Добрутроооо!

Вчера внезапно плъзна комюнике, че ДАИТС подали на срещата в Париж молба до ICANN за регистриране на домейн .бг. Нямам никаква представа какво са писали в молбата, така че не би било редно да коментирам. Но не мога да се сдържа.

Стоплиха най-сетне!

От почти година ги обсипваме (“ние” в случая сме сдружение “Унинет”, които движим нещата по създаването на домейна .бг) с молби за срещи, с писма за сътрудничество, с опити да се свържем с тях – напразно. Всичките ни планове как да запазим и раздадем с тяхно сътрудничество и чрез тях съответните домейни за всички български институции, общини и прочее, са до под кривата круша – списъците, които правихме, стоят без полза. Колко възможности се изпуснаха да се утвърди домейнът .бг, да се убедят ICANN за него още по начало, да заеме по-водещи позиции сред кирилските TLD, да се спечелят още кирилски TLD за под български контрол – ум да ти зайде. Колко по-лесно щеше да е да убедим провайдерите да поддържат .бг в резолвинга си, и съответно да представим пред ICANN една много по-сериозна поддръжка… Стига съм изброявал, че ще стане бая дълго.

Както и да е. Стоплиха най-сетне. Ура!

Е, има и дребни грешки. Примерно, подадената молба въобще не е първата за кирилски TLD. От Унинет подадохме пред ICANN молба за .бг още през декември (а преди това близо година работихме, за да задвижим нещата). Не зная дали малко след нас не подадоха молба за него и Регистър.БГ. А пък руснаците подадоха далеч преди нас и за .ру, и за .рф, и за .ком, и за .нет, и за .орг… Както и да е. Важното е, че най-сетне открихме топлата вода. Ще ни се посмеят едно хубаво на претенциите, че сме й първооткривателите, но все пак имаме шанс да получим малко от нея.

Посмях се здравата и на информацията, че Първанов бил пазарил тези неща още с Путин в началото на годината. Доколкото съм дочул, при посещението на Путин тук той наистина питал Първанов дали правим нещо по въпроса с кирилските домейни, и Първанов не успял да прикрие особено, че не знае въобще какво е това. Може и да съм зле осведомен, де. Дано е така. Тогава обаче възниква ключовият въпрос къде са били ДАИТС от началото на годината досега, та не са подали въпросната молба. (Колко нещо сме изгубили заради това забавяне… повтарям, не ми се изброява.)

Ако пък не съм зле осведомен, възниква въпросът кой е просветил ДАИТС. От хората, които знам да поддържат връзки с тях, бих очаквал по тези въпроси да е сведущ само Вени Марковски. Нямам представа защо го е направил чак сега – може би просто не е смогнал. Или, ако съдя по нашия опит, може да не е успял да стигне до тях лесно… 🙂

Абе, както и да е. Най-сетне стоплиха. Най-сетне имаме държавна подкрепа за домейна .бг. Най-сетне няма да сънувам кошмари как руснаците го стопанисват и ни продават домейни в него. Или как всички по света ни се подиграват, че сме изобретили кирилицата, ама си нямаме свой домейн на кирилица. (Дали Кирил и Методий нямаше да се обърнат в гробовете си не ми се мисли – сигурно се обръщат достатъчно, като срещу кирилските домейни се повтарят същите аргументи, както на времето срещу кирилицата като азбука.) Най-сетне представителите на държавата ни се сетиха, че тая държава има някакви интереси…

На мен пък ми е интересно друго. В молбата за създаване на TLD .бг трябва да се напише и коя организация следва да го получи. Чудя се какво ли са вписали ДАИТС. Може да са го поискали за себе си – логично е за държавна агенция (поне българска), въпреки че е най-лошият възможен избор. Възможно е и да са подкрепили друг. Надали това сме ние – днес по радиото Пламен Вачков споменал, че знае, че и “някакви други” се занимават с .бг, но техните усилия били “локални”, и затова не били от значение. А пък единствените, които правят каквото и да е, сме ние от Унинет.

Кои ли са възможните подкрепени? Едната възможност е Регистър.БГ. По-добра е от това да го администрира пряко държавата, но не с много. Твърде категоричните им залитания по монополно контролиране на домейна резултират във високи цени, трудна и мудна процедура, и зле развит домейн. (Отделно от това, правилникът им поставя силно ударение върху “стерилността” на домейна, за сметка на свободата на развитие в него – това също ограничава развитието му.)

Днес в някаква медия забелязах, че бива скланян и трети възможен кандидат – а именно “Интернет общество” (тоест, пак Вени Марковски). Нямам никаква представа как Вени би администрирал такъв домейн, така че не смея да се изкажа. Безпокои ме обаче, че нямат никаква инфраструктура за поддръжка на TLD, и вероятно докато я създадат и натрупат опит с нея, ще мине доста време.

Отделно от това, и двамата други кандидати ще имат един сериозен проблем. Всички без изключение не-латински TLD, които съществуват, независимо на какъв стадий, са реализирани чрез техническата експертиза, подкрепата и връзките на фирмата I-DNS. А в България техните партньори сме ние. Домейн, реализиран без тяхна помощ, ще има много повече и по-сериозни проблеми, както технически, така и “политически”, и ще рискува да стане лесна жертва на нуждата от “помощ” отдругаде. (Безпокои ме конкретно възможността Русия да ни предложи такава “Интернет помощ”, срещу това да получи политическо влияние върху домейна .бг.)

… Днес председателят на Унинет Илия Базлянков не беше в София, и ми се наложи покрай новината спешно да се явявам първо в БТВ, а след това и в ReTV. Разговорите бяха интересни, особено този в ReTV, където опонент ми беше Комитата. Много от аргументите му бих отхвърлил с чиста съвест, но някои ме накараха да се позамисля. Дали балансът между глобализация и антиглобализация, който предлагат националните домейни, е правилен? Кошмарите тип Оруел засега не са актуални, поне не в брутална степен, и поне не в България… И още много други въпроси.

Струва ми се, че има надежда. И тя е, че ние сами определяме какъв ще бъде новият .бг домейн. С подкрепата си към него, изразена в купуване или не на домейни от него. И ако сме мъдри, ще го направим такъв, какъвто ще сме щастливи той да бъде.

20 thoughts on “Добрутроооо!

  1. Сашо

    Григоре,
    хареса ми само края – много се надявам чрез некупуването на idn.idn домейни да бъдем щастливи без тази архиглупост. За съжаление, обаче, отсега си представям хилядите потрошени часове по поддръжка на това чудо в DNS сървъри и всякакви клиенти. Нито един от твоите аргументи не ме убеждава, а, честно казано, ти си единствения човек с репутация (макар и не като DNS експерт), който е ЗА. Всъщност, йовко го е казал още тогава – http://yovko.net/archives/1337

    Reply
  2. Вени Марковски

    Григоре,
    бих ти отговорил подробно, но честно казано имаш толкова много грешки в написаното, че няма смисъл. Като ми остане време, ще блог-вам за .бг.
    Няколко неща:
    Илия си има частна фирма, която си прави частен бизнес. Да се твърди, че тя е поискала “.бг” е толкова забавно, че няма смисъл и да се коментира. За справка – документите на ICANN, WSIS и др.
    Да се твърди, че Путин бил казал нещо на Първанов, пък той не знаел, е толкова далече от истината, че и него няма какво да коментирам. Интересно ми е кой е този идиот, който пускат такива слухове, а пък още по-интересно ми е защо им се връзваш.
    Да се твърди, че съществуват не-латински ТЛД е също погрешно.
    Както и да се мисли, че не-латинските ТЛДта разпокъсват Интернета – разпокъсват го именно тези не-латински ТЛД-та, които се правят от частни фирми, с опити да наложат техните си стандарти; такива опити прави и Илия; като се опитва да получи подкрепата на Сергей Станишев (предполагам си запознат с това).
    Да се твърди, че съм стигнал трудно до ДАИТС е също толкова забавно и показва откъсване от действителността…
    Изобщо – по-лесно ще ми е да напиша какво е вярното в написаното от теб, отколкото неточните неща, слуховете, конспиративните теории.

    Поздрави от Париж, от срещата на ICANN.

    Reply
  3. suncho

    Ако .бг се администрира по същия начин както .bg, ще бъде същия провал. Хората ще отсвирят домейна, както навремето отсвириха държавата, и ще емигрират в .com.

    Но въпреки това, не се отказвайте! Администрацията на TLD е чудесен начин за монополен бизнес, пране на пари, таксуване по $70 на година и такива неща. Все разни вестници и банки ще платят по $70 за домейна. И Еленко. То и аз съм идиот, и аз бих платил…

    А мен ме боли yahoo-я да си призная. .fi домейна се администрира прекрасно, температурата тук е 22’C градуса, що се ядосвам така?

    Защото БГ (с точката и без) ми е като старо гадже. Все си я обичам, а все нещо ме спира да се върна.

    Reply
  4. Pingback: Veni Markovski - The Blog » Blog Archive » Домейни на кирилица и “домейни на кирилица”

  5. Григор Post author

    @Сашо: Всяко едно ново нещо е хиляди потрошени часове. И всяко си има недостатъците – от каменния нож, та до Интернет. Нито нуждата от часове, нито недостатъците са спрели някога новото да се появи, и се надявам никога да не го спрат.

    Всъщност, часовете са много по-малко, отколкото мислиш – всичкият софтуер, който използваме в тези домейни, е стандартен типичен (и свободен), без никакви наши модификации, и работи с тях чудесно. Замисли се по-скоро колко часове ще спести, секунда по секунда, на обикновените потребители, които не знаят английски език. И на колко ще отвори вратата към Интернет… Доводите на Йовко още тогава не ми прозвучаха убедително, въпреки цялото ми уважение към него. А оттогава насам всички, които времето успя да изпробва, се оказаха погрешни. Подозирам, че ще е така и с повечето от останалите.

    А истината е, че всяко нещо на света, включително кирилските ТЛД, си има предимства и недостатъци. И хубавото е, че от нас си зависи дали ще използваме предимствата, или недостатъците им. Затова и се хванах с цялата тази работа, без да изкарвам и стотинка от нея, или каквато и да е друга придобивка – за да знам, че е организирана от идеалисти, а не, както често става, от лекета и кожодери… И тъй като така или иначе ще има кирилски ТЛД, просто са прекалено необходими, дали не е по-добре да се борим как да ги направим свестни, а не как да ги спрем. Ще са усилия, от които може да има полза.

    (Апропо, хич не съм убеден, че имам кой знае каква репутация. Мисля обаче, че Илия Базлянков я има, и е заслужена. Като минимум е един от страшно малкото хора в България, които правят нещата, вместо да плямпат. Тиликс може да не е съвършен, но е добро нещо, направено с много труд, и помогнало на много хора… Това и ни е проблемът. Имаме чудесни експерти по всичко, които обаче никога не създават нищо. И се налага нещата да ги бутат такива като мен…)

    @Вени: За Първанов – не зная, не съм бил там, просто така съм чул. 🙂 Ако наистина не е било така, къде бяха Първанов и ДАИТС досега? А и ти, дето лесно стигаш до ДАИТС? Знаеш не по-зле от мен колко много и важни възможности бяха пропуснати заради бавенето досега. А, Вени?… Не ми излизай с “не беше моментът” – ще се ядосам, и ще опиша точно какво е било пропуснато, кога и как. И ще стане много неприятно.

    Любопитен съм и защо твърдиш, че не-латинските ТЛД, които се правят от частни фирми, разпокъсват Интернет заради опитите да налагат свои стандарти. (При положение, че абсолютно всички съществуващи или реално движени в момента не-латински ТЛД са направени от частна фирма, една и съща – I-DNS, и че нейните разработки СА стандартите – и го знаеш чудесно.) Каква игра играеш, Вени? Да пробвам ли да се сетя?

    За Илия и частната му фирма – да, той наистина има такава, и тя прави частен бизнес. Аз също, както и другите членове на сдружение “Унинет”. Самото сдружение обаче е организация с идеална цел, и не извлича печалба от дейността си – а с домейните се занимава то, а не частните ни фирми. Знам, че си го проверил, и го знаеш – не се опитвай с полуистини да изградиш лъжа и половина. Защо ти е тази лъжа, Вени? Лъжа на наш гръб? Да пробвам ли да се сетя?

    (П.П. Прочетох отговора ти. И смятам, кой знае защо, да продължа да задълбочавам грешката си. Докато в един момент истината не стане очевидна за всички, или поне за повечето хора… Би било дълго да опровергая всички неверни неща, които си написал. Ще посоча само първото, което ме издразни с лъжливостта си – че държавни домейни не се давали на частни фирми. Почти всички “държавни” домейни по света се стопанисват именно от частни фирми. Не го ли знаеш, Вени? Ако да – чувал ли си за Интернет някога? Ако не – защо ти е И тази лъжа? Да пробвам ли да се сетя?)

    Съжалявам пред читателите си за по-острия тон. Понякога е единственият адекватен.

    Reply
  6. Pingback: кирилски TLD

  7. Маркуча

    Сигурен съм, че и други преди са изтъквали подобни на моите доводи, но ми се струва, че идеята .бг не е много добра. Ако адресите се представят чрез UTF-8, ще се нароят разни phishing сайтове от сорта на наштабанка.бг и нaштaбанка.бг. Визуално адресите са еднакви, само дето във втория има две А-та на латиница вместо на кирилица. Като одобрят .бг ще видим, може пък и да се лъжа.

    Reply
  8. Илия

    @Маркуча,
    Предложениете от нас правила изключват подобна възможност – позволено е в домейните да има единствено символи от българската азбука, заедно с буквите ѣ и ѫ. Доколкото чувам, това ще бъде и изискване на ICANN.

    Reply
  9. yoalbo

    Лично на мен .бг домейн никак не ми харесва по… чисто естетически причини.
    Някак си ми се “разчупва” хармонията – като преведен на български Windows…
    Иначе съм ЗА, ЗА, ЗА!!! кирилицата и още повече – светът да узнае, че е българска, а не руска…

    Reply
  10. Вени Марковски

    Гриша,
    много съжалявам, че продължаваш да задълбочаваш грешките си. Ще ти отговоря в ъпдейт на статията ми, защото ми трябват връзки, за да покажа колко много грешиш.

    Reply
  11. koko

    Видях, че се говори за кирилицата тук и искам да ви уверя, че малко хора в света мислят, че тя е българска. Руснаците чисто и откровено навсякъде вече са разтрабили, че кирилицата е тяхна. Отскоро и македонците където ходят по света твърдят, че тя е македонска (както и много други неща, за които претендират). Та голяма част от света въобще не свързва кирилицата с България.
    И въобще не е ясно дали изобщо можем да претендираме за нещо подобно. Все пак Кирил и Методий са гърци и създават кирилицата по поръчка на Византийския император.
    И въобще в историята има толкова много лъжи, че най-добре е изобщо да не се осланяме на нея.

    Reply
  12. Григор Post author

    @Вени Марковски: Ами хайде, да видим.

    @koko: Кирил и Методий никога не са създавали кирилицата. Създали са глаголицата. Кирилицата е създадена (или поне официализирана) в България, от Климент Охридски, по поръчение на княз Борис I, и фактът е отлично доказан исторически. Така че имаме основания да се гордеем със създаването й. 🙂

    Reply
  13. Божо

    @yoalbo
    >”Някак си ми се “разчупва” хармонията – като преведен на български Windows…”

    Аз това не мога да го разбера.
    Където и да съм бил по света операционните системи на хората са на родния им език.
    Само у нас, понеже сме чок велики, като видим ОС на български и почваме да се мръщим.
    Нали английският ни е втори роден…

    На мене линукса ми е на български, ако си сложа уиндос и той ще е на български.
    Като ме питат защо е на български обикновено отговарям – “защото не говоря добре турски”.

    Reply
  14. Pingback: ICANN парцелира Интернет | yovko in a nutshell

  15. Pingback: Аман от ICANN

  16. yoalbo

    @Божо 🙂 е, аз съм просто любител… и не разбирам особено (вкл. и английски!)… любопитна бях и поизчетох доста мнения и коментари по темата и си съставих свое мнение, което съвпада до голяма степен с мнението от първия коментар към настоящата публикация.
    Що се отнася до Windows-a той просто не е изцяло преведен от една страна и зле преведен – от друга (то много работа трябва, а кой е луд да я свърши)…
    А за преведени чужди програмни продукти съм доста скептична (поради едно древно правило, което гласи, че е най-добре да пиеш от извора). Макар, че има изключения! Хареса ми много свободния офис-пакет, преведен на български, който е перфектен от всяка гледна точка (от моята камбанария:) – първият преведен софтуер, който ми допадна. Възхитих се. Наистина професионална работа – точно, детайлно, ясно, функционално… очевидно направено с много умение и любов, бих казала…
    P.S. Не съм тук, за да се правя на интересна или на компетентна, нито пък се мъча да привличам посетители (на сравнително новия си блог). Опитвам се да не съм безразлична, харесвам комуникациите в мрежата, подкрепям новостите и т. н. …:)

    Reply
  17. Божо

    >”Хареса ми много свободния офис-пакет, преведен на български, който е перфектен от всяка гледна точка ”

    О да. Така е и с повечето преводи в линукс – след първоначалната боза станаха добри. И се правят от доброволци!

    А в превода на уиндос, за който били платени незнам колко милиона долара (?? поне така разправяха) бях открил сума недоразумения от… един от първите преводи на KDE. Защо ли?

    Reply
  18. Pingback: ICANN парцелира Интернет : Блогография

  19. Pingback: ICANN парцелира Интернет » yovko in a nutshell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *