Big Buck Bunny

(Този запис е специален поздрав към Светлана Комогорова – Комата. 🙂 )

Дълго време една от големите дупки в свободния софтуер беше липсата на прилично CAD приложение. Докато не беше създаден Blender – отдавна вече не само софтуер за 3D моделиране, но и за анимация.

Част от кампанията за популяризиране на Blender (а и от развиването му – свободният софтуер се развива според нуждите 🙂 ) е правенето на филми. Дълги по десетина минути, колкото да покажат какво може софтуерът. Естествено, задължително свободни. Първият от тези филми, Elephants Dream, излезе през 2006 г. А на 30 май излезе вторият – Big Buck Bunny.

Elephants Dream ме беше оставил със смесени чувства. Анимацията беше сравнително прилична, но все пак далеч от качеството на Пиксар или Дисни. А интелектуалничещата и трудно разбираема история никак не допринасяше за качеството. Като цяло, за мен основното му достойнство е че все пак беше първият свободен филм. Затова и подходих към Big Buck Bunny с известна резервираност.

За щастие, вторият филм ме опроверга. Историята е лека и приятна, а качеството на анимацията – напълно на нивото на Пиксар. (Според мен еквивалентът му като качество е Monsters, Inc., но специалистите сигурно могат да кажат по-точно.) С една дума – филмчето си заслужава! 🙂

И двата филма са под лиценза Криейтив Комънс – Позоваване, и могат да бъдат свалени от сайтовете им, а и от много други места. (На сайтовете има достъпни и файлове с разделителна способност буквално като за кино – ако машината ви не е мощничка, не залитайте по тях.) Предлагат се във всякакви свободни формати. Музиката към BBB също е достъпна, под лиценз Криейтив Комънс – Позоваване – Некомерсиално – Без деривативи, и е разкошна. Свалил съм си и нея към филма, и съм я слушал поне 5-6 пъти. 🙂

За маниаците може да е особено ценно, че всички работни файлове също са достъпни за сваляне, работа с тях и дори пресъздаване на филма (или на съвсем друг филм, ако искате 🙂 ). Моделите на героите, фоновете, текстурите… Всичко е във формат за Blender, и работи чудесно. (Версията, с която е направен филмът, и всъщност е разработвана успоредно с него – 2.46 – бе официално пусната малко преди филма.) Огледах я – отнема час-два на човек без опит в компютърната анимация, докато разбере кое какво е и как се работи с него, но после е истинско удоволствие, особено на голям екран.

Приятно гледане – и приятно приключение с Големия Мъжкар и тримата гризачи! 🙂

7 thoughts on “Big Buck Bunny

  1. suncho

    Ти имаше един запис, в който твърдеше че Динозаврите на Дисни са по добри от всичко правено от Пикксар:) В този смисъл – как е това филмче в сравнение с Дисни?

    Reply
  2. Григор Post author

    Уви, още е назад от “Динозавър”. Този филм е просто железен. Не знам с какъв софтуер и колко труд са го правили, ама е почти с качеството на реални снимки…

    Reply
  3. Жилов

    За анимацията мненията ни много се различават.

    Big Buck Bunny

    История
    Надявах се, че има някаква еволюция от садистично унизителните шегички на Том и Джери насам… Вместо това можах да се насладя на птица, акаща върху катерица, употребена като живо хвърчило и на гавра с трупа на пеперуда.
    Визия
    Не мога да разбера защо птицата е 1 към 1 птицата от For the Birds на Пиксар. Има много странни като изчистеност и стерилност обекти в гората, рязко контрастиращи един с друг.

    Elephant’s Dream

    История
    Минах през няколко версии за това какво се случва и не можах да открия нещо, което цялостно да работи, дори свят в стил “Матрицата”. ВЪПРЕКИ ТОВА ми хареса повече – защото е фантастика и защото е мрачна. Така че ме остави само с положителни чувства.
    Визия
    Една анимация е готина заради стила си, все пак. Машините, органичните неща и обстановката в ED бяха доста приятни като консепти. Така че визията много повече ми хареса от чисто художествена (не технологична) гледна точка. Анимацията в Big Buck Bunny не е по-добра, просто с хора грешките и липсите повече си личат (хора се правят трудно).

    Reply
  4. Спас Колев

    Blender е сериозен проект с много достойнства, но изобщо не бих го нарекъл “прилично CAD приложение”. Около половината компютри в офиса, в който работя, използват Уиндоус, поради липса на добър (“приличен” не е достатъчно в случая) аналог на AutoCAD. Blender не е решението.

    Reply
  5. Григор Post author

    @[vladi]: Грешката поправена. 🙂

    @Жилов: Тук е малко въпрос на вкус.

    @Спас Колев: Да, още не е на нивото на AutoCAD – но има потенциала да стане. А дали ще го реализира, ще видим.

    Reply
  6. Ани

    Гриша, искам да ти благодаря за това, че направи информацията за филмчето достояние на всички, които четат блога ти. Big Buck Bunny е наистина фамозно творение: разкошна анимация, изненадващи събития, куриозни моменти, завладяваща музика. Децата са в състояние да гледат филмчето до безсъзнание и обратно: ахкат, пищят, коментират, викат “Бягай, зайче, бягай!”… И искат пак, и пак, и пак. И пак.

    Ние с М не оставаме по-назад. Улавям се, че ако нямам манджа на котлона и аз сядам пред телевизора. Абе не омръзва, пусто филмче! Всеки път се смея на хвърчилото, честно! Чак е смущаващо…

    Едва ли си съзнавал, че с тази си публикация ще предоставиш още един катализатор за смях в нашето семейство. Допускам, че целта ти е била друга 😉 Но резултатът, поне при нас, е такъв. И го дължим на теб.

    Затова, отново ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *