Big Buck Bunny

(Този запис е специален поздрав към Светлана Комогорова – Комата. 🙂 )

Дълго време една от големите дупки в свободния софтуер беше липсата на прилично CAD приложение. Докато не беше създаден Blender – отдавна вече не само софтуер за 3D моделиране, но и за анимация.

Част от кампанията за популяризиране на Blender (а и от развиването му – свободният софтуер се развива според нуждите 🙂 ) е правенето на филми. Дълги по десетина минути, колкото да покажат какво може софтуерът. Естествено, задължително свободни. Първият от тези филми, Elephants Dream, излезе през 2006 г. А на 30 май излезе вторият – Big Buck Bunny.

Elephants Dream ме беше оставил със смесени чувства. Анимацията беше сравнително прилична, но все пак далеч от качеството на Пиксар или Дисни. А интелектуалничещата и трудно разбираема история никак не допринасяше за качеството. Като цяло, за мен основното му достойнство е че все пак беше първият свободен филм. Затова и подходих към Big Buck Bunny с известна резервираност.

За щастие, вторият филм ме опроверга. Историята е лека и приятна, а качеството на анимацията – напълно на нивото на Пиксар. (Според мен еквивалентът му като качество е Monsters, Inc., но специалистите сигурно могат да кажат по-точно.) С една дума – филмчето си заслужава! 🙂

И двата филма са под лиценза Криейтив Комънс – Позоваване, и могат да бъдат свалени от сайтовете им, а и от много други места. (На сайтовете има достъпни и файлове с разделителна способност буквално като за кино – ако машината ви не е мощничка, не залитайте по тях.) Предлагат се във всякакви свободни формати. Музиката към BBB също е достъпна, под лиценз Криейтив Комънс – Позоваване – Некомерсиално – Без деривативи, и е разкошна. Свалил съм си и нея към филма, и съм я слушал поне 5-6 пъти. 🙂

За маниаците може да е особено ценно, че всички работни файлове също са достъпни за сваляне, работа с тях и дори пресъздаване на филма (или на съвсем друг филм, ако искате 🙂 ). Моделите на героите, фоновете, текстурите… Всичко е във формат за Blender, и работи чудесно. (Версията, с която е направен филмът, и всъщност е разработвана успоредно с него – 2.46 – бе официално пусната малко преди филма.) Огледах я – отнема час-два на човек без опит в компютърната анимация, докато разбере кое какво е и как се работи с него, но после е истинско удоволствие, особено на голям екран.

Приятно гледане – и приятно приключение с Големия Мъжкар и тримата гризачи! 🙂

7 Responses to 'Big Buck Bunny'

 1. suncho Says:

  Ти имаше един запис, в който твърдеше че Динозаврите на Дисни са по добри от всичко правено от Пикксар:) В този смисъл – как е това филмче в сравнение с Дисни?

 2. Григор Says:

  Уви, още е назад от “Динозавър”. Този филм е просто железен. Не знам с какъв софтуер и колко труд са го правили, ама е почти с качеството на реални снимки…

 3. [vladi] Says:

  Имаш грешка в URL-а на Big Buck Bunny. Иначе се сваля от сайта 😉

 4. Жилов Says:

  За анимацията мненията ни много се различават.

  Big Buck Bunny

  История
  Надявах се, че има някаква еволюция от садистично унизителните шегички на Том и Джери насам… Вместо това можах да се насладя на птица, акаща върху катерица, употребена като живо хвърчило и на гавра с трупа на пеперуда.
  Визия
  Не мога да разбера защо птицата е 1 към 1 птицата от For the Birds на Пиксар. Има много странни като изчистеност и стерилност обекти в гората, рязко контрастиращи един с друг.

  Elephant’s Dream

  История
  Минах през няколко версии за това какво се случва и не можах да открия нещо, което цялостно да работи, дори свят в стил “Матрицата”. ВЪПРЕКИ ТОВА ми хареса повече – защото е фантастика и защото е мрачна. Така че ме остави само с положителни чувства.
  Визия
  Една анимация е готина заради стила си, все пак. Машините, органичните неща и обстановката в ED бяха доста приятни като консепти. Така че визията много повече ми хареса от чисто художествена (не технологична) гледна точка. Анимацията в Big Buck Bunny не е по-добра, просто с хора грешките и липсите повече си личат (хора се правят трудно).

 5. Спас Колев Says:

  Blender е сериозен проект с много достойнства, но изобщо не бих го нарекъл “прилично CAD приложение”. Около половината компютри в офиса, в който работя, използват Уиндоус, поради липса на добър (“приличен” не е достатъчно в случая) аналог на AutoCAD. Blender не е решението.

 6. Григор Says:

  @[vladi]: Грешката поправена. 🙂

  @Жилов: Тук е малко въпрос на вкус.

  @Спас Колев: Да, още не е на нивото на AutoCAD – но има потенциала да стане. А дали ще го реализира, ще видим.

 7. Ани Says:

  Гриша, искам да ти благодаря за това, че направи информацията за филмчето достояние на всички, които четат блога ти. Big Buck Bunny е наистина фамозно творение: разкошна анимация, изненадващи събития, куриозни моменти, завладяваща музика. Децата са в състояние да гледат филмчето до безсъзнание и обратно: ахкат, пищят, коментират, викат “Бягай, зайче, бягай!”… И искат пак, и пак, и пак. И пак.

  Ние с М не оставаме по-назад. Улавям се, че ако нямам манджа на котлона и аз сядам пред телевизора. Абе не омръзва, пусто филмче! Всеки път се смея на хвърчилото, честно! Чак е смущаващо…

  Едва ли си съзнавал, че с тази си публикация ще предоставиш още един катализатор за смях в нашето семейство. Допускам, че целта ти е била друга 😉 Но резултатът, поне при нас, е такъв. И го дължим на теб.

  Затова, отново ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ!

Leave a Reply