkabg

  Гриша, на диска пише NOTEBOOK, Driver utilities manual и някакъв код от цифри и букви.
  Това е диска, който ми дадоха с лаптопа, а от сервиза казаха, че не съответствал и не върши работа и бил за боклука. ОК. Дай линк на MSI, пробвах на http://www.msi.com, но не се отваря този сайт.

  За антивирусната прорама AVG free, инсталирането е до иконка, ама чета че Жоро ме съветва да не се занимавам с глупости. Пък по отношение на компютрите и аз съм като баба ми,Бог да я прости, тя все казваше:”Тъй рече доктора” 🙂 А бе, аз си хвърлих мерак на един миниатюрен “Асос” с програма Linux, хем беличък, хем мъничък,тъкмо за дамска чанта 🙂

  В “Свежо”-то доскоро всеки ден четях, гласувах, коментирах, докато ме пускаше, де 🙂
  Ама никъде не пише, че има ограничения някакви. Писах на Станислав, но ми отговори формално. Пак му писах с молба да ми обясни по- простичко като на профан човек, какво трябва да направя, за да се отстрани проблема, но не ми отговори.Не му се сърдя, защото не му е работа да преподава дистанционни уроци на компютърни патки 🙂

  Дай, един е- майл, че да си уговорим среща в София на път към дома, ако не оправим лаптопа барем да му цапнем по някоя бира 🙂 Lissa_vt в abv.bg

  Reply
 16. ~!@#$%^&*()_

  това май е обща тенденция
  последната безплатна версия на AVG инсталира и пуска процеси които нито можеш да ги видиш как се пускат, нито можеш да спреш (освен с голямата тесла :-О)

  Reply
 17. Григор Post author

  @roujkabg: Това е диск с драйвери и ръководства, а не с Уиндоус. Нищо чудно наистина лаптопът да се продава без Уиндоус. Пробвай http://www.msi.com.tw.

  Адресът ми е grigor в gatchev.info 🙂 Вземи лаптопа, може да се пробвам да му сложа Линукс, ако искаш. 🙂

  Reply
 18. yoalbo

  Благодаря, Gathev! Съветът ти ми е много полезен. Аз наистина нямах идея как да го направя, просто си седях и мечтаех да посъбера малко парици за лаптоп (пък очите ми са все в най-скъпите модели :), пък на него да си инсталирам Линукс и само отворен софтуер, че ми омръзна да се срамувам… е, сигурно ще се наложи и да си купя някои продукти, вероятно… Но сега мога да опитам. Вече си инсталирах пакета OpenOffice (bg) и съм възхитена – за първи път виждам перфектен превод на програмни продукти, просто нямам думи, а и продуктите работят така както съм свикнала с тези от пакета на MS (тъй като масовите потребители далеч не ползват всички възможности на офис-пакетите по принцип и не са в състояние да оценят тези предимства). Отвореният офис-пакет е без грешка!

  Reply
 19. Морфиус

  Симантек съсипаха това което Нортън, PQI и др. създадоха…

  Йоабло – Авторите на Флекс тайп още преди Симантек пробутват подобни номерца.

  Ружка – MSI у нас се продават без преинсталиран Уиндоус, политиката на фирмата вносител (май същите К&К дето е техен Техномаркет) е да гонят ниския ценови сегмент с тях.
  Дисковете с драйверите и туловете на тях са правени за Уиндоус Виста, за останалите версии не са приложими.
  Не можеш да рекламираш хардуер за софтуерен проблем… можеш да търсиш липси, ако ти е продаден с ОЕМ или преинсталирана ОС – което най-вероятно не е така.
  На Григор и Иван може да не им стане драго, но имам познанство и с Линукс и с Уиндоус, че и Мак съм поборвал… ползвам вкъщи Уиндоус 2003 сървър, тия главоболия да пусна някоя спецфична програма, игра или драйвер на изчанчен хардуер (фотоапарат, видеокамера или GSM например) не ми допадат.
  Та съвета ми е, да не бързаш да махаш Уиндоус изцяло, дуал буут е по-добре за начало, а може да се окаже и изобщо – като налетиш на хардуер дето не ще да сработи.

  Специално за офис пакета и аз подкрепям, МС Офис е претрупан до безумие, за обикновен потребител Оупън Офис върши даже по-добра работа, стига да не се налага обработка на макроси писани за МС Офис или ползване на програми писани да ползват неговите интерфейси.

  Reply
 20. roujkabg

  Морфиус,
  извинявай за моето невежество, но какво означава ОЕМ? ОС?
  Няма как да претендирам за нещо, което не знам какво е и имам ли го нямам ли го? 🙂
  Благодаря.

  Reply
 21. Григор Post author

  Не зная дали Морфиус чете често тук, затова: ОС значи операционна система, примерно Уиндоус или Линукс. ОЕМ значи операционна система, специално предвидена за продажба с нов компютър. С една дума, най-вероятно в цената на лаптопа наистина не влиза Уиндоус.

  Reply
 22. roujkabg

  Гриша, Получих отговор от MSI. Лаптопа се продава без инсталирана програма.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *