Как да променим света

Днес открих в блога на Майк Рам една мъдрост, която бях позабравил – десетте принципа на Ганди как да променим света.

За мен лично Ганди е един от най-великите хора, раждали се някога, и вероятно най-великият в съвременната история на човечеството. Степента, в която е променил света, е сравнима единствено с тази, в която го е променил Исус (ако е съществувал реално), и го е постигнал много по-бързо. Да освободиш държава с размерите на Индия (заедно с Пакистан и Бангладеш) от империя като Британската чрез ненасилие ми се струва невероятно дори сега, когато е обикновен исторически факт, и е описано как точно е станало. Дори на мен, вярващия в силата на духа, волята и правдата… Колко ли сила, убедителност и воля е коствало на него, който е нямал опората на историята, и е бил сам срещу света, за да го направи? Изглежда ми чудо, сравнимо с това да сътвориш света с щракване на пръстите.

Ганди го е направил.

Затова и съветите му са толкова ценни за всеки, който иска да промени света към добро. Те са съветите на човек, който е успял да промени света, като ги е следвал… Съветите на милиардер как да забогатеем никога няма да са перфектни – той винаги ще си премълчи нещо, а и начините за забогатяване се менят всеки ден. Променилият света към добро обаче няма какво да крие. А начините за промяна на света към добро са вечни, или поне много-много дълготрайни.

Освен стойността им като съвети, за себе си откривам в тях и нещо, което не съм срещал никъде другаде. То е съчетанието от формулировка на вечна мъдрост с много обикновен и човешки поглед и начин на мислене. И по този начин е учебник как най-обикновеният човек може да постигне това да твори мъдростта на гения.

Прекопирах ги тук най-безсрамно от блога на Майк. Там можете да ги откриете по-красиво оформени, и начело с чудесна снимка на Ганди.

1. Промяна

– “Вие трябва да бъдете промяната, която искате да видите в света.”
– “Като човешки същества, нашето величие е не толкова в това да можем да съградим света отново – това е мит на атомната ера, – колкото в това, да можем да изградим отново себе си.”

2. Контрол

– “Никой не може да ме нарани (обиди) без моето разрешение.”

3. Прошка

– “Слабите не могат никога да простят. Прошката е качество на силните.”
– “Принципът “Око за око” може само да доведе до пълното ослепяване на целия свят.”

4. Действие

– “Един грам практика струва повече от цял тон с проповеди.”

5. Сегашният момент

– “Не искам да предвиждам бъдещето. Загрижен съм само за настоящето. Бог не ми е дал контрол върху следващия момент.”

6. Всеки е човешко същество

– “Аз съм обикновен човек склонен към грешки, както всеки друг смъртен. В същото време признавам, че имам смирението да изповядам грешките си и да преразгледам постъпките си.”
– “Неразумно е да бъдеш прекалено сигурен в мъдростта на един човек. Здравословно е да си напомняш, че и най-силния може да прояви слабост, както и най-мъдрия може да сгреши.”

7. Постоянство

– “Първо те игнорират, после ти се присмиват, после се борят срещу теб, и после побеждаваш.”

8. Доброта

– “Аз виждам само добрите качества у хората. Тъй като самият аз не съм безупречен, не бих си позволил да търся недостатъците на другите.”
– “Човек е толкова велик, колкото е работил за добруването на своя ближен.”
– “Предполагам, че някога лидерството е означавало мускули, но днес то означава да можеш да се разбираш с хората.”

9. Щастие

– “Щастието е тогава, когато това, което мислиш, това, което казваш и това, което правиш, са в хармония.”
– “Винаги се стремете към пълна хармония на мисли, думи и действия. Винаги се стремете към изчистване на мислите си и всичко останало ще бъде добре.”

10. Развитие

– “Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.”

3 thoughts on “Как да променим света

 1. Георги Д.

  Е-хе-хе. Само две-три уточнения – 1) От съветската империя също бяха освободени доста държави без особено насилие – тя просто се разпадна поради морална и икономическа слабост; 2) Британската империя след втората световна война, крайно отслабена и зависима, не й беше до колониални владения; 3) Ганди нямаше нищо да направи с ненасилие, освен да се раздели с главата си, ако имаше насреща си германския райх или империята на Сталин или някой ислямски халифат или ислямска империя. На Хитлер, Сталин и на халифа (султана) не им минават ненасилствени опити за съпротива. Когато мюсюлманите нападнали Близкия Изток и Афганистан там имало над 10 милиона будисти. Само след няколко години нямало жив останал будист. Защо? Защото будистите се съпротивлявали ненасилствено.

  Reply
 2. Божо

  @Георги Д. – то май личностите, които са се откроили като символи за дадена епоха всъщност отразяват характерните особености на епохата, а реално не налагат рпомените, както ни изглежда отстрани.

  Ако не беше Ганди щеше да има друг, който да бъде символ и лидер.

  Хитлер също сам не би могъл да направи нищо, а е яхнал като сърфист вълната на най-разпространените настроения и желания в Германия по онова време.

  Даже и Христос всъщност го издигат в последствие и налагат неговото учение (май доста изменено от оригинала) над много други подобни на него.

  Всъщност промените започват като наслагване на флуктуации в обществените настроения, докато не се появи възможност за гигантска флуктуация. В тоя момент който даде по-решителн тласък за задействането на процесите може да остане в исорията като човек, който едва ли не е направил цялата революция, промяна или друго значимо събитие.

  Та за това Ганди е имал шанс, а никой от 10-те милиона будисти не, макар че сигурно между тях е имало хора, които не са му отстъпвали като качества.

  Но общественото съзнание има нужда от такива символи, които да служат за опорни точки в процеса на самоопознаване.

  Reply
 3. emo

  някой хора прекаляват с диалектическия материализъм.
  дайте малко повече уважение на хората които са го заслужили с действията си.
  с това отричане, ще си стоим в обора и ще чакаме някоя флуктуация да ни “оправи” за 800 дни

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *